|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Co wybrać?
Witam drogie Wizażanki!
Od jakiegoś czasu borykam się z problemem dotyczącym mojej przyszłości. We wrześniu rozpoczynam naukę w liceum ogólnokształcącym. Złożyłam jak do tej pory wymagane dokumenty. Na pierwszym miejscu wybrałam liceum o profilu hiszpańskim( 4-letnie) z rozszerzonym j.hiszpańskim, literaturą hiszpańską, historią i geografią nauczaną dwujęzycznie. Myślałam, że z powodzeniem jakoś przetrwam to liceum, zdam maturę. Nawet znalazłam ciekawy kierunek studiów: filologia hiszpanska (nie iberyistyka!) ze spacjalnoscia translatorstwa (czy jak to tam sie zwie) a potem myslalam o pracy tlumacza przysieglego albo tego co pracuje w wydawnictwach. Posluchalam opinii wielu ludzi, ze po filologii nie ma pracy itd. Kompletnie nie nadaje sie do przedmiotow scislych a w role wchodza glownie te humanistyczne i obce. Moze nie chcecie ingerowac w moje zycie, ale chetnie bym przemyslala wasze sugestie. Jednym slowem: pomocy! Nie mam pojecia co mam robic. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
na przekór do celu
|
Dot.: Co wybrać?
Po pierwsze wątek "szkolna ławka" byłby odpowiedniejszy na taki temat.
Po drugie - spróbuj zapytać ludzi o jakikolwiek kierunek. Zawsze znajdziesz wypowiedź "po tym nie ma pracy". Więc głowa do góry, to od Ciebie zależy czy będziesz pracować w zawodzie, trzeba inwestować w siebie zawczasu, rozwijać się a praca w końcu się znajdzie ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Już i tak zrobiłam małe zamieszanie odnośnie miejsca mojego wątku więc chyba na razie pozostanie tutaj
![]() Czyli mam rozumieć, że hiszpański nie jest błędem? Dziękuję za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Mów mi Rosia :)
|
Cytat:
Powodzenia. P.S. Pracuję w wydawnictwie. Na piętrze mam m.in. osobę po prawie, osobę po dziennikarstwie, osobę po telekomunikacji, ochronie środowiska i filologii angielskiej. Żadna z nich nie pracuje w zawodzie. ![]() A tłumacz w wydawnictwie zwykle jest freelancerem, pracuje w systemie zleceń, nie siedzi w wydawnictwie. Co nie zmienia faktu, że praca fajna, a i mainstream wydaje teraz sporo hiszpańskojęzycznych autorów. Edytowane przez rochelle_ Czas edycji: 2012-06-12 o 08:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.