|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
muzykoterapia w ciąży
Hej
![]() Znacie jakieś ciekawe pozycje książkowe lub wydania CD związane z wpływem muzyki na nienarodzone jeszcze dzieci?? ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: muzykoterapia w ciąży
Ja nie znam, ale z tego co pamiętam, Ty polecałaś już gdzieś jakieś nazwiska autorów, i pisałaś pracę na ten temat (?).
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-12-29 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ale masz dobrą pamięć
![]() ![]() Dzięki za odpowiedź ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ojej. Ale fajnie ![]() ![]() Urządzenia nie znam, ale może coś na ten temat znajdę w internecie. A pisałaś pracę na temat tego urządzenia, czy trochę bardziej ogólnie?? Mogłabym Cię prosić o podanie kilku przydatnych tytułów?? ![]() ![]() Z tego co się orientuję to nie ma żadnej książki bezpośrednio poruszającej to zagadnienie, ale może w niektórych jest więcej konkretów?? W kilku artykułach w internecie są przypisy. Te książki, które znalazłam w większości są nie do dostania. Nawet przez internet. Poza tym nie wiem, czy jest sens kupowania książki, w której są na ten temat tylko 2 zdania, a po krótkim artykule trudno jest się zorientować na ile książka porusza dane zagadnienie. Nie zamierzam pisać pracy na ten temat. Zdobytą wiedzę chcę wykorzystać jedynie dla własnych celów ![]() Na razie z ciekawostek wyczytałam gdzieś, że płód słyszy tylko określone częstotliwości i dlatego niektórych instrumentów nie jest w stanie usłyszeć. Dobrym pod tym względem instrumentem jest np. fagot. I dlatego zastanawiam się jak się ma ta teoria do prezentowania dzieciom muzyki z różnymi instrumentami. Czy np. z całej orkiestry płód "słyszy" wtedy tylko fagot............??
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bee H. [1999]. Psychologia rozwoju człowieka. Poznań. Zysk i Ska. Kornas- Biela D. [1988]. Rozwój psychofizyczny dziecka przed narodzeniem. Lublin. MacDougall J. [2009]. Ciąża tydzień po tygodniu. Warszawa. Muza. Nowak S. [1970] Metodologia badań socjologicznych. Warszawa. PWN. Ostrowski K. [1982] Embriologia człowieka. Warszawa. PZWL. Korzystałam z wielu artykułów na stronach internetowych i ze strony http://www.babyplus.com/ oraz z filmu, który obejrzałam na ten temat. No a głównie to były obserwacje matek, które "posłużyły" mi za część badawczą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Witam!
![]() Chciałabym powrócić do tego wątku, gdyż bardzo interesuje mnie ta tematyka!! Czy któras z Was korzystała z muzykoterapii w czasie ciąży? albo ze zwykłego słuchania ulubionej muzyki?? jakie dało to efekty!? co chciałyście przez to osiągnąć?? Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję!!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.