|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Dla alergików
Mam problemy z komponowaniem diety. Nie dość, że jestem na diecie, to jeszcze mam alegrię pokarmową. Nie mogę jeść, cytrusów, wszelkich orzechów, produktów mlecznychi ryb. Z jajkiem i soją też nie mogę przesadzać.
No i teraz proszę Was o fajne przepisy (nie tylko na sałatki!!), które mogłabym wykorzystać. Edytowane przez rzęsa Czas edycji: 2006-02-16 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dla alergików
nie jestes sama, ja też mam taki problem, mam alergie pokarmową prawie na wszystko! no i niby nie powinnam jesc tych rzeczy, ale co, no z głodu bym umarła. a mianowicie mam alergie na aspiryne (salicylany) i dostałam wykaz w jakich produktach występują te salicylany, no i sa prawie we wszystkim
![]() ![]() http://www.celiakia.pl/?i=ksiazka na tej stronie były fajne przepisy, ale chwilowo cos nie działa. Wieczorkiem poszukam jeszcze jakichś fajnych przepisów, pewnie dietetyczne mają być ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
OOO! Czekam niecierpliwie.
Ja też mam ten problem. Bywają okresy kiedy jajek i soi też nie mogę tknąć. Niestety soja pod hasłem "hydrolizat białka" jest niemal w każdej wędlinie. Leków też wielu nie mogę brać, a okazem zdrowia nie jestem. Dobrze byłoby nie pogarszać sprawy jedzeniem tego, co najbardziej uczula. Kiedyś oglądałam fragment programu, gdzie dzieci z alergią kupowały w jakiejś cukierni specjalne ciasta dla alergików. Pomyślałam że może znacie jakieś przepisy np. na ciasto bez jajka i bez mleka (śmietany). Ja mam 1 przepis na rogaliki. Zaraz go poszukam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ROGALIKI NA PIWIE
2 szklanki mąki 1/2 szklanki piwa 25 dkg margaryny (bezmlecznej ![]() 2 łyżki cukru cukier waniliowy dżem lub konfitury Mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać piwo i cukier . Uformować kulę i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Wysypać mąką, ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć dżem i zawinąć rogaliki. Układać je na blasze. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, znalazłam stronę na której jest artykuł o diecie bez mleka i obok są różne przepisy http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,57442,2214510.html może się przydadzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wojtusia! Jesteś genialna!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A ja mam alegrie na gluten, kukurydze (nie moge zwyklej maki kukurydziana zastąpic), jajka, mleko, orzechy.... Do tego mam cukrzyce. Ja to mam dopiero problem. Ale staram sobie jakoś z tym radzić. Nie ma co.
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Ja polecam dla alergików sok z marcheki i deser z galaretki i banana i do tego bita śmietana na wodzie. Mojemu dziecku nic nie jest od tego a też ma problem taki jak ty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:42.