Lepiej zamienic dwa zdania z zywym czlowiekiem niz przeczytac najmadrzejsza ksiazke - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-21, 20:06   #1
Komeda
BAN stały

Lepiej zamienic dwa zdania z zywym czlowiekiem niz przeczytac najmadrzejsza ksiazke

Agnieszka Osiecka powiedziała coś mniej więcej takiego (dzisiaj oglądalam reportaz) "wolałabym zamienić dwa zdania z zywym czlowiekiem, niz przeczytac najmądrzejszą książkę". Zastanowilo mnie to. Co o tym myślicie? Czy uważacie, że jest w tym dużo prawdy? A jak się ma do tego zamienianie zdań w sieci i poznawanie ich, czy to też moze byc wartosciowsze niz przeczytanie mądrej książki?
Komeda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 20:20   #2
Callitus
Zakorzenienie

Dot.: Lepiej zamienic dwa zdania z zywym czlowiekiem niz przeczytac najmadrzejsza ksi

Cytat:
Napisane przez Komeda Pokaż wiadomość
Agnieszka Osiecka powiedziała coś mniej więcej takiego (dzisiaj oglądalam reportaz) "wolałabym zamienić dwa zdania z zywym czlowiekiem, niz przeczytac najmądrzejszą książkę". Zastanowilo mnie to. Co o tym myślicie? Czy uważacie, że jest w tym dużo prawdy? A jak się ma do tego zamienianie zdań w sieci i poznawanie ich, czy to też moze byc wartosciowsze niz przeczytanie mądrej książki?
A to rok szkolny w gimnazjum jeszcze się nie skończył? Przynajmniej z rozprawkami powinni wam dać już spokój
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 20:21   #3
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Lepiej zamienic dwa zdania z zywym czlowiekiem niz przeczytac najmadrzejsza ksi

Ahhhhhhhhh ten reportaż na żywo na jedynce? tez oglądałam
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 20:21   #4
eyo
Zakorzenienie

będę nieobiektywna bo ja nie lubię ludzi
a z książkami to chociaż wiem czy autor to skończona lama czy ktoś z mózgiem i przynajmniej wiadomo czego się spodziewać

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 21:07   #5
paula78
Zakorzenienie

Nie zgadzam się. Ciekawe cóż takiego Osiecka mówiła wartościowego po kielonku?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 21:32   #6
arrachne
Zadomowienie

Kurczę, był kiedyś taki piękny wątek o najgłupszych złotych myślach, pięknie by to zdanie pasowało
Sama idea - że książka nie zastąpi żywego człowieka (czy idźmy dalej, z pożaru najpierw ratuje się ludzi, potem książki) jest jeszcze logiczna, ale to zdanie jest głupie. Tak głupie, że (hejt) myślałam, że napisał to Coelho (koniec hejtu).

arrachne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 21:33   #7
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
wlasnie mialam napisac ze po kielichu tyz taki mundrosci wypowiadam.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 21:42   #8
Komeda
BAN stały

Na you tube filmik widziałam.

W ogóle na swój sposób Osiecka wydaje mi się sympatyczna. Właśnie czytam książkę "Szpetni czterdziestoletni". Szalenie barwnie to wszystko opisuje. I te orgie - "tygrysie prywatka" - każdy z każdym. I to w latach pięćdziesiątych. Fajne jest w niej to, że właśnie tak się skupiała na ludziach, jak powiedział jej mąż "kolekcjonowała ludzi".
I zastanawiam się, czy gdyby nie ta jej towarzyskość i bliskość z ludźmi, jej piosenki byłyby takie właśnie nastrojowe i dobre.
Stary 2013-06-21, 21:57   #9
theMonique
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
a z książkami to chociaż wiem czy autor to skończona lama czy ktoś z mózgiem i przynajmniej wiadomo czego się spodziewać
tez jestem odludkiem i wole ksiazki od ludzi

ja UMIEM
ja ROZUMIEM

BLOG http://themonique-girlsjustwant.blogspot.com/
theMonique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 22:06   #10
coffee
and cigarettes

Cytat:
Na you tube filmik widziałam.

W ogóle na swój sposób Osiecka wydaje mi się sympatyczna. Właśnie czytam książkę "Szpetni czterdziestoletni". Szalenie barwnie to wszystko opisuje. I te orgie - "tygrysie prywatka" - każdy z każdym. I to w latach pięćdziesiątych. Fajne jest w niej to, że właśnie tak się skupiała na ludziach, jak powiedział jej mąż "kolekcjonowała ludzi".
I zastanawiam się, czy gdyby nie ta jej towarzyskość i bliskość z ludźmi, jej piosenki byłyby takie właśnie nastrojowe i dobre.
Pijana też jestem sympatyczna, lubię ludzi, jestem duszą towarzystwa.
No. I bardzo źle mi się wówczas czyta, też wolę wtedy wypowiedzieć dwa zdania.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 22:41   #11
never_
Raczkowanie

Zależy od książki i od człowieka. Zdarzają się książki nie warte czytania, jak i ludzie nie warci rozmowy. W każdym razie ja wolę przeczytać mądrą książkę niż rozmawiać z kretynem.

Edytowane przez never_
Czas edycji: 2013-06-21 o 22:42
never_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-21, 22:43   #12
201607231707
Konto usunięte

Ło kurde, przy narąbanej mnie, to się greccy filozofowie chowają. Jakie ja wtedy przemowy potrafię dać, to aż sama się dziwię na trzeźwo.

Wolę przeczytać książkę niż gadać z ludźmi. Przecież książki są własnie o tym - o ludziach. Widzisz bohaterów, ich reakcje, poglądy i akcje - to samo widzisz w realu. To co z tym zrobisz, to już twoja sprawa.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 10:28   #13
Komeda
BAN stały

A czy nie uważacie, że nawet rozmowa z kretynem moze coś nam dac? W końcu wysokość IQ zależy od punktu siedzenia. Bo są osoby o IQ 150, dla takich osób tzw. "kretynem" moze byc osoba z przeciętnym ilorazem inteligencji. Poza tym samo to, ze nie ma dwóch takich samym ludzi, jest znamienne i w pewnym sensie intrygujące. Chodzi mi o to, ze nigdy nie wiadomo, co w czlowieku siedzi.
Stary 2013-06-22, 10:48   #14
simsa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
Ło kurde, przy narąbanej mnie, to się greccy filozofowie chowają. Jakie ja wtedy przemowy potrafię dać, to aż sama się dziwię na trzeźwo.

Ja też z tych wolących książkę
simsa22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 11:01   #15
Hultaj
BAN stały

hmm, moim zdaniem interakcje międzyludzkie są więcej warte niż pasienie się czytaniem.
W każdym razie jak mam do wyboru fajna impreza a książka to wolę imprezę.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-22, 11:24   #16
Komeda
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
hmm, moim zdaniem interakcje międzyludzkie są więcej warte niż pasienie się czytaniem.
W każdym razie jak mam do wyboru fajna impreza a książka to wolę imprezę.
A czy, twoim zdaniem, interakcje wirtualne są również wiele warte? Też mozna z nich więcej wynieść niż z książki, czy to nie jest nieprawdziwy świat, nie odzwierciedlający rzeczywistości i w pewien sposób ją fałszujujący?

Edytowane przez Komeda
Czas edycji: 2013-06-22 o 11:27
Stary 2013-06-22, 11:30   #17
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

Cytat:
A czy, twoim zdaniem, interakcje wirtualne są również wiele warte? Też mozna z nich więcej wynieść niż z książki, czy to nie jest nieprawdziwy świat, nie odzwierciedlający rzeczywistości i w pewien sposób ją fałszujujący?
To pytanie nie do mnie, ale [nie znam się, to się wypowiem ]:

Według mnie, kontaktom wirtualnym w pewnym sensie blisko do czytania książek. Też masz przed sobą tylko tekst. Z tym, że w przypadku książek nie ma szans na taką interakcję, jak przy komunikacji online. Acz nie wartościowałabym, co lepsze, a co gorsze - zależy od konkretnego przypadku .

(\__/)
{ ^y^}

Edytowane przez Lisciolaz Straszliwy
Czas edycji: 2013-06-22 o 11:34
Lisciolaz Straszliwy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 12:48   #18
Withers
Zakorzenienie

Cytat:
Nie. Nie wiem w czym przejawia się wyższość prowadzenia rozmowy z jakimś ćwierćinteligentem nad przeczytaniem dobrej książki

Wining and dining, drinking and driving

Excessive buying, overdose and dying
Withers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 14:48   #19
Hultaj
BAN stały

Cytat:
pewnie kwestia tego, jak kto do tego podchodzi i do czego używa neta. Przecież w realu ludzie też lubią czarować, że są lepsi, np. ubierają się ładnie, by być lepiej odbieranymi, chwalą sukcesami (niekoniecznie prawdziwymi ) itp.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-06-24 o 18:27

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-22, 16:05   #20
Fleur_D
Zakorzenienie

-Dzień dobry, szukam dobrego kremu nawilżającego. Który z nich mogłaby mi pani polecić?
-Myślę, że ten jest najlepszy. Sama go używam.

Czy na pewno to lepsza opcja niż czytanie interesującej książki? Chyba ta Pani się nieco zapędziła w swojej wypowiedzi. Albo koniecznie chciała powiedzieć coś głębokiego
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 16:27   #21
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość

No dobra lubię, ale niewielu. A i tak po spotkaniu towarzyskim, które trwało za długo zamiast być naładowana, to jestem rozładowana

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 16:28   #22
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
- może to, co zapamiętała jej córka, gdy po śmierci Osieckiej napisała tekst, który tyle osób oburzył? - bo napisała o matce (tej wolącej żywego człowieka od książki) jak matka piła, jak ja olewała, jak skupiona była na kolejnych miłostkach, a tak naprawdę to jej wychowaniem zajmował się ojciec, Daniel Passent.
Miała żywego człowieka- własne dziecko, które olewała.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 16:35   #23
Komeda
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
-Dzień dobry, szukam dobrego kremu nawilżającego. Który z nich mogłaby mi pani polecić?
-Myślę, że ten jest najlepszy. Sama go używam.

Czy na pewno to lepsza opcja niż czytanie interesującej książki? Chyba ta Pani się nieco zapędziła w swojej wypowiedzi. Albo koniecznie chciała powiedzieć coś głębokiego
Chyba zbyt dosłownie odebrałaś ten cytat. Myślę, że niekoniecznie o takie dwa zdania jej chodziło. Być może nawet "dwa zdania" to skrót myślowy. I są ciekawsze tematy niż krem nawilżający.

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- może to, co zapamiętała jej córka, gdy po śmierci Osieckiej napisała tekst, który tyle osób oburzył? - bo napisała o matce (tej wolącej żywego człowieka od książki) jak matka piła, jak ja olewała, jak skupiona była na kolejnych miłostkach, a tak naprawdę to jej wychowaniem zajmował się ojciec, Daniel Passent.
Miała żywego człowieka- własne dziecko, które olewała.
Mogłabyś mi dać linka do tego tekstu?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-22, 16:44   #24
madana
Zakorzenienie

http://wyborcza.pl/dda/1,110613,8726...ma_sprawy.html

- proszę, ale to z nią rozmowa o matce- Agata po śmierci Osieckiej napisała o niej długi tekst (nie mogę teraz znaleźć, ale rozmowa oddaje to, co napisała), wiele osób się na nią oburzało, że burzy obraz. A prawda jest banalna: świetna artystka, genialna autorka tekstów i pogubiona w życiu kobieta, która skrzywdziła własne dziecko.
Jako dziecko żyła z matką alkoholiczką. To trudne.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 18:23   #25
garfieldek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez never_ Pokaż wiadomość
Zależy od książki i od człowieka. Zdarzają się książki nie warte czytania, jak i ludzie nie warci rozmowy. W każdym razie ja wolę przeczytać mądrą książkę niż rozmawiać z kretynem.
otóż to.

Wymianka
garfieldek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 18:58   #26
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
http://wyborcza.pl/dda/1,110613,8726...ma_sprawy.html

- proszę, ale to z nią rozmowa o matce- Agata po śmierci Osieckiej napisała o niej długi tekst (nie mogę teraz znaleźć, ale rozmowa oddaje to, co napisała), wiele osób się na nią oburzało, że burzy obraz. A prawda jest banalna: świetna artystka, genialna autorka tekstów i pogubiona w życiu kobieta, która skrzywdziła własne dziecko.
Jako dziecko żyła z matką alkoholiczką. To trudne.
Otóż to, przykład kobiety, która nie powinna miec dzieci.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 19:40   #27
kinganowak
BAN stały

każdego kto tu pisze można nazawć głupcem i co wtedy? nie rozmawiac z ludzmi tylko czytac ksiazki?

Edytowane przez kinganowak
Czas edycji: 2013-06-22 o 19:48
kinganowak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-22, 21:18   #28
Hultaj
BAN stały

a moim zdaniem nie chodzi o ani o książkę, ani o 2 zdania , a o tępienie snobizmu i to, żeby ludzie się nie izolowali zbytnio od siebie. Teraz nie każdy wyjdzie poza strefę swojego osobistego komfortu by zainteresowań się czy pomóc drugiemu człowiekowi. Na szczęscie, nie każdy taki jest.
I jest jeszcze taka grupa, powiedziałabym, osób nowointeligenckich, , którym się wydaje, że jak mają np. jakiś dyplom z jakiejś dziedziny, to są lepsi; klękajcie narody.
Stary 2013-06-23, 13:35   #29
Fleur_D
Zakorzenienie

[QUOTE=Komeda;41442435]Chyba zbyt dosłownie odebrałaś ten cytat. Myślę, że niekoniecznie o takie dwa zdania jej chodziło. Być może nawet "dwa zdania" to skrót myślowy. I są ciekawsze tematy niż krem nawilżający.[COLOR="Silver"]

Jej, naprawdę? A ja cały czas myślałam, że o to chodziło

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
a moim zdaniem nie chodzi o ani o książkę, ani o 2 zdania , a o tępienie snobizmu i to, żeby ludzie się nie izolowali zbytnio od siebie. Teraz nie każdy wyjdzie poza strefę swojego osobistego komfortu by zainteresowań się czy pomóc drugiemu człowiekowi. Na szczęscie, nie każdy taki jest.
I jest jeszcze taka grupa, powiedziałabym, osób nowointeligenckich, , którym się wydaje, że jak mają np. jakiś dyplom z jakiejś dziedziny, to są lepsi; klękajcie narody.
Sens tego cytatu jest dość czytelny. Ogólnie to ciężko się z nim nie zgodzić. Tylko dobór słów jest moim zdaniem nieudany i przez to (przynajmniej dla mnie) brzmi to śmiesznie.
I tak jak już wspomniały Wizażanki wcześniej, sama pani Agnieszka Osiecka miała spore kłopoty z realizacją tych słów. Więc wygłoszone przez nią brzmią dla mnie po prostu pusto. Coś w stylu ckliwych cytatów na każdy dzień.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-23, 13:55   #30
Hultaj
BAN stały

Cytat:
miała spore kłopoty z realizacją tych słów. Więc wygłoszone przez nią brzmią dla mnie po prostu pusto. Coś w stylu ckliwych cytatów na każdy dzień.
bez przesady z tą rzekomą hipokryzją i innymi uroczymi podsumowaniami, w artykule mowa o problemie alkoholizmu i DDA, ale Passentówna wypowiada się o matce także dobrze, m.in. wymieniając, czego się nauczyła (nomen omen, że ludzie są ważni ) i że nie zamieniłaby jej na inną mamę.
Nic zresztą oburzającego w artykule nie znajduję, to, że ktoś ma problemy z nałogiem nie czyni z niego od razu osoby beznadziejnej na wszystkich pozostałych polach czy jakiegoś potwora.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-06-23 o 13:56
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości