|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Od zoltodzioba do... Erena zaczyna przygode z treningiem.
Witajcie. Na wstepie serdecznie przepraszam, ze niektore moje posty beda bez polskich znakow - czasem pisze z komputera w pracy, gdzie niestety mam niemiecka klawiature.
Na poczatek kilka slow o sobie. Jestem teraz na etapie "doprowadzania sie do porzadku" po ED. O ile glowa chyba funkcjonuje juz jak trzeba, o tyle wypadaloby popracowac nad wlasnym wygladem i poszerzyc wiedze w kwestii rozsadnego treningu i diety. Do tej pory nigdy nie zajmowalam sie treningiem silowym, a bardzo chcialabym zaczac. Wymiary startowe: Wzrost: 160 cm Waga : 55 kg (nie jest zle, ale 21% tkanki tluszczowej troche mnie uwiera) Biust: 88cm Talia: 66 cm Biodra (na wysokosci kroku): 91 cm Udo: w najszerszym miejscu 56 cm Biceps (spiety): 28 cm Cele: - Odbudowac stracone glupim odchudzaniem miesnie i troche dobudowac - Spalic jakies 2-3 kg tkanki tluszczowej - Znalezc wlasciwy dla siebie program treningowy - Ukierunkowac swoja nadaktywnosc na wlasciwe tory - Poszerzyc wiedze na temat wlasciwego ukladaia diety i treningu - Stopniowo skompletowac "domowa silownie". Dotad nigdy nie trenowalam z obciazeniem. Od 9 miesiecy jestem czlonkinia Mrs Sporty, dodatkowo sporo jezdze rowerem, jesli pogoda pozwala. Generalnie jestem typem majacym "srubku w dupku", ale moja aktywnosc firyczna nigdy nie byla szczegolnie uporzadkowana. W chwili obecnej nie mam za bardzo mozliwosci chodzenia na silownie z prawdziwego zdarzenia, wiec zaczynam kompletowac w domu potrzebny sprzet. Na razie hantle zastepuja mi butelki z woda ![]() Podobnie jest w sumie z dieta. Do tej pory nie byla zbyt ukierunkowana na rzezbienie - jedzenie nczesto na granicy BMR, bez liczenia, nie zawsze regularnie. Na razie wyliczylam swoje BMR i zapotrzebowanie kaloryczne. Biorac pod uwage, ze dotychczasowe odzywianie mocno rozregulowalo mi metabilizm, nie mam odwagi wskoczyc od razu na 2000 kcal z hakiem, wiec chyba zaczne od ok. 1600-1700 i bede stopniowo zwiekszac. Na dniach wrzuce wstepny plan treningowy, przykladowa miche i - jesli sie odwaze - zdjecia. Prosze, nie bijcie i pomozcie mi wystartowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Od zoltodzioba do... Erena zaczyna przygode z treningiem.
zapraszamy
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
cześć Erena
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
powodzenia!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Powodzenia i czekamy na rozpiski
![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Dzieki za mile przyjecie! Na razie jestem na etapie przegladania filmikow z programami treningowymi, sprawdzania co mi pasuje i co jest na chwile obecna do wykonania na moim zaimprowizowanym zestawie do cwiczen domowych. Na pewno podejmuje wyzwanie 100 pompek, ale niedlugo sprobuje zlozyc cos bardziej kompleksowego i odpowiadajacego moim potrzebom. Jak juz cos mi sie wyklaruje - bede konsultowac i prosic o podpowiedzi
![]() Michy z dzisiaj chyba nie bedzie, bo mam tak ganiany dzien, ze ledwo jestem w stanie skomponowac cos sensownego, a nie chce zaczynac od czegos, co mnie samej sie nie podoba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Trochę przejrzałam, trochę się poorientowałam i jest pierwsza próba ułożenia treningu. Bardzo Was proszę o weryfikację, czy to nie za dużo, nie za chaotycznie i czy w ogóle ma ręce i nogi, bo niestety dopiero się uczę.
Ogólny plan: Poniedziałek: trening Mrs.Sporty Wtorek: trening A Środa: trening Mrs.Sporty Czwartek: trening B Piątek: trening Mrs.Sporty Sobota: Tutaj pojawia się pytanie: czy rozsądniej w sobotę powtórzyć któryś z zestawów, czy lepiej zrobić jakieś nieco intensywniejsze aeroby (czyli np. dopóki pogoda pozwala nieco intensywniejszy niż normalnie rower, a jak się zepsuje, to znaleźć jakąś alternatywę od pogody niezalezną)? Niedziela: odpoczynek, chyba że wypadnie "dzień pompek" z wyzwania, to wtedy tylko to ![]() Co do zestawów nie będę odkrywcza, bo za mało mam wiedzy na samodzielne kombinowanie, i po prostu zerżnę gotowce: Trening A: 1. Wznosy nóg z leżenia 2. Wspięcia na palce 3. Przysiady z hantlami (zastanawiam się nad zastapieniem hantli plecakiem z zawartością) 4. Wejście na ławkę (no dobra, na taboret ![]() 5. Wznosy z opadu 6. Pompki klasyczne (ilość w zależności od tego, który to dzień pompkowego wyzwania, na chwilę obecną jest ok. 30) 7. Podciąganie obciążenia wzdłuż tułowia (z racji braku pomysłu na sensowne obciążenie i braku sztangi możliwe, że na razie stanie na hantlach) 8. Pompki w podporze tyłem Trening B: 1. Plank (na razie jestem w stanie ok. 60 sekund, z tendencją wzrostową ![]() 2. Martwy ciąg z hantlami 3. Wykroki z hantlami 4. Wiosłowanie hantelką 5. Wyciskanie hantli leżąc 6. Wyciskanie hantli stojąc na barki 7. Uginanie przedramion z hantlami 8. Wyciskanie francuskie. Mrs.Sporty: Dla niewtajemniczonych - jest to trening obwodowy, 8 stacji z przyrządami i 8 pośrednich, robi się 3 serie po45 sekund na jedną stację (czyli wychodzi tego ok. 40 minut). Ćwiczy się na przyrządach pneumatycznych. Aerobów jako takich nie wpisuję, bo one niejako robią mi się same. Mieszkam na zadupiu, a już dawno pożegnałam się z komunikacją miejską (no chyba że ulewa, zamieć i gołoledź ![]() ![]() Na początek planuję długość treningu na 2 serie po 15 powtórzeń. Obciążeń na razie nie podaję. Raz że muszę najpierw sama siebie wyczuć, dwa - na razie mam do dyspozycji 2 stare sztangielki po 0,75 kg, zestaw gum, kilka półtoralitrowych butelek z wodą czy czymkolwiek innym, plecaki różnego rozmiaru, piłkę, meble wszelkiego rodzaju i własną kreatywność ![]() Będę bardzo wdzięczna, jeśli ktoś rzuci doświadczonym okiem, czy to w ogóle jest do przyjęcia i gdzie ewentualnie nanieść poprawki. Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-09-24 o 20:26 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mrs. Sporty brzmi jak FitCurves i chyba na pewno to jest to samo.
Moim zdaniem za dużo. Ja bym te Mrs.Sporty pod interwało-siłówkę nawet podpięła, ale nie jestem pewna, ktoś doświadczony musi się wypowiedzieć. Skupiłabym się bardziej na siłowym treningu ![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Cześć
![]() ![]() Co do Twojego treningu, to właśnie też wydaje mi się, że sporo... Ale w sumie to sama powinnaś określić odpowiednią dla Ciebie ilość, pamiętając o niebezpieczeństwie przetrenowania i tym, że więcej nie znaczy lepiej ![]() A z dietą, to jak uważasz, ale jak byś wrzucała wszystko, to może pomogłoby Ci to się zmotywować do poprawy? ![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Ela, sprawdziłam co to jest fit Curves i rzeczywiście wygląda na to, że to samo
![]() Spróbowałam załączyć dzisiejszą michę - również z prośbą o sugestię, co i jak poprawiać, przede wszystkim jak w rozsądny sposób podbić kaloryczność. Generalnie staram się wyciągać 1600-1700 kcal i stopniowo zwiększać, dzisiaj wyszło odrobinę poniżej tego pułapu. Kurczak obiadowy to porażka. Byłam skazana na stołówkę uniwersytecką. Wyglądał apetycznie, więc wzięłam. Na moim talerzu wylądowała piękna, rumiana, okazała kurza gira... na której mięsa trzeba było szukać z lupą i pęsetą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem mega doświadczona, ale co mi się rzuciło w oczy to:
W każdym posiłku powinno być źródło tłuszczy, białka i węglowodanów, czego nie u Ciebie w dwóch ostatnich posiłkach. Warzywa jemy do każdego posiłku, ale ich nie wliczamy ![]() ![]() Nie ma też tłuszczu w posiłku numer 3, ale nie Ty go robiłaś, więc nie wiesz nawet, ale pewnie jakiś tłuszcz był. Białka wyszło 2,1 gram na kilogram masy ciała, a to duuuużo ![]() Musisz generalnie obserwować swój organizm. Co Ci służy a co szkodzi ![]() ![]() Są jakieś warzywa które się wlicza,ale nie pamiętam jakie ![]() I nabiału nie powinno traktować się jako źródło białka ![]() W ogóle to czytałaś linki z sfd i iwizazu? http://www.sfd.pl/%5D%5D%5DKONCEPCJA...B-t666947.html https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Tak, czytałam (ze szczególnym uwzględnieniem działu "co jedzą Ladies") i jestem na etapie wypróbowywania i w miarę mozliwości wdrażania.
Dzięki, dzięki, dokładnie o takie uwagi mi chodzi ![]() - Węglowodany - raczej kasza, ryż, quinoa itp. niż pieczywo (chyba że sprawdzone, nie barwione karmelem, tylko uczciwie razowe), ziemniaki? Bo że nie szaleć z owocami, czekoladą itp. "zapychaczami", to jasne. - W każdym posiłku źródło tłuszczu, czyli wszelkiej maści orzechy, siemię lniane, oliwa z oliwek, awokado itp? Z nabiału staram się stopniowo schodzić, z tym że jestem niepoprawnym "jogurtożercą", więc chyba nie dam rady całkiem wyeliminować ![]() ![]() Ostatnie pytanie, przynajmniej na razie: czy białko wyliczać na kg masy ciała jako takiej, czy beztłuszczowej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ziemniaki nie wiem jak się liczy, czy jako zdrowe źródło? Ja sobie pozwalam czasami ![]() ![]() Tłuszcze tak jak piszesz. A białko chyba jako całą masę ciała. Ja sobie tak liczyłam, ale głowy nie dam uciąć ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Dzięki, biorę pod rozkminę i zobaczymy, co się w najbliższych dniach da z tym zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja też poczytuję i powodzonka życzę, sporo tej aktywności jak na taką małą ilość jedzonka, no ale masz zamiar zwiększać.
![]()
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Jedzenie zwiększać, aktywność usystematyzować i ewentualnie nieco uciąć. Trzymaj kciuki, żebym to wszystko ogarnęła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Melduje, ze zyje
![]() ![]() Hantle jeszcze nie przyszly ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Uff, jestem. Przypaletalo mi sie jakies paskudne przeziebienie, nos jak traba slonia, na nic nie mam ochoty, a do jedzenia sypie tony przypraw, zeby w ogole poczuc smak
![]() Nadal czekam na hantle i mam nadzieje, ze wreszcie przyjda. Na razie "pocieszam sie" Mrs Sporty i wyprobowuje te cwiczenia z planowanych zestawow, ktore nie wymagaja obciazen - przynajmniej wycwicze technike. Wstyd sie przyznac, ale w pompkach tylem mam lekki problem z okielznaniem uciekajacych na boki lokci : ![]() Dodaje miche. Staralam sie poprawic, ale pewnie nadal sa jakies glupie bledy. Z taka iloscia bialka i weglowodanow na razie jest mi dobrze - probowalam zwiekszyc te ostatnie, ale przyplacilam to paskudnym wzdeciem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Niskie węgle spowalniają metabolizm i mogą rozwalić tarczycę
Białka za masz za dużo
lubię sobie spuszczać wpie..ol ![]() Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2013-10-03 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ismenkusia, wybacz, ale do mnie trzeba lopatologicznie, konkretami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Białka 100g roślinne liczymy! zwierzęcego powinno być ok 50% ,ręsztę kalorii podbij węglami
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Dobra, spróbuję. Jak sama nic nie wykombinuję, to będę się wzorować na Waszych miskach. Nie, bijcie, dopiero się tego uczę i naprawdę staram się brać uwagi do serca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Kara, ja też jestem bardzo zadowolona
![]() ![]() A propos podnoszenia poprzeczki. Wreszcie przyszly hantle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Erena, ciężar i ilość powtórzeń dostosowujesz do słabszej ręki. Też słaba ręka/noga zaczyna i nadaje ilość powtórzeń
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Xzora, dzieki, rozjasnilas mi w mozgownicy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Dobra, jestem po pierwszym treningu "A" i pierwszej próbie dopasowania ciężarów. Zgodnie z sugestią Xzory sugerowałam się prawą ręką. Niektóre trochę mi wstyd wrzucać, no ale to jest punkt wyjścia, progres jest w planach
![]() 1. Wznosy nóg z leżenia 15; 15; 15 2. Wspięcia na palce obunóż 15x15kg: 15x15kg; 15x15kg 3. Przysiady z hantlami 15x10kg; 15x15kg, 15x15kg 4. Wejście na stopień z hantlami 15x15kg: 15x15kg; 15x15kg (wysokośc stopnia ok. 30 cm) 5. Wznosy z opadu 6. Pompki klasyczne 15; 17; 15 7. Podciąganie hantli wzdłuż tułowia 15x10kg; 15x10kg; 12x15kg 8. Pompki w podporze tyłem 15x0kg; 15x2,5kg; 15x2,5 kg Za każdym razem podaję obciążenie całkowite, na obie ręce. Wnioski: Możliwe, że w bliższej lub dalszej przyszłości czeka mnie dokupienie kilku talerzy, bo na razie mam spore przeskoki obciążenia. Moimi słabymi punktami są na pewno klatka piersiowa i triceps. Nogi mam najsłabsze "wizualnie", ale dość silne wydolnościowo (zresztą jestem kręglem, więc pewnie właśnie w udach będę najwolniej spalać tkankę tłuszczową, ale i stosunkowo szybko nabierać mięśni). Pompki tyłem, mimo słabego tricepsa, o wiele lepiej robi mi się z lekkim obciążeniem (talerz od hantli na udach), bo "pilnowanie" talerza wymusza na mnie utrzymanie postawy i czuję faktycznie pracujący triceps, a nie np. spinające się barki. Przy pompkach moim zamiarem było zwiększenie o 2-3 powtórzenia co serię, ale w ostatniej łapska odmówiły posłuszeństwa i nie "posypała się" technika ![]() Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-10-10 o 11:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:56.