Problemy ze stawami psa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-23, 15:25   #1
aktywna1990
Raczkowanie

Problemy ze stawami psa

Mój młody owczarek niemiecki(9 miesięcy) co jakiś czas kuleje na różne łapki.To chyba coś ze stawami.co polecacie?
aktywna1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-23, 15:46   #2
piscine
Raczkowanie

Dot.: problemy ze stawami psa

to samo działo (mam nadzieję, że już się skończyło ) się z moim seterem irlandzkim. Weterynarz stwierdził młodzieńcze zapalenie stawów. Badanie krwi wykazało masakryczny niedobór wapnia. Teraz podajemy suplementy i póki co (odpukać !) jest dobrze Zadbaj o prawidłową dietę dla pieska, ale na wszelki wypadek radzę się skonsultować z weterynarzem

piscine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-23, 15:51   #3
aktywna1990
Raczkowanie

Dot.: problemy ze stawami psa

właśnie skontaktowaliśmy się z weterynarzem,ale za wiele nam sie poradził.Jesli można wiedzieć jakie suplementy? przymierzałam się do kupna niedawno ,ale były bardzo drogie całość wyniosła by jakieś 300zł...Gotujemy mu codziennie porcje rosołowe z ryżem lub makaronem,je także pół puszki z wołowiną lub kurczakiem albo suchą karmę
Stary 2010-03-23, 15:56   #4
piscine
Raczkowanie

Dot.: Problemy ze stawami psa

na opakowaniu tabletek jest napisane : Aptus Calphosum D , kosztowały ok 30 zł/150 tabletek, podajemy też proszek (można dodawać do pokarmów, lub rozpuscic w wodzie, ale u mnie to nie przechodzi, młody je go na sucho ) Can Vit z glukazaminą - niestety nie pamiętam dokladnie ile kosztował, ale okolice 20 zł.

Aha, codo pokarmu to radziłabym również zainwestowanie w dobrą karmę - nie tylko domowe posiłki Jest to jednak duży piesek, warto zadbać, aby miał dobre warunki do wzrostu i rozwoju

Edytowane przez piscine
Czas edycji: 2010-03-23 o 15:59
Stary 2010-03-23, 16:01   #5
aktywna1990
Raczkowanie

Wielkie dzięki za info no za 50zł to już można kupić,ale 300 to przesada lekkakupię w najbliższym czasie mam nadzieję,że pomoże
Stary 2010-03-23, 18:22   #6
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez aktywna1990 Pokaż wiadomość
Wielkie dzięki za info no za 50zł to już można kupić,ale 300 to przesada lekkakupię w najbliższym czasie mam nadzieję,że pomoże

Ja radzę rozsądniejszego właściciela.

Na cholerę kupowałaś psa, na którego Cię nie stać? 300zł to taka masakra? Porządna karma tyle kosztuje idę o zakład, że to jest ONek patykiem pisany, bo przecież 1200zł za rodowodowego psa to "przesada lekka"..
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-23, 19:34   #7
agunia82
Zakorzenienie

Przede wszystkim - dobra karma. Wcale nie musi kosztować aż 300zł, my mamy psa gabarytowo zbliżonego do owczarka i koszt miesięczny karmy nas wynosi niecałe 200zł, a to jedna z lepszych karm. Pies jest młody, do tego z ras dużych, więc na problemy ze stawami trzeba było być przygotowanym. Pies przynajmniej do półtora roku powinien dostawać naprawdę dobrze zbilansowane posiłki, przy gotowanym jedzeniu ciężko jest samemu to prawidłowo zbilansować. Dobra karma (nie mówię tu o pedigree czy innych dostępnych w supermarketach) powinna dostarczyć psu wszystkiego, czego ten potrzebuje, więc nie ma sensu dawać suplementów.
Jedynym niezbędnym suplementem przy dobrej karmie jest preparat na stawy - ja polecam arthroflex, sprawdza się u naszego psa, sprawdził się i u wielu innych. Gotuj mu też galaretkę z kurzych łapek, tylko zanim psu dasz wyjmij z niej wszystkie kości. Kości drobiowe są dla psa za kruche i mogą uszkodzić przewód pokarmowy.
Więc albo zmień karmę, albo kup suplementy. Ale koniecznie po konsultacji z dobrym wetem, nadmiar witamin może psu zaszkodzić na równi z ich niedoborem.
Zmień też weterynarza koniecznie.
A psiakowi oszczędź wysiłku, żadnych większych biegów i absolutny zakaz skakania! Do półtora roku stawy trzeba bardzo oszczędzać. Zwłaszcza, jeśli pies jest z hodowli niezarejestrowanej (a podejrzewam że tak jest, bo zazwyczaj hodowcy o takich podstawowych sprawach jak ta informują nabywców i służą radą jak coś się dzieje), bo może być obciążony genetycznie dysplazją!

I ludzie, przede wszystkim - edukować się ZANIM się kupi psa i być przygotowanym na to, że pies może zachorować i wtedy potrzebne są pieniążki na leczenie!

Ja tylko mam nadzieję, że psiak nie rozchoruje się bardziej, skoro już teraz jesteś w stanie wydać max 50zł na jego zdrowie... Zaniedbania w tym zakresie mogą kosztować Cię wiele więcej niż te 300zł teraz

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2010-03-23 o 19:40
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-24, 08:14   #8
zielonooka_p
Raczkowanie

A ja na początek polecam zrobienie psu morfologii i prześwietlenie w kierunku dysplazji, najlepiej u weterynarza uprawnionego do odczytywania i wykonywania zdjęć z wpisem do rodowodu. Wtedy będzie jasne co zwierzakowi dolega (życzę, żeby nie było to nic poważnego).
Na temat prawidłowego odżywiania i suplementacji sensownie napisała Agunia82
zielonooka_p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 15:35   #9
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Ja właśnie będę jechała odebrać psa po operacji. Ma coś z wiązadłami i rzepką
w prawej tylnej łapce...
Też myślałam, że coś ze stawami, ale...

Trzymajcie kciuki
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 16:20   #10
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zielonooka_p Pokaż wiadomość
A ja na początek polecam zrobienie psu morfologii i prześwietlenie w kierunku dysplazji, najlepiej u weterynarza uprawnionego do odczytywania i wykonywania zdjęć z wpisem do rodowodu. Wtedy będzie jasne co zwierzakowi dolega (życzę, żeby nie było to nic poważnego).
Na temat prawidłowego odżywiania i suplementacji sensownie napisała Agunia82
Jestem tego samego zdania

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 18:20   #11
jhet
Raczkowanie

Zmień weta!! To po pierwsze. Po drugie - przyczyny kulawizny mogą być bardzo różne, od dysplazji po zapalenie stawów czy chorobę kości (nie pamiętam nazwy) gdy pies za szybko rośnie. Jeśli ma to ostatnie, to suplementy i dobra karma tylko mu zaszkodzą... Zróbcie najlepiej prześwietlenie łap (wszystkich) i pod kątem dysplazji, ale u jakiegoś dobrego weta a nie tego, co wam nic nie powiedział (co to za wet w ogóle )
jhet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-24, 18:51   #12
piscine
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jhet Pokaż wiadomość
Zmień weta!! To po pierwsze. Po drugie - przyczyny kulawizny mogą być bardzo różne, od dysplazji po zapalenie stawów czy chorobę kości (nie pamiętam nazwy) gdy pies za szybko rośnie. Jeśli ma to ostatnie, to suplementy i dobra karma tylko mu zaszkodzą... Zróbcie najlepiej prześwietlenie łap (wszystkich) i pod kątem dysplazji, ale u jakiegoś dobrego weta a nie tego, co wam nic nie powiedział (co to za wet w ogóle )
jak dobra karma może zaszkodzić psu ?

Stary 2010-03-25, 09:58   #13
jhet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez piscine Pokaż wiadomość
jak dobra karma może zaszkodzić psu ?
Może, jeśli pies jest jeszcze w fazie rośnięcia. Kości za szybko rosną, łapy bolą, na RTG widać zmiany w kościach... Nie jestem wetem, więc o szczegóły radzę zapytać dobrego weterynarza. Mój owczarek miał to schorzenie, fajnie nie było.
jhet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-25, 22:08   #14
marcjannak
Raczkowanie

Częstą przyczyną naprzemiennej kulawizny rożnych kończyn jest młodzieńcze zapalenie kości. dodatkowo może objawiać się podwyższoną temperaturą ciała i bolesnością kości przy omacywaniu. gdy pies się bardzo źle czuje - można zastosować leczenie- przeciwbólowe i dodatkowo wapń, choć dodatek wapnia nie potwierdza że schorzenie szybciej mija.
Zwykle samo mija z czasem. Diagnostyka - zdjęcie rtg

Rozwala mnie kompletnie jak ktos sobie kupuje psa, żywi go byle czym - porcje rosołowe i ryż (a gdzie włókno pokarmowe? itp?) Gdy zaczynają się problemy ze zdrowiem, to zamiast walić do weta, pyta się o poradę na forum.
Aha - i nie zapomnijcie - psom ropieją oczy od jedzenia kości i suka koniecznie raz musi mieć młode, które jak nie ma co z nimi zrobić, to się topi.
marcjannak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-14, 10:51   #15
kogunia
Przyczajenie

Z doświadczenia wiem, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Wszystkim właścicielom piesków, kotków polecam Stavin (syrop na odbudowę chrząstki stawowej). Jeśli kiedykolwiek wasze pociechy miały probem ze stawami warto do wody, do posiłków dodawać ten syrop. Efekt widać już po miesiącu stosowania.
Pozdrawiam
kogunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości