kosmetologia na UM w Poznaniu . wybiera sie ktoś w tym roku? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-04, 22:54   #1
ing_
Raczkowanie

kosmetologia na UM w Poznaniu . wybiera sie ktoś w tym roku?

Wybiera sie ktoś w tym roku na kosmetologie na UM do Poznania ?
Stary 2011-03-05, 07:32   #2
ewcia392
Rozeznanie

Dot.: kosmetologia na UM w Poznaniu . wybiera sie ktoś w tym roku?

także mysle o tym kierunku, ale zdaje biologie rozszerzona i chemię podstawę i wolałabym dostac się na dietetykę.
Stary 2011-03-05, 10:37   #3
ing_
Raczkowanie

Ja zdaje podstawe bio i podstawe chemii i skladam tylko na kosmetologie do Poznania i Szczecina. Ale bardzo chce sie dostac do Poznania ! tylko jak patrzylam w tym roku od 170 pkt sie dostawali ;/

dietetyka? hmm.. tez kiedys myslalam o tym, ale stwierdzilam kosmetologia to jest to !
Stary 2011-03-05, 16:32   #4
Ailanna
Rozeznanie

avocado, skoro zdajesz podstawowe to nie dziwne, że wychodzi 45, bo rozszerzone liczą się dwukrotnie. Gdybyś miała polski i obcy rozszerzone na 100% (40+30 punktów) + np. matmę rozszerzoną na 100% (30 punktów) to wyjdzie 100/100. To samo w trybie podstawowym (na 100%) to rzeczywiście 45.
Nie życzę Ci źle, ale 100% ze wszystkiego to raczej trudne.
Na Twoim miejscu zdawałabym polski i angielski rozszerzone (lub matmę, zależy w czym czujesz się mocna). W rekrutacji wezmą pod uwagę wynik korzystniejszy dla Ciebie, np. jakbyś miała z podstawowego ang 80%, czyli 16 punktów, a z rozszerzonego 30%, czyli 12 punktów, to wezmą pod uwagę tylko wynik podstawowy, bo po przeliczeniu jest korzystniejszy.
Przynajmniej tak było na UAM'ie rok temu, nie wiem jak jest teraz z maturami. Jeśli deklarujecie rozszerzone przedmioty obowiązkowe (polski, obcy nowożytny lub matmę), to piszecie oba poziomy?
Co roku zmieniają procedury, ale u mnie pisało się oba poziomy i w rekrutacji liczyli ten, który dawał więcej punktów. I np. jeśli zdałeś podstawę, a z rozszerzonego miałeś mniej niż 30% to i tak matura zdana. Bardzo korzystnie moim zdaniem, bo nic nie tracisz, jak nie powiedzie się na rozszerzeniu, to matura i tak zdana, punkty ldo rekrutacji biorą z podstawy, a jeśli nóż-widelec się uda, temat podpasuje i wypracowanie z rozszerzonego polskiego dobrze pójdzie, to masz ekstra punkty w rekrutacji

I zapraszam serdecznie na filologię polską

Edytowane przez Ailanna
Czas edycji: 2011-03-05 o 16:35
Ailanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 00:48   #5
Ailanna
Rozeznanie

Zawsze możesz poprawiać wynik i spróbować ponownie. Zresztą, Twoje przedmioty nie wykluczają tego, że się dostaniesz, ja byłam na przykład bardzo pozytywnie zaskoczona swoimi wynikami matur (a bałam się, że zawaliłam podstawowy polski, bo potem spotkałam ludzi z humana i mówili co to oni tam wynaleźli w tekstach i miałam wrażenie, że w moim nic nie ma), w razie czego jest też dodatkowy nabór (we wrześniu) + studia zaoczne. Dużo możliwości

Znam też sporo osób, które nie dostały się na swój wymarzony kierunek, chciały poprawiać maturę, ale ich awaryjny kierunek okazał się tak świetny, że zrezygnowali z pisania

Moja mama na moje "A jak się nie zdam matury?" mówiła "No to trudno, to nie koniec świata, napiszesz za rok". Co Cię nie zabije, to Cię wzmocni. Będzie dobrze
Stary 2011-03-07, 17:09   #6
Duszaniola
Wtajemniczenie

Ja rozważam taką możliwość. Ale u mnie wiąże się to ze zmianą kierunku i ciężko mi podjąć decyzję. To prawda, że to najlepsza uczelnia w Polsce, jeśli chodzi o państwową kosmetologię? Bo jakoś nie wychodzi mi znalezienie o niej informacji...

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 20:54   #7
ing_
Raczkowanie

Czy najlepsza to nie wiem, ale na pewno kosmetologia na UM to nie to samo co kosmetologia na wyzszych szkolach panstwowych . Ale z tego co widzialam to rozne kursy, podyplomowki prowadza profeserowie wlasnie z UM z Poznania i z Łodzi
Stary 2011-03-07, 21:51   #8
Duszaniola
Wtajemniczenie

Tylko jak już to chciałabym mieć własny biznes, a do tego chyba trzeba mieć ukończone studia. A nie wiesz może czy ludzie sobie chwalą uczelnię? Wykładowców, poziom, itd?

Stary 2011-03-08, 20:11   #9
ing_
Raczkowanie

ja tez nie mysle o niczym innym jak zalozenie swojego zakladu . Z tego co slyszalam poziom jest wysoki, duzo egzaminow i jest ciezko. Ale w koncu to UM. No i trudno sie dostac, w tym roku 170/200 .
a Ty cos juz studiujesz?
Stary 2011-03-08, 20:17   #10
Duszaniola
Wtajemniczenie

Medycynę we Wrocławiu Ale to chyba nie to. A wychodzę z założenia, że jeśli być lekarzem to tylko z powołania. A kosmetologia mnie kręci.

Stary 2011-03-09, 14:49   #11
ing_
Raczkowanie

co do pracy jako lekarz, to masz racje. mnie strasznie kreci kosmetologia i oczywiscie nic innego poza nia nie widze, jesli chodzi o wybor studiow !
a jestes na 1 roku ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-09, 16:33   #12
Duszaniola
Wtajemniczenie

Tak, na pierwszym, ale wcześniej miałam rok przerwy, bo poprawiałam maturę. Miałam za mało punktów, żeby się dostać na medycynę, a koniecznie chciałam się przekonać, czy na pewno mnie to nie kręci. A o kosmetologii nawet nie pomyślałam wtedy, bo przez wiele lat byłam ukierunkowana na medycynę i nie chciałam zmieniać. Teraz to coś innego.

A czytujesz jakieś gazety, portale, etc? Poleciłabyś mi coś?

Stary 2011-03-09, 20:16   #13
ing_
Raczkowanie

no to pewnie sie dostaniesz na kosmetologie skoro dostalas sie na medycyne to masz wysokie wyniki , wiec akurat byłabym spokojna na Twoim miejscu o to a kierunek jak dla mnie świetny , tym bardziej ze wiem co chce robić po nim.

co do gazet to kupuje "kosmetyka i kosmetologia " i juz sie sporo dowiedzialam mimo ze jeszcze nie studiuje a to co tam czytam to jest naprawde fajne i robie to z checia

a tak zapytam, ile mialas z matury z bio i z chem? oczywiscie ta poprawiona juz

Edytowane przez ing_
Czas edycji: 2011-03-09 o 20:21
ing_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 22:00   #14
Duszaniola
Wtajemniczenie

Z chemii z rozszerzenia 93%, z biologii 78%, więc jeśli chodzi o biologię to jakoś mega dobrze nie jest.

O to rozejrzę się za tą gazetą Dzięki

Ale widzę, że naprawdę się nadajesz na ten kierunek. Widać entuzjazm w Twoich postach. Trzymam kciuki, żebyś się dostała

Stary 2011-03-10, 13:48   #15
ing_
Raczkowanie

a to powinnaś sie dostac, w tym roku trzeba było mieć 170, ostatecznie wynik spadł do 168 ale to po którejs rekrutracji dopiero . a tak to trzeba mieć podstawe, a skoro Ty zdawałas rozszerzenie to przelicza Ci na podstawe i dostaniesz w oklicy 3-4 punktow wiecej.

to milo slyszec ze nadaje sie na ten kierunek powiem Ci szczerze ze najchetniej to juz bym pracowala w tym zawodzie i mam nadzieje ze sie dostane do Poznania, chociaz składam tez na PAM do Szczecina , tam troche latwiej w tamtym roku bylo sie dostac.

co do gazety to muisisz poszukac bo u mnie tylko w paru sklepach lub za,owic przez neta
Stary 2011-03-10, 18:35   #16
Duszaniola
Wtajemniczenie

No właśnie byłam dzisiaj w empiku i jej nie widziałam. Szkoda. Ale poszukam jeszcze.

Czuć, że rwiesz się do pracy. A tak właściwie to masz może wątek na wizażu z makijażami? Albo jakiegoś bloga o kosmetykach. Bo chętnie zajrzę

Składaj do wielu uczelni. Ja raz złożyłam tylko do tych, co najbardziej chciałam i się nie dostałam. A gdzie indziej by mnie przyjęli :/

Stary 2011-03-10, 19:43   #17
ing_
Raczkowanie

z ta gazeta to troche ciezko, ja musze specjalnie jezdzic do centrum handlowego zeby ja kupic. .w empiku u mnie tez nie ma. ale teraz mysle o prenumeracie, zawsze to jakies ulatwienie i nawet taniej wychodzi chyba..

ja skladam tylko do tych dwoch miast, bo zdaje podstawe bio i chem bo w Poznaniu biora podstawe wiec po co mialam sie meczyc z rozszerzeniem (a jestem w klasie biol-chem), a w Szczecine podstawa i rozszerzenie liczone 1:1 wiec tez sie nie oplaca. A moja alternatywa gdybym sie nie dostala do Poznania jest wlasnie Szczecin bo naprawde nie byl wysoki prog w zeszlym roku (60pkt/100pkt - liczony 1 przedmiot) wiec zeby z podstawy nie napisac matury chociaz z jednego z przemiotow (biol,chem,fiz do wyboru) na 60 % to trzeba wgl sie nie uczyc chyba przez caly rok..Dlatego tam to raczej sie dostane ale marzy mi sie Poznań oczywiscie. Z chemii wiem ze dam rade na maturze bo lubie chemie i dobrze mi idzie, gorzej z bio..ale dam rade

a wiesz, wlasnie myslalam juz o takim blogu albo kanale na youtube na temat makijazu, kosmetykow itp. .nie wiem czy moze widzialas na youtube dziewczyny ktore wlasnie tworza takie filmiki i ja tez myslalam zeby stworzyc, ale tym zajme sie po maturce bo kosmetyki, zabiegi na twarz, cialo to moja pasja, teraz dochodzi do tego tez makijaz. ucze sie robic coraz lepsze makijaze wiec do wakacji mysle ze bede miala jakas juz wprawe i zaczne cos tworzyc

a co do kosmetykow to polecam te z apteki - iwostin, bioderma sa naprawde swietnie, na bazie wody, swietnie nawilzaja twarz

no to sie troche rozpisalam ale ogolnie lubie duzo pisac
Stary 2011-03-10, 19:57   #18
Duszaniola
Wtajemniczenie

A jak tak to dobrze. Bo wiesz, nie wątpię w Twoje umiejętności. Ale mi zabrakło rok temu jednego punkta dosłownie i dlatego się już nauczyłam, że lepiej się zabezpieczyć

No właśnie oglądam takie bardzo chętnie. Na razie niewiele, bo ale np. ciasteczko25 i nieesie25 (chyba taki nick, nie pamietam) regularnie śledzę. Ty masz jakieś ulubione?

