|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Chrzest
Witajcie dziewczyny. Liczę, że doradzicie mi co robić bo waham się i nie wiem jak całą sprawę załatwić. Otóż zostałam poproszona żeby zostać matką chrzestną dziecka. Z jego rodziną mam kontakty takie, że jesteśmy na "cześć" i składamy sobie życzenia na Święta, nie jestem z nimi zżyta. Z kuzynem, ojcem dziecka również nie utrzymuję kontaktów, prócz jakichś pozdrowień kiedy znajduję się w okolicy. Dla mnie bycie chrzestnym to dość duży obowiązek, nie tylko finansowy. Poprosiłam aby dali mi trochę czasu do namysłu, jednak moja rodzina jest zdziwiona moją postawą i twierdzi, że takich rzeczy się nie odmawia. Nie mam nic przeciwko byciu chrzestną dziecka ludzi, z którymi jestem blisko związana, ale tutaj...
Co powinnam zrobić, czy naprawdę jest tak, że takiej rzeczy się nie odmawia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chrzest
ale co to znaczy nie odmawia? Mój tż został niedawno chrzestnym, ma znakomity kontakt z wujostwem i z samym dzieckiem, jak sama nazwa wskazuje "ojciec" chrzestny a nie przypadkowa osoba na papierku
ale jak kto woli. ja odmówiłam bycia świadkową na ślubie bo też nie utrzymuję kontaktu z parą młodą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
nyan nyan ^^
|
![]() Cytat:
Edytowane przez Cherry Blossom Girl Czas edycji: 2012-04-08 o 16:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Oczywiście, że odmówić. Nieco ironicznie, ale prawdziwie: co to za "matka" chrzestna, która nie czuje "więzi", żadna. To nie Twoja wina, nie jesteście zżyci i już.
Edytowane przez shansa Czas edycji: 2012-04-08 o 16:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
W moim otoczeniu wszyscy odmawiają bycia chrzestnymi, bo to duży wydatek... Na święta i urodziny trzeba kupować prezenty, a to trochę kosztuje. Nie musisz się zgadzać. Powiedz, że nie macie na tyle bliskiego kontaktu, żeby być tak ważną osobą w życiu dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Aha autorko dodam jeszcze od siebie - ja nie mam kontaktu z moim chrzestnym od jakis... 13 lat? Nie rób tego swojemu chrześniakowi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A na święta w kręgu najbliższej rodziny prezenty daje się wszystkim dzieciom w rodzinie, a nie tylko chrześniakom. Poza tym gdyby moi chrzestni mnie obdarowywali prezentami, na każde urodziny, imieniny, osiem świąt kościelnych w ciągu roku, to czułabym się niezręcznie i dla mnie ważniejszy jest aspekt związania z rodzicami dziecka - czego dotyczy dylemat autorki - aniżeli finanse. Bo jeśli rodzice są mi bliscy, to zdają sobie sprawę z moich możliwości finansowych i na pewno dla kasy mnie na tę fukncję nie wybierają. Co do pytania Autorki - jeśli czujesz, że Twoje relacje z dzieckiem będą się ograniczać do widzenia go na chrzest, komunię i wesele, a taki układ Ci nie odpowiada, to wytłumacz to rodzicom. Chociaż ja bym się chyba zgodziła i starała się później nie zaniedbywać chrześniaka/chrześniaczki mimo wszystko w miarę moich możliwości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Ja bym odmówiła.
To samo doradziłam mężowi, gdy został poproszony przez niespecjalnie bliskie mu osoby, odmówił. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Masz prawo odmówić ale jest jak jest. Wciśnięto mi dwójkę dzieci pod groźbą śmiertelnej obrazy mimo że wprost jasno i wyraźnie powiedziałam nie, bo nie jestem godna.
Także ty sobie a rodzina sobie. Tylko że u mnie byłam proszona z bardzo bliskiej rodziny. A nie chciałam bo nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
moim rodzicom odmówiły dwie siostry,więc moimi chrzestnymi są obcy ludzie-mamy przyjaciółka i taty kolega z pracy.
troche to smutne,ale co zrobić skoro ludzie odmawiają mysląc tylko o wydatkach... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Także nie widziałoby mi się zostać chrzestną dziecka, których rodzice nie są mi bliscy. Podejrzewam, że bym odmówiła.. choć chrześniaka nie mam, więc może i to gdybanie. Gdyby to był ktoś bliski, to nie odmówiłabym, chciałabym być chrzestną w bliskiej rodzinie (szkoda, że nie jestem) i pieniądze na prezenty zawsze jakoś by się znalazły.
Tak jak mówię: obowiązku nie ma i nie będzie nietaktem, gdy odmówisz. Bycie chrzestną to duża odpowiedzialność i nikt nie ma prawa się na Ciebie obrazić, gdy nie zechcesz- tym bardziej, że jak wspominałaś, Ci ludzie nie są szczególnie bliscy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Tmargot, ale odmowa nie musi być związana, jak ujęłaś, myślą o wydatkach. Mój mąż odmówił MOIM znajomym, zna ich słabo, a oni prosili go z desperacji. Bez sensu, kij wie, jak długo się znajomość utrzyma, i teraz cieszę się jeszcze bardziej, bo po pół roku od tej prośby stosunki między nami są duuuużo słabsze, niż wówczas. A, sama odmowa nie miała z tym nic wspólnego. Różne inne czynniki zadziałały.
Aczkolwiek tak jak u Ciebie piszesz, że najbliższa rodzina odmówiła - mnie byłoby głupio. Też sytuacja z mężem - siostra urodziła, będzie chrzestnym mimo, iż ze szwagrem lekko mówiąc się nie lubią ![]() Dla odmiany mój chrzestny spoza rodziny, chrzestna bliska rodzina i oboje mają i mieli mnie w rzyci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Rodzice chrzestni (łac. patrini) – mężczyzna i kobieta przedstawiający do sakramentu chrztu osobę chrzczoną. Biorą także na siebie troskę o dziecko i poręczają za jego wychowanie w duchu religii, którą przyjmuje dziecko.
Taka jest idea bycia chrzestnymi. Jesteś na to gotowa? Jak nie, to nie bierz na siebie tego obowiązku i tyle. Naucz się mówić nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
No. Z desperacji. Moja kuzynka urodziła czwarte dziecko to się bliska rodzina skończyła na chrzestnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Pozwolę sobie jeszcze raz zabrać głos.
Tak się wypowiadacie o tym byciu chrzestną/chrzestnym, że odnoszę wrażenie, że dla Was to jak jakaś kara. Kilkaset lat temu chrzestni mieli obowiązek alimentacyjny względem chrześniaka i odwrotnie, to było co innego, a teraz? Ech. Poza tym gloryfikujecie chrzestnych, że mają tyyyyle obowiązkó względem dziecka, jak prezenty itede, zamiast skupić się na podstawowej funkcji, jaką jest wspieranie rodziców w wychowaniu dzieci w wierze. ![]() Moim zdaniem są dwie uzasadnione sytuacje, kiedy można odmówić: 1) jeśli dana osoba nie czuje się katolikiem, nie praktykuje, nie uznaje instytucji Kościoła mimo formalnej przynależności do niego; 2) o bycie chrzestnym proszą naprawdę 'obcy' ludzie albo osoby, których nie lubimy i utrzymywanie z nimi kontaktów będzie nam nie w smak. Albo zakładamy, że więź nie jest na tyle silna, żeby móc realnie przetrwać wiele lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.