Pomysł na własny hotel? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-11, 06:56   #1
Oneedmund93
Przyczajenie

Pomysł na własny hotel?

Witajcie,
ostatnimi czasy coraz częściej zastanawiam się nad własnym biznesem. Mieszkam w okolicach Krakowa. Coraz więcej moich znajomych z dalekich rejonów Polski odwiedza to piękne miejsce. Ze wspólnych rozmów wiem, że znaleźć dobry i tani hotel w Krakowie nie jest łatwo. Pomyślałem sobie - czemu by ne spróbować? Możliwości finansowe mam - nawet juz w sumie potencjalne miejsce się znalazło. Pomysł na ciekawe, nowoczesne wnętrza też jest tylko czy rzeczywiście warto? Hoteli jest wiele jednak nie każde spełniają wymagania Klientów: niska cena, dobre warunki. Mój taki miałby być - jak myślicie?
Oneedmund93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 07:24   #2
bernikula
mOLDerator

Dot.: Pomysł na własny hotel?

Kraków to region atrakcyjny turystycznie i jeśli rzeczywiście masz tak duże zabezpieczenie finansowe i pomysł to czemu nie. Ważna jest później dobra promocja i współpraca z wieloma portalami np. booking, bo tu bardzo dużo ludzi rezerwuje. Jeśli masz takie rozeznanie rynku, że brakuje dobrego i taniego hotelu- a taki ma być Twój to czemu nie.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 09:23   #3
przylaszczka50
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Oneedmund93 Pokaż wiadomość
Witajcie,
ostatnimi czasy coraz częściej zastanawiam się nad własnym biznesem. Mieszkam w okolicach Krakowa. Coraz więcej moich znajomych z dalekich rejonów Polski odwiedza to piękne miejsce. Ze wspólnych rozmów wiem, że znaleźć dobry i tani hotel w Krakowie nie jest łatwo. Pomyślałem sobie - czemu by ne spróbować? Możliwości finansowe mam - nawet juz w sumie potencjalne miejsce się znalazło. Pomysł na ciekawe, nowoczesne wnętrza też jest tylko czy rzeczywiście warto? Hoteli jest wiele jednak nie każde spełniają wymagania Klientów: niska cena, dobre warunki. Mój taki miałby być - jak myślicie?
Napisz więcej. Na ile miejsc noclegowych ma być, jak daleko od Krakowa, jaki dojazd, czy da się dojechać nie mając własnego auta, jakie ceny będą, czy w hotelu będzie restauracja, czy ewentualnie jest restauracja w pobliżu, czy jakieś inne atrakcje są przewidziane/np.basen, pole golfowe, kręgielnia itp./
Zacznij od zrobienia dobrego biznes planu. I przelicz także czy wystarczy ci środków aby przetrwać zanim będzie pełne obłożenie miejsc noclegowych.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 09:31   #4
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Pomysł wydaje się być dobry, ale hoteli jest mnóstwo. Solidnie się przygotuj i stwórz niebanalne miejsce i oczywiście zainwestuj w reklamę
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 14:08   #5
paula78
Zakorzenienie

Chcesz zaiwestowac kase i o opinie pytasz na forum?
Masz biznesplan? pozwolenia, sanepidy, zusy, itp?
co znaczy dobry i tani? ile pokoi? gdzie? kuchnia?dojazd? itd

Troche to dla mnie nie poważne.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 09:30   #6
Witelli
BAN stały

hotel może być dochodowym przedsięwzięciem pod warunkiem, że ma się jakąś ciekawą ofertę, na przykład w Krakowie można dodatkowo zaproponować przewodnika, który będzie oprowadzał turystów Tyle, że jak dla mnie w Krakowie jest już naprawdę dużo hoteli i będzie Ci się trudno przebić przejrzyj oferty oraz samo funkcjonowanie znanych hoteli np http://www.krakowexpress.pl/ i zaproponuj coś dodatkowego od siebie, co wyróżni Cię spośród tłumu. musisz też zainwestować pieniądze w reklamę i pamiętaj do odważnych świat należy

Edytowane przez Witelli
Czas edycji: 2015-01-10 o 12:35
Witelli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-19, 18:25   #7
lukasA
BAN stały

hotel? może zainwestuj w jakiś mały pensjonacik albo agroturystykę - hotel to poważna i dość duża inwestycja. każdy przy wyborze noclegu kieruje się renomą a Tobie jej bedzie brak - a jak dla mnie brak renomy to i brak szans na powodzenie interesu. coś małego owszem - i to w dobrym miejscu bo jakies obrzeża będą mało interesujące i mozesz tylko wtopić kasę
lukasA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-19, 21:08   #8
Rediki
Przyczajenie

na hotel wydaje mi się, że nie ma sensu brać na przykład kredytu
szczególnie, że akurat wybierając Kraków masz naprawdę dużą konkurencję lukasA ma rację lepiej załóż jakiś mały pensjonacik z domową kuchnią, nastawioną szczególnie na rodziny z dziećmi, możesz organizować im grille czy zabawy dla dzieci, a rodzice mogli by sobie w tym czasie gdzieś pójść
Rediki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-20, 12:09   #9
MalwinaMaj
BAN stały

Witam, mam trochę wspólnego z noclegami.
Na obecne czasy 99% klientów pochodzi z internetu.
Rozeznaj się najlepiej w kosztach takiej reklamy.
Musisz mieć własną stronę z konkretnymi informacjami i KONIECZNIE z dobrymi zdjęciami.
Strona sama w sobie nie musi być jakaś ultranowoczesna żeby zadowolić klienta.
Dobre opinie to również dobry haczyk, 10% telefonów z zapytaniem o nocleg nawiązuje do dobrej opinii naszego obiektu. A reszta się pewnie nie przyznaje
Żebym nie była gołosłowna zapraszam na stronę xxx
Również można wpisać w google frazy "nocegi szczawno zdrój" "nocleg szczawno zdrój" i zobaczyć jak pięknie jest wypozycjonowana strona
A nie korzystałam z żadnych usług firm pozycjonujących.
Jeżeli chodzi o rejon Krakowa to konkurencja jest zapewne ogromna o dużych środkach finansowych, więc nie będzie za łatwo.

Nie słuchaj się rad co powinnaś zrobić.
Jeżeli chodzi o opcje noclegów jest ich kilka:
apartamenty, pensjonat, domki*, hotel, zajazd, z i bez restauracji.
Klientów są 3 typy: robotnicy, pracownicy pojedynczy z autami, turyści (rodziny)

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2015-01-05 o 09:30 Powód: reklama
MalwinaMaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-20, 13:19   #10
przylaszczka50
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MalwinaMaj Pokaż wiadomość
Witam, mam trochę wspólnego z noclegami.
Na obecne czasy 99% klientów pochodzi z internetu.
Rozeznaj się najlepiej w kosztach takiej reklamy.
Musisz mieć własną stronę z konkretnymi informacjami i KONIECZNIE z dobrymi zdjęciami.
Strona sama w sobie nie musi być jakaś ultranowoczesna żeby zadowolić klienta.
Dobre opinie to również dobry haczyk, 10% telefonów z zapytaniem o nocleg nawiązuje do dobrej opinii naszego obiektu. A reszta się pewnie nie przyznaje
Żebym nie była gołosłowna zapraszam na stronę xxxx
Również można wpisać w google frazy "nocegi szczawno zdrój" "nocleg szczawno zdrój" i zobaczyć jak pięknie jest wypozycjonowana strona
A nie korzystałam z żadnych usług firm pozycjonujących.
Jeżeli chodzi o rejon Krakowa to konkurencja jest zapewne ogromna o dużych środkach finansowych, więc nie będzie za łatwo.

Nie słuchaj się rad co powinnaś zrobić.
Jeżeli chodzi o opcje noclegów jest ich kilka:
apartamenty, pensjonat, domki*, hotel, zajazd, z i bez restauracji.
Klientów są 3 typy: robotnicy, pracownicy pojedynczy z autami, turyści (rodziny)
Odpowiednio się zareklamowałaś.
Mam kilka pytań odnośnie tego zdania lecz zadam tylko dwa.
Czym się różni robotnik od pracownika?
Do której grupy/ typu zaliczysz kierowcę Tira , dwóch kierowców/zmiennik/ tego samego Tira.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2015-01-05 o 09:30 Powód: reklama
Stary 2014-12-21, 01:52   #11
MalwinaMaj
BAN stały

Pracownik rozumiem w sensie biurowy z ang. "white collar" (sorry, że Język Polski jest ubogi, bo co ma pracownik biurowy do jazdy autem ???) tutaj musisz mieć przygotowane jedno miejsce parkingowe mimo pobytu jednej osoby. Kolejno, robotnicy również przyjeżdżają samochodami i to dużymi transportowymi, trzeba więc mieć przygotowane miejsca jak i warunki również na tego typu auta. Trzeba też przygotować ofertę dla jednych jak i drugich, bo mimo twojej zacnej logiki, słownikowo oba wyrazy znaczą to samo, to w semantycznie zachodzą pewne różnice, o których w takim charakterze dialogu nie mam zamiaru opowiadać.

"Do której grupy/ typu zaliczysz kierowcę Tira , dwóch kierowców/zmiennik/ tego samego Tira." - brawo. gratuluję

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-21, 16:05   #12
przylaszczka50
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MalwinaMaj Pokaż wiadomość
Pracownik rozumiem w sensie biurowy z ang. "white collar" (sorry, że Język Polski jest ubogi, bo co ma pracownik biurowy do jazdy autem ???) tutaj musisz mieć przygotowane jedno miejsce parkingowe mimo pobytu jednej osoby. Kolejno, robotnicy również przyjeżdżają samochodami i to dużymi transportowymi, trzeba więc mieć przygotowane miejsca jak i warunki również na tego typu auta. Trzeba też przygotować ofertę dla jednych jak i drugich, bo mimo twojej zacnej logiki, słownikowo oba wyrazy znaczą to samo, to w semantycznie zachodzą pewne różnice, o których w takim charakterze dialogu nie mam zamiaru opowiadać.

"Do której grupy/ typu zaliczysz kierowcę Tira , dwóch kierowców/zmiennik/ tego samego Tira." - brawo. gratuluję
Moja zacna logika chyba już świętuje bo nic nie rozumiem z twojego wyjaśnienia.
Stary 2014-12-21, 16:27   #13
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez przylaszczka50 Pokaż wiadomość
Moja zacna logika chyba już świętuje bo nic nie rozumiem z twojego wyjaśnienia.
To może ja spróbuję wytłumaczyć bardziej na polski.
Są tacy co podróżują służbowo (umysłowi/kierownictwo), zazwyczaj w pojedynkę i przyjeżdżają autem osobowym (i zajmują miejsce parkingowe), a co gorsza oczekują jeszcze zniżek z powodu tego, że zostają kilka dni, ale liczą na lepsze warunki niż zwykli robotnicy (fizyczni).
A druga grupa to właśnie fizyczni, który przyjeżdżają zazwyczaj busem (dlatego trzeba mieć dostosowany parking), nie oczekują luksusów ale też liczą na jak najniższą cenę.
Chyba to chodziło.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-21, 16:52   #14
przylaszczka50
BAN stały

Chodziło mi o to między innymi , że nie uważam za właściwe podział jedynie na 3 grupy klientów.
Tych grup jest więcej.
I dopasowanie ich do określonych aut też uważam za niewłaściwe.
Busem może też podróżować dyrekcja i pracownicy umysłowi na wyjazd integracyjny, szkolenie. Wynajęty bus z kierowcą.
A małym samochodem 5 osobowym np. 4 glazurników, którzy swoje narzędzia pracy mieszczą w bagażniku.
Oni przeważnie nie korzystają z hoteli tylko z kwater pracowniczych, pokoi wieloosobowych w budynkach na ten cel przystosowanych.

Autor nie napisał nic więcej, jakim lokalem dysponuje.
Być może jej pomysł byłby dobry na lokum dla wycieczek szkolnych, których do Krakowa przyjeżdża dużo.

Edytowane przez przylaszczka50
Czas edycji: 2014-12-21 o 21:40
Stary 2014-12-21, 21:35   #15
lokki07
Przyczajenie

jak dla mnie szkoda kasy i zachodu na taki biznes. lepiej już w sklep internetowy zainwestować. hoteli, pensjonatów itp jest tak wiele, ze ciężko wcisnąć się w rynek i być konkurencyjnym. duże koszty a jednak na początku za coś trzeba to utrzymać i moze być cieżko. no chyba, że jesteś pewny pomysłu i klientów to działaj. albo moze strata kasy to też nei wielki problem dla ciebie
lokki07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-23, 20:56   #16
201703061208
Konto usunięte

Dobrze prosperujące hotele często mają podpisane umowy z biurami podróży, to zawsze jest w miarę pewna grupa turystów ale wiadomo, że i tutaj (jak w większości biznesów) liczą się dobre znajomości, czytaj właściciele biur podróży. Myślę, że hotel to dość ryzykowna inwestycja przy tak dużej konkurencji, nie wiadomo czy to kiedykolwiek się zwróci i niepewna, szczególnie na początku (dlatego tacy inwestorzy powinni mieć spore zabezpieczenie finansowe). Chyba jak już lepiej zainwestować w agroturystykę lub coś niebanalnego typu winnice, coś co przyciągnie uwagę ludzi bo zwykłych hoteli jest mnóstwo.
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-03, 20:22   #17
MalwinaMaj
BAN stały

Sklep Internetowy to ciężka sprawa.
Mam znajomą co się w to bawi od kilku lat.
Mówi, że w tego typu sklepach nie widać klientów nie ma się bezpośredniego kontaktu z nimi. Ciężko jest stwierdzić co jest nie tak, co można zmienić.
Sklepów na necie jest masę, nie jest to takie tanie jakby się wydawało.
Sklep lokalny stawiasz na bazie rozeznania w okolicy...
Hotel czy tam miejsce noclegowe podobnie jak zwykły sklep na bazie namacalnych rzeczy możliwych do zaobserwowania.
Poza tym każdy niech robi to co lubi i na czym się zna bądź chce robić. Nie ma czegoś takiego jak idealny pomysł i że jest to np. "sklep internetowy"
Stary 2015-01-03, 20:43   #18
201703061208
Konto usunięte

Dobrą opcją jest allotment w miejscach, w których turystyka dopiero się rozwija i nie ma dużej konkurencji, ale to jak mówiłam potrzebne są szersze znajomości z właścicielami biur podróży (to oni przyślą najważniejszą klientelę). Wersja I: hotel przyjmuje gości kierowanych przez biuro podróży na podstawie list imiennych lub dokumentów indywidualnych tzw. voucherów. W odniesieniu do gości, których listy zostały już hotelowi przekazane niedopuszczalna jest zmiana warunków umowy, w tym cen.
Inny rodzaj umowy to właśnie allotment. Biuro podróży (touroperator) za szczególnie atrakcyjną cenę, otrzymuje odpowiednią ilość miejsc. Hotelarz nie może zawierać w odniesieniu do tych miejsc innych umów, natomiast biuro nie może w żadnym terminie z nich zrezygnować, odstąpić od
umowy przed ustaloną datą.
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości