![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
|
Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
W związku z tym iż na wątku "Wymarzony pierścionek" wypowiadają się bardzo uzdolnione kulinarnie bestie, a wątek doczekał się już XVII części i trudno odnaleźć w nim interesujący przepis postanowiłam (za namową współplotkarek
![]() Nam będzie łatwiej odnaleźć interesujący przepis, a przy okazji podzielimy się naszymi specjałami z większą ilościa wizażanek ![]() Będą to sałatki, zupy, mięsa, makarony, przekąski i słodkości..w wersjach mniej lub bardziej dietetycznych ![]() p.s.Przypominam o podawaniu źródła- jeżeli przepis skopiowany z innej strony.
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 459
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Ha ! Wrzucam wątek do ulubionych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
cóż za tytuł
![]() Haniu to ja prosze o przepis na zupę dyniową ![]() i jak znajdziesz chwile to na parę fajnych zup,takich na zimę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 18 325
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Super!
To może ja zacznę, bo te roladki dzisiaj chodza za mna cały dzień... Po raz pierwszy jadłam je w malutkim i uroczym barze z tapas na krakowskim Kazimierzu. Smacznego! Roladki z bakłażana z nadzieniem z pomidorów i mozarelli ![]() Składniki : 1 bakłażan, najlepiej podłużny, 1 kulka mozarelli, 1 pomidor, sól, pieprz do smaku opcjonalnie: suszone pomidory, salsa pomidorowo-paprykowa (kupiłam w almie) Bakłażana kroimy wzdłuż na dośc cienkie plastry, solimy i pozostawiamy aby puściły sok. Po kilku minutach zmywamy z warzywa gorzki sok, smarujemy baaaaaardzo cieniutko oliwą i kładziemy na grillu elektrycznym/patelni grillowej/ewentualnie zwykłej patelni teflonowej. Grillujemy z obu stron aż będzie miękki. W międzyczasie przygotowujemy pastę : pomidorki bez skórki kroimy w drobiutką kostkę, to samo robimy z suszonymi pomidorami. Mozarellę rwiemy na drobne kawałki, wszystko razem zagniatamy widelcem z solą i pieprzem, aż powstanie pasta. Bierzemy plaster grillowanego bakłażana, smarujemy salsą (albo nie smarujemy...) nakładamy pastę, zawijamy w roladki i Voila! Pyszna przekąska jako lunch w pracy, zarówno na zimno jak i na ciepło.
__________________
Edytowane przez carmelova Czas edycji: 2009-10-14 o 14:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 16 060
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Giciorsko Haniu
![]() Carmelova, bakłażany brzmią super... Szkoda, że wykorzystałam wczoraj mojego bakłażana i dodałam go do chilli con carne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
![]() Zupa dyniowa (przepis podawany po raz enty ![]() składniki: dynia (jedna mała lub połowa większej- obrana, wypestkowana, pokrojona na kwadraty) 2 małe ziemniaczki 1 duża marchew cebula (lub biała część pora) duża łyżka masła (ta zupa lubi masło) sól, pieprz opcjonalnie: papryczka chili , korzeń imbiru, czosnek (wersja na ostro), koper (wersja łagodna) Wykonanie: Cebulę, marchew, ziemniaczka ( i w zależności od ochoty czosnek, lub imbir lub papryczkę lub wszystko na raz ![]() Do warzyw dodajemy dynię, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Traktujemy wszystko blenderem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. W wersji łagodnej na koniec dodaję drobno pokrojony koperek. Zupę podajemy z grzankami lub ptysiami lub po prostu samą bo jest bardzo gęsta ![]() Można dodać kleks śmietany lub jogurtu. Generalnie zupa może mieć bardzo dużo odsłon...w zależności od dodatków. W takie dni jak dziś, szczególnie polecam z dodatkiem korzenia imbiru który bardzo rozgrzewa. Zupa soczewicowa (również doskonała na zimę) 1 szklanka soczewicy zielonej 2 marchewki 4 ziemniaczki cebula 2 ząbki czosnku nieduży kawałek boczku pomidory z puszki (pokrojone bez skórki) papryka czerwona Przyprawy: pieprz, sól, papryka czerwona ostra, curry, liść laurowy, ziele angielskie. Potrzebny jeden garnek i patelnia ![]() W garnku gotujemy soczewicę (koło 15 min) z liściem laurowym i zielem angielskim. Na patelni rumienimy pokrojony na drobno boczek, dodajemy poszatkowaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Jak się przyrumieni dodajemy pokrojona na plasterki marchewkę i paprykę. Dalej dusimy po czym przekładamy to do garnka z soczewicą dodajemy pokrojone na grubsza kostkę ziemniaki. Jak się zagotuje dodajemy pomidory, przyprawy i ewentualnie dolewamy wrzącej wody. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupa jest bardzo sycąca i jest źródłem białka. W wersji lajtowej zamiast boczku można dodać pierś kurczaka. Zupy to "ma" inwencja twórcza ![]()
