|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Proszę o pomoc w ustaleniu mojej diety.
Hej wizażanki
![]() 1. Mnożymy wagę x 24 godziny = podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR) = 1440 kcal 2. BMR x 0,9 = poprawiony BMR dla kobiet = 1296 kcal 3. poprawiony BMR x współczynnik aktywności = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne = 1300 kcal Zapotrzebowanie na B/W/T (Białko/Węglowodany/Tłuszcze). Standardowo przyjmuje się od 1,5-2,2 g białka na kg masy ciała, Węglowodany powinny zajmować maksymalnie 20% kalorii, a tłuszcze pozostałą część. 1 g białka - 4 kcal 1 g węglowodanu - 4 kcal 1 g tłuszczu - 9 kcal Białka: 60 kg x 2 g= 120 g x 4 kcal = 480 kcal (tyle kalorii produkty białkowe Węglowodany: 90 g x 4 kcal = 360 kcal (tyle kalorii z produktów bogatych w węglowodany) Tłuszcze - pozostała część (b-w) = 460 kcal/51 gram Teraz nie mam pojęcia jak ustalić które produkty powinnam kupować, jak ich szukać. Dodam że nie mam czasu na gotowanie np. kurczaka...czy innych obiadów, wolę korzystać z produktów gotowych w sklepach. Nie muszę jeść obiadów, słodyczy, fast foodów czy słodkich napoi. Pomożecie mi? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Proszę o pomoc w ustaleniu mojej diety.
Nie rozumiem tego no napisałaś. Nie chcesz gotować tylko korzystać z produktów dostępnych w klepach. Yyyy?
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
no, mnie też to trochę dziwi. Przygotowanie piersi z kurczaka to całe 15 minut, nie masz na to czasu?
Nie schudniesz, jedząc gotowe dania. Mają hordy soli, tłuszczy, ulepszaczo-urozmaicaczy-to można sobie zjeść raz na jakiś czas, ale codziennie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Chyba nie ma nic gorszego niż wszelkie gotowe produkty... Sama chemia- smak też nie najlepszy
![]() Warto poświęcić czas na przygotywanie posiłków- naprawdę to się opłaci. Ćwicz minimum trzy razy w tyg, może np bieganie?
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja tam chudnę od samego odstawie właśnie takich produktów jakimi Ty chcesz się raczyć na co dzień.... .
Fajnie, że sobie wszystko policzyłaś, ale bez przyrządzenia wartościowych posiłków, to całe to Twoje liczenie poszło na marne.... . Na gotowcach nie dostarczysz tyle ile potrzeba, a jeśli nawet, to pomijając dostarczone B/T/W i kcal, to przy okazji zjesz pół tablicy Mendelejewa... . Takie jedzenie tylko zrujnuje Ci zdrowie... za to na prądzie oszczędzisz,.... bo mniemam, że po kilku miesiącach takiej diety zaczniesz świecić od tej chemii ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:08.