Chcę mieć dzidziusia - dziwne? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-19, 15:35   #1
nopreservative
Raczkowanie

Chcę mieć dzidziusia - dziwne?

Witam drogie Wizażanki, jestem w związku prawie rok, ale z TŻ znam się od dziecka. Od pewnego czasu myślę jak cudownie mieć dziecko, mimo że za pół roku będę miała dopiero 18 lat. Mam dziwne odruchy jak zobaczę kobietę idącą z wózkiem wkuwam wzrok w nią z uśmiechem, jak zobaczę małe ciuszki i skarpetki takie malutkie. Myślę że fajnie byłoby być młodą mamą. Oczywiście wiem że dziecko to nie zachcianka i jak się znudzi to odstawie na półkę, wiem ponieważ mam małą siostrę która ma teraz 3 latka i bardzo lubiłam i lubię się nią zajmować i często wyobrażałam sobie że to moja córeczka, wspaniałe uczucie. Bardzo lubię małe dzieci ale czy normalne że w tym wieku chciałabym już dzidziusia ?
nopreservative jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-19, 15:49   #2
dobbinka
Zakorzenienie

Dot.: Chcę mieć dzidziusia - dziwne?

Cytat:
Napisane przez nopreservative Pokaż wiadomość
Witam drogie Wizażanki, jestem w związku prawie rok, ale z TŻ znam się od dziecka. Od pewnego czasu myślę jak cudownie mieć dziecko, mimo że za pół roku będę miała dopiero 18 lat. Mam dziwne odruchy jak zobaczę kobietę idącą z wózkiem wkuwam wzrok w nią z uśmiechem, jak zobaczę małe ciuszki i skarpetki takie malutkie. Myślę że fajnie byłoby być młodą mamą. Oczywiście wiem że dziecko to nie zachcianka i jak się znudzi to odstawie na półkę, wiem ponieważ mam małą siostrę która ma teraz 3 latka i bardzo lubiłam i lubię się nią zajmować i często wyobrażałam sobie że to moja córeczka, wspaniałe uczucie. Bardzo lubię małe dzieci ale czy normalne że w tym wieku chciałabym już dzidziusia ?
Normalne. Zacznij się uczyć porządnie do matury, to ci przejdzie. Serio.
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-19, 15:56   #3
nopreservative
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dobbinka Pokaż wiadomość
Normalne. Zacznij się uczyć porządnie do matury, to ci przejdzie. Serio.
matura dopiero za dwa lata.
Stary 2013-10-19, 16:33   #4
dobbinka
Zakorzenienie

Cytat:
matura dopiero za dwa lata.
To wybierz same rozszerzone i już zacznij się uczyć. Chyba masz za dużo czasu, szczerze mówiąc. Pewnie będziesz miała 'jazdy' macierzyńskie, ale zacznij od świnki morskiej, potem kotek albo piesek, bo dziecko w średniej szkole nie świadczy o dojrzałości, wręcz przeciwnie. No i zawsze zapytaj rodziców i partnera, jak się zapatrują na twoje marzenia. a jak skończysz 18 lat, to przynajmniej partnera. I wylicz sobie ile dziecko kosztuje. To potrafi osłabić takie ciągoty trochę.
Stary 2013-10-19, 16:44   #5
ancooora
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak miałam z 10 lat to też chciałam mieć dziecko Teraz wygląda to tak, że jestem w stałym związku od 8 lat, sama mam 26 lat i ostatnią rzeczą o której marzę to mieć dziecko
Pasjonatka fotografii i przyrody
Kocham zwierzęta a ludzi tylko lub
ancooora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-19, 17:03   #6
_ema_
Zakorzenienie

Ja też jak byłam młodsza to zachwycałam się brzuszkami, małymi ubrankami i słodkimi buźkami. A teraz za pół roku będę mężatką i mam nadzieję, że dziecko nie pojawi się wcześniej niż za 5 lat.
Nie rób nic głupiego, bo przekreślisz sobie i dziecku życie przez głupią zachciankę, która tak samo szybko zniknie jak się pojawiła.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-19, 18:33   #7
201607111040
Konto usunięte

Ja też miałam czasem takie jazdy jak rozczulanie się nad małymi dziećmi, potrafię patrzeć godzinami na słodkie małe dzieci, ale dziecka teraz za cholere bym nie chciała! Pomyśl o tym ile jeszcze przed tobą, o tym czy jesteś gotowa psychicznie ale też finansowo na bycie mamą.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-19, 18:44   #8
prima_ballerina
Raczkowanie

Mademoiselle, pomyśl nad tym jak chcesz aby Twoje życie wyglądało za 5 lat.

Aby wychować właściwie dziecko trzeba poświęcić ogrom pracy matczynej i tatuśkowatej. Przy czym popatrz tez na jedną czesto pomijaną rzecz a fundamentalną.

Czy rodzice mają jakąś władzę nad dzieckiem?żyjemy w czasach krytycznych, a idą takie o których niewielu chciałoby śnić. nie chcę nikomu w taką śliczną noc psuć humoru)

Zwiedź kilka rzeczy, skosztuj surwiwalu a w wolnych chwilach poczytaj o tym, ile rząd ma do powiedzenia w sprawie Twojego dziecka. Wiem że wiele dam to zlekceważy.
prima_ballerina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-19, 19:14   #9
201607111040
Konto usunięte

Masz jakieś małe dziecko w rodzinie/u znajomych? Zostań z nim na kilka godzi a przejdzie ci na jakiś czas
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-19, 20:14   #10
nopreservative
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dobbinka Pokaż wiadomość
To wybierz same rozszerzone i już zacznij się uczyć. Chyba masz za dużo czasu, szczerze mówiąc. Pewnie będziesz miała 'jazdy' macierzyńskie, ale zacznij od świnki morskiej, potem kotek albo piesek, bo dziecko w średniej szkole nie świadczy o dojrzałości, wręcz przeciwnie. No i zawsze zapytaj rodziców i partnera, jak się zapatrują na twoje marzenia. a jak skończysz 18 lat, to przynajmniej partnera. I wylicz sobie ile dziecko kosztuje. To potrafi osłabić takie ciągoty trochę.
Ale to że mam 17 lat i napisałam tak nie znaczy że musisz pisać że jestem dzieckiem i że mam zacząć od świnki morskiej, napisałam że chciałabym i czy to dziwne a nie że jestem w ciąży czy się staram.

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Ja też jak byłam młodsza to zachwycałam się brzuszkami, małymi ubrankami i słodkimi buźkami. A teraz za pół roku będę mężatką i mam nadzieję, że dziecko nie pojawi się wcześniej niż za 5 lat.
Nie rób nic głupiego, bo przekreślisz sobie i dziecku życie przez głupią zachciankę, która tak samo szybko zniknie jak się pojawiła.
Nie zrobię nic 'głupiego' jeśli poczęcie dziecka to głupia rzecz. Chcę skończyć szkołę, znaleźć pracę i zapewnić dziecku dobry byt. Chociaż wiem że jeśli bym teraz była w ciąży to na pewno bym się cieszyła ale i na pewno poradziła, mam kochających rodziców pracującego chłopaka.

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Masz jakieś małe dziecko w rodzinie/u znajomych? Zostań z nim na kilka godzi a przejdzie ci na jakiś czas
Pisałam już że mam małą siostrę, i ma już ponad trzy latka. Jeśli lubię dzieci to mi to nie przejdzie.
Stary 2013-10-19, 21:05   #11
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Pisałam już że mam małą siostrę, i ma już ponad trzy latka. Jeśli lubię dzieci to mi to nie przejdzie.
Wtrącę tylko - zapytaj się młodych mam jak bardzo są szczęśliwe, śpiąc 3-4h na dobę, bo niemowlę w nocy nie chce spać

Silence_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-19, 21:33   #12
sandy_sugar_lips
Raczkowanie

Mam 24 lata. Zostałam mama mając 18 lat, na teraźniejsza chwile moje życie jest w rozsypce totalnej.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Tańczę z tobą w ręku z Jackiem Danielsem
Patrzę na Ciebie, myśli mam tylko grzeszne
Chciałbym Cię mieć, robić to nawet w piekle
W łazience obmywam twarz zimną wodą
I nie wiem już czy jesteś, zaczynam wariować
sandy_sugar_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-19, 21:59   #13
dobbinka
Zakorzenienie

Ale jesteś jeszcze trochę dzieckiem, co zobaczysz dopiero z perspektywy czasu.
To może jeszcze raz: nie, nie jest to dziwne, że będąc już kobietą, a nie dziewczynką, masz takie myśli i pragnienia. Natura, że tak się wyrażę, ma swoje prawa. To zupełnie normalne. Nie każda z nas tak ma, ale prawdopodobnie większość.

Druga sprawa, że spędzanie czasu z trzylatką, to małe miki w porównaniu z niemowlakiem, z którym nie można się dogadać, który nie śpi kilka godzin pod rząd i który zanieczyszcza się, jak tylko może. Albo nawet takim dwulatkiem, który ma traumy i krzykiem próbuje wymuszać na rodzicu różne rzeczy. Na pewno mama oszczędzała ci trudniejszych zadań i nie kazała na okrągło 14-latce zajmować się noworodkiem.

Poza tym, poród i cała fizjologia to też nie takie hop siup - można poczytać forum dla mam.

Życie nastoletniej matki do łatwych i przyjemnych nie należy, ale z drugiej strony, miałabyś szansę na zostanie młodą, atrakcyjną babcią.

Cokolwiek chciałabyś zrobić, najpierw skonsultuj się z partnerem.

Edytowane przez dobbinka
Czas edycji: 2013-10-19 o 22:01
Stary 2013-10-20, 10:31   #14
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Chociaż wiem że jeśli bym teraz była w ciąży to na pewno bym się cieszyła ale i na pewno poradziła, mam kochających rodziców pracującego chłopaka.
I masz też mieszkanie i pracę (no bo ile może zarabiać twój chłopak? 2000?)żeby z tym dzieckiem mieć gdzie mieszkać i zapewnić mu dobry byt, kupować pieluchy, jedzenie, ciuszki, z których po miesiącu wyrośnie?
W ogóle wstawka o rodzicach mnie rozwala zawsze "rodzice na pewno mi pomogą!". No ale to twoje dziecko (gdyby było) więc mogliby cię wywalić na zbity pysk i gdzie byś poszła? Do chłopaka mieszkać w 3 w jednym pokoju? Spoko - chcesz dzieci to super, ale poczekaj jeszcze z 5 lat
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-20, 10:55   #15
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Dajcie spokój dziewczynie, przecież nie napisała że chce mieć dziecko już teraz, że stara się o nie i że ją na to stać A wy jakbyście ją linczowały za to że zapytała czy może myśleć o dzieciach. Wygląda na to że same myślenie jest złe, że to że chciałaby mieć kiedyś dziecko znaczy że jest nieodpowiedzialna i nie wie na co się porywa. Tak samo jak napisała że wpadka to by nie była dla niej tragedia, wiele dziewczyna tak ma i myślę że lepiej że ma takie nastawienie niż że wpadka to koniec życia...

Autorko to że myślisz o dzieciach i chciałabyś je kiedyś mieć to jest zupełnie normalne. Skoro chcesz je kiedyś mieć, powinnaś już teraz zacząć myśleć o jego przyszłości, skończyć szkołę, zrobić wszystko aby było Cię na nie stać, no i przede wszystkim znaleźć, mężczyznę który będzie najlepszym ojcem dla twoich dzieci, może to będzie twój obecny chłopak, a może jakiś inny, ale ważne aby miał takie same plany życiowe jak ty, ważne jest żebyście o tym rozmawiali, abyście wspólnie obrali jakiś cel, i do niego dążyli
Stary 2013-10-20, 11:02   #16
asia27100
Zakorzenienie

Ja mysle ze to normalne. Pare lat temu tez mialam straszne cisnienie na dziecko. Trzymalo mnie dlugo ale przeszlo. Ciesze sie ze nie przyszlo mi nic glupiego do glowy. Nadal jestem z tamtym facetem. Jest moim mezem. Jestem w ciazy i mimo pracy, meza, warunkow i tak jestem przestraszona

asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-20, 11:52   #17
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Dajcie spokój dziewczynie, przecież nie napisała że chce mieć dziecko już teraz, że stara się o nie i że ją na to stać A wy jakbyście ją linczowały za to że zapytała czy może myśleć o dzieciach. Wygląda na to że same myślenie jest złe, że to że chciałaby mieć kiedyś dziecko znaczy że jest nieodpowiedzialna i nie wie na co się porywa. Tak samo jak napisała że wpadka to by nie była dla niej tragedia, wiele dziewczyna tak ma i myślę że lepiej że ma takie nastawienie niż że wpadka to koniec życia...

Autorko to że myślisz o dzieciach i chciałabyś je kiedyś mieć to jest zupełnie normalne. Skoro chcesz je kiedyś mieć, powinnaś już teraz zacząć myśleć o jego przyszłości, skończyć szkołę, zrobić wszystko aby było Cię na nie stać, no i przede wszystkim znaleźć, mężczyznę który będzie najlepszym ojcem dla twoich dzieci, może to będzie twój obecny chłopak, a może jakiś inny, ale ważne aby miał takie same plany życiowe jak ty, ważne jest żebyście o tym rozmawiali, abyście wspólnie obrali jakiś cel, i do niego dążyli
no właśnie, wiele dziewczyn tak ma, wiele chce mieć dzieci itd i nie zakładają wątków, żeby upewnić się czy to normalne. wg mnie to ona myśli o dziecku w niedalekiej przyszłości.
Stary 2013-10-20, 12:02   #18
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
no właśnie, wiele dziewczyn tak ma, wiele chce mieć dzieci itd i nie zakładają wątków, żeby upewnić się czy to normalne. wg mnie to ona myśli o dziecku w niedalekiej przyszłości.

Ale tego nie wiesz, możliwe że tak jest wtedy faktycznie miałybyście rację, no ale może po prostu jest tak jak pisze że tylko o tym myśli a nie że od razu chce je mieć, mam nadzieję że tak właśnie jest
Stary 2013-10-20, 12:13   #19
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-20, 13:08   #20
Loorrdd
BAN stały

Powiem tak: Jesteś normalną, zdrową i fajną dziewczyną. Tylko, aby mieć dzidziusia potrzebna jest odpowiedzialność. Nie można obarczać rodziców, swoim postępowaniem. Jeśli was stać z twoim chłopakiem, możesz zacząć myśleć o dziecku. Jeśli ty się uczysz o on nie zarabia, około 5 tysięcy netto, to radziłbym, abyś poczekała, wyedukowała się i znalazła pracę, z dwóch pensji będzie wam lżej.
Loorrdd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-20, 15:34   #21
nopreservative
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sandy_sugar_lips Pokaż wiadomość
Mam 24 lata. Zostałam mama mając 18 lat, na teraźniejsza chwile moje życie jest w rozsypce totalnej.

Dlaczego w rozsypce ?

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
I masz też mieszkanie i pracę (no bo ile może zarabiać twój chłopak? 2000?)żeby z tym dzieckiem mieć gdzie mieszkać i zapewnić mu dobry byt, kupować pieluchy, jedzenie, ciuszki, z których po miesiącu wyrośnie?
W ogóle wstawka o rodzicach mnie rozwala zawsze "rodzice na pewno mi pomogą!". No ale to twoje dziecko (gdyby było) więc mogliby cię wywalić na zbity pysk i gdzie byś poszła? Do chłopaka mieszkać w 3 w jednym pokoju? Spoko - chcesz dzieci to super, ale poczekaj jeszcze z 5 lat
Sama mam duży dom, i w domu mojego chłopaka też bym mogła mieszkać bo mieszka ze swoim bratem który ma rodzine ale miejsce jest.
Mogliby ale moja mama zaszła ze mną w ciązy mając 17 lat i nikt jej z domu nie wyrzucił więc ze mną też by tak nie zrobiła, ani ona ani mój tata.
Stary 2013-10-20, 15:37   #22
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego w rozsypce ?

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Sama mam duży dom, i w domu mojego chłopaka też bym mogła mieszkać bo mieszka ze swoim bratem który ma rodzine ale miejsce jest.
Mogliby ale moja mama zaszła ze mną w ciązy mając 17 lat i nikt jej z domu nie wyrzucił więc ze mną też by tak nie zrobiła, ani ona ani mój tata.
Jestem pewna, że mieszkanie z teściami to świetny pomysł

Stary 2013-10-20, 15:37   #23
chwast
Zakorzenienie

Tak to normalne

Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-20, 15:40   #24
nopreservative
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Ale tego nie wiesz, możliwe że tak jest wtedy faktycznie miałybyście rację, no ale może po prostu jest tak jak pisze że tylko o tym myśli a nie że od razu chce je mieć, mam nadzieję że tak właśnie jest
Tak ja o dziecku myślę ale nie staram się mieć je już teraz.
Mam wrażenie że patrzycie na mnie jak na głupią 17 która ma widzi mi się. Nie - ja tylko myślę o tym. Myślę że jestem osobą odpowiedzialną, i uwielbiam dzieci. ale chciałabym skończyć szkołę, znaleźć pracę i dojść do czegoś żeby zapewnić dziecku mojemu to czego ja nie miałam.

---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Silence_ Pokaż wiadomość
Jestem pewna, że mieszkanie z teściami to świetny pomysł
mój chłopak nie ma rodziców...
Stary 2013-10-20, 15:42   #25
Silence_
Zakorzenienie

Cytat:
mój chłopak nie ma rodziców...
Zakładając, że on mieszkałby z Tobą

Stary 2013-10-20, 15:44   #26
nopreservative
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Silence_ Pokaż wiadomość
Zakładając, że on mieszkałby z Tobą
Może Cię zaskoczę ALE moi rodzice bardzo lubią mojego chłopaka ufają mu, wiedzą że z nim jestem bezpieczna wszędzie. Mój chłopak szanuje moich rodziców i generalnie panują zdrowe relacje międzi nimi.
Stary 2013-10-20, 16:39   #27
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:

Ale dlaczego twoi rodzice mają mieszkać z tobą skoro to ty chcesz dziecko? Super, że myślisz o dziecku, ale najpierw skończ szkołę, znajdź pracę i wynajmij z chłopakiem mieszkanie. potem pomyśl na poważnie o dziecku.
Stary 2013-10-20, 16:49   #28
ancooora
Wtajemniczenie

Cytat:

Aaaa to już wiem skąd te ciągoty w tym wieku do chęci na dziecko.. Po mamusi!
Pasjonatka fotografii i przyrody
Kocham zwierzęta a ludzi tylko lub

Edytowane przez ancooora
Czas edycji: 2013-10-20 o 16:52
ancooora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-20, 16:58   #29
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez ancooora Pokaż wiadomość
Aaaa to już wiem skąd te ciągoty w tym wieku do chęci na dziecko.. Po mamusi!
No co ty, byłaby babcią w wieku 34 lat, kto by nie brał ^^ a prababcią w wieku 51.
Stary 2013-10-20, 17:01   #30
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

Też niedawno miałam chwilową fascynację niemowlakami, samo przeszło.
na wizażu od 2009r...
Krystaliczne szczescie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości