Zmiana szkoły ??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-12, 20:12   #1
MalinoweMarzenia
Raczkowanie

Zmiana szkoły ???

Hej Mam następujący problem . Jestem w 2 klasie Liceum Ogólnokształcącego, mam zaliczone 1 półrocze , ale obawiam się, że nie zdam do 3 klasy . Poziom w tej szkole jest wysoki i nie daje sobie rady z nauką.

We wrześniu kończe 18 lat i zastanawiam się nad przeniesieniem do liceum zaocznego. Zastanawia mnie to czy będę miała możliwość kontynuowania nauki od 4 semestru?

A jeśli zdam do 3 klasy, to czy będę mogła na rok przenieść się do liceum zaocznego i tam kontynuować naukę ? Wiem ,że to troche bezsensu , ale naprawdę cieżko daje sobie radę w tej szkole.
Proszę o jakieś rady

PS Proszę o przeniesienie mojego wątku, naprawdę nie mam pojęcia czy to dobre miejsce na takie pytanie

MalinoweMarzenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-12, 20:46   #2
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492
Konto usunięte

Dot.: Zmiana szkoły ???

Ja przenosiłam się do innej szkoły gdy byłam w 1kl. liceum, po pierwszym semestrze. Też nie dawałam sobie rady z nauką. Wszystkie oceny zostały przepisane, tyle że doszły mi też inne przedmioty i musiałam je zaliczać. Dowiedz się, czy jest szkoła w Twoim mieście, gdzie są przemioty identyczne, jakie uczysz się teraz, czyli np. uczysz się angielskiego i niemieckiego, to żebyś nie miała angielskiego i francuskiego. Nie wiem tylko, czy teraz będziesz mogła się przepisać, obawiam się że albo będziesz musiała zdać i rozpocząć naukę w kolejnej klasie w nowej szkole, albo nie zdać i powtarzać rok w innej szkole. Nie wiem jak to wygląda z liceami zaocznymi, ale sądzę że lepszym wyborem byłoby zwykłe, dzienne liceum
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-12, 21:01   #3
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 13:34   #4
UserOne
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MalinoweMarzenia Pokaż wiadomość
Hej Mam następujący problem . Jestem w 2 klasie Liceum Ogólnokształcącego, mam zaliczone 1 półrocze , ale obawiam się, że nie zdam do 3 klasy . Poziom w tej szkole jest wysoki i nie daje sobie rady z nauką.

We wrześniu kończe 18 lat i zastanawiam się nad przeniesieniem do liceum zaocznego. Zastanawia mnie to czy będę miała możliwość kontynuowania nauki od 4 semestru?

A jeśli zdam do 3 klasy, to czy będę mogła na rok przenieść się do liceum zaocznego i tam kontynuować naukę ? Wiem ,że to troche bezsensu , ale naprawdę cieżko daje sobie radę w tej szkole.
Proszę o jakieś rady

PS Proszę o przeniesienie mojego wątku, naprawdę nie mam pojęcia czy to dobre miejsce na takie pytanie
Nie powinno być z tym problemu. Natomiast wątek, to raczej na forum Szkolna Ławka mógłby się znaleźć.
UserOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 15:04   #5
MalinoweMarzenia
Raczkowanie

Nie biorę pod uwagę innego liceum dziennego , ponieważ do najbliższego liceum miałabym 30 km. Chodzę do liceum, które jest jako jedyne w moim mieście.
Natomiast liceum zaoczne znajduje sie w moim mieście i dlatego o tym pomyślałam.

MalinoweMarzenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-13, 19:51   #6
anjuta
Zakorzenienie

idź do sekretariatu tego zaocznego i się o wszystko wypytaj
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 19:23   #7
Gruffi
Rozeznanie

Moja koleżanka przepisywała się tyle, że z technikum dziennego na liceum zaoczne po 1 klasie, nie miała jeszcze 18 lat, ale ze względu na to, że urodziła dziecko pozwolili jej się przenieść przed ukończeniem 18 i nie zaczynała od nowa 1 klasy tylko od 2, tyle, że musiała pozaliczać te przedmioty, których np. nie miała na dziennych w 1 klasie, a na zaocznych w LO były.

Zastanów się nad tym, czy jednak nie warto byłoby dojeżdżać te 30km na dzienne, bo jednak na zaocznych ten materiał jest trochę okrojony, a po za tym to już nie jest to samo co w dziennej. To wygląda tak, że przeważnie 2x w tygodniu idzie się do szkoły na tych zaocznych, nauczyciele prowadzą lekcje, później co jakiś czas egzaminy ustne i prace zaliczeniowe. To nie jest to samo co codziennie mieć lekcje i z przygotowaniem do matury też może być różnie.
Just believe in yourself
Hear this voice from deep inside
It's the call of your heart
Close your eyes and your will find
The way out of the dark
Gruffi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości