HumMUS z malinami
Hej, hej…chce wam polecić pyszny, przepyszny przepis na fantastyczną malinkową słodycz - HumMus z malinami.
Potrzebujemy do niego ¾ szklanki suchej ciecierzycy, 6 daktyli bez pestek, łyżkę oliwy z oliwek, 1 szklanka świeżych malin, ½ tabliczki czekolady, 1/3 lodowatej wody, do dekoracji: listki mięty, serek biały typu Bieluch albo śmietana do dekoracji i wiórki czekoladowe lub kokosowe.
Ciecierzyce namaczamy na noc w zimnej wodzie. Powinno być dwa razy więcej niż cieciorki. Po tym czasie odcedzamy ziarenka i płuczemy je dokładnie. Wlewamy świeżą wodę i gotujemy ok. godziny, do momentu kiedy fasola będzie miękka i łatwa do rozgniecenia w ręku. W tym samym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli, tak aby uzyskać płynny krem. Dolewamy płynną masę, daktyle, oliwę i wodę. Całość miksujemy i dodajemy maliny (możemy zostawić kilka do dekoracji). Dekorujemy listkami mięty, owocami, serkiem i wiórkami. Może także włożyć nasze HumMUS do zamrażalnika i podawać jako lody.
xxxx
Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-04-02 o 10:42
Powód: dalsza część to już reklama
|