Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-10-14, 14:30   #1
hania811
Zakorzenienie
 
Avatar hania811
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709

Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)


W związku z tym iż na wątku "Wymarzony pierścionek" wypowiadają się bardzo uzdolnione kulinarnie bestie, a wątek doczekał się już XVII części i trudno odnaleźć w nim interesujący przepis postanowiłam (za namową współplotkarek) sworzyć wątek w którym bedziemy podawać nasze sprawdzone i ukochane przepis.
Nam będzie łatwiej odnaleźć interesujący przepis, a przy okazji podzielimy się naszymi specjałami z większą ilościa wizażanek

Będą to sałatki, zupy, mięsa, makarony, przekąski i słodkości..w wersjach mniej lub bardziej dietetycznych

p.s.Przypominam o podawaniu źródła- jeżeli przepis skopiowany z innej strony.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 14:46   #2
dorinka30
Zakorzenienie
 
Avatar dorinka30
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 459
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Ha ! Wrzucam wątek do ulubionych
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 14:46   #3
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie
 
Avatar stokrotka_to_ja
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 11 425
GG do stokrotka_to_ja
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

cóż za tytuł


Haniu to ja prosze o przepis na zupę dyniową

i jak znajdziesz chwile to na parę fajnych zup,takich na zimę
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 14:51   #4
carmelova
Zakorzenienie
 
Avatar carmelova
 
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 18 325
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Super!

To może ja zacznę, bo te roladki dzisiaj chodza za mna cały dzień... Po raz pierwszy jadłam je w malutkim i uroczym barze z tapas na krakowskim Kazimierzu. Smacznego!

Roladki z bakłażana z nadzieniem z pomidorów i mozarelli

Składniki :
1 bakłażan, najlepiej podłużny,
1 kulka mozarelli,
1 pomidor,
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie: suszone pomidory, salsa pomidorowo-paprykowa (kupiłam w almie)

Bakłażana kroimy wzdłuż na dośc cienkie plastry, solimy i pozostawiamy aby puściły sok.
Po kilku minutach zmywamy z warzywa gorzki sok, smarujemy baaaaaardzo cieniutko oliwą i kładziemy na grillu elektrycznym/patelni grillowej/ewentualnie zwykłej patelni teflonowej. Grillujemy z obu stron aż będzie miękki. W międzyczasie przygotowujemy pastę : pomidorki bez skórki kroimy w drobiutką kostkę, to samo robimy z suszonymi pomidorami. Mozarellę rwiemy na drobne kawałki, wszystko razem zagniatamy widelcem z solą i pieprzem, aż powstanie pasta.
Bierzemy plaster grillowanego bakłażana, smarujemy salsą (albo nie smarujemy...) nakładamy pastę, zawijamy w roladki i Voila!
Pyszna przekąska jako lunch w pracy, zarówno na zimno jak i na ciepło.

Edytowane przez carmelova
Czas edycji: 2009-10-14 o 14:52
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 15:22   #5
ButterBear
Zakorzenienie
 
Avatar ButterBear
 
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 16 060
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Giciorsko Haniu

Carmelova, bakłażany brzmią super...
Szkoda, że wykorzystałam wczoraj mojego bakłażana i dodałam go do chilli con carne
__________________

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 15:24   #6
hania811
Zakorzenienie
 
Avatar hania811
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
cóż za tytuł


Haniu to ja prosze o przepis na zupę dyniową

i jak znajdziesz chwile to na parę fajnych zup,takich na zimę
.
Zupa dyniowa (przepis podawany po raz enty)

składniki:
dynia (jedna mała lub połowa większej- obrana, wypestkowana, pokrojona na kwadraty)
2 małe ziemniaczki
1 duża marchew
cebula (lub biała część pora)
duża łyżka masła (ta zupa lubi masło)
sól, pieprz
opcjonalnie: papryczka chili , korzeń imbiru, czosnek (wersja na ostro), koper (wersja łagodna)
Wykonanie:
Cebulę, marchew, ziemniaczka ( i w zależności od ochoty czosnek, lub imbir lub papryczkę lub wszystko na raz) Obieramy kroimy i podsmażamy na maśle.
Do warzyw dodajemy dynię, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Traktujemy wszystko blenderem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

W wersji łagodnej na koniec dodaję drobno pokrojony koperek.

Zupę podajemy z grzankami lub ptysiami lub po prostu samą bo jest bardzo gęsta
Można dodać kleks śmietany lub jogurtu.
Generalnie zupa może mieć bardzo dużo odsłon...w zależności od dodatków.

W takie dni jak dziś, szczególnie polecam z dodatkiem korzenia imbiru który bardzo rozgrzewa.

Zupa soczewicowa (również doskonała na zimę)

1 szklanka soczewicy zielonej
2 marchewki
4 ziemniaczki
cebula
2 ząbki czosnku
nieduży kawałek boczku
pomidory z puszki (pokrojone bez skórki)
papryka czerwona

Przyprawy: pieprz, sól, papryka czerwona ostra, curry, liść laurowy, ziele angielskie.

Potrzebny jeden garnek i patelnia.
W garnku gotujemy soczewicę (koło 15 min) z liściem laurowym i zielem angielskim.

Na patelni rumienimy pokrojony na drobno boczek, dodajemy poszatkowaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Jak się przyrumieni dodajemy pokrojona na plasterki marchewkę i paprykę. Dalej dusimy po czym przekładamy to do garnka z soczewicą dodajemy pokrojone na grubsza kostkę ziemniaki.
Jak się zagotuje dodajemy pomidory, przyprawy i ewentualnie dolewamy wrzącej wody.

Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Zupa jest bardzo sycąca i jest źródłem białka.

W wersji lajtowej zamiast boczku można dodać pierś kurczaka.

Zupy to "ma" inwencja twórcza

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2009-10-14 o 15:25
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 19:59   #7
zara_84
Rozeznanie
 
Avatar zara_84
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 751
GG do zara_84
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Ale genialny pomysł

Przeważnie zapominam skopiować przepisów z wątku, albo zapomne gdzie skopiowałam.. a potem wstydze sie prosic o przepis n-ty raz


Butter, rzuć kilka sałatek
__________________
When I'm good I'm very good. When I'm bad I'm even better...
zara_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-15, 06:54   #8
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie
 
Avatar stokrotka_to_ja
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 11 425
GG do stokrotka_to_ja
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Haniu dzięki

wydrukowałam sobie i będe testowac dzisiaj dyniowa,bo w kuchni pod stołem 3 wielkie dynie leżą
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 07:18   #9
miskowa
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 499
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

no to i ja się melduję, chociaż pewnie będę więcej korzystać z waszych przepisów, bo wiecie, że ze mnie leń kuchenny
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 09:17   #10
Madzialenka12344321
Zakorzenienie
 
Avatar Madzialenka12344321
 
Zarejestrowany: 2006-11
Wiadomości: 54 443
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

super w koncu wszystkie nasze wątkowe przepisy w jednym miejscu
__________________

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 09:27   #11
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

A czy ugotowanie tych dan gwarantuje otrzymanie tego wymarzonego pierscionka ???

Z checia wyprobuje
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 09:32   #12
ButterBear
Zakorzenienie
 
Avatar ButterBear
 
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 16 060
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Zaro, Kochana, przepisy na sałatki w wolnej chwili, teraz podaję na tiramisu

Składniki:
6 żółtek
trochę cukru, ok. 5 łyżek
50 dkg mascarpone
troszkę amaretto, może być też wódka ewentualnie
paczka biszkoptów, najlepiej podłużnych
szklanka mocnej kawy
trochę kakao

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać.
Do kawy dać amaretto.
W misce ułożyć wartwę biszkoptów, nasączyć kawą z amaretto, na to wyłożyć część masy, na to trochę kaako, na to znowu biszkopty, ale nasączone wcześniej (żeby ich nie polewać na serku), na to znowu masa...na to kakao...no i w zależności ile się ma masy, tyle warstw można zrobić...
Gotowe dać do lodówki na kilka godzin najlepiej..a potem zjeść..

Smacznego

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
A czy ugotowanie tych dan gwarantuje otrzymanie tego wymarzonego pierscionka ???

Z checia wyprobuje
Wiesz jak to się mówi: Przez żołądek do serca... to może działać też 'Przez żołądek do pierścionka'
Spróbuj, nic nie tracisz, a możesz zyskać wiele
__________________

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 09:40   #13
miskowa
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 499
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
A czy ugotowanie tych dan gwarantuje otrzymanie tego wymarzonego pierscionka ???

Z checia wyprobuje
oczywiście, że tak
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 10:59   #14
hania811
Zakorzenienie
 
Avatar hania811
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

WOŁOWINA W PIWIE (wersja na szybko udka kurczaka w piwie)

70 dag mięsa wołowego (łopatka lub inne)
cebula
3 ząbki czosnku
3 marchewki (duże)
5 ziemniaków (duże)
30 dag pieczarek lub innych grzybów
1 łyżka mąki
szklana ciemnego piwa (jak będzie jasne nic się nie stanie)
szklanka bulionu wołowego
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka musztardy francuskiej
tymianek (dużo)
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)
liść laurowy
ziele angielskie


Mięso kroimy na spore kostki i smażymy na oliwie do zrumienienia.
Przekładamy do brytfanki.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę, przeciśnięty czosnek, grzyby, marchewkę pokrojoną na talarki i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Posypujemy mąką chwilę smażymy po czym zalewamy piwem i bulionem. czekamy aż sie zagotuje..dodajemy musztardę, przecier i przyprawy.
Mieszamy zagotowujemy i wylewamy do brytfanny.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C. By wołowina była miękka potrzebuje 2 godzin. Ja piekę godzinę pod przykryciem i godzinę bez żeby ładnie się przyrumieniło.


To przepis dawno, dawno znaleziony na jakiejś stonce internetowej po moich modyfikacjach

Porcja dla 4 bardzo głodnych osób

Ja podaję to jeszcze z brukselką

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2009-10-15 o 11:29
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 13:52   #15
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
WOŁOWINA W PIWIE (wersja na szybko udka kurczaka w piwie)

70 dag mięsa wołowego (łopatka lub inne)
cebula
3 ząbki czosnku
3 marchewki (duże)
5 ziemniaków (duże)
30 dag pieczarek lub innych grzybów
1 łyżka mąki
szklana ciemnego piwa (jak będzie jasne nic się nie stanie)
szklanka bulionu wołowego
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka musztardy francuskiej
tymianek (dużo)
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru (najlepiej brązowego)
liść laurowy
ziele angielskie


Mięso kroimy na spore kostki i smażymy na oliwie do zrumienienia.
Przekładamy do brytfanki.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę, przeciśnięty czosnek, grzyby, marchewkę pokrojoną na talarki i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Posypujemy mąką chwilę smażymy po czym zalewamy piwem i bulionem. czekamy aż sie zagotuje..dodajemy musztardę, przecier i przyprawy.
Mieszamy zagotowujemy i wylewamy do brytfanny.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C. By wołowina była miękka potrzebuje 2 godzin. Ja piekę godzinę pod przykryciem i godzinę bez żeby ładnie się przyrumieniło.


To przepis dawno, dawno znaleziony na jakiejś stonce internetowej po moich modyfikacjach

Porcja dla 4 bardzo głodnych osób

Ja podaję to jeszcze z brukselką
Oj to mi sie podoba chyba zrobie w weekend

ButterBear ma racje! Tytul watku powinien brzmiec:

"Przez zoladek do pierscionka"

Edytowane przez KarolinaK
Czas edycji: 2009-10-15 o 13:57
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-15, 14:03   #16
hania811
Zakorzenienie
 
Avatar hania811
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
Dot.: Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Oj to mi sie podoba chyba zrobie w weekend

ButterBear ma racje! Tytul watku powinien brzmiec:

"Przez zoladek do pierscionka"
Polecam Mój mąż jęczy z zachwytu jak to je

Może i tak. W moim przypadku powinno być- "przez żołądek do Urzędu"
Bo pierścionek to tylko efekt uboczny zarezerwowania daty ślubu.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 15:45   #17
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Polecam Mój mąż jęczy z zachwytu jak to je

Może i tak. W moim przypadku powinno być- "przez żołądek do Urzędu"
Bo pierścionek to tylko efekt uboczny zarezerwowania daty ślubu.
Hania
To pozostaje mi jedynie Ci pogratulowac . Szczerze mowiac wcale mu sie nie dziwie skoro takie pysznosci gotujesz .
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-18, 15:54   #18
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Polecam Mój mąż jęczy z zachwytu jak to je

Może i tak. W moim przypadku powinno być- "przez żołądek do Urzędu"
Bo pierścionek to tylko efekt uboczny zarezerwowania daty ślubu.
Wlasnie jest w piekarniku. Niestety wolowiny nie mialam ale wlozylam wieprzowine
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-18, 18:15   #19
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Wlasnie jest w piekarniku. Niestety wolowiny nie mialam ale wlozylam wieprzowine
Wyszlo przepyszne Moj TZ byl bardzo pozytywnie zaskoczony ja rowniez . Przepis wedruje do moich ulubionych
Dziekuje ze super przepis!
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-18, 19:37   #20
L_V
Zakorzenienie
 
Avatar L_V
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 249
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Subskrybuję!

Mniam.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 07:31   #21
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Hej ,
Po wczorajszym daniu dziœ ja Wam podam przepis na smaczna zapiekankę. Większoœć składników jest mrożona, ale wychodzi naprawdę pyszna i warto wypróbować:
ˇ 0,5 kg mięsa mielonego
ˇ Cebula
ˇ 2 zšbki czosnku
ˇ Przyprawy wg uznania (sol, pieprz, zioła, papryka)
ˇ Mrożone warzywa jakiekolwiek
ˇ Puszka albo kartonik zupy krem warzywnej lub innej gotowej 300 ml wystarczy
ˇ I opakowanie mrożonego tater tot, rosti (nie wiem jak to się po Polsku nazywa, ale podejrzewam ze można dodać jakiekolwiek mrożone ziemniaczki czy frytki) tutaj można sprawdzić jak to wyglšda http://en.wikipedia.org/wiki/Tater_Tots
ˇ I kawałek sera Cheddar

Mięso należy podsmażyć z cebula i czosnkiem i przyprawami. Jak już gotowe to przekładamy do naczynia żaroodpornego na spod, kolejna warstwa to mrożone warzywa na to wylewamy kartonik zupy gotowej. Na sam wierzch wykładamy te mrożone ziemniaczki czy frytki (ja czasem piekę je w piekarniku osobno i jak sa juz gotowe to wykladam na wierzch zapiekanki - ale wtedy krócej w piekarniku trzeba trzymac) i posypujemy serem. Do piekarnika wędruje na około 30 minut do 180-190 stopni.
Jest naprawdę dobre i nie ma wiele przy tym pracy .

Przepis pochodzi ze strony, tam można tez obejrzeć video:
http://www.videojug.com/webvideo/how...beef-casserole

Smacznego!
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 10:18   #22
hania811
Zakorzenienie
 
Avatar hania811
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Wczoraj chciałam rozpieścić mojego mężulka pyszną ale szybką kolacją i wykombinowałam bardzo wykwintną w smaku, a zarazem prostą sałatkę.
Do tego upiekłam serek camembert, oczywiscie podany z żurawiną i ciabattą wieloziarnistą.

Muszę się z Wami podzielić przepisem na sałatkę

SAŁATKA Z AVOCADO.

Wybieramy miękkie avocado. Musi uginać sie pod naciskiem palca..jeżeli jest twarde trzeba zawinąć w papier i odczekac aż dojrzeje...niedojrzałe avocado nie nadaje sie do jedzenia...jest pieruńsko gorzkie.

Avocado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką oddzielamy miąsz od skórki.
1/3 avocado rozcieramy z jogurtem, kapką majonezu, pieprzem białym i papryką chili w proszku.

Resztę avocado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojone pomidory, łososia wędzonego, połowę małej sałaty lodowej - polewamy sosem i posypujemy świeżym koperkiem. Delikatnie mieszamy.
Pyszota do białego wytrawnego winka
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 10:32   #23
L_V
Zakorzenienie
 
Avatar L_V
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 249
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Wczoraj chciałam rozpieścić mojego mężulka pyszną ale szybką kolacją i wykombinowałam bardzo wykwintną w smaku, a zarazem prostą sałatkę.
Do tego upiekłam serek camembert, oczywiscie podany z żurawiną i ciabattą wieloziarnistą.

Muszę się z Wami podzielić przepisem na sałatkę

SAŁATKA Z AVOCADO.

Wybieramy miękkie avocado. Musi uginać sie pod naciskiem palca..jeżeli jest twarde trzeba zawinąć w papier i odczekac aż dojrzeje...niedojrzałe avocado nie nadaje sie do jedzenia...jest pieruńsko gorzkie.

Avocado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką oddzielamy miąsz od skórki.
1/3 avocado rozcieramy z jogurtem, kapką majonezu, pieprzem białym i papryką chili w proszku.

Resztę avocado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojone pomidory, łososia wędzonego, połowę małej sałaty lodowej - polewamy sosem i posypujemy świeżym koperkiem. Delikatnie mieszamy.
Pyszota do białego wytrawnego winka

Super. Właśnie mi avokado zalego na parapecie. Miałąm robić guacamole do burrito, ale nie chce mi się biegać w poszukiwaniu łądnej wołowiny.

U mnei dzisiaj Twoja zupa dyniowa i pieczony łosoś w tymianku
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-19, 11:40   #24
dorinka30
Zakorzenienie
 
Avatar dorinka30
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 459
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Wczoraj chciałam rozpieścić mojego mężulka pyszną ale szybką kolacją i wykombinowałam bardzo wykwintną w smaku, a zarazem prostą sałatkę.
Do tego upiekłam serek camembert, oczywiscie podany z żurawiną i ciabattą wieloziarnistą.

Muszę się z Wami podzielić przepisem na sałatkę

SAŁATKA Z AVOCADO.

Wybieramy miękkie avocado. Musi uginać sie pod naciskiem palca..jeżeli jest twarde trzeba zawinąć w papier i odczekac aż dojrzeje...niedojrzałe avocado nie nadaje sie do jedzenia...jest pieruńsko gorzkie.

Avocado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką oddzielamy miąsz od skórki.
1/3 avocado rozcieramy z jogurtem, kapką majonezu, pieprzem białym i papryką chili w proszku.

Resztę avocado kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojone pomidory, łososia wędzonego, połowę małej sałaty lodowej - polewamy sosem i posypujemy świeżym koperkiem. Delikatnie mieszamy.
Pyszota do białego wytrawnego winka
Muszę spróbować , Haniu a jak robisz camembert - taki gotowy kupujesz w bułce tartej i na patelnię czy masz jakiś swój sekret ?

I jeszcze prośba do Butter - zdradź jak Ty robisz te swoje pieczone ziemniaczki z tymiankiem- proszę o szczegółową instrukcję, zawsze mam ochotę je zrobić ale nie wiem jak ...

Edytowane przez dorinka30
Czas edycji: 2009-10-19 o 11:52
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 12:39   #25
hania811
Zakorzenienie
 
Avatar hania811
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Muszę spróbować , Haniu a jak robisz camembert - taki gotowy kupujesz w bułce tartej i na patelnię czy masz jakiś swój sekret ?

I jeszcze prośba do Butter - zdradź jak Ty robisz te swoje pieczone ziemniaczki z tymiankiem- proszę o szczegółową instrukcję, zawsze mam ochotę je zrobić ale nie wiem jak ...
Camembert robię w tradycyjny prosty i jedyny , jak dla mnie sposób.
Kupuję okrągły serek- firma obojętna ( wczoraj akurat taki z czarnym pieprzem) przecinam wzdłuż na pół , moczę w jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu (oliwa+ łyżka masła).
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 12:43   #26
miskowa
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 499
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Camembert robię w tradycyjny prosty i jedyny , jak dla mnie sposób.
Kupuję okrągły serek- firma obojętna ( wczoraj akurat taki z czarnym pieprzem) przecinam wzdłuż na pół , moczę w jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu (oliwa+ łyżka masła).
a ja się zawsze bałam, że jak zacznę rozkrajać ser, to on mi wypłynie, bo go ta pleśń z wierchu chronić nie będzie, ale widzę, że niepotrzebnie.
Ile to się człowiek nauczy i ile kalorii sobie zaoszczędzi
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 12:45   #27
dorinka30
Zakorzenienie
 
Avatar dorinka30
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12 459
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Camembert robię w tradycyjny prosty i jedyny , jak dla mnie sposób.
Kupuję okrągły serek- firma obojętna ( wczoraj akurat taki z czarnym pieprzem) przecinam wzdłuż na pół , moczę w jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu (oliwa+ łyżka masła).
Dzięki, ja do tej pory kupowałam gotowce, ale wychodzą dosyć drogo więc teraz zastosuję Twój, jak zwykle genialny sposób

Miśku ja też się tego obawiałam, że wypłynie.......

