Potrawy z Łososia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2004-12-20, 11:54   #1
Kamilanet
BAN stały
 
Avatar Kamilanet
 
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: ★★
Wiadomości: 2 531
GG do Kamilanet Send a message via Skype™ to Kamilanet

Potrawy z Łososia


Jeśli znacie przepisy na sałatki, przekąski itp.- dajcie znać, wklejcie, napiszcie.

Z góry dziękuję.
Kamilanet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-20, 12:25   #2
Nefretete
Zadomowienie
 
Avatar Nefretete
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
GG do Nefretete
Re: Potrawy z Łososia

Proponuje Susziiii
Oto przepis
Mój Mąż w zeszłym roku zrobił suszi na Wigilię



SUSZI
1 kubek - 220 g krótkoziarnistego ryżu
2 kubki wody- 500 ml
2 łyzki octu ryzowego
1 łyzka miałkiego cukru
1 łyżeczka soli
125g bardzo swieżego łososia
1 mały ogórek
1/2 małego awokado
4 płaty nori
wasabi
3 łyzki marynowanego imbiru
sos sojowy, do maczania wasabi, dodatkowo

1.Myc ryż pod zimna wodą, aż będzie wypływać czysta woda, dobrze osączyć. Zagotować ryż w rondlu z wodą. Zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zmniejszyć ogień do b. małego, przykryć i gotować nastepne 4-5 minut. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na ok. 10 min.
2.Dodać do ryżu ocet, cukier, sól, mieszac drewniana łyzk,az ryż ostygnie.
3.Rybe pokroic na cieńkie paski. Pokroić awokado i ogórka w zapałkę po ok. 5 cm dł.
4. Położyc płat nori na kawałku papieru woskowanego lub macie do suszi na płaskiej powierzchni, dłuższym bokiem ku dołowi; ugnieść ćwierć ryżu na połowie płata wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając 2 cm wolne wzdłuż boku. Posmarować środek ryżu mardzo małą ilością wasabi- osobiście preferuje duuużą ilość . Ułożyć czwartą część kawałków ryby, pgórka, awokado i imbiru wzdłuż górnej partii paska wasabi.
5. Pomagając sobie papierem lub matą, ściśle zwijać nori do dołu, otaczając ryżem składniki znajdujące się w środku. Ścisnąć brzegi nori, by skleić roladę. Ostrym płaskim nożem pokroić ją w okrągłe plastry gr. 2,5 cm.
Podawac suszi na talerzykach z miseczkami sosu sojowego i dodatkowym wasabi.
__________________
Moje życie ->http://www.wiktor.lukasiewicz.net.pl/

http://www.v10.pl

Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl

Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-20, 13:26   #3
ma75
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 767
Re: Potrawy z Łososia

Bardzo prościutka sałatka
Wędzonego łososia pokroić na kawałeczki, do tego sałata
lodowa w strzępkach i grejpfrut pokrojony na kawałeczki.
Można bez sosu, szczególnie jak grejpfrut jest bardzo
soczysty, ale lepsze jest z vinegret. Pycha
ma75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-20, 13:31   #4
ma75
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 767
Re: Potrawy z Łososia

Ojej, jakbym sobie spróbowała takiego cuda
Nefretete, a gdzie się kupuje takie płaty nori, wasabi, ocet
ryżowy, papier woskowany? Bo kusi mnie, żeby
popróbować
ma75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-20, 13:32   #5
Kamilanet
BAN stały
 
Avatar Kamilanet
 
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: ★★
Wiadomości: 2 531
GG do Kamilanet Send a message via Skype™ to Kamilanet
Re: Potrawy z Łososia

Dziękuję dzewczyny i proszę o jeszcze.....
Kamilanet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-20, 13:39   #6
Nefretete
Zadomowienie
 
Avatar Nefretete
 
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 759
GG do Nefretete
Re: Potrawy z Łososia

Kinga napisał(a):
> Ojej, jakbym sobie spróbowała takiego cuda
> Nefretete, a gdzie się kupuje takie płaty nori, wasabi, ocet
> ryżowy, papier woskowany

w każdym dużym oszołomie, najczęściej takie sklepy mają dział kuchnia świata lub coś w tym rodzaju

__________________
Moje życie ->http://www.wiktor.lukasiewicz.net.pl/

http://www.v10.pl

Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl

Nefretete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-12-20, 14:08   #7
ma75
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 767
Re: Potrawy z Łososia

Nefretete napisał(a):

> w każdym dużym oszołomie, najczęściej takie sklepy
mają dział kuchnia świata lub coś w tym rodzaju
>
>

O, nigdy jakoś nie zwróciłam uwagi
Będę eksperymentować
ma75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2004-12-20, 17:38   #8
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
Re: Potrawy z Łososia

ja polecę ci przepis moje ukochanego kucharza pascala ,szybko sie robi a przepis jest prosciutki.
sama bede to w najblizszym czasie próbowała ugotowac

http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid141/

pzdr
paula fanka pascala
__________________
Mleko migdałowe:
http://pichceiknoce.blogspot.com/


paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 10:35   #9
rzastin
Zakorzenienie
 
Avatar rzastin
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
Łosoś

Tato wczoraj kupił mrożone dzwonka łososia, chcę je usmażyć, jak je przyrządzic? Rozmrozić, czymś natrzeć, jak przyprawić? Zawsze robiliśmy paluszki rybne a tu z takim czymś z zakupów wrócił
__________________

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 11:05   #10
Mariti
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
Dot.: Łosoś

Polecam np ŁOSOSIA W ZIOŁACH :

Rybe umyc, osuszyć ,oprószyć SOLĄ i PIEPRZEM. Rybę skropić też SOKIEM CYTRTYNOWYM.
Kawałek ( dość duży) aluminiowej folii natłuścić OLEJEM.Rybę kładziemy na folii.
Natkę, BAZYLIĘ I zmiażdżone 2 ZĄBKI CZOSNKU mieszamy z Łyżką OLEJU ( możemy dodac tez nieco białego wytrawnego wina- wtedy jest lepsze
Tak wymieszane przyprawy wlewamy na łososia. Folię zawijamy i pieczemy na wolnym ogniu 15 minut Pycha.
__________________
"Well-behaved women rarely make history."

Marilyn Monroe
Mariti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 11:13   #11
Mariti
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
Dot.: Łosoś

I jeszcze jeden pyszny przepis mojej cioci, tym razem, tylko nieco trudniejszy .

potrzeba

3 cebule
3 żabki czosnku
20 dag obranych ziemniaków
4 łyżki mleka
10 gram masła
2 łyżki oliwy
2 listki laurowe

oraz

1 czerwona cebulę,
20 ml bulionu
20 dag pomidorów ( najlepiej z puszki)
łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki białego wina ( opcjonalnie)
nieco rozmarynu i tymianku
sól i pieprz

Czeroną cebule siekamy ( w sumie może byc też zwykła ) , podsmażamy na maśle z oliwą. Wtedy tez wlewamy wino jeśli mamy. Dodajemy pomidory i zioła. Dusimy chwilkę,przyprawiamy jeszcze do smaku.
Zwykłe cebule kroimy w plasterki, szklimy na maśle.Dodajemy czosnek i mleko , czekamy az się zagotuje i wkładamy Łososia. Dusimy 10 minut , po czym wkładamy do innego naczynia i przykrywamy.Do pozostałej po Łososiu cebuli dodajemy starte ziemniaki, listki laurowe i dusimy aż zgęstnieje.Rybe na końcu wkładamy do ziemniaków , podajemy pol,ana naszym pomidorowym "musem" .
Przyznam , że w oryginalnym przepisie jest jeszcze soczewica, ale ponieważ mało kto ją lubi w naszej rodzinie , nie wiem zupełnie w jakim momencie ma tu występować, bo poprostu nigdy z nia łososia nie robimy . Ale jest naprawde dobre
__________________
"Well-behaved women rarely make history."

Marilyn Monroe
Mariti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-21, 11:29   #12
michalina121
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 219
Dot.: Łosoś

a robię tak: smazymy łososia -

cebulka duszona
jabłka uduszone - pokrojone w świartki
majeranek, pieprz, sól itd

usmazonego łososia do naczynia wysmarowanego masełkiem - na to zmieszana cebule z jabłkami i majerankiem ( gorace to wszystku musi być ) - najlepiej poprostu "wychlusnąc " zawartośc patelni na rybe i na pięc minut pod przykryciem do nagrzanego piekarnika , pyszne !i proste !
michalina121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 11:46   #13
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Łosoś

Bardzo dobre przepisy na łososia zamieszczał tu Demonik. Przeszukaj wyszukiwarkę
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 11:46   #14
rzastin
Zakorzenienie
 
Avatar rzastin
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
Dot.: Łosoś

Cytat:
Napisane przez Mariti
Rybe umyc, osuszyć ,oprószyć SOLĄ i PIEPRZEM.
mam głupie pytanie: najpierw rozmrażam, a dopiero później myję itp.?
__________________

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 11:56   #15
rzastin
Zakorzenienie
 
Avatar rzastin
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
Dot.: Łosoś

Cytat:
Napisane przez beliczek
Bardzo dobre przepisy na łososia zamieszczał tu Demonik. Przeszukaj wyszukiwarkę
Tak, były bo najpierw sprawdziłam , ale dosyć skomplikowane, albo na grilla. A ja chcę się dowiedzieć, czy rozmrozic te nieszczesne kawałki ryby, czy zamrozone na patelnię, tak jak kostki mintaja albo paluszki.

A do tego zrobię sos koperkowy, wg przepisu Demonika (w ogóle Demonik zna fantastyczne przepisy )
__________________

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 13:42   #16
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Łosoś

Demonik to njalepszy "łososiolog" jakiego znam. CZęsto w mailach mi pisze jakie to tam przepyszności z rybek robi. A może napisz rzastin do Demonika na prv - na pewno Cie obdaruje jakimś pysznym przepisem.
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-21, 18:48   #17
kajasia222
Zadomowienie
 
Avatar kajasia222
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Orna City
Wiadomości: 1 872
GG do kajasia222
Dot.: Łosoś

Cytat:
Napisane przez Mariti
Polecam np ŁOSOSIA W ZIOŁACH :

Rybe umyc, osuszyć ,oprószyć SOLĄ i PIEPRZEM. Rybę skropić też SOKIEM CYTRTYNOWYM.
Kawałek ( dość duży) aluminiowej folii natłuścić OLEJEM.Rybę kładziemy na folii.
Natkę, BAZYLIĘ I zmiażdżone 2 ZĄBKI CZOSNKU mieszamy z Łyżką OLEJU ( możemy dodac tez nieco białego wytrawnego wina- wtedy jest lepsze
Tak wymieszane przyprawy wlewamy na łososia. Folię zawijamy i pieczemy na wolnym ogniu 15 minut Pycha.
Mariti na ogień czyli grill? A do piekarnika na ile?? i termoobieg czy góra-dół??
kajasia222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 09:34   #18
demonik
Zakorzenienie
 
Avatar demonik
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
Smile Dot.: Łosoś

Cytat:
Napisane przez rzastin
A do tego zrobię sos koperkowy, wg przepisu Demonika (w ogóle Demonik zna fantastyczne przepisy )
Dziekuję Rzastin, jest mi bardzo miło . A te przepisy nie są trudne, choć na pierwszy rzut oka może się tak wydawać . Robi się to wszystko w mgnieniu oka niemalże .
Ja łososia najpierw myję pod bieżacą, chłodną wodą, później osączam papierowym ręcznikiem. Następnie troszkę oprawiam - czasem znajdą się jakieś większe ości i "farfocle" różnej maści . Jeśli mam więcej czasu, to robię w rybce delikatne nacięcia, nacieram ziołami, czosnkiem i trzymam 1-2 godz. w lodówce. Później jest bardzo aromatyczna .
Grilluję w piecyku elektrycznym - łososia (czy cokolwiek innego) układam na tacce do grillowania (taka metalowa "kratka"), piętro niżej wkładam blachę bez kratek, żeby skapywało na nią to, co się wytopi.


Cytat:
Demonik to njalepszy "łososiolog" jakiego znam. CZęsto w mailach mi pisze jakie to tam przepyszności z rybek robi.
Beliczku , no teraz to poczułam się wielce odpowiedzialna za ryby, ze szczególnym uwzględnieniem łososi . A prawda jest taka, że ja często improwizuję, a jeśli chodzi o częstotliwość gotowania - to trochę poniżej przeciętnej, choć bardzo to lubię.


Udanych eksperymentów!
demonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 11:00   #19
Mariti
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
Dot.: Łosoś

Cytat:
Napisane przez rzastin
mam głupie pytanie: najpierw rozmrażam, a dopiero później myję itp.?

tak , tak najpierw rozmrozić.
__________________
"Well-behaved women rarely make history."

Marilyn Monroe
Mariti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-22, 11:01   #20
Mariti
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
Dot.: Łosoś

Cytat:
Napisane przez kajasia222
Mariti na ogień czyli grill? A do piekarnika na ile?? i termoobieg czy góra-dół??

tak tak grill, jesli na termoobieg do piekarnika to tez 15 minut, bez termoobiegu nie robiłam jeszcze .
__________________
"Well-behaved women rarely make history."

Marilyn Monroe
Mariti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-22, 18:05   #21
Hanka20
Zakorzenienie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
Dot.: Łosoś

Ja robiłam łososia na bardzo prosty sposób: dzwonka po rozmrożeniu i umyciu przyprawić solą i pieprzem. Masełko(to znaczy 1 łyżka masła na jedno dzwonko) rozpuscić na patelni, dodając suszonego koperku i sezamu(po jednej łyżce), wszystko razem wymieszać i szybciutko polewamy tym łososia umieszczonego w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Wkładamy do piekarnika i niech się popiecze około 15 min. Podawać z frytkami, surówką czy z czym tam się chce
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi"

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-23, 10:34   #22
d'ou vient le vent
Zakorzenienie
 
Avatar d'ou vient le vent
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 880
Dot.: Łosoś

Szkoda że mrożony - świeżego można na surowo z cytrynką i ziołami wcinać
Z łososiem to uważam że im prościej tym smaczniej - na patelkę na oliwę z oliwek, do tego trochę ziół i już.

PZDR Natalia
__________________

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 18:01   #23
Anett_
Wtajemniczenie
 
Avatar Anett_
 
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
Dot.: Łosoś

Tak na prędce, banalny przepis:
• 1 filet z łososia
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/4; łyżeczki pieprzu
Sos:
• 120 ml naturalnego jogurtu (najlepiej Greckiego przepis w dziale Mleczne)
• 2 łyżki oliwy ekstra virgin
• 1 łyżeczka utartej skórki z limonki
• 1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy
• 1 łyżka soku z limonki
• 1 łyżka soku z pomarańczy
• sól do smaku
• 1/2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:
Posolony filet umieść na nasmarowanej oliwą brytfance skórą do doły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 minut.
Sos sporządź poprzez wymieszanie wszystkich składników.
Podawać udekorowany kawałkami limonki lub cytryny oraz młodymi ziemniaczkami, rybę polewamy małą ilością sosu resztę podajemy w sosjerce.



ps.
http://kuchnia.kisa.pl/ ->po kliknieciu w zakładkę ->dania z ryb->łosoś-> pojawi się kilkanascie przepisów.
A tu z ilustrowaną intrukcją: http://tvp.pl/1763,20041020147952.strona
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.