__________________
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2009-10-14 o 15:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Ale genialny pomysł
![]() Przeważnie zapominam skopiować przepisów z wątku, albo zapomne gdzie skopiowałam.. a potem wstydze sie prosic o przepis n-ty raz ![]() Butter, rzuć kilka sałatek ![]()
__________________
When I'm good I'm very good. When I'm bad I'm even better...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Haniu dzięki
![]() ![]() wydrukowałam sobie i będe testowac ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 499
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
no to i ja się melduję, chociaż pewnie będę więcej korzystać z waszych przepisów, bo wiecie, że ze mnie leń kuchenny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
super
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
A czy ugotowanie tych dan gwarantuje otrzymanie tego wymarzonego pierscionka
![]() ![]() Z checia wyprobuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 16 060
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Zaro, Kochana, przepisy na sałatki w wolnej chwili, teraz podaję na tiramisu
![]() Składniki: 6 żółtek trochę cukru, ok. 5 łyżek 50 dkg mascarpone troszkę amaretto, może być też wódka ewentualnie paczka biszkoptów, najlepiej podłużnych szklanka mocnej kawy trochę kakao Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Do kawy dać amaretto. W misce ułożyć wartwę biszkoptów, nasączyć kawą z amaretto, na to wyłożyć część masy, na to trochę kaako, na to znowu biszkopty, ale nasączone wcześniej (żeby ich nie polewać na serku), na to znowu masa...na to kakao...no i w zależności ile się ma masy, tyle warstw można zrobić... Gotowe dać do lodówki na kilka godzin najlepiej..a potem zjeść.. ![]() Smacznego ![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Cytat:
![]() Spróbuj, nic nie tracisz, a możesz zyskać wiele ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 499
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
WOŁOWINA W PIWIE (wersja na szybko udka kurczaka w piwie
![]() 70 dag mięsa wołowego (łopatka lub inne) cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki (duże) 5 ziemniaków (duże) 30 dag pieczarek lub innych grzybów 1 łyżka mąki szklana ciemnego piwa (jak będzie jasne nic się nie stanie ![]() szklanka bulionu wołowego łyżka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy francuskiej tymianek (dużo) sól, pieprz 1 łyżeczka cukru (najlepiej brązowego) liść laurowy ziele angielskie Mięso kroimy na spore kostki i smażymy na oliwie do zrumienienia. Przekładamy do brytfanki. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę, przeciśnięty czosnek, grzyby, marchewkę pokrojoną na talarki i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Posypujemy mąką chwilę smażymy po czym zalewamy piwem i bulionem. czekamy aż sie zagotuje..dodajemy musztardę, przecier i przyprawy. Mieszamy zagotowujemy i wylewamy do brytfanny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C. By wołowina była miękka potrzebuje 2 godzin. Ja piekę godzinę pod przykryciem i godzinę bez żeby ładnie się przyrumieniło. To przepis dawno, dawno znaleziony na jakiejś stonce internetowej po moich modyfikacjach ![]() Porcja dla 4 bardzo głodnych osób ![]() Ja podaję to jeszcze z brukselką ![]()
__________________
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2009-10-15 o 11:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
![]() ![]() ButterBear ma racje! Tytul watku powinien brzmiec: "Przez zoladek do pierscionka" ![]() Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2009-10-15 o 13:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
|
Dot.: Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
![]() ![]() ![]() Bo pierścionek to tylko efekt uboczny zarezerwowania daty ślubu ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Re: Dot.: Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
To pozostaje mi jedynie Ci pogratulowac ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Re: Dot.: Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Re: Dot.: Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 249
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Subskrybuję!
Mniam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Hej
![]() Po wczorajszym daniu dzi ja Wam podam przepis na smaczna zapiekankę. Większoć składników jest mrożona, ale wychodzi naprawdę pyszna i warto wypróbować: ˇ 0,5 kg mięsa mielonego ˇ Cebula ˇ 2 zšbki czosnku ˇ Przyprawy wg uznania (sol, pieprz, zioła, papryka) ˇ Mrożone warzywa jakiekolwiek ˇ Puszka albo kartonik zupy krem warzywnej lub innej gotowej 300 ml wystarczy ˇ I opakowanie mrożonego tater tot, rosti (nie wiem jak to się po Polsku nazywa, ale podejrzewam ze można dodać jakiekolwiek mrożone ziemniaczki czy frytki) tutaj można sprawdzić jak to wyglšda http://en.wikipedia.org/wiki/Tater_Tots ˇ I kawałek sera Cheddar Mięso należy podsmażyć z cebula i czosnkiem i przyprawami. Jak już gotowe to przekładamy do naczynia żaroodpornego na spod, kolejna warstwa to mrożone warzywa na to wylewamy kartonik zupy gotowej. Na sam wierzch wykładamy te mrożone ziemniaczki czy frytki (ja czasem piekę je w piekarniku osobno i jak sa juz gotowe to wykladam na wierzch zapiekanki - ale wtedy krócej w piekarniku trzeba trzymac) i posypujemy serem. Do piekarnika wędruje na około 30 minut do 180-190 stopni. Jest naprawdę dobre i nie ma wiele przy tym pracy ![]() Przepis pochodzi ze strony, tam można tez obejrzeć video: http://www.videojug.com/webvideo/how...beef-casserole Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Wczoraj chciałam rozpieścić mojego mężulka pyszną ale szybką kolacją i wykombinowałam bardzo wykwintną w smaku, a zarazem prostą sałatkę.
Do tego upiekłam serek camembert, oczywiscie podany z żurawiną i ciabattą wieloziarnistą. Muszę się z Wami podzielić przepisem na sałatkę ![]() SAŁATKA Z AVOCADO. Wybieramy miękkie avocado. Musi uginać sie pod naciskiem palca..jeżeli jest twarde trzeba zawinąć w papier i odczekac aż dojrzeje...niedojrzałe avocado nie nadaje sie do jedzenia...jest pieruńsko gorzkie. Avocado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką oddzielamy miąsz od skórki. 1/3 avocado rozcieramy z jogurtem, kapką majonezu, pieprzem białym i papryką chili w proszku. Resztę avocado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojone pomidory, łososia wędzonego, połowę małej sałaty lodowej - polewamy sosem i posypujemy świeżym koperkiem. Delikatnie mieszamy. Pyszota do białego wytrawnego winka ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 249
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
Super. Właśnie mi avokado zalego na parapecie. Miałąm robić guacamole do burrito, ale nie chce mi się biegać w poszukiwaniu łądnej wołowiny. U mnei dzisiaj Twoja zupa dyniowa i pieczony łosoś w tymianku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 459
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
![]() ![]() I jeszcze prośba do Butter ![]() Edytowane przez dorinka30 Czas edycji: 2009-10-19 o 11:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
Kupuję okrągły serek- firma obojętna ( wczoraj akurat taki z czarnym pieprzem) przecinam wzdłuż na pół , moczę w jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu (oliwa+ łyżka masła).
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 499
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
Ile to się człowiek nauczy i ile kalorii sobie zaoszczędzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 459
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
![]() Miśku ja też się tego obawiałam, że wypłynie....... Dlatego prośba moja do kulinarnych Bestii aby zdradzac też takie niby oczywiste przepisy i patenty, które na pozór wszystkim się wydają znane ![]() Edytowane przez dorinka30 Czas edycji: 2009-10-19 o 12:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 499
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
Cytat:
![]() Nic nie wypłynie. Spokojnie można przecinać ![]() Cytat:
![]() ![]()
__________________
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 16 060
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Dzieńdoberek, wywołana do odpowiedzi, już odpisuję...
Cytat:
![]() Haniu, pozwolę sobie przypisać zasługę, że nabrałaś ochoty na camemberta po moich ostatnich wyczynach kulinarnych... Ja smażę tak samo, jak Ty. Sama obtaczam w jajku i bułce, co więcej obtaczam dwa razy ![]() Kiedyś robiłam tak też zółty ser..pychota...ale kalorii to miał chyba z 400 milionów jeden kawałek...aż tłuszcz z brody kapał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:25.