|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 3 719
|
![]() Gumowate ciasto na pizzę.
Hej, czy ktoś podzieli się ze mną przepisem na gumowate ciasto na pizzę? Tak gumowate ale upieczone ciasto. Mi zawsze wychodzi twarde, chrupiące, a ja chcę żeby po podniesieniu trójkata pizzy, to ciasto zginało się, wiecie o co mi chodzi
![]()
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 3 719
|
Dot.: Gumowate ciasto na pizzę.
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Kuurde nie mam termoobiegu ![]() no nic, może wyjdzie mimo to ![]()
__________________
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Gumowate ciasto na pizzę.
na taką pizzę najlepsze jest ciasto chlebowe, czyli bez jaj i mleka
![]() Ja kiedyś robiłam tylko z jajami i mlekiem i zawsze wychodziło sztywne w środku i baaardzo chrupiące. Teraz mam sprawdzony przepis ![]() ok. 2 szkl. mąki pszennej szklanka wody ciepłej szczypta soli łyżeczka cukru 2,3 - 3 dag drożdży łyżka oleju Robimy zaczyn z w/w składników (najpierw woda+drożdże+cukier+olej) prócz mąki , którą dodajemy po trochu do zaczynu. Wszystko mieszamy (bardziej roztrzepujemy) widelcem, na końcu wyrabiamy rękoma. Na końcu solimy ciasto. Odstawiamy na 15-20 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę (NIE pozbywamy ciasta gazów uderzając np. pięścią). Rozciągamy maksymalnie na dużej blasze, smarujemy sosem (koncentrat rozrobiony z wodą i ziołami) i na to nasze ulubione dodatki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Gumowate ciasto na pizzę.
Jeśli chcesz gumowate ciasto to musi być ono cienkie, pieczone w bardzo wysokiej temperaturze (200-220 stopni) przez krótki czas. A sam przepis ma już mniejsze znaczenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Gumowate ciasto na pizzę.
ja piekę 10 min w temp. około 180 stopni z termoobiegiem i zawsze wychodzi takie ciągnące i mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 6 544
|
Dot.: Gumowate ciasto na pizzę.
wyprobowalam mnostwo przepisow , przeroznistych. Trafilam kiedys na ten i ... wpadlam jak i moja rodzina - najlepsze ciasto jakie jadlam , w pizzeriach sa gorsze
![]() ![]() http://www.video-kuchnia.pl/video/62.../Pizza-przepis
__________________
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 3 719
|
Dot.: Gumowate ciasto na pizzę.
Dziękuję Wam kobietki
![]() ![]() Zawsze mi wychodzi to ciasto twarde ![]() ![]()
__________________
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:39.