Wydłużenie wieku emerytalnego. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-11, 18:41   #1
Trzepotka
Zakorzenienie

Exclamation

Wydłużenie wieku emerytalnego.

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-11-20 o 21:01
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-11, 18:46   #2
sine.ira
BAN stały

Dot.: Wydłużenie wieku emerytalnego.

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Myślę, że nie dożyję i to mnie trzyma dzisiaj przy życiu
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-11, 18:52   #3
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Myślę, że nie dożyję i to mnie trzyma dzisiaj przy życiu
jw
Asji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-11, 19:01   #4
Heledore
Zakorzenienie

Kobitki w rodzinie zarówno ze strony ojca jak i matki są raczej długowieczne wiec prawdopodobnie ja niestety dożyje... pytanie gdzie do jasnej anielki bede w tym wieku pracowac

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-11, 19:04   #5
sine.ira
BAN stały

Serio, wkurza mnie to powoływanie się na te durne statystyki dot. wydłużania się życia.
Może i będziemy żyć dłużej ale w jakiej formie ? Podobno w ciągu najbliższych 20 lat, co trzecia osoba w Polsce będzie miała do czynienia z chorobą nowotworową - w sensie, zachoruje na raka.
Fakt, że opieka medyczna coraz lepsza ale to chyba będzie tylko skutkowało przedłużaniem życia ludzi w kiepskiej kondycji zdrowotnej. Kuźwa, przez dekadę żarliśmy sól drogową i cholera wie co jeszcze, a ci tu śpiewają o długim życiu. W jakiej formie to życie będziemy spędzać, ciekawe. Żyć a wegetować to różnica jednak.

Poza tym to żadna "reforma" systemu emerytalnego, co najwyżej - zmiana. Zresztą zmiana, która nie dotyczy wszystkich - w końcu grupy uprzywilejowane emerytalnie dalej mają sie dobrze i ich to nie dotyczy. W ogóle, szkoda gadać po prostu.

Pamiętam jak wchodziła poprzednia reforma (kiedy otwierano OFE) i jakież to eldorado miało być dla emerytów, wakacje pod palmami i Bogdan mówi bankowy. I co ? I wielkie goowno. Stracili i roztrwonili dwie dekady. I dalej jesteśmy w punkcie wyjścia. Żenujące.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2012-05-11 o 19:06 Powód: literówki
Stary 2012-05-11, 19:06   #6
mad86
Zakorzenienie

pojde na rente ^^ Na 1000000% bede miala chorobe zawodowa
Stary 2012-05-11, 19:15   #7
zla panienka
Zadomowienie

urodzę 9 dzieci będą mnie utrzymywać

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-11, 19:39   #8
Angel_00
Zakorzenienie

A ja się nie martwię.... przez 20-30 lub więcej lat może być tyle zmian, że nie mam zamiaru się martwić co będzie

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-11, 19:44   #9
ever-dream
Wtajemniczenie

Ja tam coraz poważniej planuję wyjazd z naszego "cudownego" kraju. Kiedyś bym się nie dała za żadne skarby namówić, ale teraz... coraz częściej o tym myślę. Może Kanada... Nowa Zelandia mi się marzy, ale ponoć dostanie się tam graniczy z cudem (no chyba, że skończyło się medycynę , niestety nie łapie się).

Może w innych krajach UE wiek emerytalny jest podobny, ale u nich jest inna kultura pracy i przestrzeganie praw pracowniczych, bo u nas to się pracownika traktuje fatalnie, nieraz 12h człowiek tyra, a pensja głodowa (nieważne czy bogata firma czy biedna, zawsze zapłaci ci najniższą pensję za jaką zgodzisz się jeszcze pracować ).
Stary 2012-05-11, 20:03   #10
moninika
Raczkowanie

GG do moninika

Niedługo zostanę pielęgniarką - nie wyobrażam sobie dźwigania pacjentów na oddziale w wieku ponad 60 lat... To jest niebezpieczne szczególnie dla nich - pielęgniarka, która będzie miała już problemy ze wzrokiem, słuchem, poruszaniem się... Chory kraj. Mam nadzieję, że pewnego dnia uda mi się stąd wyjechać i urządzić sobie NORMALNE życie na nowo.
moninika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-11, 21:38   #11
pendraiw
Zakorzenienie

Nie martwię się tym wogóle, za chwile będą zmiany , obniżą wiek emerytalny zobaczycie, potem znów podwyższą...wkońc u coś musza robić
Stary 2012-05-11, 23:09   #12
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zla panienka Pokaż wiadomość
urodzę 9 dzieci będą mnie utrzymywać
Jakoś tutaj na forum najczęściej wypowiadają się dziewczyny, które w ogóle nie zamierzają mieć dzieci więc i tak za te dwadzieścia lat będzie krucho z tymi proporcjami pracujący/ korzystający z emerytury. I pozostaje jeszcze pytanie jak wysokiej emerytury i czy to będzie faktycznie korzystanie (jak u naszych zachodnich sąsiadów którym emeryturka upływa od wycieczki do wycieczki) czy wegetacja i wydzielanie sobie kromek chleba
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 06:52   #13
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Jakoś tutaj na forum najczęściej wypowiadają się dziewczyny, które w ogóle nie zamierzają mieć dzieci więc i tak za te dwadzieścia lat będzie krucho z tymi proporcjami pracujący/ korzystający z emerytury. I pozostaje jeszcze pytanie jak wysokiej emerytury i czy to będzie faktycznie korzystanie (jak u naszych zachodnich sąsiadów którym emeryturka upływa od wycieczki do wycieczki) czy wegetacja i wydzielanie sobie kromek chleba
Emerytury dzisiejszych dwudziesto-dzwudziesto kilkulatek[tak, kobiet, bo one mają z reguły niższe świadczenia] będą zapewne wynosić jakieś 30-35% ostatniego poboru. Jakoś nie widzę tutaj opcji na wycieczki, coś bliżejtego wydzielania będziemy...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 06:57   #14
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Już jestem zmęczona na samą myśl o tym... jeszcze 34 lata...

Opcja optymistyczna: i tak z dziecięć razy się to zmieni
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 09:48   #15
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Szczerze??

W nosie mam całą tą debatę o wydłużeniu wieku emerytalnego, bo:

a) na razie nie mam pracy, więc na dzień dzisiejszy bym em nie dostała
b) jestem młoda, więc mam gdzieś to wydłużenie bo zanim się zetarzeje, rząd zmieni się 10 razy, a system em pewnie jeszcze więcej razy.

Śmiesza mnie te debaty na Wizażu. Myślę, że głos powinny zabierać kobiety 50+, którym ten temat jest najbliższy, a wydaje mi się, że przedział wiekowy użytkowniczek Wizażu jest znacznie niższy, także problem ten nas nie dotyczy

Wychodzę z założenia, że nie należy się przejmować problemami, które nas nie dotyczą

Przyjdzie czas, będzie rada.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 10:13   #16
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Śmiesza mnie te debaty na Wizażu. Myślę, że głos powinny zabierać kobiety 50+, którym ten temat jest najbliższy, a wydaje mi się, że przedział wiekowy użytkowniczek Wizażu jest znacznie niższy, także problem ten nas nie dotyczy

Wychodzę z założenia, że nie należy się przejmować problemami, które nas nie dotyczą

Powalająca logika
Nas, 20-30 latek problem ten nie dotyczy, a to właśnie nam ten wiek najbardziej wydłużono. Dzisiejsze 50 latki będą pracowały dłużej o dwa lata bodajże. Dodatkowo, my 30 latki od początku jesteśmy w OFE, które nas właściwie okradało naliczając sobie gigantyczne zyski z obracania naszą kasą, a my z tego nie mamy praktycznie nic i np. po 10. latach stażu pracy, na swoich kontach w OFE mamy zgromadzone jakieś marne grosze (zresztą w ubiegłym roku rząd i po te grosze wyciągnął łapę i przetransferował jej do ZUSu dla obecnych emerytów).
ZUS nam właściwie niczego nie gwarantuje, w przeciwieństwie do obecnych 50 latek, które są w tym starym trybie ubezpieczenia emerytalnego. Co Ty opowiadasz, dziewczyno ? Poważna jesteś ?

Może teraz Ci się wydaje, że problem Ciebie nie dotyczy, bo emerytura to dla Ciebie bardzo odległa perspektywa ale uwierz - nie obejrzysz się, a stuknie Ci -dziesiątka. Czas tak szybko płynie, że strach się bać. Niedawno kończyłam studia, pamietam to jak dziś, a było to prawie 10 lat temu.

Nie liczyłabym na to, że jakikolwiek następny rząd to zmieni. Co najwyżej podniesie ten wiek jeszcze bardziej.
Zresztą w samym podniesieniu wieku emerytalnego aż tak wielkiego problemu nie widzę. Problem w tym, że to niczego de facto nie zmieni jeżeli nie wprowadzi się kolejnych, niezbędnych zmian. Nie przeprowadzi się prawdziwej REFORMY, a nie tego żałosnego rozwiązania przypominającego pudrowanie pryszcza.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2012-05-12 o 10:19
Stary 2012-05-12, 10:29   #17
Aimee_J
Zakorzenienie

Dla mnie ta reforma to jest takie... robienie byle czego byleby nikt nie powiedział, ze się nie robi.

Nie musze myślec o sobie za 35 lat, trochę wody w Wisle do tego czasu upłynie. Ale skóra mi cierpnie, gdy patrzę na moich Rodziców. Szczególnie na Mamę, która właśnie starciła pracę i nie ma specjalnych szans na znalezienie nowej.

Dla mnie to rząd zabiera się za to od d... strony. Co z tego, ze wydłuża okres emerytalny do 67 roku życia, skoro tylu ludzi nie ma pracy zarówno młodych jak i starszych. Skoro nie ma pracy to gdzie oni mają do tych 67 lat dociągnąć? Idę o zakład, ze ostatecznie ludzie usłyszą: nie pracowałeś to się nie dziw., ze na starość nie masz za co życ. Tylko gdzie oni mają tę pracę znaleźć?

Póki co mam wrażenie, że wszystkie działania rządu zamiast poprawiać nasz byt, zachęcać do tworzenia firm, istniejące do rozwoju i tworzenia nowych miejsc pracy, pomagać kobietom i mężczyznom w wychowaniu dzieci [chociażby przez otwieranie żłobków i przedszkoli, zamiast je zamykać] - wpędzają nas w kryzys. Ludziom nie opłaca się zatrudniać legalnie nowych osób, nie opłaca się mieć dzieci. A potem się wszyscy dziwią, że społeczeństwo się starzeje i nie ma na nic pieniedzy.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 11:37   #18
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość

Dla mnie to rząd zabiera się za to od d... strony. Co z tego, ze wydłuża okres emerytalny do 67 roku życia, skoro tylu ludzi nie ma pracy zarówno młodych jak i starszych. Skoro nie ma pracy to gdzie oni mają do tych 67 lat dociągnąć? Idę o zakład, ze ostatecznie ludzie usłyszą: nie pracowałeś to się nie dziw., ze na starość nie masz za co życ. Tylko gdzie oni mają tę pracę znaleźć?
oglądałam wczoraj późno w nocy debatę gdzie przez chwile poruszono problem miejsc pracy dla osób starszych. Wg. szanownych polityków to nie problem, bo już za 10-15 lat z powodu niżu demograficznego braknie nam rak do pracy, a co za tym idzie pracodawcy będą zmuszeniu zatrudniać starszych....

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 11:54   #19
Aimee_J
Zakorzenienie

Taaa... Ale nie biorą pod uwagę, że do tej pory wyniszczą gospodarkę do tego stopnia, że firm nie będze stać na pracowników. Już ich nie stać.

Przyznam się szczerze, ze nie wiem czy moje rozumowanie jest słuszne, ale czy gdyby zacząć inwestować w pomoc dla rodziców, czyli żłobki, przedszkola, ulgi rodzinne itd., sytuacja z przyrostem na poziomie ujemnym by się nie poprawiła? Teraz ludzie decydują się na jedno dziecko, bądź wcale, bo ich nie stac, albo chcąc je utrzymać pracując, nie mogą dla niego znaleźć opieki.
I czy obniżanie podatków, zamiast ich podwyższanie nie zachęciłoby pracodawców do rozwijania firm i zwiększania zatrudnienia? Co w konsekwencji prowadziło by do tego, ze więcej osób by te podatki płaciło, bo zwyczajnie miałoby z czego, mogłoby zarabiać i - nie oszukujmy się - wydawać?

Szczerze mówiąc biorę to na chłopski rozum i dopuszczam, ze mogę się mylić. Ale jak widać rozwiazania dotychczasowe rządu raczej nam sytuacji nie poprawiają. przynajmniej ja nie zauważyłam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-12, 13:54   #20
ulinkaaa
Zakorzenienie

Ja tak jak dziewczyny uważam, że nie ma co panikować, bo to się zmieni jeszcze kilkanaście razy. Jeśli w przyszłych wyborach parlamentarnych PiS dojdzie do władzy (a obawiam się, że tak się może stać), to pierwszą rzeczą jaką zrobi, to wycofa tę ustawę.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 14:41   #21
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ulinkaaa Pokaż wiadomość
Ja tak jak dziewczyny uważam, że nie ma co panikować, bo to się zmieni jeszcze kilkanaście razy. Jeśli w przyszłych wyborach parlamentarnych PiS dojdzie do władzy (a obawiam się, że tak się może stać), to pierwszą rzeczą jaką zrobi, to wycofa tę ustawę.
: hahaha:

Moze w to uwierze SLD wycofowało nowe matury dzięki Bogu
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 14:48   #22
chwast
Zakorzenienie

Szkoda, że jest tak wielu biernych ludzi w tym państwie - później władza może hulać a hulać bo i tak powiecie "mnie to nie dotyczy".
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 14:52   #23
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Szkoda, że jest tak wielu biernych ludzi w tym państwie - później władza może hulać a hulać bo i tak powiecie "mnie to nie dotyczy".
A byłąs wczoraj na Wiejskiej?

Jest jedna bardzo aktywna kobieta z Peło- matka karmiąca 3 tygodniowe dziecie zostawiła i poszła głosować za przedłużeniem wieku emerytalnego a teraz zrobiłą wielki szum,że ją nie chciano wypuścić i zrzucono z barierki. Żenada
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-12, 15:13   #24
Felis pardina
Raczkowanie

Jakie są główne powody wdrążenia w życie tej ustawy?
Felis pardina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 15:16   #25
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Felis pardina Pokaż wiadomość
Teoretycznie u nas i w innych krajach z długim wiekiem emerytalnym głównym powodem jest niż demograficzny, w efekcie czego nie będzie miał kto pracować na emerytury.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 15:17   #26
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Felis pardina Pokaż wiadomość
Średnia długość życia wydłużyła się, rodzi się mniej dzieci czyli nie będzie miał kto utrzymywać starzejącego się społeczeństwa. Gospodarki nie stać na emerytury chyba i lepiej byłoby aby ludzie posłusznie pracowali do 67 r życia po czym udawali się na spoczynek. Wieczny.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-12, 15:17   #27
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Szczerze??

W nosie mam całą tą debatę o wydłużeniu wieku emerytalnego, bo:

a) na razie nie mam pracy, więc na dzień dzisiejszy bym em nie dostała
b) jestem młoda, więc mam gdzieś to wydłużenie bo zanim się zetarzeje, rząd zmieni się 10 razy, a system em pewnie jeszcze więcej razy.

Hahahahahaha, nie no padłam. Dziewczyno, panie po 50tce to będą pracować dłużej o kilka(naście) miesięcy, to my będziemy siedzieć w pracy do 67 r.ż., także ta ustawa powinna Cię bardzo obchodzić. No tak, ale łatwiej nie wiedzieć i mieć w nosie.

Ja naprawdę nie miałabym nic przeciwko tej ustawie, gdyby Polacy mieli zapewnioną należytą opiekę medyczną i godziwą pensję, urlopy. Ale u nas ani jedno ani drugie, a pracować musimy do samej śmierci (i to dosłownie).

Ja na razie będę się martwić skończeniem studiów, a potem ewentualną emigracją Co nie zmienia faktu, że oburza mnie to wszystko.

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2012-05-12 o 15:20

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-12, 15:29   #28
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Ja naprawdę nie miałabym nic przeciwko tej ustawie, gdyby Polacy mieli zapewnioną należytą opiekę medyczną i godziwą pensję, urlopy. Ale u nas ani jedno ani drugie, a pracować musimy do samej śmierci (i to dosłownie).
.
Ostatnio spojrzałam na tablicę z klepsydrami przy moim kościele, bo przewinęło mi sie znajome nazwisko. I co się okazało? Na jakieś 10 tylko jedna osoba dotrwała wieku emerytalnego proponowanego przez PO -_-
Stary 2012-05-12, 15:45   #29
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Ostatnio spojrzałam na tablicę z klepsydrami przy moim kościele, bo przewinęło mi sie znajome nazwisko. I co się okazało? Na jakieś 10 tylko jedna osoba dotrwała wieku emerytalnego proponowanego przez PO -_-
U mnie w mieście jest dużo klepsydr ludzi po 70tce, ale jeśli ludzie będą pracować fizycznie do tak późnego wieku, albo ogólnie będą mieć stresujące prace, to niedługo będzie to rzadkość. Mój ojciec jest zawodowym kierowcą, nie wyobrażam sobie, jak on ma jeździć zawodowo jako pan po 60tce. Przecież to już refleks nie ten, wzrok siada itp.
Stary 2012-05-12, 15:51   #30
vanadis
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ulinkaaa Pokaż wiadomość
A mi się coś wydaje, że się nie zmieni, bo i po co? Co mają sobie zapewnić mniejsze wpływy do budżetu, mają dać komuć emeryturę wcześniej? Dobre żarty A tyraj sobie ...
a z postu khloe to nie wiem czy śmiać się czy płakać, że takie polska młodzież ma podejście ...

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości