|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 | ||
Zakorzenienie
|
ALLEGRO-naciągacze!!!
Dziewczyny ,mam problem.
Chciałam zakupić towar w sklepie i wstawiłam towar do koszyka.Myślałam,że coś dokupię u sprzedawcy,ale nic nie znalazłam i kliknełam KUP TERAZ zapominając,że towar jest już w koszyku i zakup się skolonował. Wyjasniłam sprawę ze sprzedającym i wysłał mi towar w/g prosby. Sama sprzedaję na allegro i również zdarzylo mi się,że klient wcisnął 3 szt zamiast jedną. Mozna zaznaczyć,że klient zwrócił towar w ramach reklamacji i zwrotu. I jaka niespodzianka mnie spotkała wczoraj. Dostaję wiadomość z allegro,.ze sprzedający ubiega się o zwrot prowizji z powodu : NAWIĄZANO KONTAKT ,LECZ KUPUJĄCY ODMÓWIŁ ZAKUPU zaskoczona tym faktem napisałam do sprzedającego o zmianę : towar został odesłany w ramach reklamacji i zwrotu Byłoby to dla niego i dla mnie dobrym rozwiązaniem,ale nie odpisał mi tak: Cytat:
odpisałam tej pani tak: Cytat:
czy jej propozycja jest zgodna z prawem? czy nie jest to naciąganie ludzi? EDYTUJĘ post ,poniewaz znalazłam opcję ubiegania się o zwrot prowizji z tytułu mylnego zaznaczenia ilość sprzedanych przedmiotów. jest to opcja korzystna dla sprzedającego i kupującego,bez karania jednej ze stron. mam nadzieję,że komuś pomoże w problemie Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-06-11 o 10:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Kuźnia inspiracji
|
Dot.: ALLEGRO-naciągacze!!!
pewnie, że jest, nie powinni stosować czegoś takiego.
Raz zdarzyło mi się, że kliknęłam jedną rzecz dwukrotnie i sprzedawca anulował wszystko bez problemów ani takich prób naciągań. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
noi pani poinformowała mnie,że innej drogi nie ma jak zakup jej towaru.
tak więc zgłosiłam spór,wkleiłam skrin maila od naciągacza i wysłałam do allegro. ciekawe jak się rozwinie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
KOTerator
|
Raz omyłkowo kliknęłam na all w aukcji kilka sztuk i sprzedawca poprosił o dodanie do kosztów jednej sztuki i wysyłki jakąś śmieszną kwotę 2-3zł chyba to było jako prowizję za te dodatkowe sztuki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Po 1. Sprzedawca nie sprzedał przedmiotu więc chce odzyskać prowizję od sprzedaży - normalna rzecz. Do tego podał powód zgodny z prawdą, więc nie wiem dlaczego dziwi Cię to, że nie zrobił tak, żebyś Ty problemów nie miała.
Po 2. Proponowanie zakupów poza Allegro jest zabronione. W ogóle zabronione jest wysłanie maila o przykładowej treści "zapraszamy również do naszego sklepu internetowego". Powinnaś to zgłosić, z tym, że nie wiem po co zakładałaś spór w tym przypadku. Nie kupiłaś przedmiotu, bo odmówiłaś zakupu - powód zgodny z prawdą, więc nie wiem czego oczekujesz. I tak dostaniesz ostrzeżenie. Zgłoś to po prostu przez formularz kontaktowy. Swoją drogą Ty próbujesz wymusić cofnięcie procedury zwrotu prowizji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Też sprzedaję czasem na All. Raz jedna osoba wcisnęła 3 sztuki zamiast 1. Też ubiegałam się o zwrot prowizji.
Co do propozycji POZA ALL. jest to niezgodne z zasadami na All.
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
ale prowizję można odzyskać bez szkody dla kupującego.... to jest zwykłe naciągactwo (meil) i zlośliwośc tej pani ( nie zgodziła się na dobrą propozycję kupującej, dla niej bez różnicy do odzyskania prowizji)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie chce cofnięcia zwrotu prowizji,bo w przypadku zaznaczenia innej opcji sprzedawca i tak ja dostanie.poprostu nie bedzie szkody dla mnie wiem,poniewaz ja tak robiłam i jest to zgodne z prawem. chciałam ugodowo załatwić sprawę,poniewaz kupiłam towar,ale omyłkowo zaznaczyłam 2 szt zamiast jedną.jesteśmy ludźmi i zdarzają się pomyłki. prosiłam sprzedawce o zmianę uzadasnienia,ale w odpowiedzi dostałam oferte zakupu. widocznie sprzedającemu,aż tak nie zależy na UCZCIWOŚCI,skoro proponuje mi taką "ugodę" dodatkowo sprzedająca była mi winna przysługę,ponieważ źle dostarczono mi przesyłkę.oczywiście dzięki uczciwości starszej pani,która odebrała moją paczkę(4 bloki dalej) dostałam to co zapłaciłam. nie opisałam tego z komentarzu,choć mogłam.jestem wyrozumiałym człowiekiem,a spotkałam się z chamstwem Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-06-10 o 19:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
zaznaczenie w takich wypadkach, że powodem jest zwrot lub reklamacja towaru, to tylko dobra wola sprzedającego. ten sprzedający jej nie ma, jest łasy na kasę i chce jeszcze coś opylić. i to należy zgłosić, a nie fakt, że rzetelnie wybrał powód dotyczący odzyskania prowizji.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie dlatego,że "uczciwie" zaznaczyl sprawę,ale dlatego,że nieuczciwie pogrywa.jest mi przykro z tego powodu,bo nie uważam ,żebym celowo unikała zakupu.gdbym nie została ukarana upomnieniem ,także bym tego nie zgłosiła. nie lubię takich sytuacji,ale nie będę patrzeć przez palce na kogoś o podwójnej moralności ![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-06-10 o 20:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Możesz zgłosić to, że oferuje sprzedaż poza portalem i to by było na tyle.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
oferuje zakupy w zamian za unieważnienie ubiegania się o zwrot i karę dla mnie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do propozycji - facet chce wyjść na swoje, więc próbuje się jakoś dogadać. Zaproponował Ci zakupy poza Allegro, może to niezgodne z regulaminem, ale każdy kto choć chwilę siedzi na serwisach aukcyjnych wie, że takie rzeczy są powszechną praktyką. Niejeden przedmiot kupiłam i sprzedałam "poza Allegro" i nie uważam, żeby to było jakoś wielce nieuczciwe. ![]() Oburzasz się, że facet nie chce skłamać, że "towar został odesłany w ramach reklamacji i zwrotu", ale sama zgłaszasz Allegro, że to on jest nieuczciwy, bo zaproponował Ci zakupy poza portalem. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie rozumiem Twojego stwierdzenia "dobra propozycja". Dobra jest tylko dla kupującej, dla sprzedawcy obojętna, więc wcale znowu taka dobra nie jest. A może jest to sprzedawca służbista i w przypadku komentarzy i procedur zwrotów prowizji trzyma się regulaminu albo sumienie nie pozwala mu skłamać ![]() Cytat:
doskonale zrozumiałam. Ostatnim moim zdaniem piłam do tego: Cytat:
Widzę, ża aktualnie jednak chcesz cofnięcia procedury. Z tym, że sprzedawca na pewno tego nie zrobi, bo jeśli ją cofnie, nie będzie mógł rozpocząć jej ponownie i zmienić powodu, więc będzie te kilka groszy stratny. Nie da się powodu teraz zmienić. Poszła procedura i już. Cytat:
Co do sedna: oczywiście, że masz rację, że jesteśmy tylko ludźmi i pomyłki się zdarzają. Tylko jak widzisz sama, jeśli zrobisz taki błąd jesteś później zdana na łaskę sprzedawcy. Tak jak pisałam, nie wiem po co założyłaś spór, takie rzeczy zgłasza się przez formularz kontaktowy (usługi -> Kontakt z Obsługą Użytkownika). Jak już sobie założyłaś ten spór, to niech to idzie swoją drogą, a oprócz tego zgłoś naruszenie regulaminu jeśli tak bardzo chcesz sprzedawcy dopiec Edytowane przez taka_sobie_jedna Czas edycji: 2012-06-10 o 21:15 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A zapłaciłas za wszystko, czy za częśc.
jesli za wszystko, towar mozesz zwrocic: Tak. Zwrot zakupionego towaru może nastąpić w wyniku postępowania reklamacyjnego oraz w przypadku zakupu dokonanego poza lokalem sprzedawcy (np. u nas w domu) i umów zawieranych na odległość (np. zakupionych przez telefon lub internet), a także gdy strony tak postanowiły. W przypadku zakupu towaru przez internet na podstawie ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, mamy prawo do zwrotu towaru bez podania jakiejkolwiek przyczyny w okresie do 10 dni od otrzymania towaru, a w przypadku kiedy sprzedawca nas nie poinformował o tym prawie to czas jego obowiązywania wydłuża się nawet do 3 miesięcy. Wysyłając towar do sprzedawcy należy dołączyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Sprzedawca powinien wybrać taką opcję ubiegania się o zwrot
"Czy sfinalizowałeś transakcję z tym Kupującym Jeśli "Tak", ile przedmiotów sprzedałeś?"
![]() |
![]() |
#17 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
zamówiłam 2 szt omyłkowo.wytłumaczyłam to ze sprzedawcą i nie było problemu.przyjął moje wytłumaczenie i powiedział,że to odkręcimy. ja zapłaciłam za jedną sztukę,a on wysłał mi towar w/g zapłaty.ja wystawiłam POZYTYWNY komentarz ,on TEŻ. dostałam maila z allegro o tym,że sprzedawcazamierza ubiegać się o zwrto prowizji z tytułu nie zapłacenia za towar.napisałam list do sprzedawcy prosząc go o zmianę uzasadnienia na tak,zebym nie miaa problemów.w odpowiedzi dostałam maila,że MAM KUPIĆ COŚ W JEGO SKLEPIE POZA ALLEGRO na konkretną kwotę (tu ja podał),a on odstąpi od zwrtu prowizji. napisałąm,że moge mu zwrócić koszt prowizji,ale nie zgadzam się na inne zakupy,które sa kilkakrotnie wyższe i prosze o polubowne załatwienie sprawy,bo on tez złamał prawo nciągając mnie na zakupy poza allegro.poza tym sprzedawca tez nie był bez winy,bo mój towar wylądował daleko od mojego miejsca zamieszkania,ale ja tego nie ciągnęłam,bo uwazam,że każdy ma prawo do pomyłki ![]() w odpowiedzi przeczytałam,że albo zakupy,albo koniec tematu. i tylko dlatego zgłosilam problem do allegro. dlaczego ja mam byc w porządku dac sie kopać ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
sprzedaje na allegro i znam stawki ![]() miedzy nami był wymiana kilku maili ,ale tylko z mojej strony była chęć ugody Cytat:
czy ty myslisz,że ja chętnię wróce do niego? to wielki błąd wielu handlarzy .w trakcie mojej prawy spotkałam się z wieloma cwaniakami ,ale to jest krótkotrwale,ponieważ ludzie mają dobrą pamięć i lubia plotki,a te cwaniaczki co nie chciały uwzględniać reklamacji już dawno splajtowały Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-06-11 o 08:49 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.