Też już się nauczyłam, że do buzi tylko apteczne kosmetyki. Biodermę uwielbiam, właśnie się czaję na ich płyn micelarny sensibio. Jest w superpharmie promocja i chyba się skuszę. Bo mam żel i jest świetny. A dzisiaj dostałam w prezencie urodzinowym żel z iwostinu. Zobaczę jak on się sprawuje.
Jeszcze testuję dzisiaj peeling z eucerina, który kupiłam parę dni temu mam nadzieję, że się sprawdzi

Stary 2011-03-10, 21:12   #19
ing_
Raczkowanie

wiesz, ja sie tak stresuje ta matura ! ale wierze ze bedzie wszystko dobrze ! musi !

tez ogladam filmiki ciateczka i niesi, wlasnie dzisiaj widzialam filmik na temat brwi i byl naprawde ciekawy ! ostatnio zagladam tez do digitalgirl13 . Robi jak dla mnie swietny makijaz oczu ! i ostatnio jakos ja najczesniej ogladam .

płyn micelarny sensibio - uzywam go regularnie , jest boski! delikatny, nie podraznia, idealnie zmywa makijaz. wiec nie wahaj sie ! ile u Ciebie kosztuje? bo ja u siebie kupuje za 48 zl . z Iwostinu uzywam toniku do twarzy i kremu nawilzajacego Iwostin Sensitia do skóry wrażliwiej . Mam skore mieszana ze sklonnoscia do tlustej i wrazliwa, wiec ten zestaw jest super dla mnie !

a jakich uzywasz kosmetykow do makijazu twarzy?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-10, 21:43   #20
Duszaniola
Wtajemniczenie

O mam prawie taką samą tylko że ja jeszcze trądzikową.

Kurczę, nie pamiętam dokładnie ceny. Ale chyba ok.50zł za duży. Bo jest promocja -30% w superpharmie.

Z makijażem twarzy jestem na etapie poszukiwań. Ostatnio kupiłam podkład rimmel lasting finish i powiem Ci, że jestem mile zaskoczona. Długo trzyma mi się na buzi, nawet kilkanaście godzin (chyba, że za bardzo ją pocieram). Puder - rimmel stay matte - jest niezły, ale szukam lepszego. Tusz do rzęs collosall. Róż mam byle jaki, bo tak ostatnio mnie wzięło na używanie, a miałam w kosmetyczce tylko bell. Ale chcę kupić bourjouisa. Tylko jako studentka muszę kasę oszczędzać. Korektory z oriflame'a - taki potrójny zestaw mam. O dziwo, jest świetny. Na cienie nigdy nie mam rano czasu, ale mam zamiar to zmienić. I poszukuję właśnie matowej brązowej paletki w rozsądnej cenie. Może mi coś polecisz?

O i może Ty będziesz wiedziała. Kupiłam sobie pędzel do podkładu z body shopu. I mam z nim problem, bo ciągle wygląda na taki przetłuszczony, nawet po porządnym myciu szamponem dla dzieci. I nie wiem co z tym zrobić.

Stary 2011-03-10, 22:50   #21
ing_
Raczkowanie

Cere tez mam ze sklonnoscia do tradzikowej ale juz mi sie to zmienilo, bo rzadko cos mi teraz wyskakuje, pewnie przez kosmetyki ktorych uzywalam wczesniej jako do cery tradziwkowej (m.in, z iwostinu ) . a włosy tez Ci sie szybko przetluszczaja? bo ja np mam caly dzien ladne, czyste, blyszczace wlosy ale gdybym ich nie umyla na noc to rano zrobilyby sie przetluszczone . i nad tym ubolewam ze niektorzy myja wlosy co 3 dni i sa ciagle czyste a ja musze codziennie! ale juz sie przyzywyczailam i nawet juz to polubilam bo moge testowac rozne odzywki do wlosow! przed chwila wlasnie uzylam nowo zakupiony jedwab z Joanny i faktycznie zauwazylam ze mam troche inne wlosy, takie lśniące i wygładzone , bardziej niz po innych odzywkach!

teraz makijaz - ja uzywam najpierw bazy pod podklad, najlepsza dla mnie okazala sie baza z Avonu, podklad uzywam z Revlon colorstay , na lato troche lzejszy z Yves Saint Lauren perfect touch , nie jest tak kryjacy jak revlon ale bardzo ladnie wnika w skore i jest niewidoczny . puder z essence mozaikowy, roż tez z essence .Tusz do rzes czarny z rimmel, kredka do oczu GOSH , eye liner Kryolan , cienie do powiek roznie , najczesciej inglot .

co do pedzla to moze sprobujesz uzyc płynu do pedzli ? moze odtlusci go ? podaje Ci link http://allegro.pl/plyn-do-mycia-i-de...487676911.html
Stary 2011-03-10, 23:02   #22
Duszaniola
Wtajemniczenie

A ładnie matuje ten puder z essence? Bo może wypróbuję

o Revlonie też myślałam, ale skusiła mnie cena rimmela i to że to nowość

Mi w sumie też niezbyt często nowego coś wyskakuję, ale nie mogę się pozbyć pozostałości po starych krostkach. Chociaż od kiedy używam Effaclaru jest lepiej.

Włosy mogę myć co dwa dni, jak dobrze pójdzie. Więc nie jest najgorzej.

Właśnie też o płynie myślałam. No nic, będę chyba musiała zainwestować.

Kurczę załóż sobie tego bloga albo profil na youtubie, bo jestem ciekawa Twoich umiejętności

Stary 2011-03-10, 23:08   #23
ing_
Raczkowanie

Powiem Ci, ze ten puder z essence jest naprawde fajny, mi bardzo pasuje . I jeszcze czasem uzywam rozswietlajacego pudru z Bell, on jest z drobinkami zlota wiec trzeba ostroznie z nim bo sie mieni na twarzy wiec na wyjscia jest dobry .

ja kiedys mialam podklad z rimmela i robily mi sie plamy po nim ! wgl ja mam jakas specyficzna skore twarzy bo pasuja mi tylko te dwa podklady, inne nie

zaloze, zaloze bloga ale za ok 3 miesiace , wcale nie mam takie wprawy jak myslisz ! ;D dlatego musze jeszcze pocwiczyc! w sobote ide na kosmetykowe zakupy wiec pewnie cos nowego kupie do makijazu i bede testowala !
Stary 2011-03-10, 23:20   #24
Duszaniola
Wtajemniczenie

Też mam zamiar w najbliższym czasie się wybrać. Szczególnie, że w sephorze promocja 3za2, więc może akurat sobie tam coś znajdę. Jakieś nowe pędzle może. Bo mam od nich do korektora i jest świetny. A ja pokochałam ostatnio kupowanie pędzli

Jak kupisz coś ciekawego to się pochwal. Szczególnie, że masz cerę taką samą, to akurat może mi też coś podpasuje

Stary 2011-03-11, 20:28   #25
ing_
Raczkowanie

Ja ostatnio kupilam pedzle lancrone i lubie ich wlosie,bardzo miekkie i naturalne.
jutro jak pojde na kosmetykowe zakupy i napisze jutro co zakupilam ! dzisiaj zrobilam sobie liste co musze kupic w marcu z kosmetykow

wlasnie, dobrze sie sklada ze mamy podobna cere to zawsze moze ktoras z nas cos podpowiedziec

a tak wgl jak u Ciebie na studiach?
Stary 2011-03-12, 11:16   #26
Duszaniola
Wtajemniczenie

No ciężko bardzo jest. Masa nauki i tak naprawdę na niewiele więcej mam czas. A jak już poświecę czas na coś innego to kosztem zajęć. A mnie interesuje naprawdę dużo rzeczy, jak chociażby ta kosmetologia i chciałabym się rozwijać w tych dziedzinach.

Mnie kuszą pędzle maestro, od kiedy widziałam jak ciasteczko sie nimi zachwyca.

Właśnie wróciłam z imprezy i chyba sobie zrobię taki długi prysznic, peeling, balsam, etc tylko szkoda, że nie mam korka do wanny, bo bym sobie kąpiel urządziła. Przydałaby się

Nie wiem, czemu piszę pogrubionymi literkami. Nie chcą mi się wyłączyć :/

Stary 2011-03-12, 12:40   #27
ing_
Raczkowanie

Ale myslisz tak na powaznie o zmianie kierunku? odkad pamietam to cala podstawowke marzylam zeby zostac lekarzem albo stomatologiem ale wszystko sie zmienilo od kiedy poszlam do liceum

ja teraz chce sobie kupic pedzle hakuro, podobno bardzo dobre sa, z maestro mam jeden do pudru i tez jest swietny

za godzinke ide z moim chlopakiem na zakupy i juz sie nie moge ich doczekac biedny, bedzie musial cierpliwie zniesc moje wybieranie, ogladanie wszystkiego i kupowanie ale ja uwielbiam kosmetyki!

haha, faktycznie bez korka bedzie trudno a najlepsze kapiele sa z perelkami albo plywajacymi rozami co sie rozpuszczaja ! mmm...uwielbiam!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-12, 12:52   #28
Duszaniola
Wtajemniczenie

No tak dosyć poważnie Bo to jednak zawód na 24h na dobę, 7 dni w tygodniu. I jak się tego nie lubi, to to sensu nie ma.

Faktycznie biedny Ja to jednak wolę sama chodzić na zakupy, przynajmniej nikt mi nie marudzi, że za długo siedzę

Kurczę, nawet mi nie mów o kąpielach. Tak mi się marzy jakaś.

Owocnych zakupów życzę

Stary 2011-03-12, 22:02   #29
ing_
Raczkowanie

Lekarz to praca nie dla mnie...wgl leczyc ludzi, odpowiadac za ich zdrowie, czy przezyja cze nie, byc na kazde zawolanie nawet o 4 nad ranem, bo cos sie wydarzylo..nie,nie..zdecy dowanie sie do tego nie nadaje! a kosmetolog ma przyjemna praca,dogodne godziny pracy,sam skorzysta ze swoich uslug i przede wszystkikim jesli jest naprawde dobry moze sie tak samo dorobic duzych pieniedzy no i jak dla mnie ciekawszy zawod

a Ty mieszkasz sama ? masz chlopaka/narzeczonego?

Dzisiaj bylam na zakupach o ktorych Ci pisalam! i kupilam puder z essence, cienie z inglota do powiek takie szare i bezowe, tusz do rzes z loreala, tonik z iwostinu bo juz mi sie konczy, lakier do paznoksci z essence szary, szampon do wlosow i odzywke syoss nadajace objetosci, maseczke do twarzy nawilzajaca z perfecty ! i jestem bardzo zadowolona
Stary 2011-03-13, 17:12   #30
Duszaniola
Wtajemniczenie

Dokładnie tak. No ale niełatwo mi zrezygnować mimo wszystko. Szczególnie, że naprawdę uwielbiam moją grupę. No i na kosmetologii to przeważnie same kobiety, a ja bez towarzystwa chłopaków nie wytrzymam

Mieszkam na stancji. Dzielę pokój z koleżanką, w pokoju obok jest druga no i jeszcze właścicielka.
Chłopaka nie mam. Jakoś nie jestem fanką związków. Nie widzę się w czymś takim. Ale czasami mi brakuje kogoś.

Sporo tego A ja dostałam w prezencie urodzinowym mleczko do ciała z yves rocher A akurat miałam jakiś balsam kupować

A powiedz mi. Bo używasz toniku. A ten płyn micelarny z biodermy nie ma właściwości tonizujących? Bo mi się wydawało że tak.

Lakiery do paznokci z essence są świetne. W ogóle też masz tak, że Ci strasznie szybko odpryskują lakiery? U mnie to masakra, dzień, max 2 i lakieru do przemalowania.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości