pieczony idyk - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-07, 16:38   #1
bzyku
Rozeznanie

pieczony idyk

Dziewczyny macie jakiś dobry przepis na pieczonego indyka? Będę wdzieczna
bzyku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-07, 17:51   #2
trojka
Zakorzenienie

Dot.: pieczony idyk

W całości chcesz tego indora piec czy indyczy fragment ?

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-08, 04:14   #3
bzyku
Rozeznanie

W całości
Stary 2005-11-08, 14:58   #4
logest
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bzyku
Dziewczyny macie jakiś dobry przepis na pieczonego indyka? Będę wdzieczna
Czyzby swieto dziekczynienia?
Ja w tym roku tez pieke. Ja to robia tak jak kurczaka, tylko ze pieke dluuugo . Co jakis czas polewam sosem : oliwa z oliwek+ sos sojowy+woda. Ten indyk w koncu w takiej wodzie z tluszczykiem siedzi -wiec pod koniec ta wada z tluszczykiem polewam. Staram sie robic to dosyc czesto, wtedy miesko nie jest suche.
logest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-08, 20:26   #5
bzyku
Rozeznanie

Owszem Święto Dziękczynienia Dotychczas jeszcze nigdy go nie obchodziłam, mimo, że jestem w NY od 3 lat. W tym roku to się zmieni, bo zapowiada się, że będziemy gościć osoby, które to Święto obchodzą. A ja nigdy w całości nawat kurczaka nie piekłam Wrzucasz coś temu indorowi do środka? No i co jeszcze oprócz ptaka? Wiem, że powinna być kukuradza, ziemniaczki... Ale jak to się powinno przyrządzać
Stary 2005-11-09, 01:14   #6
logest
Zadomowienie

Bzyku, szczerze powiem ze dokladnie nie wiem co powinno znalezc sie na stole-na pewno jednak indyk, sos zurawinowy i tluczone ziemniaki. O kukurydzy nie slyszalam. Ja poza tym robie mnostwo salatek roznego rodzaju, i wlasciwie to tak po polsku bardziej.Podobno jeszcze bataty sie podaje, ale one mi nie smakuja.
Co do indyka- prawidlowo to powinno sie go nadziewac tym stuffem, ale mnie lepiej wychodzi (i mniej zabawy) gdy to nadzienie upieke osobno w blaszce a potem tylko na stol obok indyka postawie. Nie trzeba potem tego nadzienia wydlubywac ze srodka indyka-to takie spolszczone swieto dziekczynienia
Nadzienie gotowe w pakieciku mozna kupic-trzeba tylko rozrobic wg przepisu na opakowaniu. Co do zurawiny-ja kupuje swieza i smaze jak na dzem, dodajac cukier do smaku zeby nie bylo zbyt kwasne.
Aaaa, mozna podac jeszcze ciasto z dyni-ale ja go tez nie lubie i zazwyczaj jest jakies polskie ciasto.

Tak wiec niezbyt amerykanskie to swieto u mnie
Stary 2005-11-09, 05:08   #7
sunapee
Zadomowienie

GG do sunapee

Swieto Dziekczynienia uwielbiam odkad poznalam mojego meza najfajniejsze byly w zeszlym roku,kiedy to byla u mnie mama i kolezanka,a o kolacje oczywiscie zadbal moj maz z tego co wiem tradycyjne dodatki do indyka to: zurawina,nadzienie,ziemni aki,gravy reszta zalezy od regionu i rodziny.Moj maz np zawsze przygotowuje butternut squash i krokiety z ziemniakow,moze tez byc kukurydza.Idnyka przygotowuje dosc prosto: wciera w niego sol,pieprz,polewa oliwa z oliwek,przykrywa folia i do pieca,podobnie jak logest polewa mieso co jakis czas wytopionym tluszczykiem,acha!!!! idnora nie wolno kluc widelcem,tzn zadnego miesa nie wolno kluc bo mezus mowi ze soki wyciekaja w ten sposob i mieso robi sie suche....
jakby co to moge sie jeszcze podpytac co on tam pichci i jak moge jednak smialo stwierdzic,ze gotuje lepiej niz nie jeden prawdziwy kucharz..jak pracowalam w restauracji to danie,ktore dostawalismy w swieto dziekczynienia przynosilam dla psa,bo mezowe bylo lepsze,a byla to restauracja wysokiej klasy no w tym wypadku to moge byc bezkrytyczna bo maz gotuje wrecz rewelacyjnie zalaczam zdjecie mojej pierwszej thanksgivingowej kolacji))
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Web P1011971.jpg (59,4 KB, 62 załadowań)
sunapee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-09, 18:36   #8
bzyku
Rozeznanie

Ten indor rzeczywiście nie wygląda zbyt skomplikowanie Jeśli chodzi o nadzienie - nie miałam pojęcia, że można kupić gotowe A jakbym sama chciała zrobić, to wiecie jak? Za plackami z dyni i batatami też nie przepadam, więc z pewnością zostaną z menu wykreślone Poszperam na forum, na pewno znajdę fajne przepisy na sałatki i ciacha Żurawinę ubóstwiam, robi sie błyskawicznie, więc zagości na na stole Dzięki dziewczyny A jak wiecie co i jak z tym nadzieniem (może być w indorze lub osobno) to chętnie wezmę przepis
Stary 2005-11-09, 21:37   #9
sunapee
Zadomowienie

GG do sunapee

Cytat:
Napisane przez bzyku
Ten indor rzeczywiście nie wygląda zbyt skomplikowanie Jeśli chodzi o nadzienie - nie miałam pojęcia, że można kupić gotowe A jakbym sama chciała zrobić, to wiecie jak? Za plackami z dyni i batatami też nie przepadam, więc z pewnością zostaną z menu wykreślone Poszperam na forum, na pewno znajdę fajne przepisy na sałatki i ciacha Żurawinę ubóstwiam, robi sie błyskawicznie, więc zagości na na stole Dzięki dziewczyny A jak wiecie co i jak z tym nadzieniem (może być w indorze lub osobno) to chętnie wezmę przepis

pytalam meza bzyku o nadzienie,powiedzial ze najlepsze jest juz gotowe bo jest wlasciwie przyprawione,to sie kupuje w takich duzych paczkach nie sposob ich nie znalezc w sklepie,zwlaszcza przed samym swietem Moj maz doklada do nadzienia troche owocow zurawiny,seler naciowy,pokrojone drobno jablko troche masla(zeby wszysto sie kupy trzymalo) i odrobine apple cider wywalamy wszystko do naczynia i pieczemy juz sie nie moge doczekac thanksgiving......mniaaaa m
sunapee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 01:08   #10
logest
Zadomowienie

Przypomnialo mi sie i mowie na wszelki wypadek-jak kupuje sie indyka to zazwyczaj w srodku niego jest woreczek z podrobami-trzeba wlozyc reke i wyciagnac wszystko zeby razem z tym nie upiec
Stary 2005-11-10, 06:27   #11
bzyku
Rozeznanie

Dobrze, że mówisz Logest, bo ja sierota pewnie bym na to nie wpadła Jeszcze pomyślałabym, że to nadzienie
Sunapee- mąż z pewnością zna się na rzeczy, skoro twierdzi, że kupione jest najlepsze, to nie ma co być nadgorliwą
Stary 2007-11-16, 04:18   #12
logest
Zadomowienie

Poniewaz Swieto Dziekczynienia tuz tuz - odswiezam watek. Dziewczyny, macie jakies nowe przepisy?
Stary 2007-11-16, 04:24   #13
poulette
Wtajemniczenie

Przepisow u mnie niet, 2 pierwsze moje swieta dziekczynienia bylismy zaproszeni do amerykanskiego domu, wiec nic nie robilam i tylko jadlam pyszne rzeczy, najbardziej mi smakowal sos zurawinowy ! mniam ! W tym roku nikt nas nie zaprosil (jeszcze.... ) wiec chyba zapowiada sie w domu, moze kupie kawalek jakiegos indyka i upieke, bo caly to za duzy dla nas dwoje...tzn troje, czyli moj maz i ja : 2 w 1....
poulette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-16, 04:28   #14
logest
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez poulette Pokaż wiadomość
nas dwoje...tzn troje, czyli moj maz i ja : 2 w 1....
A wlasnie, Poulette, jeszcze nie mialam okazji pogratulowac. Gratulacje i trzumam kciuki przez 9 mc
Stary 2007-11-16, 15:27   #15
poulette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez logest Pokaż wiadomość
A wlasnie, Poulette, jeszcze nie mialam okazji pogratulowac. Gratulacje i trzumam kciuki przez 9 mc
Dziekuje, dziekuje slicznie.
poulette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości