|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Róża w domu
Witam was serdecznie
![]() Zimą dostałam z chłopakiem zmarnowaną różyczkę. Często zapominana i rzadko podlewana różyczka była mała, bez kwiatka, badylasta... wyglądała jakby nie miała już szans na odżycie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Marszałkini II RP
|
Dot.: Róża w domu
Nie powinnaś się zastanawiać i przesadź ją jak najszybciej może być do tej samej doniczki. W razie jakichkolwiek problemów z kwiatami, które mam w domu zawsze przesadzam je do nowej ziemi i większej doniczki - z reguły zawsze odżywają. Twoja róża jest pewnie miniaturowa więc niewiele urośnie w przeciwieństwie do takich, które sadzi się w ogrodzie. Ewentualna nowa doniczka powinna być jak najwyższa, bo wtedy wzrost pójdzie róży w korzeń.
Edytowane przez Niebieskooka arystokratka Czas edycji: 2014-10-22 o 12:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Te róże miniaturowe sprzedawane w sklepach to są właśnie róże ogrodowe tylko mniejsze odmiany. W domu na dłuższą metę nie będzie rosła bo po prostu jest jej za ciepło i nie ma okresu spoczynku. Takie ogrodowe rośliny można hodować w donicach pod warunkiem, że zapewni się im okres spoczynku. Ja swoje zimą trzymam na parapecie w nie ogrzewanym garażu, gdzie temperatura wynosi ok 5 stopni, lub zakopuję z doniczką w ogródku, wiosną odkopuję, przesadzam w nową ładną doniczkę i ustawiam na tarasie. Zasada ta dotyczy wszystkich roślin, które w naszej strefie klimatycznej rosną normalnie na zewnątrz. Inaczej wszyscy hodowaliby w domach miniaturowe jabłonki i zajadali się jabłuszkami. Owszem, sprzedawane są jabłonki w donicach, ale powinno się je trzymać na tarasach lub balkonach i zimować w odpowiednich warunkach. Na pewno nie na parapecie. Jeżeli chcesz ją jakoś przetrzymać, a mieszkasz np w bloku to spróbuj ją przezimować na klatce schodowej. Ważne żeby było jakieś okno i chłód. Nie przejmuj się, że traci liście, przecież róże zrzucają liście na zimę. Podlewaj rzadko, tylko tyle żeby jej nie zasuszyć. A wiosną na balkon.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Marszałkini II RP
|
Ale niektóre gatunki róż są dostosowane do trzymania ich cały czas w domu i ja mam taką. W zimie jest w domu i jest cały czas zielona i nie gubi liści. Pytanie jaką różę ma Autorka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
No właśnie nie. Nie ma róż domowych. Chyba, że mówisz o róży chińskiej (rosa sinensis) to się zgodzę. Jeżeli masz normalną miniaturkę to może po prostu masz w domu bardzo dobre warunki i dlatego nic się z nią nie dzieje. A tak w ogóle to długo już ją masz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Marszałkini II RP
|
Mam ją od dwóch lat - dostałam ją w listopadzie 2012 roku więc przetrwała już dwie zimy, niedługo, mam nadzieję, przed nią trzecia. To róża miniaturowa, nie chińska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
W takim razie gratuluję. Ale wyjątek potwierdza regułę i nadal obstaję przy swoim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Marszałkini II RP
|
Akurat jutro będę w kwiaciarni, którą prowadzi moja znajoma złożyć zamówienie na 1 listopada to ją jeszcze dopytam co i jak z tą różą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:54.