Dlatego prośba moja do kulinarnych Bestii aby zdradzac też takie niby oczywiste przepisy i patenty, które na pozór wszystkim się wydają znane

Edytowane przez dorinka30
Czas edycji: 2009-10-19 o 12:47
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 12:47   #28
miskowa
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 499
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Dzięki, ja do tej pory kupowałam gotowce, ale wychodzą dosyć drogo więc teraz zastosuję Twój, jak zwykle genialny sposób
ja też tak robię,
czasem jak chcę sobie zaoszczędzić smażenia - wrzucam cały ser w tej folii do piekarnika i tak go rozpuszczam
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 12:57   #29
hania811
Zakorzenienie
 
Avatar hania811
 
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 15 709
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
a ja się zawsze bałam, że jak zacznę rozkrajać ser, to on mi wypłynie, bo go ta pleśń z wierchu chronić nie będzie, ale widzę, że niepotrzebnie.
Ile to się człowiek nauczy i ile kalorii sobie zaoszczędzi
Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Dzięki, ja do tej pory kupowałam gotowce, ale wychodzą dosyć drogo więc teraz zastosuję Twój, jak zwykle genialny sposób

Miśku ja też się tego obawiałam, że wypłynie.......

Dlatego prośba moja do kulinarnych Bestii aby zdradzac też takie niby oczywiste przepisy i patenty, które na pozór wszystkim się wydają znane
....to super że uświadomiłam Was dziewczynki.

Nic nie wypłynie. Spokojnie można przecinać. Tylko trzeba dobrze obtoczyć w jaju i bułce i położyć na rozgrzany tłuszcz żeby szybko ścięło panierkę.


Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
ja też tak robię,
czasem jak chcę sobie zaoszczędzić smażenia - wrzucam cały ser w tej folii do piekarnika i tak go rozpuszczam
Też tak robię....ale jednak częściej latem na grillu niż w piekarniku
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 13:31   #30
ButterBear
Zakorzenienie
 
Avatar ButterBear
 
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 16 060
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Dzieńdoberek, wywołana do odpowiedzi, już odpisuję...

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Muszę spróbować , Haniu a jak robisz camembert - taki gotowy kupujesz w bułce tartej i na patelnię czy masz jakiś swój sekret ?

I jeszcze prośba do Butter - zdradź jak Ty robisz te swoje pieczone ziemniaczki z tymiankiem- proszę o szczegółową instrukcję, zawsze mam ochotę je zrobić ale nie wiem jak ...
Dori, więc ziemniaczki robię tak: wybieram ziemniaki o podobnej wielkości, myje porządnie, kroję na takie kliniki, czyli tak jakby na 8 części jednego ziemniaka... na blachę w piekarniku leję oliwę, na to kładę ziemniaczki. Posypuję solą, pieprzem, duuuuuuzą ilością rozmarynu, zazwyczaj z paczki suszonego, ...a jak masz świeży, to same te listki rzucić trzeba na ziemniaki. Na boki można położyc jeszcze całe gałązki i żąbki czosnku... No i piekę. Właściwie to aż będą dobre, potem na chwilkę włączam nawiew, żeby się zrobiły chrupiące na zewnątrz

Haniu, pozwolę sobie przypisać zasługę, że nabrałaś ochoty na camemberta po moich ostatnich wyczynach kulinarnych...
Ja smażę tak samo, jak Ty. Sama obtaczam w jajku i bułce, co więcej obtaczam dwa razy Nie kupuję nic z takich panierowanych, prawie gotowych rzeczy....

Kiedyś robiłam tak też zółty ser..pychota...ale kalorii to miał chyba z 400 milionów jeden kawałek...aż tłuszcz z brody kapał
__________________

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:25.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.