|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
może któraś z Was mi pomoże>?- technik decoupage na kolczykach
Hej dziewczyny, moze Wy mi pomozecie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: może któraś z Was mi pomoże>?- technik decoupage na kolczykach
Ja się nie znam na biżu, ale myślę, że nie jest to takie trudne do zrobienia. Tworzywo raczej nie ma większego znaczenia, istotne jest wykończenie (lakierowanie albo laminowanie), żeby Ci te kolczyki na deszczu nie spłynęły albo nie wypaczyły się (w przypadku drewna/sklejki). Z resztą to na zdjęciu to raczej nie jest decu... Przynajmniej takie w czystej formie
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Witam Was serdecznie
![]() ![]() Żeby nie zakładać podobnego tamatu wypowiem się tutaj. Nigdy nic nie robiłam techniką decoupage. Chciałąbym robić kolczyki. Mam jednak problem, gdzie można kupić (i po ile) te drewienka do kolczyków? Jak one się nazywają? Chodzi mi o te drewianka w kszatałcie owalu, koła, koła z dziurą, rombu... I czy może ktoś dać mi kilka rad? Np. Czym malować, co wybrać, jaki lakier itp...? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Witam!
Drewienka są w drewlandii - http://drewlandia.com.pl/pokaz_produ...odkat=57&str=1
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Myślę,że to może być ta serwetka a nawet jeśli nie to coś podobnego można z niej stworzyć
http://naszehobby.pl/product_info.ph...roducts_id=909 Dzięki Beaux za namiar,to chyba jakaś nowość u nich albo ja jestem zacofana.Nie tak dawno zamawiałam i nie widziałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja jestem w podobnej sytuacji co koleżanki, tzn. chciałabym spróbować tej tehchniki, bo efekty są wprost wspaniałe. Mam jednak pytanie: czy wzór MUSI być na specjalnym papierze do decoupage (jeśli nie na serwetce)? W internecie jest wiele stron, z których można kupić taki papier, ale jest on z gotowymi wzorami, a ja chcę mieć własny wzór
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czyli tak łopatologicznie: Planuję kupić drewienka do koczyków na drewlandii. Pozatym muszę kupić klej? Wystarczy jeden rodzaj czy osobny do podkładu a osobny do pokrywania grafiki? Potrzebuję jeszcze lakieru, jakoegoś specjalnego? (Lakier chyba kupię w sprayu, polecany tu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=163705 ) I obrazki mogę drukować na komputerze na papierze normalnym lub do zdjęć? Czy muszę kupić specjalny papier do decoupage? Wiem, ze pytania mogą się Wam wydawać głupie, ale mam nadzieje, ze pomożecie. ![]() EDIT: Na drewlandii za przesyłke za pobraniem chcą ok.13zł. Troche sie to nie kalkuluje, skoro chciałam zamówić tylko kilka drewienek do kolczyków. Może znacie inne strony, gdzie przesyłka jest tańsza? Przeszukałam allegro ale znalazłam tylko podkładki serduszka, a ja chciałam prostokąty ![]()
I'd love to stay and chat, but you're a total bi*ch. wymiana książek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155 Edytowane przez kas!a Czas edycji: 2007-09-23 o 09:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
http://www.tokmir.pl/
tu są drewienka o różnych kształtach i w kilku rozmiarach . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Candy poszukaj u siebie w miescie czy nie ma gdzies miejsca gdzie przeprowadza sie wartszaty decoupage. w Łodzi jest takie miejsce i koszt szkolenia to 70zł.
a jesli chcialabys sama sie czegos dowiedziec to tutaj jest cos ciekawego http://dom.gazeta.pl/czterykaty/1,58...FQyXXgodNEINUA podstawowy kurs decoupage ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Tteż przymierzam się do wykonania kolczyków ozdobionych decou, ale zamiast drewnianych deseczek chcę zrobić własny kształt z masy fimo. kostka kosztuje max 7 zł i spokojnie wystarczy na kilka par kolczyków. Wydaje mi się, że takie będą trwalsze. Kiedyś zrobiłam kolczyki z masy solnej, wbrew pozorom były bardzo trwałe i lekkie. Wg mnie przy wykonywaniu pojedynczych prac nie trzeba aż tyle inwestować! Zamiast specjalnego kleju możesz użyć białka kurzego a lakier w spray'u będzie wygodniejszy w użyciu.
Sama też szukam odpowiedzi na jakim papierze wydrukować swój obrazek. Z tego co wiem wydrukowany na papierze śniadaniowym strasznie się rozmazuje. Pomyślałam, że w sam raz nadawałaby się kartka z gładkiego zeszytu (używałam takiego na biologii), bo jest o wiele cieńsza. Niestety jeszcze nie miałam okazji spróbować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Właśnie zapoznaję się z tematem. Różne są techniki. Do decoupage wykorzystuje się w głównej mierze wzory z serwetek, ewentualnie wydruk na papierze śniadaniowym z drukarki atramentowej. Mnie bardzo zainteresował transfer, czyli przenoszenie czegoś w odbiciu lustrzanym (link tu). Zgodnie z założeniem transferu jest potrzebny klej magic, gesso (taka baza farb akrylowych)obrazek W WYDRUKU LASEROWYM w lustrzanym odbiciu tego co chcemy uzyskać. Jak na kolczyki to jeszcze lakier na wierzch.
-gesso koło 13 zł-125ml -lakier koło 16-25 zł-200ml -klej magic 4 zł- jak tubka szkolnego kleju Ja myślę zrobić z masy solnej na pierwszy rzut bazy kolczyków. Mam nadzieję, że pomogłam.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.