|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kołnierz z lisa - jak uszyć?
Jak w temacie.
Wypatrzyłam w szmateksie super etolę z lisa, niestety lisek chytrusek ma 4 łapki, ogonek i łepek ![]() Czy któraś z Was bawiła się kiedys w coś takiego? nie chce oddawać tego do kuśnierza, bo przypuszczam, ze zapłacę za całą zabawę sporo kasy, mam też sporo zdolności żeby we własnym zakresie poradzić sobie z czyms takim, ale bardzo chętnie posłucham - przeczytać wskazówki od osób, które przerabiały temat babcinej szafy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Kołnierz z lisa - jak uszyć?
Cytat:
Jeśli starczy to wytnij według formy. Ale jeśli chcesz aby włos z obu stron kołnierza ukladał się w tę samą stronę to formę trzeba przeciąć na pół i lisa trzeba przeciąć w odpowiednim miejscu. Symetrycznie formę i lisa.I przyłożyć odpowiednio oba kawałki formy. Rysujemy po stronie bez futra i wycinamy 2 części kołnierza, który zszywamy w jego tylnej części. Musimy przy tym pamiętać o wycięciu więcej lisa aby starczyło na szew. A potem podszyć tkaniną , może też trzeba usztywnić. To jeśli chodzi o kołnierz odejmowany, nie będący na stałe przy kurtce. Bo można przyszyć na stałe do kołnierza kurtki. może też się zdarzyć , że lis jest za krótki, za wąski na taki rodzaj kołnierza jaki chcesz i trzeba odpowiednio go dosztukować z innych części lisa. I wtedy trzeba pamiętać aby włos układał się w tę samą stronę. Edytowane przez przylaszczka50 Czas edycji: 2014-11-06 o 17:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
o kurcze, dziękuję za tak szczegółową i wyczerpująca odpowiedź!!! :-*
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Przy wycinaniu kołnierza z futra trzeba uważać aby nie pociąć za bardzo włosów. Odrysowaną formę na stronie bez włosów trzeba delikatnie nacinać, niegłęboko aby nie ciąć futra tylko tę skórkę. Są specjalne nożyki kuśnierskie. Ja robiłam to zwyczajną żyletką, takie jakie kiedyś się używało. Tylko trzeba uważać aby się nie pokaleczyć.
Skalpel też byłby dobry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
dokładnie, tez myslałam o tym, żeby użyć jakiegoś skalpela lub żyletki, szkoda by mi było uszkodzić futra zbyt nonszalanckim cięciem zwykłymi nożyczkami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:48.