|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Obliczanie tygodnia ciaży-wątpliwości
Kochane Wizażanki,
Ja już sama nie wiem! Zdaję sobie sprawę,że to podstawowa info,ale jakoś nie mogę z nią dojść do ładu. Byłam u dwóch ginekologów i jakoś tak nie potrafili mi potwierdzić na sto procent, który to tydzień ciazy. W kalkulatorach ciąży raz mi wychodzi czwarty tydzień,drugi raz piąty, a w niektórych to nawet 6!!! ![]() Jeśli miałam ostatnią miesiączkę dnia 2 marca, cykle mam ok30/32 dniowe, to który to w końcu tydzień? Mialam robione usg i wykazalo pecherzyk, jak zapytalam o embrion to lekarz powiedzial, ze to za wczesnie, a slyszalam i czytalam historie dziewczyn, ktore juz w piatym tyg. widzialy embrion na usg. To jak to jest?? Prosze o odpowiedź ekspertów z dziedziny ![]() dziekuje z góry!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Obliczanie tygodnia ciaży-wątpliwości
Ciąże liczy się zazwyczaj od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.ja tak miałam wyliczone przez lekarza i wszystko było super.skoro miesiączkę miałaś 2 marca to jest to 5 tydzień ciąży. moje gratulacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dokładnie tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dzieki!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Termin porodu obliczamy równiez według daty ostatniej miesiączki stosując Regułe Naegelego. Gdy cylk nie trwa 28 dni należy ja skorygowac o odpowiednia ilośc dni stanowiącą róznice pomiędzy cyklem 28-dniowym, a rzeczywistym. Podajesz,że twoje cykle to 30-32 dni, więc ja bym te wartośc uśredniła do 31. Prawidłowo policzony dla tej długości cyklu termin porodu to 12 .12.2012 liczy sie to tak data ostatniej miesiączki - 3 m-ce + 7 dni + 1 rok +/-X = TP X róznica w długosci cyklu; jesli cykl jest krótszy niż 28 dni to róznicę trzeba odjąć, jesli dłuższy dodać Niestety wielu lekarzy nie uwzględnia długosci cyklu przy ustalaniu TP. Jeśli częściej masz cykle 32 dniowe albo cześciej 30 dniowe (któreś z nich przeważały ilościowo) to może lepiej policzyć TP dla tej długości, ale i tak to bedzie róznica 1 dnia, a TP jest data orientacyjną. Poród w terminie oznacza zarówno 2 tygodnie przed TP, jak i po (nie jest patologią przy wydolnym łożysko do końca ciązy). Edytowane przez fankapsychiatrii Czas edycji: 2012-04-07 o 17:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:31.