Zasmażka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-09-29, 11:34   #1
eemiiliiaa
Raczkowanie
 
Avatar eemiiliiaa
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 39

Zasmażka


Witajcie,
Nie znalazłam nic na forum o zasmażce.
Jak ją najprościej zrobić?
Chcę dziś zrobić sos do spaghetti, zawsze dawałam do sosu gotową zasmażkę Knorra, tylko wydaje mi się iż sos jest po tej zasmażce dziwny.
Czy taką własnoręcznie zrobioną zasmażkę dodaje się od razu do gorącego sosu, czy do już troszkę zimniejszego?
eemiiliiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 12:20   #2
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Zasmażka

mniej niz pół szklanki zimnej wody + łyżeczka czubata mąki (ja daję ziemniaczaną bo się odchudzam ale może byc wrocławska itp) -wymieszać i wlać do gotującego się sosu który trzebe energicznie wymieszać

Mozna dodać więcej mąki zalezy jaka konsystencję i gestość sosu lubisz
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 14:17   #3
Hanka20
Zakorzenienie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
Dot.: Zasmażka

Cytat:
Napisane przez Nutka
mniej niz pół szklanki zimnej wody + łyżeczka czubata mąki (ja daję ziemniaczaną bo się odchudzam ale może byc wrocławska itp) -wymieszać i wlać do gotującego się sosu który trzebe energicznie wymieszać

Mozna dodać więcej mąki zalezy jaka konsystencję i gestość sosu lubisz
hmm, nie byłabym pewna, czy to jest zasmażka...raczej zawiesina
moja mama zasmażke robi tak, ze rozpuszcza margarynę i do tego wsypuje trochę mąki, miesza na gazie do czasu, kiedy zrobi sie jasnobrązowa, dolewa okolo pół szklanki wody lub bulionu, cały czas mieszając az do zagotowania. Tą zasmażke mozesz rozprowadzic np. z koncetratem pomidorowym(jak bedziesz robiła sos bolognese), przyprawic odpowiednio, dodac podsmazone mięsko i sos gotowy
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi"

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 14:23   #4
eemiiliiaa
Raczkowanie
 
Avatar eemiiliiaa
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 39
Dot.: Zasmażka

Dziękuję

zaraz sobie wydrukuję przepisy na zasmażkę
eemiiliiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 18:10   #5
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Zasmażka

tak zgadza sie ale ja zrozumiałam że eemmiilliiaa chce zagęścic sos..


a z takiej zasmażki jak Ty podałaś też robie pyszny pomidorowy i musztardowy,chrzanowy-do jajek, koperkowy -mlodych ziemniaków
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-29, 21:51   #6
Hanka20
Zakorzenienie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
Dot.: Zasmażka

Cytat:
Napisane przez Nutka
tak zgadza sie ale ja zrozumiałam że eemmiilliiaa chce zagęścic sos..


a z takiej zasmażki jak Ty podałaś też robie pyszny pomidorowy i musztardowy,chrzanowy-do jajek, koperkowy -mlodych ziemniaków
noo, chyba ze tak
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi"

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 06:31   #7
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Zasmażka

sobie dziewczyna wybierze
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-28, 21:09   #8
E.J.
Zakorzenienie
 
Avatar E.J.
 
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 6 514
GG do E.J.
Dot.: Zasmażka

Piszę w tym wątku gdyz mam takie pytanie odnośnie zasmażki: czy jeśli wg przepisu w 20 g masła rozpuściłam 20 g maki, posmażyłam chwię, wyszły mi takie mini grudki bo inaczej nie chciało wyjść i ja to dałam do zupy ale teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam?????? zupa w sumie dobra bo ją jadłam.... tylko proszę o szybka odp.

Edytowane przez E.J.
Czas edycji: 2009-01-28 o 21:12
E.J. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 21:54   #9
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
Dot.: Zasmażka

Cytat:
Napisane przez E.J. Pokaż wiadomość
i ja to dałam do zupy ale teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam?????? zupa w sumie dobra bo ją jadłam.... tylko proszę o szybka odp.
Skoro zupa dobra to skąd taka panika?
__________________
www.pustamiska.pl POMÓŻMY ZWIERZAKOM -KLIKAJMY....



Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 21:57   #10
E.J.
Zakorzenienie
 
Avatar E.J.
 
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 6 514
GG do E.J.
Dot.: Zasmażka

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Skoro zupa dobra to skąd taka panika?
czy się nie potruję????? wiem - pytanie głupie ale ja nawet do zupy podchodzę ambicjonalne
E.J. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 07:54   #11
grzeska1
Raczkowanie
 
Avatar grzeska1
 
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 71
Dot.: Zasmażka

Cytat:
Napisane przez Hanka20 Pokaż wiadomość
moja mama zasmażke robi tak, ze rozpuszcza margarynę i do tego wsypuje trochę mąki, miesza na gazie do czasu, kiedy zrobi sie jasnobrązowa, dolewa okolo pół szklanki wody lub bulionu, cały czas mieszając az do zagotowania.
Jeszcze lepiej smakuje sos na bazie takiej zasmażki jak zamiast margaryny doda się masło. Na tyle szybko robi się zasmażkę, że nie zdąży się przypalić

E.J. Spokojnie, nikt się nie otruje
grzeska1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-22, 16:10   #12
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p
 
Avatar Svinecka
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 30 763
Dot.: Zasmażka

a ja robie zasmazke zawsze na smalcu i jest super

w ogole to chyba sie od niej uzaleznilam bo daje ja do wszystkiego - zupy, sosy, warzywa na cieplo typu marchewka z groszkiem czy buraczki

wieeeeem kaloryczne
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 17:12   #13
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Zasmażka

mozna tak robić zasmażki mozna dodawać i do sosów i do zup ..tylko pamietajcie ze wywar musi byc chlodny bo inaczej robia sie takie "krupki" ")
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 17:15   #14
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p
 
Avatar Svinecka
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 30 763
Dot.: Zasmażka

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
mozna tak robić zasmażki mozna dodawać i do sosów i do zup ..tylko pamietajcie ze wywar musi byc chlodny bo inaczej robia sie takie "krupki" ")
a ja wlasnie zawsze dodaje zasmazki do goracego - nigdy nie robia sie grudki, moze dlatego, ze ze smalcu nie wiem

no i zawsze mozna dodawac przez sitko
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 17:17   #15
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Zasmażka

no wiesz ...przez sitko można ale ja poprostu zalewam chlodnym i wtdey na bank krupki sie nie robia może poprostu masz wprawę
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 17:19   #16
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p
 
Avatar Svinecka
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 30 763
Dot.: Zasmażka

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
no wiesz ...przez sitko można ale ja poprostu zalewam chlodnym i wtdey na bank krupki sie nie robia może poprostu masz wprawę
nie wiem
a mnie sie wlasnie wydawalo, ze do chlodnego jak sie da to zrobia sie grudki
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 17:34   #17
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Zasmażka

Cytat:
Napisane przez Hanka20 Pokaż wiadomość
hmm, nie byłabym pewna, czy to jest zasmażka...raczej zawiesina
moja mama zasmażke robi tak, ze rozpuszcza margarynę i do tego wsypuje trochę mąki, miesza na gazie do czasu, kiedy zrobi sie jasnobrązowa, dolewa okolo pół szklanki wody lub bulionu, cały czas mieszając az do zagotowania. Tą zasmażke mozesz rozprowadzic np. z koncetratem pomidorowym(jak bedziesz robiła sos bolognese), przyprawic odpowiednio, dodac podsmazone mięsko i sos gotowy
Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
mozna tak robić zasmażki mozna dodawać i do sosów i do zup ..tylko pamietajcie ze wywar musi byc chlodny bo inaczej robia sie takie "krupki" ")
Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
nie wiem
a mnie sie wlasnie wydawalo, ze do chlodnego jak sie da to zrobia sie grudki
ojej chyba mówimy o czym innym ja mowie o tej co zacytowalam
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 17:36   #18
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p
 
Avatar Svinecka
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 30 763
Dot.: Zasmażka

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
ojej chyba mówimy o czym innym ja mowie o tej co zacytowalam
no ja tez mowie o zasmazce z maki - tyle, ze ja nie robie zasmazki na margarynie ani masle tylko od zawsze robie na smalcu i do tego maka, podsmazam ciagle mieszajac az sie zarumieni a potem siup do sosu, czy czegos tam innego ale i to i to jest gorace na gazie

a na margarynie to robie zasmazke z bulki tartej

EDIT: aha i ja nie dolewam w ogole wody ani nic do zasmazki
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 17:41   #19
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Zasmażka

no bo i taka wersja jak Ty robisz jest ale se pogadalyśmy
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-22, 17:46   #20
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p
 
Avatar Svinecka
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 30 763
Dot.: Zasmażka

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
no bo i taka wersja jak Ty robisz jest ale se pogadalyśmy
no hehe
tylko chodzi o to, ze ja daje gorace - i czemu nie ma grudek? hmmm zastanawiajace
ale w sumie to dobrze, ze nie ma

ale bym zjadla buraczki z zasmazka looo matko
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.