|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() dysfunkcja stawu żychwowo-skroniowego
Cześć, mam problem. Od pewnego czasu boli mnie szczęka po prawej stronie, przy otwieraniu, ziewaniu, po jedzeniu. Przy szerokim otwieraniu strzyka, trzaska i blokuje się. Poza tym często boli mnie głowa i szyja. Dentysta powiedział że to staw żuchwowo-skroniowy. Mam sporą wade zgryzu (górna szczęka wysunięta do przodu, poza tym górne zęby za bardzo zakrywają dolne) Wyczytałam na internecie że problem ze stawem jest spowodowany wadą zgryzu. Więc mam pytanie, czy w tej sytuacji, założenie aparatu pomoże? Czy miał ktoś taki problem? Byłam już u ortodontki, zrobiłam zdjęcia rtg (cefalometryczne i pantomograficzne) Zaczełam leczenie zębów (podobno trzeba mieć wyleczone do aparatu) Nie wiem czy aparat pomoże. To bardzo uciążliwe, nie mogę się dłużej śmiać, po i przy jedzeniu boli mnie szczęka (lekarz kazał przejść na półpłynną diete ale to jest zbyt trudne), a ziewanie z zamkniętą buzią jest naprawde trudne... Kto miał taki problem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: dysfunkcja stawu żychwowo-skroniowego
Najlepiej przejdź się na konsultację do ortodonty, on najlepiej Ci wszystko wyjaśni widząc Twoja wadę.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: dysfunkcja stawu żychwowo-skroniowego
Musisz trafić na specjalistę od "zaburzeń układu ruchowego narządu żucia" (inaczej "dysfunkcje narządu żucia")
Ja byłam u 4 ortodontów i w 3 klinikach. W końcu trafiłam na stomatologa, który się w tym specjalizował. Robi się wycisk i chodzisz przez wyznaczony czas w nakładanym aparacie, który koryguje ci kości. Ja miałam taki, który wymuszał prawidłowe ustawienie szczęki i mogłam w nim nawet jeść. Dodatkowo dostała ćwiczenie wzmacniające mięśnie w tym obszarze i oczywiście wcześniej komplet zdjęć do wykonania. Zwykli ortodonci mi nie pomogli. Acha - jak ci będą kiedykolwiek robili wycisk zgryzu to zawsze w pozycji siedzącej a nie na leżąco, kiedy szczęka cofa się nieco w tył. Powodzenia ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:19.