|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
jaki samochód ?!
Właśnie zdałam prawko i szukam swojego pierwszego auta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: jaki samochód ?!
Ja własnie zainwestowałam z poczciwe Aveo
![]() Dobre, solidne, dość małe autko. Łatwy w obsłudze, manualna skrzynia. Troche elektroniki(szyby, fotele). Łatwo sie parkuje, prawie zawsze mozna znalezc miejsce gdzie sie wcisnie ![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pokusatv, a ile kasy chcesz wydać? To podstawowe pytanie ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
2005 rok
![]() Wiesz pojazdy ze szkoły jazdy są zazwyczaj zdezelowane wieć nie radziłabym sie kierować. ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Oj to rzeczywiście miałas cos nie tak z tym aveo.
U mnie skrzynia biegów chodzi luźno, nic nie skrzypi i tak dalej ![]() ![]() Trzeba spróbować, przejechać się przed kupnem ( ja tak zrobiłam )- bo czasem jak na jazdach wchodziłąm do tego samego modelu samochodu (skoda Fabia) to jedną jeździło mi sie super, a drugą było tragicznie
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Prawda jest taka, że wiadomo jak kursanci jeżdżą jak się uczą, więc pewnie przez to skrzynia biegów to była porażka. Nie wspominając o elektrycznych lusterkach, które wciąż się zacinały, zresztą nie ma się co dziwić jak każdy co pól godziny na egzaminie je ustawiał
![]() ![]() Wyglądowo aveo mi się bardzo podoba ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Seicento, citroen c2, peugeot 206 - ten ostatni większy, ale naprawdę fajnei się nim jeździ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Mi własnie też
![]() ![]() ![]() Jak narazie jazda jest bezproblemowa, wygodna, jest dużo miejsca w środku ![]() Ogólnie w sam raz dla kobietki ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam Seata Ibizę z 2000 r (automat) 1.6 i muszę przyznać, że przyjemnie mi się jeździ.. nie jest duży, więc wszędzie się zmieści, nie pali też sporo ( w zależności od nogi mieści się w granicach 7.5 na mieście) no i pomimo, że malutki - bagażnik ma wystarczający.
Jedynie co mi przeszkadza, to brak większej ilości schowków, półek..zwłaszcza w okolicach hamulca ręcznego.. ale tak to z mojej strony polecam ![]() Aha i podzespoły ma VW. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Na Seata i ja miałam ochote
![]() ![]() Ale fakt.. na seata ibize tez można zwrócić uwage ![]()
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo przeglądam stronę z raportami spalania i 1.4 pali praktycznie podobnie co ibiza ![]() no chyba że masz 1.2 to już troszkę mniej ![]() ogólnie autko fajne też, podoba mi się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
1.2
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, jako doświadczony kierowca polecam oszacować po pierwsze budżet, po drugie nie kupujcie nic drogiego i ładnego, bo pierwszym autem zawsze gdzieś się puknie, przytrze itd. Ja startowałam od forda fiesty, potem był seat, potem kupiłam bmw, a aktualnie jestem zakochana w samochodach terenowych i oczywiście też takiego mam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja też zmieniając autko z Lanosa na którym nauczyłam się jeździć po kursie myślałam o Ibizie - ale niestety ceny w porównaniu do wyposażenia są kosmiczne, a dodatkowo trudno znaleźć niebity i nie zajeżdżony egzemplarz - jako zamiennik Golfa z zacięciem sportowym wielu kierowców jeździ nimi na granicy wytrzymałości, żyłując silnik, sprzęgło, skrzynię. Mimo że kusiło - odpuściłam.
Tak naprawdę trudno odpowiedzieć na takie pytanie - moim zdaniem pierwsze auto powinno mieć wspomaganie i być tanie. Na marzenia przyjdzie czas. I tak w czasie pierwszych kilku lat jeżdżenia jest duża szansa że go uszkodzisz, jako młody kierowca. I zbieraj na coś lepszego, co żal niszczyć. Dodatkowo jak pojeździsz rok-dwa czymś tanim, będziesz wiedziała co Ci odpowiada, na jakim wyposażeniu Ci zależy, co jest ważne a co nie. Co do konkretnego modelu - tak naprawdę współczesne samochody to zbieranina podobnych części w różnych konfiguracjach, a efekt końcowy to bardzo często przypadek uzależniony od egzemplarza. Ja osobiście mam alergię na Toyoty, auta francuskie i niemieckie - pierwsze mają wywindowane ceny i użytkowników-zawalidrogi, drugie się psują, a niemieckie to sztampa. Jest to oczywiście moja osobista opinia, nie musi się ze mną nikt zgadzać. Każdy ma swoje hople ![]() Edytowane przez owieczkaa Czas edycji: 2012-08-23 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Punto II. Ja nie narzekam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Cztery miesiące temu zdałam prawo jazdy, w lipcu TŻ kupił dla nas nowego Opla Astrę Hatchback. Dostrzegam sporo plusów tej sytuacji:
- zakup auta z salonu jest dużo prostszy oraz szybszy; - można precyzyjnie określić wymagania dotyczące wyposażenia, wybrać kolor; - z założenie przez kilka pierwszych lat eksploatacji nie powinno być z nim większych problemów; -rozważając kwestię w dłuższej perspektywie pewnie łatwiej będzie go sprzedać: pierwszy właściciel, samochód garażowany, mały przebieg, bo potrzebujemy go głównie do weekendowych wycieczek, jeździmy po dobrych drogach. Dlatego jeśli fundusze pozawalają polecam takie rozwiązanie jako najwygodniejszą opcję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nowego z salonu [no chyba że byłabym milionerka] też bym nie kupiła. Celowalabym raczej w auto używane 2-3 letnie.
Tapnięte z HTC ONE V |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli fundusze są ograniczone (bo nie mówimy o przypadku w którym jest możliwość kupna każdego wymarzonego auta z salonu ![]() Ja tam wolę tą drugą opcję ![]() A co do łatwiejszej sprzedaży później to też się nie zgodzę, to czy auto trzyma cenę, zależy głownie od marki i modelu oraz wyposażenia. ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Cytat:
![]() ![]() Co do tego jaki samochód to na pewno bym nie kupiła niczego bardzo taniego i starego, dlatego, że według mnie auto musi być bezpieczne: mieć poduszki i różne systemy bezpieczeństwa, ale to tylko moja opinia.
.... właśnie tak uważam ![]() Edytowane przez niespotykana niespotykana Czas edycji: 2012-08-27 o 21:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]()
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2012-08-27 o 22:08 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Po prostu chodziło mi o to, że wartość auta przy sprzedaży nie zależy głównie od tego jak auto było eksploatowane i czy to pierwszy właściciel, chociaż to też jest oczywiście istotne, tylko od marki i wyposażenia. Ale jeżeli porównujemy taki sam model auta to owszem , masz rację, takie cechy jak pierwszy właściciel od nowości są bardzo istotne. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Czy ja wiem? Tak naprawdę jest to kwestia dbania o auto i podejścia właściciela. A właścieiel właścicielowi nie równy. Jeden będzie dbał, a drugi olewał.
Dla mnei ważniejsze jest mieć dobrego mechanika, do którego przed kupnem auta można pojechać i samochód sprawdzić ![]() I kwestia garażowania - bo często wpływa na fakt stanu blacharki. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2012-08-28 o 21:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Btw. czytam swoją wypowiedź dwa posty wcześniej i widzę, że ucięłam w pół zdania. Miałam na myśli, że nowe auta z salonu dobrych marek kosztują sporo, a po kilku latach można jest dostać za nierealnie małe pieniądze. Oczywiście gdyby mieć gruba kasę, albo firmę, w której można wciąć auto na leasing nowiuteńkie z salonu to czemu nie ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.