|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
filologie - która?
Witam.
Chciałabym przedstawić mój problem. Wiem, że decyzja należy do mnie, ale mam mętlik w głowie i miałabym cichą nadzieję, że nakierujecie mnie na odpowiednią drogę i resztę podejmę sama. ![]() Mój dylemat wygląda następująco: niedługo pójdę do 2. klasy liceum (LO) i jak wiadomo, musiałabym powoli zacząć przygotowywać się do matury. A żeby się do niej przygotować, należałoby chyba wybrać sobie jako tako studia ![]() ![]() Najbardziej zależy mi na: a) filologii niderlandzkiej b) filologii norweskiej c) filologii skandynawskiej d) filologii szwedzkiej e) filologii włoskiej Dodam, że angielski znam na poziomie b2/C1, francuski mocne b1 (nad czym stale pracuję) i niemiecki b1. Moim marzeniem są studia we Francji i myślę właśnie pod kontekstem szukania tam pracy. Kim mogłabym być po filologii? Odpowiadałaby mi praca nauczyciela i tłumacza (chociaż wiem, że z tym tłumaczem nie jest tak prosto ![]() ![]() ![]() Dziewczyny, wiem, że jestem zamotana, ale decyzja o filologii jest już jakby podjęta. Nie widzę siebie w niczym innym, języki to jest coś, co mogę i chcę robić w życiu. ![]() Naprawdę bardzo proszę o poradę i przepraszam, że post jest długi i pewnie takie problemy 17-latek są tu na porządku dziennym ... do znudzenia, wiem, ale to dla mnie ważne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: filologie - która?
ach, szkoda, że nikt nie odpowiedział, sama byłabym ciekawa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
trudno przewidzieć jaki język będzie w cenie za kilka lat, kiedy skończysz studia. interesuję się językami obcymi, ale nie jestem na tyle "kompetentna", żeby Ci doradzać. mogę jedynie napisać swoje przemyślenia.
po pierwsze - nie ważne jaką decyzję podejmiesz, musisz na prawdę dobrze zdać maturę z rozszerzonego angielskiego i polskiego. na te filologie trudno się dostać, trzeba mieć wysokie wyniki. raczej na pewno nie wybrałabym włoskiego. bardziej wybrałabym filologię szwedzką lub norweską. tylko te filologie bierzesz po uwagę? najlepiej wg mnie iść na filologię rosyjską, arabistykę, sinologię. coś bardziej "egzotycznego". jeśli chcesz uczyć tego języka, idź na filologię. jeśli chcesz go znać tylko do pracy, nie ma sensu uczyć się zawiłości gramatycznych, nieprzydatnych słów. lepiej iść na kurs językowy. i pamiętaj, że najlepszym sposobem na naukę obcego języka jest wyjazd za granicę do kraju, gdzie ten język jest używany. może warto iść na drugi kierunek na studia zaoczne? jeśli chcesz być przewodnikiem lub mieć mały hotel zastanów się nad turystyką lub zarządzaniem. to są tylko moje przemyślenia, jeszcze rok temu sama miałam taki sam dylemat jak Ty teraz. ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=628640 Wątek jest zdublowany i większość osób udzieliła odpowiedzi w drugim.
Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 Czas edycji: 2012-08-14 o 20:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
ok, dziękuję, już tam napisałam.
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:29.