Ważne pytanie! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-03, 21:43   #1
Impatiens
Przyczajenie

Ważne pytanie!

Witam Wszystkich!

Jestem nową użytkowniczką portalu .

Mam bardzo ważne (dla mnie) pytanie. Jestem dziewicą i chciałabym rozpocząć współżycie z moim chłopakiem. Wybrałam się już na pierwszą wizytę do ginekologa, dostałam tabletki antykoncepcyjne. Lekarz powiedział, żeby rozpocząć zażywanie tabletek w pierwszym dniu okresu, potem 7-dniowa przerwa i że dopiero drugie opakowanie tabletek zabezpieczy mnie przed ciążą. Tabletki to Diane-35.

Moje pytanie brzmi: Czy jak rozpocznę współżycie teraz, w trakcie zażywania tabletek z pierwszego opakowania, to zaczną one działać i uchronią mnie przed ciążą? Czy lepiej wstrzymać się do drugiego opakowania? Chciałabym - nie ukrywam - zacząć współżycie jak najszybciej. Proszę o porady!

Pozdrawiam serdecznie
Impatiens jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-03, 21:53   #2
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Ważne pytanie!

Cytat:
Napisane przez Impatiens Pokaż wiadomość
Witam Wszystkich!

Jestem nową użytkowniczką portalu .

Mam bardzo ważne (dla mnie) pytanie. Jestem dziewicą i chciałabym rozpocząć współżycie z moim chłopakiem. Wybrałam się już na pierwszą wizytę do ginekologa, dostałam tabletki antykoncepcyjne. Lekarz powiedział, żeby rozpocząć zażywanie tabletek w pierwszym dniu okresu, potem 7-dniowa przerwa i że dopiero drugie opakowanie tabletek zabezpieczy mnie przed ciążą. Tabletki to Diane-35.

Moje pytanie brzmi: Czy jak rozpocznę współżycie teraz, w trakcie zażywania tabletek z pierwszego opakowania, to zaczną one działać i uchronią mnie przed ciążą? Czy lepiej wstrzymać się do drugiego opakowania? Chciałabym - nie ukrywam - zacząć współżycie jak najszybciej. Proszę o porady!

Pozdrawiam serdecznie
Masz ulotkę? To czytaj...
Jesteś bezpieczna od pierwszej tabletki o ile wzięłaś ją pierwszego dnia miesiączki. Śmiało
Stary 2012-04-03, 22:02   #3
Ela87
Zakorzenienie

Jeżeli lekarz powiedział, że ochrona jest od drugiego blistra, to pewnie ma rację. Nie wiem jak jest z Twoimi, ale przeczytaj CAŁĄ ulotkę, a może znajdziesz odp. w ulotce tabl. Yaz pisze:
"Przyjmowanie leku Yaz należy rozpocząć w pierwszym dniu cyklu (to znaczy w pierwszym dniu menstruacji). Jeżeli pacjentka zacznie przyjmować Yaz w pierwszym dniu menstruacji, jest natychmiast chroniona przed ciążą. Można też rozpocząć przyjmowanie leku w dniach 2-5 cyklu, ale wtedy trzeba stosować dodatkowe środki ochronne (na przykład prezerwatywy) przez pierwsze 7 dni."

---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Dla pewności może lepiej posłuchać lekarza?
Dodam tylko, że CZYTAJ, CZYTAJ i jeszcze raz CZYTAJ ulotki. Ja przeczytałam ulotkę od A do Z, nawet jeśli temat nie dotyczył mnie i nigdy o nic nie pytałam na żadnym forum, bo wszystko wiedziałam z ulotki
Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 00:07   #4
Aleszka
Przyczajenie

Na moich tabl. [Harmonet] też pisze, że od 1szego dnia zażywania jesteś zabezpieczona... ale jak lekarz mówił, że od 2. opakowania, to pewnie ma rację. Jak dla mnie, to albo poczekaj z tym do drugiego opakowania, albo zwyczajnie zasugeruj delikatnie prezerwatywę [co może się okazać dobrym wyjściem z sytuacji]
Stary 2012-04-04, 00:23   #5
nelyen
Zadomowienie

nie chce siać paniki, ale diane to są z tego co wiem leki antyandrogenne przepisywane przy poważnych problemach hormonalnych. ja tam bałabym się je brać bez wcześniejszych badań hormonów.

chyba że takie miałaś i pod tym względem lekarz je dobrał

Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania.

Julia Hartwig, Kot Maurycy
nelyen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 11:04   #6
Unex
bez kija nie podchodz

Ja brałam Syndi 35 ( taki sam skład ) miałam tylko problem z trądzikiem, i wszystko było ok, nie przytyłam, libido trochę przygasło ale jak ostatnio czytam to norma..
A i jesteś zabezpieczona od 1 tabletki o ile wzięłaś ja 1szego dnia okresu.

Cytat:
Waga najszybciej spada jak się ją wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 19:54   #7
Impatiens
Przyczajenie

No właśnie w ulotce nie jest napisane, czy zabezpiecza od pierwszej tabletki. Ech, posłucham lekarza i chyba się wstrzymam . A, ostatnio mam lekkie problemy ze skórą, stąd lekarz wybrał dla mnie Diane-35. Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi!
Impatiens jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-06, 12:17   #8
I_love_shopping
Raczkowanie

lepiej słuchaj lekarza.. ulotk ulotką,a le skoo lekarz ci powiedział tak. to miał jakies powody..
I_love_shopping jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 12:25   #9
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez I_love_shopping Pokaż wiadomość
lepiej słuchaj lekarza.. ulotk ulotką,a le skoo lekarz ci powiedział tak. to miał jakies powody..
Jak się nie znasz, to się nie odzywaj, co? w Polsce lekarze chcą leczyć nadżerki hormonami i każą czekać opakowanie tabletek, żeby móc spokojnie współżyć. A to guzik prawda, więc czasami lepiej zaufać tym, którzy pigułki stworzyli, a nie tym, którzy je wypisują.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości