|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Potrawy z Łososia
Jeśli znacie przepisy na sałatki, przekąski itp.- dajcie znać, wklejcie, napiszcie.
Z góry dziękuję. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Re: Potrawy z Łososia
Proponuje Susziiii
Oto przepis Mój Mąż w zeszłym roku zrobił suszi na Wigilię SUSZI 1 kubek - 220 g krótkoziarnistego ryżu 2 kubki wody- 500 ml 2 łyzki octu ryzowego 1 łyzka miałkiego cukru 1 łyżeczka soli 125g bardzo swieżego łososia 1 mały ogórek 1/2 małego awokado 4 płaty nori wasabi 3 łyzki marynowanego imbiru sos sojowy, do maczania wasabi, dodatkowo 1.Myc ryż pod zimna wodą, aż będzie wypływać czysta woda, dobrze osączyć. Zagotować ryż w rondlu z wodą. Zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zmniejszyć ogień do b. małego, przykryć i gotować nastepne 4-5 minut. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na ok. 10 min. 2.Dodać do ryżu ocet, cukier, sól, mieszac drewniana łyzk,az ryż ostygnie. 3.Rybe pokroic na cieńkie paski. Pokroić awokado i ogórka w zapałkę po ok. 5 cm dł. 4. Położyc płat nori na kawałku papieru woskowanego lub macie do suszi na płaskiej powierzchni, dłuższym bokiem ku dołowi; ugnieść ćwierć ryżu na połowie płata wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając 2 cm wolne wzdłuż boku. Posmarować środek ryżu mardzo małą ilością wasabi- osobiście preferuje duuużą ilość . Ułożyć czwartą część kawałków ryby, pgórka, awokado i imbiru wzdłuż górnej partii paska wasabi. 5. Pomagając sobie papierem lub matą, ściśle zwijać nori do dołu, otaczając ryżem składniki znajdujące się w środku. Ścisnąć brzegi nori, by skleić roladę. Ostrym płaskim nożem pokroić ją w okrągłe plastry gr. 2,5 cm. Podawac suszi na talerzykach z miseczkami sosu sojowego i dodatkowym wasabi.
__________________
Moje życie
->http://www.wiktor.lukasiewicz.net.pl/http://www.v10.pl Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 767
|
Re: Potrawy z Łososia
Bardzo prościutka sałatka
Wędzonego łososia pokroić na kawałeczki, do tego sałata lodowa w strzępkach i grejpfrut pokrojony na kawałeczki. Można bez sosu, szczególnie jak grejpfrut jest bardzo soczysty, ale lepsze jest z vinegret. Pycha |
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 767
|
Re: Potrawy z Łososia
Ojej, jakbym sobie spróbowała takiego cuda
Nefretete, a gdzie się kupuje takie płaty nori, wasabi, ocet ryżowy, papier woskowany? Bo kusi mnie, żeby popróbować |
|
|
|
|
#5 |
|
BAN stały
|
Re: Potrawy z Łososia
Dziękuję dzewczyny i proszę o jeszcze.....
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Re: Potrawy z Łososia
Kinga napisał(a):
> Ojej, jakbym sobie spróbowała takiego cuda > Nefretete, a gdzie się kupuje takie płaty nori, wasabi, ocet > ryżowy, papier woskowany w każdym dużym oszołomie, najczęściej takie sklepy mają dział kuchnia świata lub coś w tym rodzaju
__________________
Moje życie
->http://www.wiktor.lukasiewicz.net.pl/http://www.v10.pl Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 767
|
Re: Potrawy z Łososia
Nefretete napisał(a):
> w każdym dużym oszołomie, najczęściej takie sklepy mają dział kuchnia świata lub coś w tym rodzaju > > O, nigdy jakoś nie zwróciłam uwagi Będę eksperymentować |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Re: Potrawy z Łososia
ja polecę ci przepis moje ukochanego kucharza pascala ,szybko sie robi a przepis jest prosciutki.
sama bede to w najblizszym czasie próbowała ugotowac ![]() http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid141/ pzdr paula fanka pascala |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Łosoś
Tato wczoraj kupił mrożone dzwonka łososia, chcę je usmażyć, jak je przyrządzic? Rozmrozić, czymś natrzeć, jak przyprawić? Zawsze robiliśmy paluszki rybne
a tu z takim czymś z zakupów wrócił
__________________
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Łosoś
Polecam np ŁOSOSIA W ZIOŁACH :
Rybe umyc, osuszyć ,oprószyć SOLĄ i PIEPRZEM. Rybę skropić też SOKIEM CYTRTYNOWYM. Kawałek ( dość duży) aluminiowej folii natłuścić OLEJEM.Rybę kładziemy na folii. Natkę, BAZYLIĘ I zmiażdżone 2 ZĄBKI CZOSNKU mieszamy z Łyżką OLEJU ( możemy dodac tez nieco białego wytrawnego wina- wtedy jest lepsze Tak wymieszane przyprawy wlewamy na łososia. Folię zawijamy i pieczemy na wolnym ogniu 15 minut Pycha.
__________________
"Well-behaved women rarely make history." Marilyn Monroe |
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Łosoś
I jeszcze jeden pyszny przepis mojej cioci, tym razem, tylko nieco trudniejszy .
potrzeba 3 cebule 3 żabki czosnku 20 dag obranych ziemniaków 4 łyżki mleka 10 gram masła 2 łyżki oliwy 2 listki laurowe oraz 1 czerwona cebulę, 20 ml bulionu 20 dag pomidorów ( najlepiej z puszki) łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki białego wina ( opcjonalnie) nieco rozmarynu i tymianku sól i pieprz Czeroną cebule siekamy ( w sumie może byc też zwykła ) , podsmażamy na maśle z oliwą. Wtedy tez wlewamy wino jeśli mamy. Dodajemy pomidory i zioła. Dusimy chwilkę,przyprawiamy jeszcze do smaku.Zwykłe cebule kroimy w plasterki, szklimy na maśle.Dodajemy czosnek i mleko , czekamy az się zagotuje i wkładamy Łososia. Dusimy 10 minut , po czym wkładamy do innego naczynia i przykrywamy.Do pozostałej po Łososiu cebuli dodajemy starte ziemniaki, listki laurowe i dusimy aż zgęstnieje.Rybe na końcu wkładamy do ziemniaków , podajemy pol,ana naszym pomidorowym "musem" . Przyznam , że w oryginalnym przepisie jest jeszcze soczewica, ale ponieważ mało kto ją lubi w naszej rodzinie , nie wiem zupełnie w jakim momencie ma tu występować, bo poprostu nigdy z nia łososia nie robimy . Ale jest naprawde dobre
__________________
"Well-behaved women rarely make history." Marilyn Monroe |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 219
|
Dot.: Łosoś
a robię tak: smazymy łososia -
cebulka duszona jabłka uduszone - pokrojone w świartki majeranek, pieprz, sól itd usmazonego łososia do naczynia wysmarowanego masełkiem - na to zmieszana cebule z jabłkami i majerankiem ( gorace to wszystku musi być ) - najlepiej poprostu "wychlusnąc " zawartośc patelni na rybe i na pięc minut pod przykryciem do nagrzanego piekarnika , pyszne !i proste ! |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Łosoś
Bardzo dobre przepisy na łososia zamieszczał tu Demonik. Przeszukaj wyszukiwarkę
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Dot.: Łosoś
Cytat:
__________________
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Dot.: Łosoś
Cytat:
, ale dosyć skomplikowane, albo na grilla. A ja chcę się dowiedzieć, czy rozmrozic te nieszczesne kawałki ryby, czy zamrozone na patelnię, tak jak kostki mintaja albo paluszki.A do tego zrobię sos koperkowy, wg przepisu Demonika (w ogóle Demonik zna fantastyczne przepisy
__________________
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Łosoś
Demonik to njalepszy "łososiolog" jakiego znam. CZęsto w mailach mi pisze jakie to tam przepyszności z rybek robi. A może napisz rzastin do Demonika na prv - na pewno Cie obdaruje jakimś pysznym przepisem.
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Łosoś
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 | ||
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
|
Cytat:
. A te przepisy nie są trudne, choć na pierwszy rzut oka może się tak wydawać . Robi się to wszystko w mgnieniu oka niemalże .Ja łososia najpierw myję pod bieżacą, chłodną wodą, później osączam papierowym ręcznikiem. Następnie troszkę oprawiam - czasem znajdą się jakieś większe ości i "farfocle" różnej maści . Jeśli mam więcej czasu, to robię w rybce delikatne nacięcia, nacieram ziołami, czosnkiem i trzymam 1-2 godz. w lodówce. Później jest bardzo aromatyczna Grilluję w piecyku elektrycznym - łososia (czy cokolwiek innego) układam na tacce do grillowania (taka metalowa "kratka"), piętro niżej wkładam blachę bez kratek, żeby skapywało na nią to, co się wytopi. Cytat:
. A prawda jest taka, że ja często improwizuję, a jeśli chodzi o częstotliwość gotowania - to trochę poniżej przeciętnej, choć bardzo to lubię.Udanych eksperymentów! |
||
|
|
|
|
#19 | |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Łosoś
Cytat:
tak , tak najpierw rozmrozić.
__________________
"Well-behaved women rarely make history." Marilyn Monroe |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Łosoś
Cytat:
tak tak grill, jesli na termoobieg do piekarnika to tez 15 minut, bez termoobiegu nie robiłam jeszcze .
__________________
"Well-behaved women rarely make history." Marilyn Monroe |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: Łosoś
Ja robiłam łososia na bardzo prosty sposób: dzwonka po rozmrożeniu i umyciu przyprawić solą i pieprzem. Masełko(to znaczy 1 łyżka masła na jedno dzwonko) rozpuscić na patelni, dodając suszonego koperku i sezamu(po jednej łyżce), wszystko razem wymieszać i szybciutko polewamy tym łososia umieszczonego w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Wkładamy do piekarnika i niech się popiecze około 15 min. Podawać z frytkami, surówką czy z czym tam się chce
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 880
|
Dot.: Łosoś
Szkoda że mrożony - świeżego można na surowo z cytrynką i ziołami wcinać
![]() Z łososiem to uważam że im prościej tym smaczniej - na patelkę na oliwę z oliwek, do tego trochę ziół i już. PZDR Natalia
__________________
Not all those who wander are lost. MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ! ![]() Legite aut Perite! |
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: Łosoś
Tak na prędce, banalny przepis:
• 1 filet z łososia • 1/2 łyżeczki soli • 1/4; łyżeczki pieprzu Sos: • 120 ml naturalnego jogurtu (najlepiej Greckiego przepis w dziale Mleczne) • 2 łyżki oliwy ekstra virgin • 1 łyżeczka utartej skórki z limonki • 1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy • 1 łyżka soku z limonki • 1 łyżka soku z pomarańczy • sól do smaku • 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Posolony filet umieść na nasmarowanej oliwą brytfance skórą do doły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 minut. Sos sporządź poprzez wymieszanie wszystkich składników. Podawać udekorowany kawałkami limonki lub cytryny oraz młodymi ziemniaczkami, rybę polewamy małą ilością sosu resztę podajemy w sosjerce. ps. http://kuchnia.kisa.pl/ ->po kliknieciu w zakładkę ->dania z ryb->łosoś-> pojawi się kilkanascie przepisów. A tu z ilustrowaną intrukcją: http://tvp.pl/1763,20041020147952.strona |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:04.






->




a tu z takim czymś z zakupów wrócił


