![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wspólne mieszkanie a rodzice...
Witajcie!
Mam 25 lat, mieszkam z rodzicami. Od pół roku jestem z fantastycznym facetem, on wynajmuje pokoj w moim miescie gdyż jest z innej miejscowości. Poważnie o sobie myślimy. Bardzo dobrze nam się układa, wszystko jest bajecznie w związku z tym TŻ chce abyśmy razem zamieszkali i tu pojawiają się moje watpliwosci. Po pierwsze czy sobie poradzimy finansowo, oboje pracujemy i mamy stale dochody, po drugie czy sprawdze sie jako partnerka do zycia i po trzecia chyba najwazniejsze jak powiedziec to rodzicom? boje sie ich reakcji pomimo że mamy bardzo dobry kontakt, ale nigdy nie chcialam sie wyprowadzac z domu, jak myslicie czy to nie za wczesnie jestesmy razem pol roku... jak to wygladalo u Was Kochane? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wspólne mieszkanie a rodzice...
według mnie po pół roku to troche za wcześnie. ledwo co się poznaliście. ale skoro macie stałe dochody i oboje tego chcecie to do Was należy wybór. ja jestem ze swoim TŻ 2,5 roku i niechciałabym z nim jeszcze zamieszkać. chociaż mamy inna sytuacje bo nie mamy stałych dochodów tak jak Wy, więc może inaczej byśmy myśleli gdyby te dochody były
![]() a co do rodziców to powiedz im, że padła taka propozycja i się nad tym zastanawiasz ze swoim TŻ, ale zanim coś postanowisz, chcesz poznać ich opinie ![]() Edytowane przez KamilaKrotosz Czas edycji: 2012-07-02 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Jeśli uważasz że znasz go na tyle, że możecie razem zamieszkać i tak podpowiada Ci serce, to ja bym się nie zastanawiała
![]() ![]() Co do Rodziców- masz 25 lat i boisz się im powiedzieć że chciałabyś się wyprowadzić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
[1=9cfdbdf4a8633c241406c59 618b1b1f07a8603a7_62eda0f 28d492;35063711]
Co do Rodziców- masz 25 lat i boisz się im powiedzieć że chciałabyś się wyprowadzić?[/QUOTE] Wiem, że to śmieszne ale tak jest... zawsze miałam treme zeby rozmawiac z nimi na taki temat... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem nie jest za wcześnie. Jeśli oboje tego chcecie i czujecie się gotowi to dlaczego nie spróbować?
![]() ![]() Co do kwestii jak porozmawiać z rodzicami to chyba po prostu- normalnie, jak rozmawiasz z nimi o każdym problemie. Przede wszystkim spokojnie ![]() ![]() Edytowane przez BittersweetCocaine Czas edycji: 2012-07-02 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jestes dorosła, pracujesz spotykasz się z pracującym samodzielnym facetem i ty masz problem ?
Do końca życia chciałas mieszkać z rodzicami a rodzice też z tobą ? Mówisz i sie wyprowadzasz, juz dawno powinnas mieszkać na swoim nawet jeśli to swoje to wynajmowana kawalerka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
W Twoim wieku niektórzy mają już rodziny, dzieci od kilku lat, a Ty się boisz rodzicom powiedzieć, że chcesz zamieszkać z facetem... Straszne. I to jest według mnie główny argument za tym, żebyś z nim zamieszkała. Czas wydorośleć i odciąć pępowinę, bo sobie życie zmarnujesz.
Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W tym wieku to chyba normalne że dzieci chcą się wyprowadzać, układać swoje życie. Porozmawiaj z nimi i daj znać co i jak, bo jak tego nie zrobisz, to może się okazać że ominął Cię bardzo fajny etap w swoim życiu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
O wspolnym mieszkaniu z nimi nie gadalam, ale generalnie bardzo staroswiecy nie sa. W sumie zaakceptowali fakt, że nocuje u niego wiec bardzo ciezko nie jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jak masz im powiedzieć? Wprost. Nie musisz ich pytać o zgodę, a jedynie ich o tym poinformować. Moim zdaniem nie jest za wcześnie żeby razem zamieszkać. Nie mieszkając z nim nie dowiesz się czy się sprawdzisz w roli partnerki do życia, jak to sama określiłaś. I dla obojga Was lepiej żeby pewne rzeczy wychodziły wcześniej niż później. Oboje się dowiecie czy jesteście w stanie ze sobą wytrzymać pod jednym dachem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twój czas na to już dawno nadszedł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
"Mamo, tato, wyprowadzam się do X" ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
masz 25 lat i boisz sie powiedziec rodzicom? nigdy nie chcialas sie wyprowadzic?
lol. zdecydowanie czas się odpępowić. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Miałam niecałe 19 lat, kiedy razem z partnerem ( po roku związku) przyszliśmy do moich rodziców i oznajmiliśmy, że po maturze zamierzamy razem wynająć mieszkanie w innym mieście, w którym będziemy studiować zaocznie i pracować na własne utrzymanie. Zachwyceni nie byli, ale lubili mojego faceta, zaufali nam i nie robili problemów, wręcz przeciwnie pomogli nam "wystartować" wspólnie z rodzicami ówczesnego partnera podarowali nam tak zwaną małą wyprawkę.
A jeśli się boisz rodziców a faktycznie jest tak jak piszesz, że myślicie o sobie poważnie nic chyba nie stoi na przeszkodzie do rozpoczęcia planowania wspólnej przyszłości - ślubu. ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- A na marginesie - na pewno obawiasz się rekcji rodziców na zapas. Zaproście z chłopakiem rodziców na obiad i wspólnie powiedzcie im o waszych planach. Potraktują was poważniej i będą spokojni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#18 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Jak uważasz, ty znasz panujące między wami relacje. Możesz zagaić temat na początku w luźnej rozmowie z mamą, że rozważacie taką opcję. A potem na wspólnym obiedzie poinformować rodziców oficjalnie.
Uwierz mi mam porównanie - jak się zrobi coś porządnie to nie wyłażą kwasy. Moja siostra ze strachu tak namotała, że 2 lata miała "suszoną"głowę za mieszkanie z facetem. Ja ani razu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
No a co ci szkodzi? Pewnie, że pogadaj najpierw z nią. Na luzie, może ona jakoś przygotuje ojca, żeby potem nie było afery, jak nagle wyskoczysz z tekstem, że się wyprowadzasz.
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żebyś się nie zdziwiła, że rodzice jeszcze przyklasną Twojemu pomysłowi. Może im (pomimo staroświeckości) nie uśmiecha się mieszkanie w nieskończoność z dorosłą córką. A do jakiego wieku planowałaś mieszkanie z rodzicami? 28, 36, 72? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ja też zamieszkałam ze swoim partnerem po pół roku znajomości. I wtedy miałam ledwo co zaczęte 21 lat i pierwszą w życiu pracę na stałe.
I nigdy nie żałowałam tej decyzji ![]() Więc po prostu powiedz rodzicom, że chcesz z nim zamieszkać i zamieszkaj z nim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
A jak Twoi rodzice zareagowali?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pół roku bycia razem to mało trochę...A znacie się długo? Wiesz, jak już mieszkać razem to chyba na początek coś wynająć, jakieś mieszkanko, żeby niepotrzebnie nie sprowadzać na siebie straszliwych kredytów czy zobowiązań mieszkaniowych wobec partnera, który nie wiadomo czy zostanie nim na całe życie. W miarę upływu czasu i jak się na serio "dotrzecie" można by pomyśleć o czymś własnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Zachwyceni nie byli (przynajmniej na początku), ale z drugiej strony wiedzieli, że jestem pełnoletnia, że mam pracę i że nie mogą mi zabronić.
Z czasem stwierdzili, że to była dobra decyzja. Mojego TŻ-a polubili i poza tym stwierdzili, że w końcu mają czas dla siebie i trochę spokoju- zwłaszcza, że prowadziliśmy zupełnie inne tryby życia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozumiem, że to poważna decyzja i oczywiście, trzeba wszystko dokładnie przemyśleć itd, ale chyba rodziców nie powinno dziwić, że 25 - letnia kobieta chce się wyprowadzić. Dziwi mnie raczej, że nie wiesz jak z nimi o tym porozmawiać... W tym wieku chyba jednak dużo mniej ludzi mieszka z rodzicami , niż nie mieszka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
A Twoi rodzice znają go? Co o nim sądzą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
To,zw sie powinnas wyproadzic jest oczywiste. Ale od siebie dodam, ze warto czasem pomiszkac samemu, zamiast od rodzicow do faceta
Ja wyprowadzilam sie od rodzicow gdy mialam 19 lat, sama wynajmowalam pokoj i ciesze sie, bo to nauczylo mnie samodzielnosci, dbania o swoje mieszkanie itd. Wiec gdy wprowadzalam sie z facetem nie mialam dodtakowego stresu, jak to bedzie bez rodzicow itd Takze, wyprowadzaj sie koniecznie, niekoniecznie do faceta jeslui nie czujesz sie gotowa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:02.