Serowe ślimaki z pikantnym farszem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-12-04, 10:38   #1
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 009
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

Serowe ślimaki z pikantnym farszem


Składniki:
- 60 dag metki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 15 dag żółtego sera
- 2 łyzki koncentratu pomidorowego
- 7 łyżek mleka
- 4 łyżki oliwy
- 1 proszek do pieczenia
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 kostka twarogu
- 20 dag mąki
- majeranek, pieprz


Metke wycisnąć z osłonki, dodac białko, cebulke pokrojoną w drobną kosteczkę, starty ser, posiekaną natke pietruszki, majeranek oraz koncentrat pomidorowy. Wyrobic na gładką mase i przyprawić na pikantnie.

Twaróg utrzeć z 6 łyzkami mleka, oliwą oraz solą. Dodac mąkę i proszek do pieczenia oraz zagnieść ciasto. Rozwałkowac na prostokąt wilkości 50x30. Pociąć na 8-10 równych pasków. Każdy pasek posmarować masą mięsną, i zawinąć w ruloniki. Ślimaczki ciasno ułożyć na tortownicy posmarowanej tłuszczem. Żółtko roztrzepać i wymieszac z resztą mleka po czym posmarować ślimaki, piec 35-40 minut w temperaturze 200C.
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-04, 11:48   #2
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
Dot.: Serowe ślimaki z pikantnym farszem

no, no, od samego czytania tego przepisu ślinka cieknie
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-04, 12:14   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Serowe ślimaki z pikantnym farszem

Sanderku Twoje przepisy sa takie .. ciekawe i kuszace..
Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-04, 15:12   #4
Sanderek
Wtajemniczenie
 
Avatar Sanderek
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Bytom / Tarnowskie Góry
Wiadomości: 2 009
GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek
Dot.: Serowe ślimaki z pikantnym farszem

Cytat:
Napisane przez Nutka
Sanderku Twoje przepisy sa takie .. ciekawe i kuszace..

To cieszy
Sanderek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-01, 19:38   #5
shachownica
Zakorzenienie
 
Avatar shachownica
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolny śląsk
Wiadomości: 4 630
Dot.: Serowe ślimaki z pikantnym farszem

no i zrobiłam ślimaki, wyszły pysznie ale mam kilka uwag, użyłam 40 dag metki a i tak nadzienia było w porównaniu do ciasta sporo, 60 to by chyba nie pomieściło. no i nie bardzo zrozumiałam (to pewnie po sylwestrze) jak wykonać ślimaki? ja zawinęłam ciasto jak makowiec i pokroiłam na kawałki, tyle że nie wiedziałam jak je układać, nadzieniem do góry czy ciastem, zrobiłam tak i tak, w sumie lepsze wydają mi się te pierwsze... ale rodzinie bardzo smakowało w obu wersjach
__________________
i templari c' entrano sempre

twory i potwory



shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-08, 01:24   #6
robótka
Zadomowienie
 
Avatar robótka
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Toruń
Wiadomości: 1 230
Dot.: Serowe ślimaki z pikantnym farszem

Cytat:
Napisane przez Sanderek
Składniki:
- 60 dag metki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 15 dag żółtego sera
- 2 łyzki koncentratu pomidorowego
- 7 łyżek mleka
- 4 łyżki oliwy
- 1 proszek do pieczenia
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 kostka twarogu
- 20 dag mąki
- majeranek, pieprz


Metke wycisnąć z osłonki, dodac białko, cebulke pokrojoną w drobną kosteczkę, starty ser, posiekaną natke pietruszki, majeranek oraz koncentrat pomidorowy. Wyrobic na gładką mase i przyprawić na pikantnie.

Twaróg utrzeć z 6 łyzkami mleka, oliwą oraz solą. Dodac mąkę i proszek do pieczenia oraz zagnieść ciasto. Rozwałkowac na prostokąt wilkości 50x30. Pociąć na 8-10 równych pasków. Każdy pasek posmarować masą mięsną, i zawinąć w ruloniki. Ślimaczki ciasno ułożyć na tortownicy posmarowanej tłuszczem. Żółtko roztrzepać i wymieszac z resztą mleka po czym posmarować ślimaki, piec 35-40 minut w temperaturze 200C.
Ja wykładam farsz na rozwałkowane ciasto, zwijam, jak roladę i wtedy kroję na plastry- resztę robię tak samo, chyba tak szybciej.
robótka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.