Szkoła ponadgimnazjalna- wybór - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-24, 20:52   #1
Lena_libra
Przyczajenie

Szkoła ponadgimnazjalna- wybór

Witam, jest to mój pierwszy wątek na tym forum więc jeśli jest prawdopodobieństwo , że dodałam go do złej "zakładki" to proszę o wyrozumiałość . Jak zapewnię się domyślacie z początkowego tematu jestem w gimnazjum i już jutro napisze ostatni egzamin z języka nowożytnego. Podsumowując sobie dotychczasowe zdobyte punkty wynik nie jest zbyt zadowalający. Z ocenami nie jest źle bo jakieś 50/76 punktów będzie, jednak mam pewne dylematy... Otóż chciałabym pójść do liceum ogólnokształcącego, gdzie w moim mieście znajdują się takie trzy, każdy o różnym poziomie nauczania m.in jeden z nich ma z dawnych lat opinie o bardzo wymagających profesorach (co do tej pory im zostało jednak większość z nich nie szanuje uczniów a osoby wybierające się tam maja silną psychikę co nie można powiedzieć tego o mnie).Ucząc się w takiej szkole z pewnością mogłabym mieć większe możliwości na zdanie matury z dobrymi wynikami. W LO II poziom nauczania również jest wysoki jednak profesorowie mają poszanowanie dla uczniów oraz przyjmują nawet osoby z słabymi wynikami gdzie później podczas matury mają bardzo dobre wyniki. Oraz ostatnia szkoła, którą również jestem zainteresowana to LO III . Charakteryzuje się bardzo słabym poziomem ponieważ większość tam osób idzie z mizernymi wynikami do zawodówki bądź do technikum a że jest tam również i liceum to tak się przyjęło że same nieuki-nie obrażając nikogo- tam chodzą.Jednak i z tym co napisałam muszę się i tak zgodzić ponieważ po części jest to prawda. Decydując się na powyższe licea chciałabym uczęszczać do klasy biologiczno-chemicznej, która jest tylko w LO I - gdzie sam poziom i ilość bardzo dobrych uczniów (rzadko dostaje się ktoś tam o małej ilości punktów)przeraża mnie że nie dam sobie rady. I tu zaczyna się problem ponieważ profil bio-chemiczny znajduje tylko i wyłącznie w powyższym opisanym przykładzie. Szkoły następne mają jedynie tylko biologiczno-sportowy, humanistyczny i dziennikarski, które tak naprawdę nie interesują mnie tak za bardzo. I tak wiem o tym że po liceum nie mam wykształcenia i obowiązkowo muszę iść na studia, jednak nie przeszkadza mi taka perspektywa ponieważ lubię i chce się dalej uczyć (co nie oznacza że mam same 5 czy 6) Decydując się na liceum chciałabym studiować psychologię.Ponadto rozmawiając z kolegami/koleżankami nadal nie wiedzą gdzie chcą iść i co robić w przyszłości- co nie tyczy się to wszystkich- dlatego uważam iż wiedząc co chce robić w przyszłości oraz co mnie interesuje nie jest złym wyborem. I tu zaczynają się moje pytania. Czy chcąc studiować psychologię muszę iść do LO na określony z góry profil czy może mogę sama zadecydować na jaki chce iść? Jak wygląda pierwszy rok czy to w technikum czy w liceum pod względem nauki i kontaktami z uczniami jeśli nikogo sie nie zna ( nawet starszych roczników)?Czy wybierając technikum mogę później składać papiery na studia psychologiczne? Ponadto znając ( słaby) zarys powyższych szkół jaką mogłybyście mi doradzić? Proszę o odpowiedzi i jeśli to możliwe opiszcie swoje wybory szkół ponadgimnazjalnych. Mile widziane będą również wasze początki związane z nauką w pierwszym roku szkolnym
Stary 2013-04-24, 23:37   #2
Steppenwolf
Przyczajenie

Dot.: Szkoła ponadgimnazjalna- wybór

Ja ci odpowiem jak osoba, która maturę przeżyła, zdała i skończyła studia.

Liceum jak i szkoła nie ma żadnego znaczenia. Chodziłam do dobrej szkoły, nauczyciele byli wymagający, często gnojący uczniów. W pierwszej klasie kułam non stop, płakałam i nabawiłam się wrzodów. Miałam średnią 4,9. W drugiej i trzeciej ostro pojechałam, przestałam się interesować szkołą, zaliczałam sprawdziany na 3, kułam tylko historię, wos i języki, bo było mi to potrzebne na prawo. Wyluzowałam się i znalazłam czas na seriale i towarzyskie wypady. Niczego nie żałuję, może tylko stresu z pierwszej klasy. Wiedza z LO jest niestety średnio przydatna, a taka szkoła może wykończyć jak mało co. Najlepiej po prostu zbierać z niej genialne wspomnienia Jak sobie teraz o tym myślę, żałuję, że nie ma szkół średnich zaocznych dla osób <18. W tygodniu się uczyć, odpoczywać, spać, a weekendy zaliczać. Marzenie Studia też skończyłam dzienne, ale jak wiadomo na prawie kuć codziennie nie trzeba.

Ja polecam wybrać najmniej stresujące liceum, skupić się na istotnych przedmiotach, dobrze się bawić i zdać dobrze maturę. Przy okazji, w mniej zadufanym w sobie liceum będą pewnie fajniejsi ludzie. Natomiast technikum, czyli 9 godzin dziennie w szkole, wszystkie przedmioty na podstawie i kilka dodatkowych, które mogą cię nie interesować. Wybierz po prostu lajtowe liceum W moim przekonaniu nie ma czegoś takiego, że jedna szkoła jest lepsza, a druga gorsza. Nauczyciele bywają różni, szkoły słyną głównie ilością olimpijczyków. W dzisiejszych czasach, w czasach internetu, miliona podręczników naprawdę wszystkiego można nauczyć się samemu.

Powodzenia

Edytowane przez Steppenwolf
Czas edycji: 2013-04-24 o 23:40
Steppenwolf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 07:51   #3
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna
Dot.: Szkoła ponadgimnazjalna- wybór

Wybrałabym drugie komfort psychiczny jest BARDZO ważny!
Przez pierwsze dwa lata mojej nauki jedna baba potrafiła zaprzepaścić wszystko, czego się do tej pory nauczyłam, tak mnie wściekała, że codziennie rano o godzinie 6 rano miałam stan podgorączkowy

I ogólnie jestem za technikum, też chciałam iść na studia, a potem się tak poje.bało, że nie mam szans. A tak przynajmniej mam zawód i maturę też zdałam.

Spełniam się w macierzyństwie
Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Andriejewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości