Porozmawiajmy o wakacjach/urlopach :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-15, 18:18   #1
Alexandre
Zadomowienie

Porozmawiajmy o wakacjach/urlopach :)

Porozmawiajmy o naszych planach wakacyjnych i urlopowych Gdzie się wybieracie? Jedziecie w pojedynkę, z osobą towarzyszącą, rodzicami czy z całą paczką? Byliście już tam czy to Wasz pierwszy raz? Macie jakieś plany czy idziecie na pełen spontan?
Porozmawiajmy też o miejscach w których byliśmy Opiszcie wrażenia, przygody, posłużcie radą. Może też macie jakieś miejsca godne polecenia?

Ja na urlop wybieram się za kilka dni, do miejscowości Adama Małysza czyli do Wisły Jadę ze swoim TŻ i znajomymi którzy również są parą. W Wiśle już byłam 4 razy. 3 razy z rodzicami, 1 raz sama. Zbieram się do napisania tekstu o Wiśle, może jak już powstanie to go tu wrzucę.
Już nie mogę się doczekać!

Czekam na Wasze zwierzenia

Alexandre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 14:45   #2
Krotochwila
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Dot.: Porozmawiajmy o wakacjach/urlopach :)

Ja też bardzo lubię Wisłę lubię też Ustroń w który m jest dużo atrakcji
Krotochwila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-16, 20:19   #3
Alexandre
Zadomowienie

A co poleciłabyś w Ustroniu? Na pewno się tam wybierzemy żeby wjechać na Czantorię ale w sumie nigdy dalej niż za wyciąg się nie zapuszczałam

Stary 2012-07-17, 12:34   #4
mandragona
Marudziara

Ja jadę z Tż do Zakopanego byliśmy już w ubiegłym roku, ale tylko dwa dni przejazdem, bo zaliczaliśmy Pieniny

mandragona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 14:22   #5
Alexandre
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mandragona Pokaż wiadomość
Ja jadę z Tż do Zakopanego byliśmy już w ubiegłym roku, ale tylko dwa dni przejazdem, bo zaliczaliśmy Pieniny
A pokój już zarezerwowany? W Zakopanem jak ostatni raz byłam, pokój mieliśmy w pensjonacie "U Leona" w Krzeptówkach. Właścicielka przemiła, pokoik i łazienka czyściutkie, balkon z widokiem na Giewont który był dosłownie na wyciągnięcie ręki. Okolica spokojna, w okolicy kilka jadłodajni i sklepików, dojazd do centrum szybki (można było wsiąść w busa który dość często jeździł). Gdyby nie to że słońce mieliśmy tylko pierwszego i ostatniego dnia pobytu, wakacje super

Stary 2012-07-17, 18:57   #6
mandragona
Marudziara

Tak, już mamy zarezerwowane miejsce w Willi Mozaika na Makuszyńskiego płacimy 50zł od osoby, ale warunki są super no i blisko centrum byliśmy w ubiegłym roku i w tym wracamy do tego samego miejsca.

mandragona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 20:11   #7
Alexandre
Zadomowienie

O proszę, to tanio jak na centrum i dobry standard

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-18, 10:14   #8
201609062117
Konto usunięte

Jeszcze niecałe 2 miesiące i dopiero wtedy odsapnę Ale "nie ma tego złego..." więc uskuteczniam wyprawy jedno- i dwudniowe ze znajomymi. Wczoraj np. wylądowałam w Berlinie, w weekend jadę do Kudowy i Skalnego miasta i korcą mnie jeszcze góry izerskie i śnieżnik, ale to już zależy od stanu konta
A we wrześniu będę starała się złapać jakiegoś lasta, czy to do Turcji czy Chorwacji, a jak nie to hmm Warmia lub Tatry. Tylko zastanawiam się, czy we wrześniu nie będzie dzikich tłumów w Zakopanym.
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 20:17   #9
Alexandre
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pinkswan Pokaż wiadomość
Jeszcze niecałe 2 miesiące i dopiero wtedy odsapnę Ale "nie ma tego złego..." więc uskuteczniam wyprawy jedno- i dwudniowe ze znajomymi. Wczoraj np. wylądowałam w Berlinie, w weekend jadę do Kudowy i Skalnego miasta i korcą mnie jeszcze góry izerskie i śnieżnik, ale to już zależy od stanu konta
A we wrześniu będę starała się złapać jakiegoś lasta, czy to do Turcji czy Chorwacji, a jak nie to hmm Warmia lub Tatry. Tylko zastanawiam się, czy we wrześniu nie będzie dzikich tłumów w Zakopanym.
Widzę, że preferujesz aktywne wakacje Co do Zakopanego to możliwe, słyszałam że właśnie dużo ludzi się wybiera tam we wrześniu bo i pogoda lepsza i dzieci w szkołach już siedzą.
Cytat:
Napisane przez rusalka888 Pokaż wiadomość
ja jade do karpacza ze swoim facetem. niestety tylko na pere dni bo nie dostalam dluzszego urlopu, ale to zawsze cos. kiedys bylam tam na koloniach. teraz jedziemy troche zmienic klimat i pobyc sami ze soba, wiec raczej nie bedziemy zwiedzac muzeum zabawek. zatrzymamy sie w karpaczu skalnym, bo teraz ma znizke 40% wiec mozemy zaszalec, a co! w planach mamy dziki wodospad oraz krucze skaly. te ostatnie sa idealne do wspinaczki, wiec sprzet już wykopany z dolu szafy czeka! jeszcze tylko tydzien i odlot! po powrocie moze tez skrobne jak bylo.
Czekam na relację bo plany brzmią ciekawie

Stary 2012-07-20, 15:56   #10
lala2506
Zakorzenienie

Polskie góry

Edytowane przez lala2506
Czas edycji: 2012-07-20 o 18:05
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 19:54   #11
Alexandre
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
Polskie góry
A gdzie się wybierasz?

Stary 2012-07-20, 20:14   #12
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alexandre Pokaż wiadomość
A gdzie się wybierasz?
Akurat w tym roku to może poza granice Polski, ale polskie góry polecam każdemu i uwielbiam. Szczyrk, Wisła, Zakopane, wszystko!
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 22:08   #13
Alexandre
Zadomowienie

Wreszcie mam czas żeby napisać parę słów o Wiśle. Byłam tam już kilka razy w różnych odstępach czasowych także niektóre rzeczy mogły się zmienić.
Jeśli chodzi o zwiedzanie to:
- W centrum przy rynku stoi "ciuchcia" która zbiera większe grupki po czym wyrusza w trasę po całym mieście. Czy podczas jazdy ktoś opowiada historię Wisły, nie wiem bo nie byłam na tej przejażdżce i dopiero teraz się wybiorę.
- Również w centrum, w tym samym budynku gdzie jest kino, stoi pomnik Adama Małysza z czekolady.
- Jeśli już mowa o Adamie Małyszu to warto też zobaczyć skocznię do której trzeba podreptać dalej w stronę Ustronia o ile dobrze pamiętam.
- Tuż za Wisłą a chyba jeszcze przed Ustroniem, jest wyciąg krzesełkowy którym można sobie wjechać na Czantorię. Fotograf pstryka wszystkim zdjęcia i można później swoje kupić wedle życzenia.
- Ogółem jest dużo kościołów różnych wiar które można obejrzeć.
- Jak byłam mała to pamiętam że było też gdzieś w centrum muzeum owadów ale nie było dane mi tam być.
Jeśli chodzi o rozrywkę to:
- W centrum jest kino.
- Nieopodal za kinem jest amfiteatr gdzie często się coś dzieje a najczęściej w czasie Tygodnia Kultury Beskidzkiej.
- Na starym rynku wówczas jest też stawiana mała scena i odbywają się tam różne eventy.
- Gdzieś w okolicy Olimpijskiej jest basen odkryty i zakryty chyba też.
- Przy starym rynku jest też targowisko gdzie można kupić pamiątki, oscypki, ubrania a nawet jakieś inne domowe bibeloty.
- No i najfajniejszą rozrywką jest wylegiwanie się i pluskanie nad Wisłą Wzdłuż ulicy 3 Maja jest mnóstwo zejść nad rzekę gdzie można się wylegiwać. Woda najczęściej sięga kolan (przy wodospadach) a najgłębszy punkt jest przy Rondzie nieopodal Orlena gdzie nawet można popływać.
Jeśli chodzi o jedzenie:
- Mając trochę pieniędzy można sobie pozwolić na wizytę w Bavarii na Wyzwolenia. Kelnerki są ubrane na ludowo, stukają chodakami i zarzucają warkoczami.
- Tuż przy Bavarii mieści się pub Alcatraz którego kuchnia to niebo w gębie i to samo tyczy się drinków. Ceny bardzo przystępne ale we wszystkich kolejnych lokalach które opiszę są właśnie takie.
- Na przeciwko na 1 Maja (można przejść przez pomost i przejść górną dróżką koło cmentarza) jest fajna knajpka której nazwy nie pamiętam. Zakochałam się tam w smażonych pierogach.
- Przy owej knajpce jest cukiernia u Janeczki która sieje rozpustę w portfelach :P Mają też lokal w centrum. W ciastku Snickers można się zakochać bez pamięci
- Im bliżej centrum tym więcej jadłodajni. Przy rzece jest mała budka z parasolami gdzie mają dobre kiełbaski i rybę.
- Tuż za nią jest Zapiecek u Jędrysa gdzie mają bardzo dobre naleśniki pikantne ale nie tylko.
- Przed straganami jest "bar" gdzie mają dobre rzeczy z grilla.
- W samym centrum warto usiąść nad rzeką (za amfiteatrem) na nieziemskie szaszłyki.
Jeśli chodzi o nocleg:
- Nie polecam Wenecji na Wyzwolenia. Kombinowali z pokojami (miałyśmy z mamą spać w określonym pokoju, to musiałyśmy jedną noc spać w innym nierozpakowane bo nie było sensu się wypakowywać). Nie mają szaf w pokojach tylko stelaże. No i zginęło nam parę rzeczy w tym bluzka która odnalazła się i była ewidentnie noszona... Na podwórku bez kagańca snuł się Amstaff który wyglądał groźnie ale w rzeczywistości był słodziakiem chętnym do zabaw.
- Całkiem w porządku również na Wyzwolenia jest Katarzynka.
- Na 11 Listopada nocowałam w jednym z tamtejszych licznych domów wczasowych. Był to chyba Relaks który był najfajniejszy jeśli chodzi o nocowanie w Wiśle. Pokoje czyste, w pełni wyposażone ze swoimi łazienkami a w cale nie tak drogo. W budynku Wi-Fi, możliwość jadania obiadów, organizowane dyskoteki dla młodych i ogniska jak ktoś chciał. Piękne widoki z balkonu ale niestety trzeba było do pensjonatu iść kawałek pod górkę i to był jedyny minus.
Jeśli chodzi o zakupy to jest dużo budek z pamiątkami, kiosków, sklepów (jeden duży koło ronda), jest nawet super piekarnia prawie w samym centrum. Podobno przed wjazdem do Wisły stoi Biedrona
Chyba wszystko już napisałam, mam nadzieję że pomogę nieco zainteresowanym A zachęcam do odwiedzania tej malowniczej miejscowości

Stary 2012-07-23, 11:45   #14
kasiunialusia
Zadomowienie

.

Edytowane przez kasiunialusia
Czas edycji: 2012-07-24 o 13:37
kasiunialusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-27, 09:00   #15
karuzel_a
Raczkowanie

w tym roku wymyśliłam sobie projekt - podróże na koturnach: jeżdżę gdzie się da i zwiedzam miejsca bardzo atrakcyjne turystycznie jak i mniej. zapraszam na bloga, tam prowadzę relacje. Polska naprawdę jest ciekawa

blog o codziennych rzeczach w niecodziennym stylu...
karuzel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości