mówi że chce, a nie robi NIC... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-03, 00:03   #1
feel_atmosphere
Raczkowanie

Cool

mówi że chce, a nie robi NIC...

hej, chciałam poznać Waszą opinię na pewien drażliwy dla mnie temat...
otóż jestem z moim TŻtem 4 lata, kochamy się, spotykamy się codziennie, jest nam ze sobą dobrze, planujemy wspólne życie... mamy identyczną wizję przyszłości no i oczywiście musi być jakieś "ALE"...
tym "ale" jest to że w związku z naszą przyszłością nie dzieje się NIC. kompletnie nic... w tej kwesti DNO.
ja mam 22, on 23 lata... mieszkamy jeszcze z rodzicami (każde ze swoimi) ja niedawno podjęłam pracę, on pracuje już długo i problem w tym że on zapewnia że chce ze mną żyć, chce już ze mną mieszkać, ożenić się i mieć dzieci, ale nic w tym kierunku nie robi... do tego potrzebna jest kasa, prawda? otóż on o tym dobrze wie, a pieniądze wydaje na głupoty. jest to oczywiście tylko moje zdanie, bo on uważa że te rzeczy które teraz kupuje musi mieć, bo potem jak będzie miał rodzinę to sobie na to nie pozwoli(!!!) on kolekcjonuje po prostu drogie gadżety: jeśli ma kupić sobie np. telefon to nie może ona być "byle jaki"- on kupuje taki za 1,5tys... rower tak samo nie może być badziewny, bo ma długo służyć więc kolejne 2tys przepadło... ostatnio aparat fotograficzny, wypasiony laptop, samochód... a to wszystko przy jego wypłacie 1500zł... (no tak, mieszka z rodzicami więc oni go utrzymują, żywią, płacą rachunki, więc może sobie na takie coś pozwolić) tylko problem w tym że jemu ledwo wystarcza na te zachcianki...
2 lata temu rozmawialiśmy o tym że chciałby się oświadczyć i powiedział mi zbiera już na pierścionek(jasne, 2 lata zbiera i się jeszcze nie doczekałam)
nie docierają do niego aluzje o moich coraz to młodszych koleżankach zaręczających się, zakładających rodziny...
nie chcę od razu ślubu, oj nie... ale na jakieś "potwierdzenie" uczuć w postaci zaręczyn chyba mógłby się zdecydować? przecież pierścionek może za 100zł kupić... to nie majątek
pewnie powiecie mi: "to dlaczego z nim o tym nie porozmawiasz?" odp brzmi: nie chcę. uważam że rozmowa na ten temat doprowadzi do "wymuszonych" zaręczyn i będzie mi z tym źle w dalszym życiu, gdy będę sobie przypominać o tej chwili. chcę żeby to była w 100% jego inicjatywa.
ostatnio nawet gdy rozmawialiśmy o mojej kolejnej już koleżance która ze stażem 2 razy mniejszym od naszego zaręczyła się to nawet stwierdził "no popatrz kochanie, to my jesteśmy tacy dziwni że się jeszcze nie zaręczyliśmy jak wszyscy wokół to robią" no kuźwa też mi spostrzeżenie... eureka... tylko że to nie ja mam się oświadczać, a on!

ehhh wiecie co, ogólnie mi to nie przeszkadza, ale czasem mam takie momenty (np. dziś) że chce mi się płakać z tego powodu...
akurat dziś moja przyjaciółka się zaręczyła, jest z facetem ponad rok, a tu już taka decyzja... zazdroszczę jej i coś czuję że ja się nie doczekam
nie wiem, może ja jestem niedojrzała? nie chodzi o to że chce tak jak wszystkie moje koleżanki... chciałabym po prostu wejść w nowy etap naszego związku... tak naprawdę nie muszą to być zaręczyny, możemy np. razem zamieszkać, ale nie mamy za co bo on wydaje kase na głupoty (ja zarabiam grosze na stażu, więc moja wypłata raczej nie wchodzi w grę, tylko że porównajcie sobie: ja zarabiam 700zł/m-c, pracuje od stycznia i mam zaoszczędzone 3tys, a on zarabia 1500zł/m-c i ma 0zł słownie:ZERO)
czasem sobie myślę że zaręczyny z takim stażem to już nie to samo, nie ma takich emocji, zaskoczenia... ja po prostu czasem tak tego oczekuję że sytuacja w stylu pikniku na polance w niedzielne popołudnie kojarzy mi się z tym, że mógłby to zrobić. pewnie kiedy będzie chciał mi się oświadczyć to od razu to wyczuję i romantyczność szlag trafi.

dziewczyny czy ja przesadzam?
weźcie mnie kopnijcie w dupe, potrząśnijcie mną, cokolwiek
nienawidzę dni takich jak ten... przychodzą takie gdzieś 2 w miesiącu... nie jest źle ale poradźcie coś, błagam...

ps. sorry za przydługi post...
feel_atmosphere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 05:49   #2
polka764
Rozeznanie

Dot.: mówi że chce, a nie robi NIC...

Witam cie, cóż mogę powiedzieć....
moja sytuacja jest podobna też 4 lata, też mówi że chce (już od dłuższego czasu), ale jednak nic sie nie dzieje, odkładamy pieniądze, ale po dwóch latach czekania straciłam chęci i nadzieje, bo za dużo mnie to kosztowało...czekanie na kazdą okazje a potem rozczarowania ( taka już rekacja obronna organizmu, skoro wszystkie swoje emocje zbierałąś na jakąś okazje a potem nic, to za któryms razem rozczarowania, musisz zacząć to olewać bo można dostać świra :P )
widze u siebie tez zmiane, juz tak tego nie przezywam, jakos to bedzie, a jak nie bedzie to trudno, mial wystarczajaco duzo czasu by podjac stosowne kroki, jego strata bedzie

taka moja porada olac to chociaz na chwile trzymaj sie pa

26.12.2010

polka764 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 07:35   #3
Chii1986
Zakorzenienie

Z jedej strony rozumiem –czas leci, jesteście razem, chcesz jakiejś deklaracji z jego strony. To chyba naturalne u wielu osób, że z czasem nawet w szczęśliwym związku mają potrzebę zrobienia kroku dalej, zaręczyn itp.

Z drugiej strony marzenia jednym a realia drugim- zastanów się czy nie za wcześnie na to, czy macie taką pracę za którą się utrzymiecie i będziecie w miarę normalnie żyć ,wspólne wegetowanie jak zostaje 900zł na życie skończy się kłótniami, frustracją i nawet miłość nie pomoże.

Po drugie być może twój Tż nie jest jeszcze gotowy. A po trzecie to są JEGO pieniądze i ma prawo je wydawać na co chce- chce telefon za 2 tysiące to go kupuje, Tobie nic do tego. Byłoby Ci miło gdyby on wyliczał Tobie : „kupiła sobie sukienkę za 200zł ale do wspólnego samochodu nie chce się dołożyć”.
Poza tym on zarabia 1500zł Ty dopiero znalazłaś pracę więc zarabiasz pewnie tyle co on albo mniej… za tyle we dwie osoby bardzo ciężko się utrzymać, ślubu też z tego nie wyprawicie a moim zdaniem niedojrzałe jest branie kasy na ślub od rodziców albo kredytu na ślub.

Z drugiej strony fakt, jak Tż wydaje przy 1,500zł całe pieniądze na gadżety (a mieszka u rodziców więc powinien im dawać pieniądze na jedzenie, opłaty chociaż trochę) to jest dość nieodpowiedzialny i raczej do mieszkania z tobą mu się nie spieszy.

Ale może i on myśli rozsądnie- logiczne jest, że skoro mało zarabiacie to jak razem zamieszkacie on nie będzie sobie mógł pozwolić na cotygodniowe wyjście na piwo z braku kasy a co dopiero na telefon, jakiś ciuch czy cokolwiek co by chciał mieć. Nie dziwię mu się więc, że się opiera- fajnie mieszkać razem ale mieszkać razem i odmawiać sobie wszystkiego to już nie jest tak różowo.

I nie przekonuj go argumentami, że młodsza koleżanka jest zaręczona, wzięła ślub…. Chcesz być taka jak koleżanki czy może mieć pierścionek by się im chwalić? Jeśli tak to bez sensu.

Moim zdaniem powinniście rozmawiać o tym, planować a do konkretów przejść jak będzie was stać na wspólne mieszkanie i ślub. Bo zaręczyć się i nadal mieszkać u rodziców i nic nie robić w kierunku mieszkania razem to chyba bez sensu… bo w tym wypadku pierścionek na palcu niewiele zmieni…. Poza tym chyba niefajnie jak chłopak daje dziewczynie pierścionek „dla świętego spokoju”, po ona mu truje niż tak sam z siebie.
Stary 2010-07-03, 08:48   #4
EdziaO
Zakorzenienie

Jesli chodzi o zaręczyny to powiem szczerze, że jesteście jeszcze bardzo młodzi i zdziwiło mnie że Twoje młodsze koleżanki się zaręczają, bo ja mam 27 lat, rok temu wyszłam za maż, a znacząca część moich nadal chwali sobie stan wolnyz wyboru. Zmierzam do tego, że dla niego jako dla faceta może być jeszcze zwyczajnie za wcześnie.
Ale rozumiem Ciebie jako kobietę i to czego byś chciała. Jednak w tej kwestii polecam delikatne rozmowy. Raczej powinnaś jakoś wyrazić swoje stanowisko, bo taki stan może się przeciągać bardzo długo. Facet potrzebuje raczdej jasnego przekazu, ale bez tworzenia atmosfery grozy

A z drugiej strony gdzie mu będzie lepiej?Jeść podane,wyprane, rachunki się płącą, zakupy się robią, a on ma kasę na swoje fanaberie. Po co ma sobie pogarszać?Błąd popełniają rodzice tworząc mu takie otoczenie bezproblemowe. I skoro jesteście razem już tyle i planujecie wspólne życie to ja uważam że masz pełne prawo zabierać głos w kwestii jego wydatków. My długo przed ślubem razem planowaliśmy większe wydatki i radziliśmy się siebie. Nic w tym złego i dobrze, żebyś spróbowała to zmienić, żeby nawyki kawalerskie nie odbiły się czkawką w przyszłości.

Podsumowując radzę porozmawiać o Twojej wizji Waszej przszłości, ale nie na zasadzie "poważnej" rozmowy a luźnej wymiany zdań. A przede wszystkim uświadomić mu, że czas myśleć do przodu i razem coś zaoszczędzić i podejmować decyzje w sprawie większych wydatków. To dobry wstęp do przyszłego życia.

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 09:22   #5
karolinkamalinka
Zadomowienie

Myślę,że dla Twojego chłopaka sprawa zaręczyn, ślubu to odległa przyszłość i wcale mu się nie dziwię.Oboje jesteście bardzo młodzi, a Ty oczekujesz od 21 letniego chłopaka,że zacznie na pierścionek odkładać i przez dwa lata nawet z nim o tym otwarcie nie pogadasz tylko czaisz się przy każdej bardziej romantycznej okazji typu piknik na polance.Ok, chłopak wydaje dużo kasy na pewne rzeczy, może to lubi, jego pieniądze.Nieodpowiedzial ny byłby gdyby przepijał tę kasę lub wydawał tyle jako ojciec piątki dzieci,ale to młody chłopak, daj mu pożyć! Małżeństwo, rodzina , dzieci,wspólne życie to naprawdę często nie jest bajka i ludzie są zmuszeni do wielu kompromisów i czasem rezygnacji z własnych potrzeb.Piszesz,że koleżanki się zaręczają młodsze od Ciebie, no i co z tego? Chcesz się dopasować do koleżanek i pomachać im przed nosem pierścionkiem? Zaręczyny po roku znajomości, zwłaszcza jeśli się razem nie mieszka tylko ten rok spędza na romantycznych randkach i "piciu sobie z dziubków" to nie jest zbyt odpowiedzialne, o ile oczywiście traktuje się zaręczyny poważnie.
Jesteście młodzi, nie macie na razie większych problemów, zwłaszcza bytowych (a te uwierz potrafią niejednych romantyków na ziemię sprowadzić i miłość zaczyna blednąć) dlaczego nie cieszysz się po prostu życiem, byciem ze swoim chłopakiem , waszym uczuciem ?
Stary 2010-07-03, 10:21   #6
natalontko
Zakorzenienie

Jakbym czytala o moim zwiazku, tyle za ja juz po zareczynach
tez czekalam 4 lata, tez kupowal wlasciwie nadal kupuje rozne rzeczy, bo przeciez po slubie nie bedzie mogl sobie tego kupic. Niestety niektorzy faceci wlasnie zareczyny nastepnie slub traktuja jak koniec wolnosci Bo po zareczynach slub a po slubie juz nic nie bede mogl sobie kupic ehh . . . Ja tez przezywalam kazde jakies wyjscie, tez wszyscy wkolo sie zareczali, brali slub. Ale moj mi zawsze mowil ze sie w tym roku oswiadczy(2009) i sie oswiadczyl Szczerze nie ma co o tym myslec, jeszcze jestescie mlodzi, wiem ze to jest wkurzajace ze pary z mniejszym stazem sie zareczaja ale Ty sobie tylko metlik w glowie robisz, wiem bo przez to tez przechodzilam. Musisz sobie odpuscic najwazniejsze ze sie kochacie a skoro on sam porusza temat zareczyn to na pewno sie oswiadczy, tylko faceci nie mysla tak jak my Wiem ze ciezko bedzie Ci nie myslec o zareczynach ale to tylko prowadzi do jakis glupich klotni i do dolowania sie Nie warto

Edytowane przez natalontko
Czas edycji: 2010-07-03 o 10:28
natalontko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 10:22   #7
EdziaO
Zakorzenienie

Powiem szczerze, że do mnie nie trafia, że ktoś jest młody to może puszczać kasę na pierdoły. Zawsze mnie to przerażało u kogoś a szczególnie u mężczyzny-nawet tego młodego. Nie mówię o drobnych kwotach, ale o grubszych sprawach. Cenie sobie u mężczyzy przewidywalność, odpowiedzialność i racjonalność. Na szastanie mogą sobie pozwolić Ci co zarabiają innego rzędu kwoty. Jak to później zniesie jak to się z dnia na dzień utnie?Jak będzie musiał opłacić rachunki,zrobić zakupy,zadbać o rodzinę i uzgodnić to z kobietą? Moim zdaniem dwudziestolatek to najwyższy czas na to, żeby zacząć myśleć innymi kategoriami. jesli rodzice tego nie uczą to radzę spróbować partnerce delikatnie sprowadzać go na ziemię.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-03, 10:39   #8
natalontko
Zakorzenienie

Moj Tz wydaje pieniadze moze nie dramatycznie jakos, w kazdym razie nie przeszkadza mi to Wazne ze nie ma na koncie 0zl I da rade oplacic wesele Nie uwazam tez ze nie jest odpowiedzialny, kazdy ma inna sytuacje w domu
Stary 2010-07-03, 11:24   #9
karolinkamalinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez EdziaO Pokaż wiadomość
Powiem szczerze, że do mnie nie trafia, że ktoś jest młody to może puszczać kasę na pierdoły. Zawsze mnie to przerażało u kogoś a szczególnie u mężczyzny-nawet tego młodego. Nie mówię o drobnych kwotach, ale o grubszych sprawach. Cenie sobie u mężczyzy przewidywalność, odpowiedzialność i racjonalność. Na szastanie mogą sobie pozwolić Ci co zarabiają innego rzędu kwoty. Jak to później zniesie jak to się z dnia na dzień utnie?Jak będzie musiał opłacić rachunki,zrobić zakupy,zadbać o rodzinę i uzgodnić to z kobietą? Moim zdaniem dwudziestolatek to najwyższy czas na to, żeby zacząć myśleć innymi kategoriami. jesli rodzice tego nie uczą to radzę spróbować partnerce delikatnie sprowadzać go na ziemię.
Edzia ja myślę, że TZ autorki na myślenie o rachunkach ma jeszcze czas i sądzę,że sam dojrzeje do zaręczyn i ślubu, a wtedy sam zmieni sposób wydawania kasy.To, co dla Ciebie jest pierdołą np. laptop czy rower dla kogoś innego jest czymś cennym, ważnym, sprawia satysfakcję.Oczywiście może też chodzić o zwykły snobizm i dodawanie sobie wartości poprzez drogie rzeczy, czego ja osobiście nie lubię u innych, ale to już inna sprawa i nie wiem jak jest w wypadku TZ autorki. Autorka nie pisze,że TZ ma długi czy nie starcza mu na normalne życie, więc można wnioskować,że pewną dozę rozsądku zachowuje. Myślę,że nie odkłada na ślub czy pierścionek, bo zwyczajnie nie jest na to gotowy (a może odkłada tylko nic autorce nie mówi )

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Napisane przez natalontko Pokaż wiadomość
Jakbym czytala o moim zwiazku, tyle za ja juz po zareczynach
tez czekalam 4 lata, tez kupowal wlasciwie nadal kupuje rozne rzeczy, bo przeciez po slubie nie bedzie mogl sobie tego kupic. Niestety niektorzy faceci wlasnie zareczyny nastepnie slub traktuja jak koniec wolnosci Bo po zareczynach slub a po slubie juz nic nie bede mogl sobie kupic ehh . . .
Natalonko, ale często tak jest,że po ślubie,wspólnym zamieszkaniu lub kiedy pojawiają się dzieci zobowiązania finansowe rosną,a pensja nie zawsze i często już na wiele rzeczy pozwolić sobie nie można.Oczywiście to zależy od pary, ich dochodów i sposobu dysponowania pieniędzmi. Wolność może się nie kończy,ale ulega pewnemu ograniczeniu

Edytowane przez karolinkamalinka
Czas edycji: 2010-07-03 o 11:27
karolinkamalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 12:18   #10
natalontko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinkamalinka Pokaż wiadomość

Natalonko, ale często tak jest,że po ślubie,wspólnym zamieszkaniu lub kiedy pojawiają się dzieci zobowiązania finansowe rosną,a pensja nie zawsze i często już na wiele rzeczy pozwolić sobie nie można.Oczywiście to zależy od pary, ich dochodów i sposobu dysponowania pieniędzmi. Wolność może się nie kończy,ale ulega pewnemu ograniczeniu
Ja sie tym nie martwie znam swojego Tz i wiem ze jak beda dzieci predzej im cos kupi niz sobie. Zreszta co chwile mi mowi ze jedzenie w lodowce to podstawa bo u niektorych licza sie inne rzeczy My po to bierzemy slub zeby rodzine zalozyc A co do wolnosci to moj Tz wlasnie wie ze po slubie bedzie musial przeznaczac kase na cos innego, rachunki, jedzenie, dzieci, a nie na jakies zabawki dla siebie i dlatego teraz kupuje rozne rzeczy
Stary 2010-07-03, 12:19   #11
_vixen_
Zakorzenienie

Jesteście jeszcze bardzo młodzi, nie ma co się spieszyć z zaręczynami. Tak naprawdę rzadko który 23 letni facet jest gotowy do zawarcia związku małżeńskiego. Twój na pewno nie jest. Świat się zmienia i ludzie coraz później biorą śluby.

Uważam, że błędem jest to, że nie chcesz z nim porozmawiać o przyszłości. Nie chodzi o żadne wymuszanie zaręczyn, ale o wspólne cele: kiedy mniej więcej planuje ślub, dzieci. To ważne. Nie mamy już czasów panienek na wydaniu, które czekają na łaskawe oświadczyny.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 16:17   #12
potterka
Zakorzenienie

też miałam podobną sytuację, po 4 latach związku TZ twierdził, że oświadczy mi się jak zamieszkamy razem.. zamieszkaliśmy i rok zbierał na pierścionek, ale w końcu uzbierał (jesteśmy w tym samym wieku co autorka ja:22, TŻ:23), zanim mieszkaliśmy razem całą wypłatę w ciągu 2 tygodni wydawał na nie wiadomo co.. a teraz sytuacja się zupełnie zmieniła.. ma świadomość tego, że nie potrafi zarządzać piniędzmi, więc robię to ja.. porozmawiaj z TŻ na temat wspólnego mieszkania, że chciałabyś sie usamodzielnić, mieszkać tylko z nim.. u mnie taka rozmowa pomogła (fakt może nie była to słuszna decyzja) ale bardzo dużo się w naszym związku zmieniło od tamtego czasu szczera rozmowa to podstawa, życzę powodzenia
potterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 20:33   #13
kaska87
Zakorzenienie

ja tylko nieśmiało zauważę-proszę się nie obrażać, że Twój TZ zarabia no mało i być może chce najpierw znaleźć lepszą pracę

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-03, 21:06   #14
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Edzia ja myślę, że TZ autorki na myślenie o rachunkach ma jeszcze czas i sądzę,że sam dojrzeje do zaręczyn i ślubu, a wtedy sam zmieni sposób wydawania kasy.To, co dla Ciebie jest pierdołą np. laptop czy rower dla kogoś innego jest czymś cennym, ważnym, sprawia satysfakcję.Oczywiście może też chodzić o zwykły snobizm i dodawanie sobie wartości poprzez drogie rzeczy, czego ja osobiście nie lubię u innych, ale to już inna sprawa i nie wiem jak jest w wypadku TZ autorki. Autorka nie pisze,że TZ ma długi czy nie starcza mu na normalne życie, więc można wnioskować,że pewną dozę rozsądku zachowuje. Myślę,że nie odkłada na ślub czy pierścionek, bo zwyczajnie nie jest na to gotowy (a może odkłada tylko nic autorce nie mówi )

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Mnie chodziło właśnie o takie zbytki bo np telefon jest potrzebny, ale najnowszy model ze wszystkimi bajerami niekoniecznie. Ale nadal obstaję że warto już zaczynać uzgadnianie takich zakupów bo to naprawdę procentuje w przyszłości. Oparłam opinię głównie o to, że autorka napisała, że wychodzi na 0, czyli generalnie żyje tylko tym co dzisiaj, czego jak pisałam nie lubię u mężczyzn bardzo. A że autorka wydaje się być typem pragmatycznym to warto z tym zacząć powoli walczyć.
Ja też uważam że do slubu nie jest gotowy i niestety jest to w tym wieku normalne dla faceta. Chociaż bardzo dobrze rozumiem odczucia autorki bo też takie kiedyś miałam. Nie cały czas ale tak napadowo właśnie.
A co do drugiej części to niestety związek z kimś (niekoniecznie mówię o małżeństwie) sam w sobie jest jakąś formą ograniczenia i najbardziej jest to widoczne w finansach niestety. I chodzi mi o to, że nagle z 1500 tyś kieszonkowego na extra sprawy robi się 0. Jeden radzi z tym sobie świetnie drugi fatalnie. Warto zacząć wcześniej ustalać pewne sprawy i rozmawiać.

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Jesteście jeszcze bardzo młodzi, nie ma co się spieszyć z zaręczynami. Tak naprawdę rzadko który 23 letni facet jest gotowy do zawarcia związku małżeńskiego. Twój na pewno nie jest. Świat się zmienia i ludzie coraz później biorą śluby.

Uważam, że błędem jest to, że nie chcesz z nim porozmawiać o przyszłości. Nie chodzi o żadne wymuszanie zaręczyn, ale o wspólne cele: kiedy mniej więcej planuje ślub, dzieci. To ważne. Nie mamy już czasów panienek na wydaniu, które czekają na łaskawe oświadczyny.
Dokładnie-warto ustalić wspólne priorytety i plany. Bez atmosfery konfliktu tylko luźnej rozmowy.

Stary 2010-07-04, 13:10   #15
lusesita23
Zakorzenienie

Autorko wątku bawisz mnie

kolejny wątek, który zakładasz nt swojego zwiazku

najpierw pierscionek za 1500tyś <to juz rozwiazaliscie?>. pozniej zareczyny i uciekanie pieknych chwil...masz chyba jakis problem, o ktorym musisz rozmawiac z TŻetm a nie pytac sie o porady wizażanek z ktorych i tak nie korzystasz tylko wymyslasz nowe problemy
Stary 2010-07-04, 16:58   #16
karolinkamalinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lusesita23 Pokaż wiadomość

najpierw pierscionek za 1500tyś <to juz rozwiazaliscie?>. pozniej zareczyny i uciekanie pieknych chwil...masz chyba jakis problem, o ktorym musisz rozmawiac z TŻetm a nie pytac sie o porady wizażanek z ktorych i tak nie korzystasz tylko wymyslasz nowe problemy
Ja też przeczytałam pobieżnie poprzednie wątki i wynika z nich,że jednak TZ szasta kasą tzn. wydaje wypłatę w parę dni, a potem pożycza pieniądze w związku z tym moje powyższe wywody nie są aktualne Autorka w lutym pisała ,że czeka na te zaręczyny, ale datę ślubu ma już ustaloną (?) oraz że on już jej się oświadczył nawet kilka razy, ale bez pierścionka (??). W sumie w wątkach przewija się wciąż ten sam temat, ten chłopak chyba naprawdę nie chce tego ślubu, a to autorka ma straszne "parcie".
Eh ,szkoda się produkować w tego typu wątkach

Edytowane przez karolinkamalinka
Czas edycji: 2010-07-04 o 17:09
karolinkamalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-04, 17:17   #17
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też przeczytałam pobieżnie poprzednie wątki i wynika z nich,że jednak TZ szasta kasą tzn. wydaje wypłatę w parę dni, a potem pożycza pieniądze w związku z tym moje powyższe wywody nie są aktualne Autorka w lutym pisała ,że czeka na te zaręczyny, ale datę ślubu ma już ustaloną (?) oraz że on już jej się oświadczył nawet kilka razy, ale bez pierścionka (??). W sumie w wątkach przewija się wciąż ten sam temat, ten chłopak chyba naprawdę nie chce tego ślubu, a to autorka ma straszne "parcie".
Eh ,szkoda się produkować w tego typu wątkach
prawda
ale nie moglam sie powstrzymac

pewnie powstanie jeszcze kilka podobnych watków z tej serii,ech...:br zydal:

Edytowane przez lusesita23
Czas edycji: 2010-07-04 o 21:11
lusesita23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 07:52   #18
potterka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
ja tylko nieśmiało zauważę-proszę się nie obrażać, że Twój TZ zarabia no mało i być może chce najpierw znaleźć lepszą pracę
to my z TŻem jakąs jamuzne dostajemy
potterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 08:51   #19
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lusesita23 Pokaż wiadomość

i tak w sumie nie dziwię się że facet szasta kasą - młody jest to niech szaleje , ja robiłam i robię to samo, bo po ślubie będą inne wydatki
korzystam jeszcze trochę że mogę siebie obkupić póki mieszkamy z rodzicami oboje

poza tym może jednak za wcześnie - wspólny dochód ok 2000 to nie jest dużo
wiecie ile kosztują mieszkania, wynajem, rachunki, jedzenie?
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-06, 12:57   #20
invisible_01
Zakorzeniona

Autorko, jak słusznie dziewczyny zauważyły to już Twój kolejny wątek na temat zaręczyn. Ciągle coś jest nie tak - a to wydaje za dużo kasy, a to jeszcze się nie oświadczył... I wiesz, co myślę? Że Twojemu facetowi jest dobrze tak, jak jest i nie zamierza tego zmieniać, a te obiecanki, że się oświadczy są tylko po to, żebyś na jakiś czas dała mu spokój. Wygląda po prostu na to, że na ślubie i zaręczynach zależy tylko Tobie. Ja Twojego chłopaka rozumiem - on ma dopiero 23 lata, a Ty od dłuższego czasu wymagasz już od niego oświadczyn! Mój TŻ ma 22 lata, ale ja absolutnie nie oczekuję, że mi się oświadczy, mimo że jesteśmy razem ponad 4 lata. Ty i on jesteście jeszcze bardzo młodzi! Mam w swoim otoczeniu wielu 20-parolatków i jakoś nie biorą na potęgę ślubów i nie zaręczają się w wieku 22 lat, więc nie wiem, dlaczego przeżywasz, że Twoje koleżanki już są "po". Czy nie najważniejsze jest to, żebyście to zrobili w swoim własnym tempie?

A co do Twojego chłopaka... Niech wydaje kasę, na co chce, ale dla mnie jest żałosne, że dorosły chłop nie dokłada się do rachunków. Mój kolega mieszka z rodzicami, pracuje i co miesiąc dokłada się do rachunków i wszelkich wydatków. Nie wyobrażam sobie mieć faceta, który w tym wieku nie umie gospodarować pieniędzmi - a Twój zapewne nie umie, skoro prowadzi swobodne życie, w którym za wszystko płacą rodzice. Nie oczekiwałabym, że on tak chętnie zamieni życie pod dachem mamusi, gdzie wszystko ma gotowe i nie ponosi żadnych wydatków, na mieszkanie z Tobą, gdzie pewnie nie będzie tak kolorowo. On mówi Ci wiele rzeczy - ale to tylko słowa. Po prostu na dzień dzisiejszy macie inne priorytety i tyle.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 13:00   #21
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Autorko, jak słusznie dziewczyny zauważyły to już Twój kolejny wątek na temat zaręczyn. Ciągle coś jest nie tak - a to wydaje za dużo kasy, a to jeszcze się nie oświadczył... I wiesz, co myślę? Że Twojemu facetowi jest dobrze tak, jak jest i nie zamierza tego zmieniać, a te obiecanki, że się oświadczy są tylko po to, żebyś na jakiś czas dała mu spokój. Wygląda po prostu na to, że na ślubie i zaręczynach zależy tylko Tobie. Ja Twojego chłopaka rozumiem - on ma dopiero 23 lata, a Ty od dłuższego czasu wymagasz już od niego oświadczyn! Mój TŻ ma 22 lata, ale ja absolutnie nie oczekuję, że mi się oświadczy, mimo że jesteśmy razem ponad 4 lata. Ty i on jesteście jeszcze bardzo młodzi! Mam w swoim otoczeniu wielu 20-parolatków i jakoś nie biorą na potęgę ślubów i nie zaręczają się w wieku 22 lat, więc nie wiem, dlaczego przeżywasz, że Twoje koleżanki już są "po". Czy nie najważniejsze jest to, żebyście to zrobili w swoim własnym tempie?

A co do Twojego chłopaka... Niech wydaje kasę, na co chce, ale dla mnie jest żałosne, że dorosły chłop nie dokłada się do rachunków. Mój kolega mieszka z rodzicami, pracuje i co miesiąc dokłada się do rachunków i wszelkich wydatków. Nie wyobrażam sobie mieć faceta, który w tym wieku nie umie gospodarować pieniędzmi - a Twój zapewne nie umie, skoro prowadzi swobodne życie, w którym za wszystko płacą rodzice. Nie oczekiwałabym, że on tak chętnie zamieni życie pod dachem mamusi, gdzie wszystko ma gotowe i nie ponosi żadnych wydatków, na mieszkanie z Tobą, gdzie pewnie nie będzie tak kolorowo. On mówi Ci wiele rzeczy - ale to tylko słowa. Po prostu na dzień dzisiejszy macie inne priorytety i tyle.
dokladnie

moj TŻ od kiedy zaczal prace-18 lat-doklada sie do rachunkow, i mimo ze specjalnie nie oszczedza to rozsadnie wydaje kase mysle,ze to kwestia pewnej dojarzalosci u faceta
Stary 2010-07-06, 22:41   #22
leeilla
Przyczajenie

Przyznam, że nie przeczytałam wszystkich odpowiedzi, chcę Ci jednak powiedzieć, że Twój facet jest dokładnie taki sam jak większość innych.
Może Cię to nie pocieszy, ale mój facet robi dokładnie to samo, chociaz ma prawie 2x więcej lat od Twojego Pierścionek dostałam po 11 latach "wolnego zwiazku" i po urodzeniu 2 dzieci - było to dla mnie totalne zaskoczenie, a dzisiaj dwoję się i troję jak zorganizować wesele podczas gdy on ogląda mecze, pije piwko, a ostatnio poszedł po zakupy i wrocił z.... rowerem (wolę nei wiedzieć ile kosztował).
Rożnimy się tym, że ja nigdy nie wspominałam o ślubie, nie czułam takiej potrzeby. Widzę, ze Tobie bardzo na tym zależy, tylko nie jestem przekonana czy chodzi o Twoje marzenie, czy obawę, że on kiedys odejdzie?
Marzenia warto realizować, więc on powinien wiedzieć, że czekasz "na tę jedną chwilę" Jeśli powód jest inny - lepiej nie przyspieszaj niczego - cierpliwość wyjdzie Wam na dobre.
leeilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 08:49   #23
mufine
Raczkowanie

Porozmawiaj sobie z nim na te dylematy tak szczerze i spokojnie. Co do kwestii zarobków, ze mało zarabia czy coś - to powiem tak, jak chłopak zaradny to sobie poradzi nawet z tysiącem złotych miesięcznie a to już Ty powinnaś wiedzieć jaki jest Twój mężczyzna po tych czterech latach. No i młodzi jesteście i czasem warto zaczekać bo im dalej w las tym więcej drzew. A jeżeli faktycznie ciągle Ci coś w nim nie pasuje - skoro już wcześniej zakładałaś jakieś wątki dotyczące Waszego związku i wątpliwości z tym związanych - to może poprostu lepiej dać na wstrzymanie i iść dalej, bo wiele ludzi w życiu jeszcze poznasz. A może i on wtedy dojrzeje i zacznie działać.
mufine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-07-07, 18:30   #24
LadyMK
Zakorzenienie

ja jestem z TŻ 15mcy [przy znajomości 9lat] i mieszkamy ze sobą 10mcy [i jego tata]
Często rozmawialismy o Ślubie, zaręczynach... aż w koncu zaczal go ten temat drażnić i powiedział, że ma dość i mamy już o tym nie rozmawiać...
no tak wyszło że chciał uśpić moją czujność i zaskoczył mnie w moje urodziny

u mnie jest różnica ogromna w porównaniu z Twoją sytuacją, natomiast moja koleżanka jest z chłopakiem 10lat [24lata maja oboje] i... dopiero jakieś 1,5roku temu jej się oświadczył

Może Twój TŻ składa pieniądze na solidny pierścionek skoro on lubi tak solidne i drogie rzeczy?

Szczęściara
LadyMK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 23:50   #25
paula78
Zakorzenienie

Wyprowadz sie i zarob na siebie a nie mieszkasz ze starymi a oczekujesz od chlopaka samodzielnosci.
mlody jest gdzie mu sie spieszy ,kiedy bedzie wydawal na głupoty ?

a jak chcesz slubu to znajdz innego jelenia i wyjdz za niego no bo kolezanki juz mężatki więc ty tez musisz.kup sobie pierścionek i sie chwal.

A moze wcale nie cche byc z tobą na zawsze i na wieki ?
ma cie okłamywac i dawac piersionki ?

naprawde zazdroszcze takich problemów ,22 latka pisze o uplywajacym czasie ,ludziee...

p.s swoja droga strasznie musisz go kochac aż tyłek mu obrabiasz na forum od początku roku .

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-07-07 o 23:53
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-08, 08:50   #26
marronelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Wyprowadz sie i zarob na siebie a nie mieszkasz ze starymi a oczekujesz od chlopaka samodzielnosci.
mlody jest gdzie mu sie spieszy ,kiedy bedzie wydawal na głupoty ?

a jak chcesz slubu to znajdz innego jelenia i wyjdz za niego no bo kolezanki juz mężatki więc ty tez musisz.kup sobie pierścionek i sie chwal.

A moze wcale nie cche byc z tobą na zawsze i na wieki ?
ma cie okłamywac i dawac piersionki ?

naprawde zazdroszcze takich problemów ,22 latka pisze o uplywajacym czasie ,ludziee...

p.s swoja droga strasznie musisz go kochac aż tyłek mu obrabiasz na forum od początku roku .

Wiecie jak to jest: nie ma problemu to trzeba go wymyślić by inni się Tobą zainteresowali.

"Nie płacz w liście

nie pisz że los ciebie kopnął

nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia

kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno."

Przeszczęśliwa!
marronelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 13:57   #27
karolinkamalinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyMK Pokaż wiadomość

u mnie jest różnica ogromna w porównaniu z Twoją sytuacją, natomiast moja koleżanka jest z chłopakiem 10lat [24lata maja oboje] i... dopiero jakieś 1,5roku temu jej się oświadczył
10 lat , czyli ich "związek rozpoczął się" kiedy mieli po 14 lat Przecież byli dziećmi, jak można liczyć związek w ten sposób to ja nigdy nie zrozumiem Niedługo laski będą pisały mam 16 lat, jestem z moim chłopakiem od 10 lat, poznaliśmy się w zerówce i jeszcze mi się nie oświadczył.
Stary 2010-07-09, 19:16   #28
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
10 lat , czyli ich "związek rozpoczął się" kiedy mieli po 14 lat Przecież byli dziećmi, jak można liczyć związek w ten sposób to ja nigdy nie zrozumiem Niedługo laski będą pisały mam 16 lat, jestem z moim chłopakiem od 10 lat, poznaliśmy się w zerówce i jeszcze mi się nie oświadczył.

smieje sie,a ze swoim TŻetem jestem od 16 roku zycia
wszyscy sie smieja,ze stare dobre z nas...a mi to zwisa co mielismy sie hajtac jak mialam 18?
Stary 2010-07-09, 20:07   #29
LadyMK
Zakorzenienie

Cytat:
nie wyolbrzymiaj i nie przekładaj na swoje.

Szczęściara
LadyMK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 23:09   #30
karolinkamalinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyMK Pokaż wiadomość
nie wyolbrzymiaj i nie przekładaj na swoje.
Nie wiem co oznacza zwrot "nie przekładaj na swoje" jeśli miałaś na myśli wyrażanie swojej opinii to właśnie to zrobiłam, od tego jest forum. Co do wyolbrzymiania...to nie zrozumiałaś.Napisałam to ironicznie, przejaskrawienie jest jak najbardziej zamierzone

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości