|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Ateizm, szkoła a lekcja religii
We wrześniu pójdę do 2 klasy gimnazjum. Ateistką jestem od około 2 lat. Reszta rodziny jest wierząca. Do kościoła nie chodzą, trudno powiedzieć dlaczego. Otóż rodzice nie wiedzą, może inaczej - nie chcą dopuścić do siebie myśli, że nie wierze i nie będę wierzyła.
Chodzi mi dokładniej o lekcje religii w statucie szkoły na oficjalnej szkole jak byk stoi: 1. Uczeń ma prawo do: [...] 5) swobody wyrażania myśli i przekonań, w szczególności dotyczących życia gimnazjum, a także światopoglądowych i religijnych – jeżeli nie narusza tym dobra innych osób: a) gimnazjum organizuje lekcje religii, b) religia nie jest przedmiotem obowiązkowym, c) uczniom nie uczęszczającym na lekcje religii gimnazjum na ten czas zapewnia opiekę. Otóż oznacza to, że sama mogę zdecydować, ze nie będę na lekcje religii uczęszczać? Czy potrzebna jest zgoda rodzica? Wiem, ze w szkole jest jedna osoba nie wierząca, która nie chodzi na religię, niestety nie wiem, która bo bym się zapytała. Poza tym znam dwie, które nie wierzą, ale nawet nie próbowały coś załatwiać w sprawie religii. W tym czasie mogłabym posiedzieć na świetlicy, odrobić lekcje itd. Proszę o porady. Może ktoś był lub jest w podobnej sytuacji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ateizm, szkoła a lekcja religii
.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Nikt na świecie nie zmusi Cię do wiary w Boga
![]() Z doświadczenia powiem Ci że nie opłaca się być męczennikiem. Chodź sobie na te lekcje, co Ci szkodzi, odrobisz sobie zadania odmówisz paciorek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Z tego co wiem na etapie gimnazjum rodzice (opiekunowie) decydują czy dziecko chodzi na religię czy nie. Niech napiszą Ci zwolnienie - wtedy nie będziesz musiała chodzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
W moim wypadku było tak, że do 18 roku życia rodzice musieli napisać mi zwolnienie z religii (którego jednak nie chcieli mi dać), później mogłam sama iść się wypisać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Do 18r.ż. rodzice decydują czy możesz chodzić czy nie. Jeśli nie zwolnią Cię z lekcji religii to niestety będziesz musiała na nie uczęszczać. Ciężko mi oceniać czy to słuszne decydowanie w takiej sprawie o kimś czy też nie. Moim zdaniem osoba która ukończyła 16 r.ż. powinna o takich sprawach sama decydować. BTW skoro prawo zezwala na sex nieletnich od 15 r.ż. [oczywiście kiedy jest to za obopólną zgodą] to dlaczego trzeba czekać do 18 by o swojej przynależności do religii decydować. To mnie dziwi Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2012-04-27 o 02:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Poza tym w większości szkół (jak nie we wszystkich) jeśli ktoś nie uczęszcza na religię, musi zaliczyć lekcje etyki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
U mnie w liceum połowa klasy nie chodziła i nie mieliśmy etyki, siedzieliśmy w sklepiku w tym czasie. Z tego co rozmawiałam ze znajomymi to chyba w jednej szkole tylko była etyka. Dużo osób podrabiało te karteczki od rodziców jeśli np. się nie chcieli zgodzić. IMO też powinno się samemu decydować o takich rzeczach wcześniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
u mnie etyki zamiennie rowniez nie bylo i nie spotkalam sie zeby gdzie kolwiek tak naprawde byla
![]() sama nie chodzilam w liceum w 2 i 3 klasie na religie nie ze wzgledu na wiare ale ze wzgledu za niechec do osoby prowadzacej, zarowno ta osoba nie wykazywala jakos szczegolnie sympatii do mnie tak samo i ja nie moglam przezyc nawet tej godziny z tym ksiedzem ... wiec nie chodzilam bo nie chcialam miec z nim nic wspolnego ( jak i jeszcze kilka innych osob), w zamian za to nic innego nie mielismy po prostu nie przychodzilismy i tyle, zadnych karteczek, usprawiedliwien nie trzeba bylo ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:54.