|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Prawo jazdy a okulary
Mam pytanie .Całe życie chodziłam w okularach,a teraz chce przerzucić się na soczewki i pojawił sie problem.W prawku mam wpisany symbol 01.01 co oznacza jazde tylko w okularach.Jak to teraz zmienic? Z góry dziekuje za odpowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Prawo jazdy a okulary
najlepiej zadzwoń do wojewodzkiego urzedu ruchu drogowego gdzie zdawałas prawko i zapytaj... albo urzedu gdzie odbieralas praw ojazdy.. Powodzenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Żeby mieć w prawie jazdy zaznaczone, że jeździsz w soczewkach, musisz wymienić stare prawo jazdy.
Żeby je wymienić , musisz iść do okulisty na badanie wzroku i zaświadczenie o jeździe w soczewkach ![]() A potem już normalna procedura. Z tego co pamiętam jak moja koleżanka tak zmieniała, dużo łatwiej jej z okularów na soczewki niż na odwrót ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Albo nic nie robić.
Jak policjant zapyta o okulary to powiedzieć że się nosi je nie zawsze, że nieraz się je zdejmuje. Wyobraź sobie okulary przeciwsłoneczne które nosimy sezonowo i jeździmy w nich, a nie mam w prawku wpisanych okularów a używałam podczas jazdy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() brak okularów służących do korygowania wad wzroku przy wpisanym kodzie w prawo jazdy jest równoznaczny z brakiem uprawnień do prowadzenia pojazdu (co ciekawe sprawny wzrok odgrywa istotną rolę w bezpiecznym poruszaniu się samochodem) zwykłe okulary przeciwsłoneczne nie mają nic wspólnego z korygowanie wad wzroku więc ich to nie dotyczy ponad to są takie wady wzroku przy których można nosić jedynie okulary ponieważ soczewki danych wad nie korygują - dlatego można mieć wpisane, że nosi się albo okulary, albo soczewki albo jedno i drugie a autorka - musisz wybrać się do lekarza, wyrobić zaświadczenie że możesz jeździć w okularach i w soczewkach a potem wymienić prawo jazdy, niestety troszkę to będzie kosztować
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
Ja przykładowo nie mogę jeździć w przeciwsłonecznych, bo musze mieć korygujące, których zdjąć nie mogę, ale nie założę obu par na raz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ale możesz wyrobić 2 in 1- przyciemniane korekcyjne^^
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Jeśli możesz swoją wadę korygować soczewakami lub okularami to poproś żeby tak okulista wystawił zaświadczenie czyli kod 01.06- jazda w okularach lub soczewkach- bo nigdy nic nie wiadomo kiedy zajdzie potrzeba przerzucenia się na okulary bądź soczewki i odwrotnie.
Jeżeli masz wpisany na prawie jazdy kod to musisz jeździć w tym co określa kod bo po pierwsze jak złapie policja to masz 500zł manadatu, po drugie to kwestia własnego bezpieczeństwa. Mi lekarz mówił, że jak masz na same okulary to powinno się wozić w samochodzie zapasową parę - w razie uszkodzenia tych, które nosisz natychamiast zmieniasz na zapasowe.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.