początki? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-18, 17:36   #1
dirtysoul
Raczkowanie

początki?

Już nie wiem co robić. Mam anoreksję, od września 2011 roku. Zaczełam odchudzać się jakieś półtora roku temu. Pierwsze ograniczyłam słodycze, potem całkiem z nich zrezygnowałam, tak samo jak z pieczywa. Zaczęłam się zdrowo odżywiać.
Od grudnia do marca byłam w szpitalu psychiatrycznym. Przyjechałam tam z wagą X, spadłam do X, dostałam sondę dożołądkową, przytyłam na niej 2 kg. Ze szpitala wyszłam z wagą X.
Aktualnie ważę około 41kg(tyle miałam ostatnio na wizycie u psychaitry, w domu nie mam wagi).
Jem już coraz wiecej, w tym słodycze. I tu problem. Zjem wafelka, od razu mega wyrzuty, ćwiczenia, płacz. Potem myślę, że mam cały dzień stracony i się zaczyna. Np wczoraj: zjadłam okolo 1500kcal, a wieczorem:
3 michałki, chałwa 100g, 3 kostki gorzkiej czekolady, serek wiejski, garść orzechów,możliwe, że coś jeszcze.

Czy to są kompulsy? Bardzo się tego boję. Dzisiaj się ograniczałam, zjadłam
śniadanie: grahamke z obkładem
drugie śniadanie: sałatka owocowa z truskawek, banana i maślanki
obiad: chochla zupy pomidorowej, 6 pierogów polanych jogurtem naturalnym
podwieczorek: horalky kokosowy
kolacja: serek wiejski 200g, jogurt naturalny 150g z 2 łyżkami mieszanki studenckiej

Nie wiem, czy to ktoś czyta, jeśli tak, to błagam o rady. Wstydzę się pani psycholog o tym powiedzieć...Wspominałam, ale ona mówi, ze to normalne, zreszta nie powiedziałam jej wszystkiego.

Boję się strasznie... Po horalku zwymiotowałam, nie wiem czy cały, czy pól nie znam się na tym. To nie był pierwszy raz. Wymiotowałam już ok. 6-7 razy odkad jestem w domu. Raz po serku wiejskim 500g, raz po ciasteczkach LuGo... Takie NAPADY trwają od jakiegoś miesiąca. Bardzo proszę o pomoc
Sama sobie nie radzę...

Edytowane przez macerata
Czas edycji: 2012-05-18 o 19:44
dirtysoul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 18:03   #2
rzecz_o_kolorze
Raczkowanie

GG do rzecz_o_kolorze
Dot.: początki?

MUSISZ mówić swojej psycholog o wszystkim co się dzieje, ona nie jest jasnowidzem więc jak bez tych informacji ma Tobie pomóc. Jestem pewna, że nie musisz się wstydzić, ona w czasie swojej pracy nie takich historii słucha. Powiedz jej również, że wstydzisz się o tym mówić, może znajdziecie sposób, żeby było Ci łatwiej opowiadać.
Musisz być czujna, żeby z anoreksji nie przeskoczyć teraz w bulimię. Ale najważniejsze - daj szanse specjalistom pomóc sobie.
Stary 2012-05-18, 18:13   #3
dirtysoul
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rzecz_o_kolorze Pokaż wiadomość
MUSISZ mówić swojej psycholog o wszystkim co się dzieje, ona nie jest jasnowidzem więc jak bez tych informacji ma Tobie pomóc. Jestem pewna, że nie musisz się wstydzić, ona w czasie swojej pracy nie takich historii słucha. Powiedz jej również, że wstydzisz się o tym mówić, może znajdziecie sposób, żeby było Ci łatwiej opowiadać.
Musisz być czujna, żeby z anoreksji nie przeskoczyć teraz w bulimię. Ale najważniejsze - daj szanse specjalistom pomóc sobie.
Postaram się w następną środę jej o tym powiedzieć. A czy Ty myślisz, ze to objadanie sie? ale szczerze proszę...
Stary 2012-05-18, 19:00   #4
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dirtysoul Pokaż wiadomość
Postaram się w następną środę jej o tym powiedzieć. A czy Ty myślisz, ze to objadanie sie? ale szczerze proszę...
organizm jest wygłodzony i stąd ta ochota na jedzenie...a mi to zaczyna wyglądać na anoreksje bulimiczną , przetań wymiotować jak najszybciej bo jak się w to wkręcisz to już ciężko ci będzie przestać;/
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 19:01   #5
Dziunia0710
Raczkowanie

Cytat:
nie chcę Cię martwić ale u mnie jakieś dwa lata temu tak się zaczynało i trwa do teraz tyle że jest kilkakrotnie gorzej. Więc tak jak napisała rzecz_o_kolorze MUSISZ powiedzieć o tym swojej psycholog żeby jak najszybciej zacząć z tym walczyć i nie wpaść w kolejne(jeszcze gorsze) bagno
Dziunia0710 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 19:38   #6
ilcia089
BAN stały

to nie objadanie!! przeciez masz pzytyć;/ zdrowy czlowiek je to na co ma ochote a co najwazniejsze wtedy kiedy chce no i nie robi sobie wyrzutów... ja mam podobnie jak Ty.. ale wiem że to nie jest zdrowe takie podejscie.. i zjadals normalnie a wg mnei anwet za malo
ilcia089 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-18, 20:26   #7
dirtysoul
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dziunia0710 Pokaż wiadomość
nie chcę Cię martwić ale u mnie jakieś dwa lata temu tak się zaczynało i trwa do teraz tyle że jest kilkakrotnie gorzej. Więc tak jak napisała rzecz_o_kolorze MUSISZ powiedzieć o tym swojej psycholog żeby jak najszybciej zacząć z tym walczyć i nie wpaść w kolejne(jeszcze gorsze) bagno
wiem, anoreksja bulimiczna jest straszna...nie chce w to wpaść...chce sie w końcu wyleczyć i byc NORMALNA!

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Cytat:
Napisane przez ilcia089 Pokaż wiadomość
to nie objadanie!! przeciez masz pzytyć;/ zdrowy czlowiek je to na co ma ochote a co najwazniejsze wtedy kiedy chce no i nie robi sobie wyrzutów... ja mam podobnie jak Ty.. ale wiem że to nie jest zdrowe takie podejscie.. i zjadals normalnie a wg mnei anwet za malo
boje się, ze przez to jedzenie sodyczy rozciagnęłam sobie za bardzo żołądek... bo coraz szybciej po posiłku odczuwam głód....Boże, ja nie chce sie objadać! ahhh, jakie to wszystko trudne, po co się w to gówno pakowałam? nie zrozumiem tego nigdy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-18, 20:56   #8
Dziunia0710
Raczkowanie

Cytat:
no tak to że organizm się teraz domaga tego na co ma zapotrzebowanie po rygorystycznej diecie to normalne. Tylko niestety często to objadanie nie kończy się wtedy gdy nadrobi te zaległości a ciągnie dalej... tym bardziej jak już zaczynają się wymioty. Dziewczyny zróbcie coś z tym won do psychologa po pomoc!!! bo później będzie coraz ciężej a nie życzę wam żebyście się tak pogrążały
Dziunia0710 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-20, 10:18   #9
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
A wiesz ze mówisz dobrze a sama robisz źle???? Myślisz troszeczkę jak dirtysoul

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-20, 11:29   #10
ilcia089
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
A wiesz ze mówisz dobrze a sama robisz źle???? Myślisz troszeczkę jak dirtysoul
wiem że myślę dobrze... i robię często źle... ale staram się to naprawiać... mimo iż psychicznie wysiadam ale wiem że muszę
ilcia089 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 10:28   #11
pasarolka
Raczkowanie

dziewczyny... nie zazdroszczę wam sama nie mam takiego problemu, ale trzymam mocno kciuki za was...

— Paulo Coelho
pasarolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 11:19   #12
rzecz_o_kolorze
Raczkowanie

GG do rzecz_o_kolorze

Cytat:
To jest trochę bardziej skomplikowane. Twój organizm potrzebuje więcej niż jadłaś do tej pory, żeby normalnie funkcjonować, więc się domaga. Natomiast jeśli masz takie chwile, że rzucasz się na jedzenie i wtedy pochłaniasz wszystko co wpadnie w Twoje ręce, a później masz wyrzuty sumienie i dążysz do wymiotowania - to jest bardzo niepokojący objaw.
Musisz niestety sama przed sobą przyznać, że nie patrzysz racjonalnie na sprawy dotyczące jedzenia - taka jest specyfika Twojej choroby - jeżeli się z tym pogodzisz, łatwiej przyjmiesz pomoc specjalistów. Oni nie chcą Ci zrobić krzywdy, czy unieszczęśliwić, ale pomóc. Do tego niestety - jak pisałam wcześniej - potrzebna jest szczerość z Twojej strony.
Stary 2012-05-21, 17:41   #13
dirtysoul
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rzecz_o_kolorze Pokaż wiadomość
To jest trochę bardziej skomplikowane. Twój organizm potrzebuje więcej niż jadłaś do tej pory, żeby normalnie funkcjonować, więc się domaga. Natomiast jeśli masz takie chwile, że rzucasz się na jedzenie i wtedy pochłaniasz wszystko co wpadnie w Twoje ręce, a później masz wyrzuty sumienie i dążysz do wymiotowania - to jest bardzo niepokojący objaw.
Musisz niestety sama przed sobą przyznać, że nie patrzysz racjonalnie na sprawy dotyczące jedzenia - taka jest specyfika Twojej choroby - jeżeli się z tym pogodzisz, łatwiej przyjmiesz pomoc specjalistów. Oni nie chcą Ci zrobić krzywdy, czy unieszczęśliwić, ale pomóc. Do tego niestety - jak pisałam wcześniej - potrzebna jest szczerość z Twojej strony.
Do dupy. Po kolacji( serek wiejski z jabłkami prażonymi i cynamonem) mialam wielkie wyrzuty sumienia. Chciałam isć zwymiotować. pomyślałam, zeby sie 'dopchać' i zjadłam jeszcze berliso. Potem wafel ryżowy z masłem orzechowym. Rozbolał mnie brzuch i posżłam do toalety. Klękłam nad kiblem i wiadomo... Zwymiotowałam bardzo dużo, na pewno więcej niż wcześniej. Nie wiem, czy to zwróciłam całe, bo się na tym nie znam, ale na pewno sporo. Boli mnie brzuch, jestem zła i boję się. Boję się przytycia, rozciągniecia rzołądka, że w padnę w anoreksję bulimiczną... Mam fatalne samopoczucie.
Stary 2012-05-21, 18:13   #14
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

no to

witam w piekle

Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-21, 19:53   #15
dirtysoul
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
no to

witam w piekle

Tez to przezywałaś?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-22, 12:28   #16
pasarolka
Raczkowanie

Cytat:
Do dupy. Po kolacji( serek wiejski z jabłkami prażonymi i cynamonem) mialam wielkie wyrzuty sumienia. Chciałam isć zwymiotować. pomyślałam, zeby sie 'dopchać' i zjadłam jeszcze berliso. Potem wafel ryżowy z masłem orzechowym. Rozbolał mnie brzuch i posżłam do toalety. Klękłam nad kiblem i wiadomo... Zwymiotowałam bardzo dużo, na pewno więcej niż wcześniej. Nie wiem, czy to zwróciłam całe, bo się na tym nie znam, ale na pewno sporo. Boli mnie brzuch, jestem zła i boję się. Boję się przytycia, rozciągniecia rzołądka, że w padnę w anoreksję bulimiczną... Mam fatalne samopoczucie.
rany...

— Paulo Coelho
pasarolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości