|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Jak ODSTAWIĆ dziecko od piersi?
Jeżeli był taki wątek to przepraszam, ale mój telefon nie odnalazł nic, więc zakładam nowy. Mój syn ma już 1,5 roku i chciałabym go zacząć odstawić od piersi. Problem w tym, że mały nie chce za bardzo pić MM tzn.przyswaja go tylko z płatkami. Kaszkę na MM zje, ale nie za często. Oczywiscie poza tym je wszystkie inne pokarmy jakie moze jesc w jego wieku. Wieczorem zasypia "na cycu". W dzień nie karmię go, bo pracuję. Karmię tylko rano przed pracą, potem po pracy jeszcze ze 2 razy je z piersi, no i w nocy tez ze 2 razy. Więc wracając do meritum jak zabrać się do odstawiania od karmienia piersią? Zwłaszcza, ze jak mały chce "cyca" to po prostu się do niego dobiera.
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak ODSTAWIĆ dziecko od piersi?
Cytat:
Co do reszty to, niestety, nie pomogę, bo nie mam doświadczenia, b. szybko przeszliśmy na butelkę.
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
ja odstawiłam córkę po drugim roku. stało się tak że musiałam wyjechać w podróż służbową i nie k armilam tydzień i po powrocie tez nie. nie daje mm ani krowiego. je to co my w nocy jak jej ciepło pije wodę z bidona
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Nie musisz podawać synowi mm.
A jeśli chodzi o odstawienie, to ja bym po kolei zabierała karmienia, które Wam zostały zaczynając od tych najmniej ważnych. Jeśli syn sam się dobiera - trzeba próbować tłumaczyć. W nocy niech wstaje do niego mąż. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Dzięki za rady. Pomyślę, przemyślę i coś będę musiała przedsiewziąc. Bo nie będę go karmiła przeciez niewiadomo ile
![]()
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No i w sumie poszło gładko, jak wróciłam to jeszcze ze dwa razy spróbował ale już nic nie leciało i dał spokój. Teraz mam drugiego, ma już 19 miesięcy, na żaden tygodniowy wyjazd mi się nie zanosi więc na razie pije z piersi kilka razy na dobę (rano, wieczorem i ze dwa razy w nocy, jak nie jestem w pracy to jeszcze w południe przed drzemką) i nie bardzo chce mi sie go odstawiać "na siłę", w sumie też nie bardzo widzę sens tego odstawiania. Przecież nie będę go w tym wieku przyzwyczajać do butelki. Ciekawe jest też dla mnie, że nie raz dzieci 2-3 letnie piją mm z butelki na noc, czasem też jeszcze w nocy i to jest dla wszystkich OK, ale jeśli dziecko w takim wieku pije wieczorem i w nocy mleko z piersi to to już jest uważane za "dziwne" i "powinno sie już odstawić". A w sumie jaka to różnica? Na mój rozum to jak ma pić to lepiej niech pije z piersi niż mm. Sama się zastanawiam nad odstawianiem, ale... właściwie to nie wiem po co. Są jakieś konkretne powody? Serio pytam. Szczególnie, że "Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia. Po 6. m.ż dieta powinna zostać rozszerzona o owoce i warzywa, które stanowią posiłki uzupełniające. Karmienie piersią należy kontynuować do ukończenia przez dziecko 2 lat lub dłużej." Zgodnie z: http://dziecisawazne.pl/10-faktow-na...zacji-zdrowia/
Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania. o. Paweł Gużyński OP |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
mnie meczyly już pobudki bo wróciłam do pracy i ten wyjazd mi był bardzo na rękę. Tak to bym pewnie dalej karmiła 😉
Sent from my SM-J500FN using Wizaz Forum mobile app
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ja ze starszym też nie miałam problemów z odstawieniem. Po prostu wylądowałam na tydzien w szpitalu z antybiotykami i musial się przyzwyczaić ze cyca już nie ma. Jak wróciłam to nawet się nie pchał. Ale teraz z małym tak łatwo nie ma. A chce go odstawić bo najzwyczajniej w świecie męczy mnie to karmienie w nocy, a poza tym mały ma zęby i gryzie, a jak wiadomo gryzienie boli. Czasami też ciągnie, szczypie i w ogóle.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Synek odstawił się w wieku 26 miesięcy, kiedy urodziłam drugiego, bo mleko przestało mu smakować.
Ale czytałam, żeby obstawiać na zasadzie: nie odmawiać, ale też nie proponować..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:40.