2012-04-28, 11:45
|
|
Przyczajenie
|
Jak wszyć poprawnie taśmę do firanki
Witam! Kupiłam nowe firanki i chciałam doszyć do nich taśmy. Firanki są z woalu i organzy. Taśmę kupiłam 5 cm, na 2 sznurki, żyłkową, smok. Zaczełam od obrębienia brzegów firanki i poszło niezle. Górę firanki założyłam i doszyłam taśmę. Więc zachęcona brnełam dalej i przyszyłam dół taśmy. Po zakończeniu zauważyłam, że taśma wystaje na około 3-4 cm, a firanka po ściągnięciu źle się układa. Wyprułam i jeszcze raz przyszyłam. Tym razem przypiełam szpileczkami po środku taśmy i na brzegach. Tym razem wystawała tylko niecały 1 cm. I w tym momencie potrzebuje pomocy. Czy powinnam przyszyć jeszcze pośrodku taśmy raz lub dwa,a dopiero póżniej sam dół? Maszyna to stary Łucznik, ale szyje bez zażutu od wielu lat. Mam przed sobą obszycie jeszcze 3 firanek i troche się boje że moge zniszczyć je zanim powiesze. To była akurat krótsza firanka, ale reszta firanek jest na wysokość 280 cm, a do powieszenia mam na wysokość 245cm. Powinnam ściąć ja tak żeby podłożyć tylko i przyszyć z górą taśmy czy więcej, tak żeby i dół taśmy objął? Pytam się gdyż taśma prześwituje się dośc mocno przez firanke. . Poradzcie jak wy szyjecie, na co zwrócić uwagę. Z góry dziękuje
|
|
|