![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Czy Wasi dziadkowie mają internet ?
Juz o rodziców nie pytam
![]() Chciałam zapytać na ile starsze pokolenie używa nowoczesnych technologii (nie tylko jak w tyt.internetu) Są chętni ? Czy .są 'zmuszani' ![]() Ja powiem szczerze gubię sie w nowinkach ...co chwile coś nowego na rynek wypuszczają.Dlatego jestem ciekawa jak Wasze babcie i dziadkowie sobie radzą z netem /laptopami/komórkami/smartfonami itp itd Potrzebują Waszej pomocy czy moze sami kombinują? Albo kichają to całe dobrodziejstwo XXI wieku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy Wasi dziadkowie mają internet ?
Moi nie mają internetu, komórkę ma tylko dziadek, ale tylko dlatego że dostał ją w prezencie od kogoś rodziny
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mają mają, dokonują przelewów przez net, surfują po necie, ba nawet na giełdzie grają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Moi dziadkowie (dziadek 79, babcia 78 lat) mają internet
![]() ![]() Telefony komórkowe też maja, ze stacjonarnego zrezygnowali kilka lat temu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Moi tez mają
![]() internet i komórki,nikt ich nie zmuszał,sami chcieli : ) rozmowy na skypie i wysyłanie meili to na porządku dziennym. Telefon dziadka ma 5lat i fakt,obawia sie zmiany 'bo do tego jest przyzwyczajony' ale to zrozumiałe. Ciagle kombinują coś sami,wysyłać linki np,odbierać zdjęcia itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
moi dziadkowie nie mają
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Moi nie mają Internetu i obawiam się, że nawet dobrze się nie orientują co to dokładnie jest i jakie daje możliwości. Podobnie jeśli chodzi o komputery - są kompletnie anty. Nie uświadamiam ich, bo nie jest im to potrzebne do życia, nie pytają o nic. Są w przedziale wiekowym 65-75.
5 lat temu dołożyli mi się do laptopa i bardzo ich to cieszyło, że spełniają moje marzenie ![]() Jedynie telefony komórkowe posiadają ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moi dziadkowie od dawna maja komputery i telefony. Co prawda sa dosc mlodzi jak na dziadkow (po 60tce).
Dziadek ma juz 4 komputer w swoim zyciu, lubi w nich grzebac. Potrafi zainstalowac Windowsa, zrobic format, itp. Spokojnie uzywaja Skypa, bankowych kont internetowych i allegro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
moja babcia ma 94 lata więc wszelkie takie nowinki techniczne są dla niej po prostu nie do ogarnięcia, dopóki mieszkałam z rodziną to widziała u mnie laptopa i nie mogła ogarnąć jak skąd można ściągnąć muzykę filmy. Stacjonarny mają, umie odebrać ale żeby zadzwonić to ma problem, komórki nie umiałaby sobie nawet odblokować. To nie dość kwestia wieku mniejsza przyswajalność takich wiadomości to jeszcze że kobietę nie ciągnęło żeby poznawać takie sprawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
moi dziadkowie mnie mają ani komputera, ani internetu ani też komórek. Za to moja ciotka w wieku babciowatym (70lat) zaczęła nie dawno przejawiać objawy uzależnienia od internetu!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Moi dziadkowie mają komputer, internet, komórki. Nie boją się nowinek technicznych, wręcz przeciwnie
![]() Ale oni w ogóle są fajni - do tej pory jeżdżą po świecie, dziadek zimą zasuwa na nartach, babcia chodzi na Uniwersytet Trzeciego Wieku ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
nie mają ani komórki ni komputera. obydwoje po 80, bliżej 90.
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
komórki mają od kilku lat, wysyłają smsy.
laptopa dostali pół roku temu, narazie tylko babcia go używa do szukania przepisów na ciasta i czytania interii i rozmawiania na skype, ale już niedługo będę ją uczyć bardziej zaawansowanych rzeczy ![]() mają 68 lat :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Jedna babcia już jest naprawdę naprawdę starsza wiekiem i nawet komórki nie ma bo nie chce, dobrze jej się korzysta ze stacjonarnego - ma przenośny. Druga babcia to młódka jeszcze 70 lat nie ma i jeździ na rowerze, ma komórkę, internetu co prawda nie ale jej chłopak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Dużo zależy od wieku dziadków, moi tóż przed 80tką posiadają telefony. Babcia wyłacznie do odbierania, dziadek dzwoni i odbiera telefony i smsy jak mu się uda
![]() Za to kolejne pokolenie w mej rodzinie jest już w pełni skomputeryzowane, rodzice robią na internecie pratycznie wszytsko, to samo z telefonami. Wiek przed i po 50stce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Nie mają bo nie żyją. Jedna babcia tylko żyje i ma komórkę ale tak sobie z nią radzi np. smsów nie obsługuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jak dostała komputer pierwszy jakoś w wieku... 58 lat? To było z 10 lat temu, to się od niego nie odkleiła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
nie mają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Moze wypowiem sie za dziadkow moich dzieci gdyz moi dziadkowie zmarli juz dobrych pare lat temu...
Otoz dziadkowie moich dzieci (moi rodzice) od dawna uzywaja telefonii komorkowej ale do internetu przekonali sie calkiem niedawno bo wciaz nie dowierzali, ze to lepsze rozwiazanie niz bieganina po roznych instytucjach i placenie rachunkow, jak narazie zaznajamianie sie z tym "wynalazkiem" wciaz trwa. Zupelnie odwrotna sytuacja jest z dziadkami od strony mojego narzeczonego. Oboje zajmuja sie rachunkowoscia tzn obecnie juz tylko jedno z nich, wiec wszelkie nowosci na rynku techniki chlona raczej z zapalem ![]() Edytowane przez Phoenix2 Czas edycji: 2012-04-18 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Edytowane przez _suoneczko_ Czas edycji: 2012-04-18 o 17:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
znaczy piżmak
|
Moja jedna babcia ma 87 lat, internet dla niej to czarna magia, ale!
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Moja babcia ma 83 lata, nie ma komputera, tym bardziej nie zna się na Internecie, ale długo nadążała za nowinkami, jako pierwsza w rodzinie np. miała kuchenkę mikrofalową
![]() Babcia TŻ jest po 70-tce, miała Internet, póki dziadek żył (on więcej używał, prowadził cudownego bloga nawet), ostatnio babcia zlikwidowała neta, bo stwierdziła, że nie potrzebuje. Jednak pracuje przy komputerze codziennie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Moja babcia lat 92 ma komorke na wlase glosne zyczenie od 1,5 roku, jakby ja zmusic to by sama odbierala i dzwonila,ale woli jak ktos jej obsluguje a ona tylko gada gada i gada- pakiet 500 minut ledwo starczyl jej na 12 dni
![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
maja internet i komorki
![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
.
|
babcia 69lat ma komorke, bardzo lubi wysylac smsy. komputera nie posiada, bo jej na to nie stac, a ja niestety nie mam zbednego, zeby jej podarowac. chociaz jak bedzie okazja to pomysle nad komputerem z internetem.
dziadek 75lat korzysta z komorki, chociaz smsow nie potrafi wyslac/odebrac. ale za to posiada komputer, a na skypie rozmawia ze swoja starsza siostra, ktora siedzi w usa.
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Moja jedyna żyjąca babcia ma 89 lat i Alzheimera, więc wyklucza ją to ze świata techniki bo i TV na nią źle działa jak ma gorszy dzień. Przed chorobą (jakieś 7 lat temu) odbierała stacjonarny telefon, ale sama zadzwonić nie umiała. Zakładam więc, że nawet zdrowa nie ogarnęłaby telefonu komórkowego. Moi rodzice (57 i 61 lat - wiek jaki niektórzy tu podają przy dziadkach
![]()
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z kolei rodzice (po 60tce) korzystają jedynie z komórek a brat mamy (po 70tce) doskonale zna się na obsłudze komputera - internet i skomplikowane programy komputerowe nie mają przed nim tajemnic ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja dziadków nie mam, tylko dwie babcie. Jedna mieszka na wsi i komputera nie ma. Komórkę ma za to od paru lat, czasem z niej korzysta, raz na parę dni dzwoni do mojej mamy, ma jakoś taniej i jej się to opłaca (to babcia ze strony mamy). Inna babcia mieszka u nas w mieście, komórkę ma tez od paru lat, wcześniej wystarczał jej telefon stacjonarny. Dzwoni z niej nawet często, też do mojej mamy, bo mają dobry kontakt na linii teściowa- synowa
![]() ![]() Czy zależy to od wieku? Niekoniecznie ![]() ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-04-18 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
a co dodam moja babcia ma nawet telefon kolorowy z aparatem i lubi robić zdjęcia wnukom
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.