![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() szalik na drutach
witam! ostatnio zaczęłam uczyć się robić na drutach (oczko lewe, oczko prawe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: szalik na drutach
Cześć witaj w świecie dziergaczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
powiem Ci,że chyba najładniejszy jest wzór angielski. jak będę miała czas i będziesz chciała, to prześlę wzór
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
ja też poprosze o ten wzór angielski....
i jeszcze jedno... czy to prawda, że szalik dżersejem będzie się skręcał w taki rulonik? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Co do dzerseju podobno tak (skręca się dośrodka) ale można zrobic ściągasz na dole i to podobno zapobiega....
![]() ![]() No i wklejam ![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2005-10-06 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
ja zaczelam robic szalik... i mama powiedziała, że najlepiej ściągaczem... wiec robie ściagaczem.... (to moja trzecia czy druga robótka na drutach w karierze)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Stokrotka, jak to robisz, że te kolorki tak fajnie się zmieniają? To taka fajna włóczka czy jakiś trik
![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=to_ja]Stokrotka, jak to robisz, że te kolorki tak fajnie się zmieniają? To taka fajna włóczka czy jakiś trik
![]() TO TAKA SPECJALNA ,FAJNA WŁOCZKA.JA ROBIE Z PODOBNEJ SWETEREK I WYGLĄDA... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Stokrotko a jak się nazywa ten ścieg którym robisz szalik?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
mnie w zeszłym roku naszło na wlasnoreczne zrobienie szalika. I zrobiłam, ale... ani razu go nie założyłam, bo stwierdziłam, ze jednak nie pasuje do mojego stylu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Już odpowiadam
![]() nr drutów :3,5 nazwy włoczki nie pamiętam,już dawno mam ją w domu,jestem w trakcie drugiego motka i myslę że wystarczą 2,jeden to za mało,tymbardziej,że wełna grubiutka ![]() robię ściegiem tiulowym (takie coś znalazłam w starej książce mamy) I rząd oczko prawe jako brzeg, potem powtarzać : 1 oczko narzucić 2 oczka przerobić razem na prawo II rząd na lewo III rząd 2 oczka prawe jako brzeg ,potem powtarzać :1 oczko narzucić 2 oczka przerobić razem na prawo IV rząd na lewo Powtarzac po kolei te cztery rzędy Naprawde robi się łatwo i szybko ![]() Powodzenia ![]()
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dopisek: Stokrotko swietny ten szaliczek-jest taki jak teraz sprzedaja w sklepach z tym ze niektore po olbrzymich cenach jak za szalik. A czy nr drutu tez ma wplyw na to jak to potem wyglada ten szlik? Przepraszam ze zadaje takie moze glupie pytania ale jak juz mowilam jestem zielona w tym ![]()
Edytowane przez niebieskaa Czas edycji: 2005-10-10 o 22:26 Powód: dopisek :) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
włóczka cieniowana jest normalnie dostepna w sklepach - duzy wybór i gatunkowy i kolorystyczny
![]() i nr drutu ma duży wpływ na wyglad szalika - decyduje o jego luznosci i wielkosci oczek (jesli wiesz o co chodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
jeśli mnie oko nie myli, to jest to ścieg angielski stokrotko. kurczę..może jak będę miała jak, to sama coś wkleję..tylko jak???? to się robi??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Na tym zdjęciu jest podobny do angileskiego
![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ja widziałam taką włóczkę za 10zł taką kolorową a jednokolorową i cienka za 5zł a jakie druty sa najodpowiedniejsze bo będzie uczyć mnie babcia mojego TŻ: http://www.lwowiak.republika.pl/noc.html
![]()
![]() ![]() 09.04.2012 córa ![]() 19.04.2017 ![]() 31.01.2018 ![]() 06.02.2019 Kropek ![]() Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2014-12-04 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
ten wątek założyłam już dość dawno i mój pierwszy szalik już skończyłam - taki najbardziej zwyczajny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
na zdjęciu zauwazyłam z tyłu na ścianie zdjęcia jak je powiesiłas jestem ciekawa
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
to gotowa "drabinka", kupiłam ją w sklepie, który już zlikwidowali. w sumie to łatwo takie coś zrobić: wystarczy kilka rurek, przewiercić je po lewej i prawej stronie, ponawlekać sznurki, na rurki założyć żabki do wieszania firanek i powiesić zdjęcia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
a niesprawiło by Ci problemu gdybyś zrobiła zdjęcie tego cuda
![]()
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
A mi dziewczyny podobaja się takie szaliki a takie pionowe pasy tylko tak se myśle że ta żyłka na drutach musiałaby mieć nieziemską
długość ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich serdecznie.
![]() Jest to mój pierwszy post. Od dawna śledzę ten portal i bardzo mi się podoba. Dziękuję Wam za wiele ciekawych rzeczy, którymi się ze sobą dzielicie. I ja mam do Was pytanie dotyczące robienia na drutach. Chciałabym wykorzystać wcześniej już używaną włóczkę, która jest pofalowana. Czy znacie jakiś sposób na jej wyprostowanie i czy każdą włóczkę można wyprostować. Bardzo proszę podpowiedzcie mi co powinnam zrobić. Pozdrawiam Agata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja mój szalik 2 m zrobiłam ściągaczem, z włóczki zmieniającej kolor. Wyszło rewelacyjnie no i się nie skręca w rulon. Potrzebowałam na niego 2 motki, ale szal jest wąski.
Co do rozprostowania włóczki to babcia nawijała w motki mocno naciągając, po jakimś czasie się prostowały, niestety jest to sposób wymagający czasu.
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Matta, Twój szalik jest śliczny
![]() Wracam do drutów po 10 a może więcej ![]() ![]() Pozdrawiam cieplo Szalikujących ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
http://maranta.livenet.pl/podstawy_druty.htm tu jest fajna stronka. Robótki na drutach i szydełku od podstaw.
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:12.