|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Potrawy z Łososia
Jeśli znacie przepisy na sałatki, przekąski itp.- dajcie znać, wklejcie, napiszcie.
Z góry dziękuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Re: Potrawy z Łososia
Proponuje Susziiii
![]() Oto przepis ![]() Mój Mąż w zeszłym roku zrobił suszi na Wigilię ![]() ![]() SUSZI 1 kubek - 220 g krótkoziarnistego ryżu 2 kubki wody- 500 ml 2 łyzki octu ryzowego 1 łyzka miałkiego cukru 1 łyżeczka soli 125g bardzo swieżego łososia 1 mały ogórek 1/2 małego awokado 4 płaty nori wasabi 3 łyzki marynowanego imbiru sos sojowy, do maczania wasabi, dodatkowo 1.Myc ryż pod zimna wodą, aż będzie wypływać czysta woda, dobrze osączyć. Zagotować ryż w rondlu z wodą. Zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zmniejszyć ogień do b. małego, przykryć i gotować nastepne 4-5 minut. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na ok. 10 min. 2.Dodać do ryżu ocet, cukier, sól, mieszac drewniana łyzk,az ryż ostygnie. 3.Rybe pokroic na cieńkie paski. Pokroić awokado i ogórka w zapałkę po ok. 5 cm dł. 4. Położyc płat nori na kawałku papieru woskowanego lub macie do suszi na płaskiej powierzchni, dłuższym bokiem ku dołowi; ugnieść ćwierć ryżu na połowie płata wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając 2 cm wolne wzdłuż boku. Posmarować środek ryżu mardzo małą ilością wasabi- osobiście preferuje duuużą ilość . Ułożyć czwartą część kawałków ryby, pgórka, awokado i imbiru wzdłuż górnej partii paska wasabi. 5. Pomagając sobie papierem lub matą, ściśle zwijać nori do dołu, otaczając ryżem składniki znajdujące się w środku. Ścisnąć brzegi nori, by skleić roladę. Ostrym płaskim nożem pokroić ją w okrągłe plastry gr. 2,5 cm. Podawac suszi na talerzykach z miseczkami sosu sojowego i dodatkowym wasabi.
__________________
Moje życie
![]() http://www.v10.pl Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 767
|
Re: Potrawy z Łososia
Bardzo prościutka sałatka
![]() Wędzonego łososia pokroić na kawałeczki, do tego sałata lodowa w strzępkach i grejpfrut pokrojony na kawałeczki. Można bez sosu, szczególnie jak grejpfrut jest bardzo soczysty, ale lepsze jest z vinegret. Pycha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 767
|
Re: Potrawy z Łososia
Ojej, jakbym sobie spróbowała takiego cuda
![]() Nefretete, a gdzie się kupuje takie płaty nori, wasabi, ocet ryżowy, papier woskowany? Bo kusi mnie, żeby popróbować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Re: Potrawy z Łososia
Dziękuję dzewczyny i proszę o jeszcze.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Re: Potrawy z Łososia
Kinga napisał(a):
> Ojej, jakbym sobie spróbowała takiego cuda ![]() > Nefretete, a gdzie się kupuje takie płaty nori, wasabi, ocet > ryżowy, papier woskowany w każdym dużym oszołomie, najczęściej takie sklepy mają dział kuchnia świata lub coś w tym rodzaju ![]() ![]()
__________________
Moje życie
![]() http://www.v10.pl Narodowa strona Polaków-> http://www.narzekalnia.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2003-03
Wiadomości: 767
|
Re: Potrawy z Łososia
Nefretete napisał(a):
> w każdym dużym oszołomie, najczęściej takie sklepy mają dział kuchnia świata lub coś w tym rodzaju ![]() > > ![]() O, nigdy jakoś nie zwróciłam uwagi ![]() Będę eksperymentować ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Re: Potrawy z Łososia
ja polecę ci przepis moje ukochanego kucharza pascala ,szybko sie robi a przepis jest prosciutki.
sama bede to w najblizszym czasie próbowała ugotowac ![]() http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid141/ pzdr paula fanka pascala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Łosoś
Tato wczoraj kupił mrożone dzwonka łososia, chcę je usmażyć, jak je przyrządzic? Rozmrozić, czymś natrzeć, jak przyprawić? Zawsze robiliśmy paluszki rybne
![]() ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Łosoś
Polecam np ŁOSOSIA W ZIOŁACH :
Rybe umyc, osuszyć ,oprószyć SOLĄ i PIEPRZEM. Rybę skropić też SOKIEM CYTRTYNOWYM. Kawałek ( dość duży) aluminiowej folii natłuścić OLEJEM.Rybę kładziemy na folii. Natkę, BAZYLIĘ I zmiażdżone 2 ZĄBKI CZOSNKU mieszamy z Łyżką OLEJU ( możemy dodac tez nieco białego wytrawnego wina- wtedy jest lepsze ![]() Tak wymieszane przyprawy wlewamy na łososia. Folię zawijamy i pieczemy na wolnym ogniu 15 minut ![]()
__________________
"Well-behaved women rarely make history." Marilyn Monroe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Łosoś
I jeszcze jeden pyszny przepis mojej cioci, tym razem, tylko nieco trudniejszy .
potrzeba 3 cebule 3 żabki czosnku 20 dag obranych ziemniaków 4 łyżki mleka 10 gram masła 2 łyżki oliwy 2 listki laurowe oraz 1 czerwona cebulę, 20 ml bulionu 20 dag pomidorów ( najlepiej z puszki) łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki białego wina ( opcjonalnie) nieco rozmarynu i tymianku sól i pieprz Czeroną cebule siekamy ( w sumie może byc też zwykła ![]() Zwykłe cebule kroimy w plasterki, szklimy na maśle.Dodajemy czosnek i mleko , czekamy az się zagotuje i wkładamy Łososia. Dusimy 10 minut , po czym wkładamy do innego naczynia i przykrywamy.Do pozostałej po Łososiu cebuli dodajemy starte ziemniaki, listki laurowe i dusimy aż zgęstnieje.Rybe na końcu wkładamy do ziemniaków , podajemy pol,ana naszym pomidorowym "musem" . Przyznam , że w oryginalnym przepisie jest jeszcze soczewica, ale ponieważ mało kto ją lubi w naszej rodzinie , nie wiem zupełnie w jakim momencie ma tu występować, bo poprostu nigdy z nia łososia nie robimy . Ale jest naprawde dobre ![]()
__________________
"Well-behaved women rarely make history." Marilyn Monroe |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 219
|
Dot.: Łosoś
a robię tak: smazymy łososia -
cebulka duszona jabłka uduszone - pokrojone w świartki majeranek, pieprz, sól itd usmazonego łososia do naczynia wysmarowanego masełkiem - na to zmieszana cebule z jabłkami i majerankiem ( gorace to wszystku musi być ) - najlepiej poprostu "wychlusnąc " zawartośc patelni na rybe i na pięc minut pod przykryciem do nagrzanego piekarnika , pyszne !i proste ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Łosoś
Bardzo dobre przepisy na łososia zamieszczał tu Demonik. Przeszukaj wyszukiwarkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Dot.: Łosoś
Cytat:
![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 3 478
|
Dot.: Łosoś
Cytat:
![]() A do tego zrobię sos koperkowy, wg przepisu Demonika (w ogóle Demonik zna fantastyczne przepisy ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Łosoś
Demonik to njalepszy "łososiolog" jakiego znam. CZęsto w mailach mi pisze jakie to tam przepyszności z rybek robi. A może napisz rzastin do Demonika na prv - na pewno Cie obdaruje jakimś pysznym przepisem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Łosoś
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 4 594
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja łososia najpierw myję pod bieżacą, chłodną wodą, później osączam papierowym ręcznikiem. Następnie troszkę oprawiam - czasem znajdą się jakieś większe ości i "farfocle" różnej maści ![]() ![]() Grilluję w piecyku elektrycznym - łososia (czy cokolwiek innego) układam na tacce do grillowania (taka metalowa "kratka"), piętro niżej wkładam blachę bez kratek, żeby skapywało na nią to, co się wytopi. Cytat:
![]() ![]() Udanych eksperymentów! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Łosoś
Cytat:
tak , tak najpierw rozmrozić. ![]()
__________________
"Well-behaved women rarely make history." Marilyn Monroe |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: Łosoś
Cytat:
tak tak grill, jesli na termoobieg do piekarnika to tez 15 minut, bez termoobiegu nie robiłam jeszcze .
__________________
"Well-behaved women rarely make history." Marilyn Monroe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: Łosoś
Ja robiłam łososia na bardzo prosty sposób: dzwonka po rozmrożeniu i umyciu przyprawić solą i pieprzem. Masełko(to znaczy 1 łyżka masła na jedno dzwonko) rozpuscić na patelni, dodając suszonego koperku i sezamu(po jednej łyżce), wszystko razem wymieszać i szybciutko polewamy tym łososia umieszczonego w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Wkładamy do piekarnika i niech się popiecze około 15 min. Podawać z frytkami, surówką czy z czym tam się chce
![]()
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 3 880
|
Dot.: Łosoś
Szkoda że mrożony - świeżego można na surowo z cytrynką i ziołami wcinać
![]() Z łososiem to uważam że im prościej tym smaczniej - na patelkę na oliwę z oliwek, do tego trochę ziół i już. PZDR ![]()
__________________
Not all those who wander are lost. MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ! ![]() Legite aut Perite! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 051
|
Dot.: Łosoś
Tak na prędce, banalny przepis:
• 1 filet z łososia • 1/2 łyżeczki soli • 1/4; łyżeczki pieprzu Sos: • 120 ml naturalnego jogurtu (najlepiej Greckiego przepis w dziale Mleczne) • 2 łyżki oliwy ekstra virgin • 1 łyżeczka utartej skórki z limonki • 1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy • 1 łyżka soku z limonki • 1 łyżka soku z pomarańczy • sól do smaku • 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Posolony filet umieść na nasmarowanej oliwą brytfance skórą do doły. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około 20 minut. Sos sporządź poprzez wymieszanie wszystkich składników. Podawać udekorowany kawałkami limonki lub cytryny oraz młodymi ziemniaczkami, rybę polewamy małą ilością sosu resztę podajemy w sosjerce. ps. http://kuchnia.kisa.pl/ ->po kliknieciu w zakładkę ->dania z ryb->łosoś-> pojawi się kilkanascie przepisów. A tu z ilustrowaną intrukcją: http://tvp.pl/1763,20041020147952.strona |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.