|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Co z tym brzuchem?
Nie wiedziałam, gdzie poprosić o radę w kwestii mojego problemu, ale skoro dotyczy jedzenia to ten dział chyba jest dobry
![]() Witajcie! Chciałabym się poradzić i zapytać czy może kogoś nie spotykała podobna sytuacja. Otóż moim problemem jest brzuch, a raczej żołądek, bo o oponkę w okolicy pępka wcale nie chodzi. Mam wrażenie, że mój żołądek ma dziwnie małą pojemność, bo po zjedzeniu nawet niezbyt dużych porcji czuję się strasznie ''przepełniona'' ![]() Najlepiej czuję się rano, bo czuję się lekko, chociaż troszkę słabo z braku śniadania. Muszę je zjeść, bo raz że zdrowo, a dwa że mam cukrzycę t.1 i pierwszy posiłek często zaważa o moim samopoczuciu wciągu dnia. Wystarczy jednak, że zjem to śniadanie (Dwie kromki razowego chleba z szynką i ogórkiem, dwa plasterki twarożku z dżemem. Czasem zamiast tego jajecznica z dwóch jaj i również chleb) a mam poczucie takiego wypełnienia, że od razu odbiera mi to ochotę do pracy i odbiera mi pewność siebie na zajęciach w szkole. Nie wiem co jest tego przyczyną, bo dbam o siebie (głównie przez cukrzycę jestem do tego tak zmotywowana), piję dużo wody, unikam słodyczy (chociaż czasem się zdarza), pijam zieloną herbatę i napary z pokrzywy, dużo owoców, całkiem sporo warzyw i pełnoziarnistych produktów w miarę możliwości... Chciałabym się czuć lekko przez cały dzień, ale niestety chyba się nie da ![]() Któraś z was miała podobny przypadek? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co z tym brzuchem?
A próbowałaś zjeść śniadanie w którego skład nie wchodziłoby pieczywo? Bo być może nie tolerujesz glutenu i to może być przyczyną tej "ciężkości". Spróbuj zjeść np samą jajecznicę albo twarożek z ogórkiem i rzodkiewką (połączenie z pomidorem nie jest zdrowe). I ile wody pijesz? Jeśli pijesz jej za dużo może to prowadzić do rozrzedzenia soków żołądkowych co przyczynia się do spowolnienia trawienia a to może skutkować właśnie tym uczuciem objedzenia po każdym posiłku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Są lepsze źródła węgli niż chleb, może spróbuj i obserwuj organizm?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Płatki owsiane, owoce, ryże? Wszystko to jem i też nic mi nie jest. Wątpię, że problem leży w chlebie... Bo po daniach bez niego też mam podobny problem. Dosłownie jestem głodna, wezmę dwa czy trzy gryzy czegoś i czuję się pełna xD Serio, nie wiem z czego to wynika
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A nie myślałaś, że to stres? Nie martwisz się, nie niepokoisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jeśli tak jak piszesz uczucie szybkiej sytości występuje u Ciebie notorycznie i nie ma nic wspólnego z Twoją dietą to proponuję po prostu udać się do lekarza prowadzącego "twoją cukrzycę". Przedwczesne uczucie sytości związane jest właśnie z występowaniem cukrzycy (może ona powodować uszkodzenie nerwu błędnego który reguluje pracę żołądka prowadząc do gastroparezy) dlatego warto to zgłosić lekarzowi, żeby stwierdził czy ta choroba może u Ciebie być tego przyczyną.Poza tym nawet jeśli nie jest to związane z żadnymi innymi dolegliwościami to jednak warto być pod kontrolą lekarza bo schorzenie to może być groźna w skutkach i mieć poważne przyczyny, a tego na żadnym forum nikt u Ciebie nie zbada.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A stres? Przejmuję się szkołą dość mocno, ale to raczej nie to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Pewnie, zgłosić lekarzowi nic nie szkodzi. Taka "szybka sytość" powodowana jest przez nieprawidłowe funkcjonowanie żołądka, może to mieć mnóstwo przyczyn ale na forum ciężko stwierdzić co to może być bo trzeba w tej kwestii zrobić wywiad. Może to być spowodowane dietą (gluten, laktoza, wysokotłuszczowa dieta itp.,), cukrzycą, nadmiernym stresem, wrzodami i całym wachlarzem innych. Są leki wspomagające kurczliwość żołądka ale to lekarz musi Ci radzić.A może do tej pory staraj się zjadać coziennie łyżkę otrębów owsianych z dwiema łyżeczkami otrębów pszennych w wodzie lub mleku a rano pij wodę z cytryną. Na pewno Ci nie zaszkodzi a może rzeczywiście przynieść ulgę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
może problemy z sokami trawiennymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:13.