![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
pms
Hej,
moim problemem jest koszmarny PMS, a właściwie okropny ból piersi. Już nie daję rady. Od kilku lat coraz gorzej znoszę PMS, który zaczyna mi się ok. 15 dnia cyklu. Cykle mam 29 dniowe więc naprawdę mam dość męczenia się przez prawie 2 tygodnie. W tym miesiącu okres powinnam dostać w najbliższą sobotę a od wczoraj ból piersi stał się nie do wytrzymania. Na myśl, że bede tak sie czula do soboty robi mi sie slabo. Ogolnie czuję się kiepsko- boli mnie krzyż, trochę brzuch ale to bym wytrzymala. Najgorzej z piersiami -są bardzo bolesne i obrzmiale. Czy jest jakiś sposób na takie bole? Oczywiscie zapytam ginekologa ale najpierw chcę się rozeznać, czy w ogole na się coś z tym zrobić, czy jedyna rada to przeczekać i stosować jakieś domowe sposoby? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: pms
U mnie wszystkie dolegliwości związane z cyklem (bóle brzucha, bolące piersi, wahania nastroju, rozdrażnienie, wysyp krostek przed samym okresem itp... ) zniknęły po tabletkach antykoncepcyjnych. To, że zbliża się okres rozpoznawałam jedynie po tym, że kończyło mi się dane opakowanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
ja bym na Twoim miejscu zrobiła hormony i usg. czasem takie objawy są przy PCO
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
![]() Edytowane przez 7808db1bb82aa4847b78eb7501a3e60a0e3c1e7e_5ddc6b3aac83c Czas edycji: 2015-05-09 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za rady. USG piersi mialam miesiąc temu robione i bylo wszystko w porządku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Witaj
![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
O wlasnie, natknęłam się na jakieś informacje o podwyższonej prolaktynie. A mialaś jeszcze jakieś objawy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Uuu niestety tak: przetłuszczanie skóry, włosów, problemy skórne, z lekka nieregularne miesiączki, konkretny pms, wahania wagi, rozdrażnienie, nerwy, niektóre dziewczyny boli często głowa, dość konkretny cellulit - czyli w sumie rozchwiany organizm i to latami..potem dochodziły inne sprawki jak mniejsze libido i takie tam. Więc latami się zbierało aż nie wytrzymałam i poszłam sobie zbadać hormony..no i wyszła hiperprolaktynemia. Jeśli chcesz podaję Ci link do mojego posta, którego założyłam właśnie po tym jak zdiagnozowano u mnie chorobę
![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post34164577
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ja okropne bóle piersi podczas pms mam już od kilkunastu lat... i oczywiście maxymalne rozdrażnienie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ja polecam Ci się przebadać pod kątem prolaktyny, ona odpowiada za wiele babskich spraw
![]() ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Tak zrobię, zbadam na wszelki wypadek hormony. I tak mam isc w tym miesiącu na cytologię więc akurat będzie okazja. Ja naprawdę mam serdecznie dość i nie wyobrażam sobie żebym miala tak się męczyć. Na myśl o następnym takim miesiącu robię się wściekla. Najgorsze, że mimo że jestem szczupła to mam duży biust i jak boli to czuję jakby byl gigantyczny. Chyba musi byc na to sposób, bo to przeciez paralizuje zycie. Ja nawet nie wyobrazam sobie zeby isc teraz np. na basen bo chyba bym stroju nie ubrała.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Jako ciekawostkę Ci napiszę, że podczas leczenie, kiedy okazało się, że jednak biorę za małą dawkę leku to moje piersi były tak wielkie, że o ja pierd....pierdzielę
![]() ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Oj dokładnie mam tak samo, tez nie mogę nawet dotknąć piersi, są jakieś spuchnięte jakbym miala jakiś stan zapalny. Ale bardzo mnie pocieszylaś, że można coś z tym zrobić. Ja mialam w lipcu po raz pierwszy USG piersi (mam 28 lat) i niby w jednej piersi mam coś, co lekarka zdiagnozowała jako 'lipoma' ze znakiem zapytania i kazala co pol roku robic USG a na razie nic z tym nie robic.
Czyli powinnam isc do lekarza i zrobic te badania prolaktyny? A po jakim czasie zaczęły działać u Ciebie te dawki i byla poprawa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
W kwietniu poszłam do endokrynologa ginekologa..mam problemy skórne, przetłuszczanie się..wszystkiego
![]() ![]() ![]() ![]()
Amor incipit ab ego Edytowane przez sarkastiko Czas edycji: 2012-11-07 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za informacje, juz sie nie moge doczekać az zrobie te badania. Zwlaszcza, że za ok. pol roku planujemy starać się o dziecko więc warto i tak sprawdzić prolaktynę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
O właśnie, tym bardziej sobie ja przebadaj bo to ma znaczący wpływ na bejbi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#21 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() No i próbuj naturalnych metod:
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Dzięki wielkie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Hej ponownie
![]() ![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Hmm a powiedz mi czy prócz piersi coś jeszcze Ci dolega, co dokucza itp itd? Bo jeśli to same piersi to radzę przebadać progesteron, estragony, prolaktynę zwykłą i tą po 60 minutach. Jak będziesz na badaniach pamiętaj, że musisz temu poświęcić więcej czasu niż zazwyczaj bo badanie wygląda tak, że najpierw Ci pobierają krew, potem dają tableteczkę i za godzinę znów muszą ci ją pobrać. Fajnie jak powiesz babie czy coś zażywasz i w jakim dniu cyklu jesteś. Bo czasami to ma znaczenie.
Ja bym poszła to najpierw przebadać a potem na wizytę, zrobiłabym też na świeżo krew i mocz by mieć z czym iść ..też chodzę prywatnie i tym samym na początku miałam już co pokazać, baba miała się o co zahaczyć a jak coś jeszcze będzie chciała przebadać to przyjdziesz już z tym na następną wizytę ![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- ps kurcze tylko fajnie jakbyś się dowiedziała czy te hormony można badać w każdym dniu cyklu, bo akurat prolaktynę to w kazdym ![]() Aha i nie jestem taka mądra, troszkę wiem z doświadczenia, troszkę także sobie poczytuję i to akurat mogę powiedzieć ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dziękuje bardzo. Pewnie, jak bede szła to zadzwonie i się zapytam - pewnie przez telefon udzielą mi informacji w którym dniu cyklu itd. skoro to laboratorium przy klinice czy przychodni ginekologicznej.
Nie mam jakichś szczegolnych dolegliwości, tzn. przy tych bolach piersi boli mnie też krzyż, głowa i ogolnie jestem oslabiona a jak zaczyna mi się okres to przez pierwsze 2 dni silne bole brzucha ale to wszystko jest do przeżycia. Nie mam jakichś problemów z cerą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
W takim razie powodzenia i zdrówka życzę!
![]() ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
ma zielone pojęcie
|
U wszystkich kobiet tak jest? Bez względu na długość cyklu?
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:46.