![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
poszłam na medycynę a jestem na to za tępa
Cały dzień płaczę... poszłam na lekarski z 3 letnim opóźnieniem (ale tylko raz poprawiałam wynik matury żeby nie było
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: poszłam na medycynę a jestem na to za tępa
Nie zrażałabym się od razu. Może po prostu masz gorszy okres.
Tak czy owak, teraz dać za wygraną z powodu jednej początkowej wtopy to głupota. |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Podstawowe pytanie, czy naprawdę chcesz studiować ten kierunek i być potem lekarzem. Jeśli odpowiedź to "TAK, CHCĘ" to trzeba spiąć poślady, uczyć się ze świadomością, że to, czego nauczysz się przez pierwsze 3 lata nie bardzo ci się przyda, a nie po tygodniu wpadać w doła, bo coś tam na anatomii czy innej biofizyce poszło nie tak i ktoś spojrzał krzywo. Te 3 pierwsze lata to tak naprawdę czas żeby nauczyć się jak się uczyć. Dopiero kolejne 3 lata to wiedza i umiejętności, która przydadzą się w praktyce.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;65894836]Podstawowe pytanie, czy naprawdę chcesz studiować ten kierunek i być potem lekarzem. Jeśli odpowiedź to "TAK, CHCĘ" to trzeba spiąć poślady, uczyć się ze świadomością, że to, czego nauczysz się przez pierwsze 3 lata nie bardzo ci się przyda, a nie po tygodniu wpadać w doła, bo coś tam na anatomii czy innej biofizyce poszło nie tak i ktoś spojrzał krzywo. Te 3 pierwsze lata to tak naprawdę czas żeby nauczyć się jak się uczyć. Dopiero kolejne 3 lata to wiedza i umiejętności, która przydadzą się w praktyce.[/QUOTE]
Naprawdę nie chodzi mi o to że ktoś spojrzał krzywo tylko o to że znacznie odstaję od grupy. Profesor coś tłumaczy i jestem jedyną osobą która nie rozumie. Mam wrażenie że jestem po prostu zbyt mało inteligentna |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ale skąd wiesz, że od CAŁEJ grupy odstajesz i tylko Ty czegoś nie wiesz? Już wszyscy zdążyli się zaprezentować? Nie sądzę. Czytasz ludziom w myślach i wiesz, że wszyscy prócz Ciebie wszystko jarzą?
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie każdy robił mądrą minę, a tak naprawdę prawie każdy miał w głowie "boszszsz, co ja tu robię...?" A najgłupsze pytania zadawały zawsze dwie laski, które przez kolejne lata miały stypendium. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;65895206]Skąd wiesz, że jesteś jedyną, która nie rozumie? U mnie każdy robił mądrą minę, a tak naprawdę prawie każdy miał w głowie "boszszsz, co ja tu robię...?" A najgłupsze pytania zadawały zawsze dwie laski, które przez kolejne lata miały stypendium.[/QUOTE] Niestety były już zajęcia gdzie podchodziliśmy do tablicy i rozwiazywaliśmy proste zadanie, każdy to robił z palcem w nosie, tylko ja stałam i nie miałam pojęcia jak to ugryźć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Pociesze cie: na roku mialam kolezanke ktora obiektywnie byla najslabsza. I ona to widziala
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Spiela sie bo sie wstydzila. Dostala stypendium ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Interleukina Druga
|
Pierwsze 2-3 lata to niestety takie typowe rycie informacji z książki, które niekoniecznie się przydadzą. Jeżeli chcesz być lekarzem to musisz ten okres po prsotu przeżyć.
Też na pierwszym roku zastanawiałam się "co ja tu robię?", dopiero ćwiczenia w szpitalu zweryfikowały fakt, że znalazłam sie w najlepszym miejscu dla siebie, a szczegół, że uwalałam prawie wszystko z tej paskudnej teroii na pierwszym roku (potem nauczyłam się uczyć, ale do tego trzeba czasu, mi to zajęło prawie rok, a potem całe wakacje żeby wygrzebać się z poprawek prawie wszystkiego) nie miał żadnego znaczenia. Często ci, którym gorzej szło na tej teorii lepiej sobie radzili na ćwiczeniach i w kontaktach z pacjentem czy też na kolokwiach/egzaminach z bardziej praktycznych rzeczy, które sprawdzają po prostu inny rodzaj wiedzy. Pewnie sporo zależy od grupy. U mnie nikt nikogo nie oceniał, nie było śmieszków i porównywania się czy podcinania skrzydeł tekstami, że "ty tu jesteś za głupia, nie pasujesz" (a w innych grupach zdarzało i zdarza sie to nagminnie). W każdym razie czasem wspominamy nasze pierwsze lata i okazuje się, że większość z nas miała takie myśli, że jest za głupia na te studia. Albo osoby, które wydawały sie najmądrzejsze obryły się po prostu na pierwsze zajęcia "bo pewnie każdy taki będzie", a potem zweryfikowały rzeczywistość i przystopowały. Jeżeli chcesz być lekarzem to pamiętaj: to nie są studia dla wybitnych, supermądrych czy niesamowicie zdolnych. To są przede wszystkim studia dla wytrwałych. Trzymaj się swojego marzenia! Pozdrawia 5 rok ![]() Edytowane przez Cytokina Czas edycji: 2016-09-30 o 21:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a co robiłaś w tak zwanym międzyczasie i kiedy tą maturę poprawiałaś? może zwyczajnie za dużo czasu minęło od kiedy się regularnie uczyłaś i zwyczajnie wypadłaś z rytmu
inna sprawa to jest jeszcze kwestia czy przygotowywałaś się do tych studiów poza tym, że miałaś wyniki z matury pozwalające się dostać? sprawy mają się tak, że wiedza z matury - nawet przy wynikach na 100% - to jest często drobna część tego czego wymagają na dzień dobry na studiach i niestety taki urok pierwszego roku, że albo ktoś to sobie we własnym zakresie ogarnął wcześniej albo teraz ma rok wyjęty z życia i będzie nadganiać
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
no cóż - wybrałaś sobie kierunek na którym się trzeba uczyć hardcorowo, także albo to rzucasz albo nos w książki
![]() |
#13 | |
Interleukina Druga
|
Cytat:
Podpytaj się ludzi z jakich podręczników czy notatek korzystają, może mają informację na temat prowadzących i wiedzą o co dana osoba lubi pytać albo poproś kogoś lepiej ogarniającego o pomoc. Możesz też zwrócić się o pomoc profesora/prowadzącego. Uwierz mi, że z checią pomoże jeżeli zobaczy, że ci zależy i się przykładasz, ale po prostu nie rozumiesz materiału, a nie olewasz naukę i dlatego nie potrafiłaś rozwiazać zadania. Zamiast się umartwiać i samej sobie wmawiać, że jesteś gorsza musisz się ogarnąć. Ja w ciebie wierzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ---------- Cytat:
Co do wmawiania sobie bycia gorszą, to masz całkowitą rację: bezsensowne demotywowanie się, do niczego nie prowadzące. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Interleukina Druga
|
Cytat:
Po tygodniu zajeć nie mamy też co mówić o "zmęczeniu materiału" na zasadzie, że się siedzi i się uczy, ale i tak nic już do głowy nie wchodzi. Zakładam, że autorce zależy i mniej lub bardziej się przykłada, ale po prostu nie do końca jej to wychodzi. Wspomniane było o liczeniu jakiś zadań, więc myślę, że może chodzić o chemię albo biofizykę, gdzie jeszcze są potrzebne wiadomosci z liceum i tu faktycznie bez tych podstaw nie da się nauczyć tych bardziej zaawansowanych rzeczy, a autorce mogło umknąć trochę wiedzy skoro liceum ma za sobą od 3 lat. Albo po prostu ktoś ma niematematyczny umysł i nie ważne ile będzie się wgapiał we wzory i przykłady rozwiazań - samemu nie da sobie rady i potrzebuje pomocnej dłoni, która wytłumaczy. Nie każdy podręcznik jest zrozumiale napisany dla osoby, która wcześniej nie miała stuczności z tematem, może wystarczy zmienić książkę i nagle się da. Na anatomii profesor potrafił nam rozrysowywać budowę jednej kości po kilka razy na różne sposoby, bo co chwilę ktoś się odzywał, że on jeszcze tego nie rozumie i nie jest w stanie zrozumieć poprzez patrzenie w podręcznik i atlas. Grunt żeby przyznać się do tego od razu, a nie obudzić się tuż przed albo co gorsza po egzaminie albo po ostatnim możliwym terminie poprawy. Są to studia specyficzne i trzeba przyjąć i zaakceptować to, że jeszcze duuuużo rzeczy nie będziesz wiedzieć, autorko. I sporej części z nich nie dasz rady ogarnać tylko z podręcznika. Za tą wyuczoną wiedzą musi iść zrozumienie, a tego nie zawsze da się wyczytać. I to nic złego. Od tego są zajęcia, od tego prowadzący mają określone godziny konsultacji dla studentów żeby do nich przychodzić jeżeli sama sobie z danym materiałem nie dajesz rady. Edytowane przez Cytokina Czas edycji: 2016-09-30 o 23:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Z anatomii masz problem? Miej na uwadze to, że niektórzy już w wakacje, od momentu gdy zostali zakwalifikowani uczą się naprzód Bochena
![]() Człowiek się wbija w rytm w końcu, tak jak ktoś wspomniał - kierunek lekarski to nie są studia dla jakiś wybitnych, tylko dla wytrwałych i pracowitych. Trochę szczęścia też się przydaje. Też nie jest tak, że odpadają hordy osób, u mnie sporo zrezygnowało z własnej woli, sporo migrowało między lek a lek-dent, sporo osób zmienia uczelnie Kwestia grupy w jakiej jesteś też ma znaczenie, w jednej grupie są sami pospinani ludzie i nakręca się karuzela strachu i stresu, w innej jest więcej luzu |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A co do anatomii to zazdroszczę, bo nasz doktor nie nastawia się na tłumaczenie tylko wymaga. No i wszyscy ładnie mu odpowiadają oprócz mnie, dzisiaj to mnie dwa razy po prostu wyśmiał a ja myślałam że spłonę ze wstydu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Interleukina Druga
|
Cytat:
Co do anatomii: może zorientuj się jacy są jeszcze prowadzący, z którymi nie masz ćwiczeń, a są bardziej chętni do przekazywania wiedzy studentom. I nie przejmuj się takimi sytuacjami, bo fakt, że prowadzący wyśmiewa studenta wcale nie świadczy źle o studencie. Edytowane przez Cytokina Czas edycji: 2016-09-30 o 23:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do wyśmiewania - z jednej strony racja, ale z drugiej powiedziałam coś tak durnego że chyba sama bym się wysmiała. I to dwa razy. Chyba brakuje mi jakiegoś ogarnięcia i z moich ust wychodzą słowa bez wcześniejszej analizy w głowie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Interleukina Druga
|
Cytat:
Mam nadzieję, że nie próbujesz męczyć Bochenka. To jedne z tych ksiażek, których nie powinno się ruszać jeżeli nie ma się już jakiejś wiedzy. Zgadaj sie z kimś z grupy i razem pójdźcie do prosektorium, dzień wcześniej poczytaj i pogap się w atlas.Ona ci coś powie i pokaże, ty coś powiesz i nawet jeżeli mniej to nie przejmuj się. To naprawdę dużo daje, bo każdy zwróci uwagę na inny szczegół i zapamięta co innego gdy się uczy, a w ten sposób douczycie się i utrwalicie wiedzę razem. Z resztą ktoś w tym prosektorium musi być i go pilnować, więc nie raz będzie szansa żeby o coś dopytać jakiegoś doktora. Polecam celować w tych młodszych, im częściej jeszcze sie chce. Albo kogoś ze starszego roku (u nas pozwalają przychodzić i pobawić się w samodzielne preparowanie. Zazwyczaj przychodzą ci, którzy myślą o chirurgii) Edytowane przez Cytokina Czas edycji: 2016-10-01 o 00:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Na Bochenka to nawet nie spojrzałam :P uczę się ze Skawiny i nawet tak skondensowanych wiadomości nie umiem ogarnąć
![]() Poproszę kogoś żeby że mną poszedł (o ile będzie czas bo nie tylko anatomia jest dla mnie problemem, z każdego przedmiotu już mam zaległości) ale niestety nie wszystko widać na preparatach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Interleukina Druga
|
Mi osobiście Skawina nie leżała. Niby wiedza skondensowana, ale żeby się tego nauczyć trzeba było wkuć podręcznik słowo w słowo. Znacznie bardziej podpasował mi Moryś. Merytorycznie podobnie, ale za to znacznie przystępniej napisane.
Cóż, niektóre rzeczy trzeba po prostu zapamietać. Początki są trudne, bo jest to bardzo dużo materiału do opanowania w któtkim czasie, ale pamięć na szczęście szybko sie ćwiczy. Teraz masz wrażenie, że nic ci w głowie nie zostaje, niedługo złapiesz się na tym, że przeczytasz i już zapamietujesz ![]() Naprawdę nie jesteś jedyna, pierwsza ani ostatnia, której wydaje się, że jest to niemożliwe. Ale jak to już ktoś napisał: gdy przychodzi co do czego większość sobie radzi. Nie widzę powodu dlaczego ty miałabyś być gorsza skoro jedynie jesteś zagubiona po pierwszym tygodniu. Po prostu się nie poddawaj nawet jeżeli ci nie wszystko od razu wychodzi. Tydzień zaległości to nie tragedia. Tym bardziej, że nie olewasz nauki. Może ci się wydawać, że nic nie zapamiętujesz, ale zawsze coś tam bedziesz kojarzyć, coś w pamięci zaświta. Powtórzysz przed kolokwium, uporządkujesz. Do tego trzeba czasu i wytrwałości. Niekoniecznie nadludzkiej pamięci. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Ja przez pierwsze dwa lata ciagle zadawałam sobie pytanie "co ja tutaj robię?" i miałam poprawki prawie ze wszystkiego. Dopiero jak przyszły kliniki, to medycyna zaczęła mi się podobać i poczułam się jak ryba w wodzie :d To tylko tydzień zajęć, nie ma co tak łatwo odpuszczać, zwłaszcza, że jesteś na kierunki, na którym masa osób chciałaby być, a nie może. Weź pod uwagę też to, że pewnie zdecydowana większość studentów jest albo zaraz po liceum, gdzie ostatnie dwa lata spędzili na systematycznym uczeniu się do matury albo są to osoby już po roku, dwóch innych studiów (zazwyczaj jakichś o tematyce biologicznej), więc w ogóle są "przystosowani" do takiego trybu nauki. A Ty miałaś sporą przerwę, to też ma duże znaczenie, musisz się na mowię wdrożyć. Ja na Twoim miejscu postarałabym się poznać ludzi z wyższych lat. Oni zawsze mają jakieś bazy pytań, jakieś ulubione szczegóły danego prowadzącego, przykłady zadań właśnie z biofizyki czy biostatystyki itd. Takie rzeczy potrafią czasami bardzo pomóc ![]() Także głowa do góry! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Ludzie nie dostają się na medycynę, bo mają szczęście, nie ma takiej opcji.
![]() ![]()
2016 - 17 2017 - 11 2018 - 17 2019 - 11 2020 - 13 2022 - 5 ![]() Edytowane przez raczek06 Czas edycji: 2016-10-01 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Nie zauważyłam :d zmyliło mnie to, że już miała tydzień zajęć, bo wiem że Poznań tak ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
.
|
jeśli masz braki w wiedzy z danego przedmiotu to zwyczajnie - nadrób je. ucz się regularnie, przysiądź nad książkami a efekty na pewno będą. po tak długiej przerwie w nauce musisz pewnie się rozruszać, żeby wbić w odpowiedni rytm.
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Szkoda tylko że ten asystent się śmiał tylko i wyłącznie ze mnie, bo inni studenci nie gadają takich głupot ![]() Studiuję w Poznaniu, po prostu jestem z Zabrza. Ale już żałuję wyboru, może trzeba było iść na trochę "gorszą" uczelnię Edytowane przez friable Czas edycji: 2016-10-02 o 00:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc dlaczego ta medycyna? Przecież chyba zdawałaś sobie sprawę z tego, jak będzie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.