Pokruszony fleczer-co robic?
Witam. Od razu mowie, ze moje pytanie dotyczy stomatologii-ma sie srednio do medycyny estetycznej, ale coz, gdzies je upchnac musialam...
Otoz we wtorek bylam u dentysty, ktory zarzadzil leczenie kanalowe jednego z zebow. Rozwiercil, nafaszerowal lekami i zalozyl wypelnienie tymczasowe. Wczoraj poczulam, jakby zab byl lekko odkryty. Sprawdzilam malym lusterkiem-rzeczywiscie, cement byl w jednym miejscu lekko odlamany. Zignorowalam to. Dzisiaj zab zaczal bolec przy dotknieciu go jezykiem(!!!), wiec sprawdzilam znowu-fleczer okruszyl sie jeszcze bardziej i w polowie widac otwarty zab. Wizte umowiona mam na 25 i nie wiem do konca co robic. Czekac, czy dzwonic i przesuwac wizyte, zeby mi cos z tym zebem zrobili? Owszem, naczytalam sie w necie nie wiadomo jakich historii, jak to bakterie moga sie do miazgi dostac i wywolac stan zapalny, itd. itp. ale wiadomo, ze pacjenci maja sklonnosci do przesady, wiec ja tam wiem... Okruszony fleczer wydaje sie byc duperelem i nie wiem, czy powinnam leciec wczesniej, czy nie? Prosze o pomoc!
Pozdrawiam.
|