Wspólne mieszkanie a rodzice... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-02, 18:11   #1
_Ewela_
Przyczajenie

Wspólne mieszkanie a rodzice...

Witajcie!
Mam 25 lat, mieszkam z rodzicami. Od pół roku jestem z fantastycznym facetem, on wynajmuje pokoj w moim miescie gdyż jest z innej miejscowości. Poważnie o sobie myślimy. Bardzo dobrze nam się układa, wszystko jest bajecznie w związku z tym TŻ chce abyśmy razem zamieszkali i tu pojawiają się moje watpliwosci. Po pierwsze czy sobie poradzimy finansowo, oboje pracujemy i mamy stale dochody, po drugie czy sprawdze sie jako partnerka do zycia i po trzecia chyba najwazniejsze jak powiedziec to rodzicom? boje sie ich reakcji pomimo że mamy bardzo dobry kontakt, ale nigdy nie chcialam sie wyprowadzac z domu, jak myslicie czy to nie za wczesnie jestesmy razem pol roku... jak to wygladalo u Was Kochane?
Pozdrawiam
_Ewela_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 18:16   #2
KamilaKrotosz
Przyczajenie

Dot.: Wspólne mieszkanie a rodzice...

według mnie po pół roku to troche za wcześnie. ledwo co się poznaliście. ale skoro macie stałe dochody i oboje tego chcecie to do Was należy wybór. ja jestem ze swoim TŻ 2,5 roku i niechciałabym z nim jeszcze zamieszkać. chociaż mamy inna sytuacje bo nie mamy stałych dochodów tak jak Wy, więc może inaczej byśmy myśleli gdyby te dochody były

a co do rodziców to powiedz im, że padła taka propozycja i się nad tym zastanawiasz ze swoim TŻ, ale zanim coś postanowisz, chcesz poznać ich opinie

Edytowane przez KamilaKrotosz
Czas edycji: 2012-07-02 o 18:20
KamilaKrotosz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 18:18   #3
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492
Konto usunięte

Jeśli uważasz że znasz go na tyle, że możecie razem zamieszkać i tak podpowiada Ci serce, to ja bym się nie zastanawiała wspólne mieszkanie to nie ślub, gdyby tfu tfu coś się nie udało, zawsze możecie się rozstać, wrócisz do rodziców, a on wynajmie pokój. Co do kwestii finansowej- tak czy owak On płaci za pokój. Skoro macie stałe dochody to poszukajcie czegoś przytulnego
Co do Rodziców- masz 25 lat i boisz się im powiedzieć że chciałabyś się wyprowadzić?
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 18:20   #4
normalnyFacet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Ewela_ Pokaż wiadomość
Witajcie!
Mam 25 lat, mieszkam z rodzicami. Od pół roku jestem z fantastycznym facetem, on wynajmuje pokoj w moim miescie gdyż jest z innej miejscowości. Poważnie o sobie myślimy. Bardzo dobrze nam się układa, wszystko jest bajecznie w związku z tym TŻ chce abyśmy razem zamieszkali i tu pojawiają się moje watpliwosci. Po pierwsze czy sobie poradzimy finansowo, oboje pracujemy i mamy stale dochody, po drugie czy sprawdze sie jako partnerka do zycia i po trzecia chyba najwazniejsze jak powiedziec to rodzicom? boje sie ich reakcji pomimo że mamy bardzo dobry kontakt, ale nigdy nie chcialam sie wyprowadzac z domu, jak myslicie czy to nie za wczesnie jestesmy razem pol roku... jak to wygladalo u Was Kochane?
Pozdrawiam
KOBIETO masz 25 lat + prace + on ma prace i jeszcze się zastanawiasz? Poza tym skąd mamy wiedzieć czy się sprawdzisz? Nie spróbujesz to nie przekonasz się
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 18:22   #5
_Ewela_
Przyczajenie

[1=9cfdbdf4a8633c241406c59 618b1b1f07a8603a7_62eda0f 28d492;35063711]
Co do Rodziców- masz 25 lat i boisz się im powiedzieć że chciałabyś się wyprowadzić?[/QUOTE]

Wiem, że to śmieszne ale tak jest... zawsze miałam treme zeby rozmawiac z nimi na taki temat...
Stary 2012-07-02, 18:26   #6
BittersweetCocaine
Zakorzenienie

Moim zdaniem nie jest za wcześnie. Jeśli oboje tego chcecie i czujecie się gotowi to dlaczego nie spróbować? Poza tym jesteście w doskonałym położeniu, bo macie stałe dochody. Jesteście ze sobą pól roku, ale nie macie po 16 lat... Podejrzewam, że jesteście na tyle dorośli i dojrzali, że Wasza decyzja o wspólnym zamieszkaniu nie jest jedynie chwilowa i naprawdę myślicie o sobie poważnie . Jeśli macie taką możliwość- spróbujcie.
Co do kwestii jak porozmawiać z rodzicami to chyba po prostu- normalnie, jak rozmawiasz z nimi o każdym problemie. Przede wszystkim spokojnie U mnie np. jest podobnie- mam dobry kontakt z rodzicami i w sumie też chciałabym zamieszkać za jakiś czas z moim facetem, ale wiem, że moi rodzice absolutnie tego nie popierają. Są bardzo tradycyjni (żeby nie powiedzieć staroświeccy w tej kwestii) i uważają, że najpierw ślub, a potem mieszkanie razem. Nie wiem jak to wszystko wyjdzie, bo póki co nie mam żadnej stałej pracy, tż jest za granicą, ale za jakiś czas chcielibyśmy zamieszkać razem...

Edytowane przez BittersweetCocaine
Czas edycji: 2012-07-02 o 18:37
BittersweetCocaine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 18:26   #7
paula78
Zakorzenienie

Jestes dorosła, pracujesz spotykasz się z pracującym samodzielnym facetem i ty masz problem ?

Do końca życia chciałas mieszkać z rodzicami a rodzice też z tobą ?
Mówisz i sie wyprowadzasz, juz dawno powinnas mieszkać na swoim nawet jeśli to swoje to wynajmowana kawalerka.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-02, 18:30   #8
_vixen_
Zakorzenienie

W Twoim wieku niektórzy mają już rodziny, dzieci od kilku lat, a Ty się boisz rodzicom powiedzieć, że chcesz zamieszkać z facetem... Straszne. I to jest według mnie główny argument za tym, żebyś z nim zamieszkała. Czas wydorośleć i odciąć pępowinę, bo sobie życie zmarnujesz.

Powodzenia
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 18:30   #9
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BittersweetCocaine Pokaż wiadomość
U mnie np. jest podobnie- mam dobry kontakt z rodzicami i w sumie też chciałabym zamieszkać za jakiś czas z moim facetem, ale wiem, że moi rodzice absolutnie tego nie popierają. Są bardzo tradycyjni (żeby nie powiedzieć staroświedzcy w tej kwestii) i uważają, że najpierw ślub, a potem mieszkanie razem.
tyle że autorka nie wie jakie podejście mają jej rodzice, bo z nimi nie rozmawiała.

W tym wieku to chyba normalne że dzieci chcą się wyprowadzać, układać swoje życie.
Porozmawiaj z nimi i daj znać co i jak, bo jak tego nie zrobisz, to może się okazać że ominął Cię bardzo fajny etap w swoim życiu
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 18:35   #10
_Ewela_
Przyczajenie

O wspolnym mieszkaniu z nimi nie gadalam, ale generalnie bardzo staroswiecy nie sa. W sumie zaakceptowali fakt, że nocuje u niego wiec bardzo ciezko nie jest a tak serio to na prawde nie wiem jak mam im powiedziec...dziwny problem, ale zawsze mialam klopoty z pepowiną...
Stary 2012-07-02, 18:47   #11
lala2506
Zakorzenienie

Jak masz im powiedzieć? Wprost. Nie musisz ich pytać o zgodę, a jedynie ich o tym poinformować. Moim zdaniem nie jest za wcześnie żeby razem zamieszkać. Nie mieszkając z nim nie dowiesz się czy się sprawdzisz w roli partnerki do życia, jak to sama określiłaś. I dla obojga Was lepiej żeby pewne rzeczy wychodziły wcześniej niż później. Oboje się dowiecie czy jesteście w stanie ze sobą wytrzymać pod jednym dachem
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-02, 18:50   #12
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
KOBIETO masz 25 lat + prace + on ma prace i jeszcze się zastanawiasz? Poza tym skąd mamy wiedzieć czy się sprawdzisz? Nie spróbujesz to nie przekonasz się

Nie wiem nad czym tu się zastanawiać.
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 19:14   #13
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
O wspolnym mieszkaniu z nimi nie gadalam, ale generalnie bardzo staroswiecy nie sa. W sumie zaakceptowali fakt, że nocuje u niego wiec bardzo ciezko nie jest a tak serio to na prawde nie wiem jak mam im powiedziec...dziwny problem, ale zawsze mialam klopoty z pepowiną...
Problemy z pępowiną to głównie wina Twoich rodziców, bo to ich rolą było wychować dziecko tak, żeby nie bało się podejmowania samodzielnych decyzji i wypuszczenie na świat w odpowiednim wieku.
Twój czas na to już dawno nadszedł.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 19:17   #14
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
a tak serio to na prawde nie wiem jak mam im powiedziec...
"Mamo, tato, wyprowadzam się do X" ?
Stary 2012-07-02, 19:18   #15
yoona
Zakorzenienie

masz 25 lat i boisz sie powiedziec rodzicom? nigdy nie chcialas sie wyprowadzic?
lol.
zdecydowanie czas się odpępowić.

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-02, 20:10   #16
new woman in town
Zakorzenienie

Miałam niecałe 19 lat, kiedy razem z partnerem ( po roku związku) przyszliśmy do moich rodziców i oznajmiliśmy, że po maturze zamierzamy razem wynająć mieszkanie w innym mieście, w którym będziemy studiować zaocznie i pracować na własne utrzymanie. Zachwyceni nie byli, ale lubili mojego faceta, zaufali nam i nie robili problemów, wręcz przeciwnie pomogli nam "wystartować" wspólnie z rodzicami ówczesnego partnera podarowali nam tak zwaną małą wyprawkę.

A jeśli się boisz rodziców a faktycznie jest tak jak piszesz, że myślicie o sobie poważnie nic chyba nie stoi na przeszkodzie do rozpoczęcia planowania wspólnej przyszłości - ślubu.

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

A na marginesie - na pewno obawiasz się rekcji rodziców na zapas. Zaproście z chłopakiem rodziców na obiad i wspólnie powiedzcie im o waszych planach. Potraktują was poważniej i będą spokojni Może
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 20:15   #17
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
"Mamo, tato, wyprowadzam się do X" ?

Tak po prostu.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 20:17   #18
_Ewela_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez new woman in town Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

A na marginesie - na pewno obawiasz się rekcji rodziców na zapas. Zaproście z chłopakiem rodziców na obiad i wspólnie powiedzcie im o waszych planach. Potraktują was poważniej i będą spokojni Może
Pomysł z obiadem mi się bardzo podoba bez wątpienia z mama mam lepszy kontakt myslicie ze warto wczesniej z nia pogadac?
Stary 2012-07-02, 20:24   #19
new woman in town
Zakorzenienie

Jak uważasz, ty znasz panujące między wami relacje. Możesz zagaić temat na początku w luźnej rozmowie z mamą, że rozważacie taką opcję. A potem na wspólnym obiedzie poinformować rodziców oficjalnie.
Uwierz mi mam porównanie - jak się zrobi coś porządnie to nie wyłażą kwasy. Moja siostra ze strachu tak namotała, że 2 lata miała "suszoną"głowę za mieszkanie z facetem. Ja ani razu
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-02, 20:31   #20
_Ewela_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez new woman in town Pokaż wiadomość
Jak uważasz, ty znasz panujące między wami relacje. Możesz zagaić temat na początku w luźnej rozmowie z mamą, że rozważacie taką opcję. A potem na wspólnym obiedzie poinformować rodziców oficjalnie.
Uwierz mi mam porównanie - jak się zrobi coś porządnie to nie wyłażą kwasy. Moja siostra ze strachu tak namotała, że 2 lata miała "suszoną"głowę za mieszkanie z facetem. Ja ani razu
Dziękuję za cenne rady
Stary 2012-07-02, 20:31   #21
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Pomysł z obiadem mi się bardzo podoba bez wątpienia z mama mam lepszy kontakt myslicie ze warto wczesniej z nia pogadac?
No a co ci szkodzi? Pewnie, że pogadaj najpierw z nią. Na luzie, może ona jakoś przygotuje ojca, żeby potem nie było afery, jak nagle wyskoczysz z tekstem, że się wyprowadzasz.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 20:44   #22
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
W Twoim wieku niektórzy mają już rodziny, dzieci od kilku lat, a Ty się boisz rodzicom powiedzieć, że chcesz zamieszkać z facetem... Straszne. I to jest według mnie główny argument za tym, żebyś z nim zamieszkała. Czas wydorośleć i odciąć pępowinę, bo sobie życie zmarnujesz.

Powodzenia
Zgadzam się.

Żebyś się nie zdziwiła, że rodzice jeszcze przyklasną Twojemu pomysłowi. Może im (pomimo staroświeckości) nie uśmiecha się mieszkanie w nieskończoność z dorosłą córką.

A do jakiego wieku planowałaś mieszkanie z rodzicami? 28, 36, 72?

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 20:45   #23
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Ja też zamieszkałam ze swoim partnerem po pół roku znajomości. I wtedy miałam ledwo co zaczęte 21 lat i pierwszą w życiu pracę na stałe.

I nigdy nie żałowałam tej decyzji

Więc po prostu powiedz rodzicom, że chcesz z nim zamieszkać i zamieszkaj z nim.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2012-07-02, 20:50   #24
_Ewela_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Ja też zamieszkałam ze swoim partnerem po pół roku znajomości. I wtedy miałam ledwo co zaczęte 21 lat i pierwszą w życiu pracę na stałe.

I nigdy nie żałowałam tej decyzji

Więc po prostu powiedz rodzicom, że chcesz z nim zamieszkać i zamieszkaj z nim.
A jak Twoi rodzice zareagowali?
Stary 2012-07-02, 21:11   #25
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie!
Pozdrawiam
Noo hello ! Masz 25 lat, własne życie, w dodatku zarabiasz na siebie więc nie rozumiem skąd strach przed reakcją rodziców na wieść o ewentualnej wyprowadzce i zamieszkaniu z TŻtem? Rodzice mogą Ci doradzić, nie musisz co prawda z tego korzystać...O to bym się nie martwiła.
Pół roku bycia razem to mało trochę...A znacie się długo?
Wiesz, jak już mieszkać razem to chyba na początek coś wynająć, jakieś mieszkanko, żeby niepotrzebnie nie sprowadzać na siebie straszliwych kredytów czy zobowiązań mieszkaniowych wobec partnera, który nie wiadomo czy zostanie nim na całe życie.
W miarę upływu czasu i jak się na serio "dotrzecie" można by pomyśleć o czymś własnym.
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 08:09   #26
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
A jak Twoi rodzice zareagowali?
Zachwyceni nie byli (przynajmniej na początku), ale z drugiej strony wiedzieli, że jestem pełnoletnia, że mam pracę i że nie mogą mi zabronić.
Z czasem stwierdzili, że to była dobra decyzja. Mojego TŻ-a polubili i poza tym stwierdzili, że w końcu mają czas dla siebie i trochę spokoju- zwłaszcza, że prowadziliśmy zupełnie inne tryby życia
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 13:41   #27
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
boje sie ich reakcji pomimo że mamy bardzo dobry kontakt, ale nigdy nie chcialam sie wyprowadzac z domu,
Ale jak to nigdy?

Ja rozumiem, że to poważna decyzja i oczywiście, trzeba wszystko dokładnie przemyśleć itd, ale chyba rodziców nie powinno dziwić, że 25 - letnia kobieta chce się wyprowadzić. Dziwi mnie raczej, że nie wiesz jak z nimi o tym porozmawiać...
W tym wieku chyba jednak dużo mniej ludzi mieszka z rodzicami , niż nie mieszka.

REKLAMA
Stary 2012-07-03, 13:44   #28
201803290936
Konto usunięte

A Twoi rodzice znają go? Co o nim sądzą?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 13:58   #29
roxyroxy
Zadomowienie

To,zw sie powinnas wyproadzic jest oczywiste. Ale od siebie dodam, ze warto czasem pomiszkac samemu, zamiast od rodzicow do faceta

Ja wyprowadzilam sie od rodzicow gdy mialam 19 lat, sama wynajmowalam pokoj i ciesze sie, bo to nauczylo mnie samodzielnosci, dbania o swoje mieszkanie itd. Wiec gdy wprowadzalam sie z facetem nie mialam dodtakowego stresu, jak to bedzie bez rodzicow itd

Takze, wyprowadzaj sie koniecznie, niekoniecznie do faceta jeslui nie czujesz sie gotowa
roxyroxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 15:01   #30
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Witajcie!
Mam 25 lat [...] nigdy nie chcialam sie wyprowadzac z domu

szkoda życia na takie coś trochę, nie?

a tak btw, to właśnie zaczęłam wynajmować mieszkanie z tż-tem, z którym jestem 5 miesięcy mam 21 lat
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości