|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
sala czy remiza?gdzie taniej
hejka mam do Was pytanie moze sie orientujecie mniej wiecejgdzie taniej wychodzi wesele w lokalu jakims czy w zwyklej wiejskiej remizie oczywiscie wliczajac kelnerow,i kucharki zebym bron boze nie musiala gotowac,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: sala czy remiza?gdzie taniej
W remizie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ceny są indywidualne w danej części Polski - najlepiej pójdź i spytaj
![]() ![]() Idź i sprawdź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
tu juz ktos pisał o cenach indywidalnej organizacji wesela -tzn cukier, 10kg, sól 5kg... itp
Jeśli warunki finansowe faktycznie nie pozwalają na wesele w lokalu to urobicie sie po pachy, ale wyjdzie taniej. ja jestem natomiast zdania, mniej gości ale niech sie bawią w przyzwoitych warunkach i mniej roboty dla mnie. Odwrotnego zdania była moja teściowa, która jesczez nie była na weselu w restauracji, a po weselach chadza. W rozmowach przy stole byla oczywiście na TAK, ale za plecami taki lokal jej nie leżał... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Sadze ze remiza wyjdzie jednak taniej
![]() Moje wesele odbyło sie w hotelu w sali która jest wynajmowana do tego typu uroczystości, kucharki i kelnerzy wynajeci byli osobno. Koszty były sporo mniejsze niż w knajpie i jakoś szczególnie sie nie urobilismy ![]() ![]() ![]() Sadze ze dobrze by było sprawdzic tą remizę, bo może sie okazac ze to na prawde fajne miejsce i wcale nie gorsze od restauracji ![]() Ja wybierajac nasza sale kierowałam sie na wstepie ograniczeniami finansowymi ale jeśli nie przypadłaby mi ona do gustu szukałabym czegoś innego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
I super Ela tak powinno byc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
OCZYWISCIE SALA, RESTAURACJA , CZY INNY LOKAL KTORY JEST DUZOOOOOO LEPIEJ WYPOSAZONY NIZ REMIZY WIEJSKIE. Remizy to przezytek, sa zaniedbane, osp tam nic nigdy nie remontuja, nie wymieniaja, z zewnatrz tynk odpada, zamiast klimatyzacji postawia wam wiate w ktorej macie sie bawic. kozmar. tak jest w owni. Ochydna remiza, nieczystosci nie wywoza, nic nie robia a kase biora. Klimy nigdy nie zamontuja, bo wola sie bawic za kase, wywalac na zbiorki %, zamiast poprawiac warunki w remizie. Wyobrazcie sobie potancowke w dziurawej wiacie podczas burzy, deszczu i upalow przekraczajacych 30stopni. Pieklo. JAk SOBIE DOKLADNIE POLICZYCIE ILE TRZEBA DOLOZYC DO REMIZY (KELNERKI, KUCHARKI, WYSTROJ, PRAD, WODA-CZESTO GARACEJ NIEMA. I TYDZIEN MINIMUM PRZYGOTOWAN I NERWOW TO ODECHCE SIE WAM) TO W PROSTY SPOSOB WYJDZIE ZE PLACICIE TYLE CO ZA LOKAL!!!!!!!!! a lokale sa o niebo wygodniejze, ladniejze i nic was nie interesuje , po za podstawowymi rzeczami. mniej stresu i wiecej luzu. Juz okolo 8lat temu robienie weela w osp nie mialo sensu!!! kalkulator do reki, wszystko wyjdzie, w dodatku remiza to obciach!!!! lepiej sie nie denerwowac i zamowic lokal, roznica juz w cenie znikla a moze zaoszczedzicie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
nie uogólniałabym że każda remiza jest zaniedbana, byłam w kilku na weselach i prawie wszystkie były spoko, widać że sale przystosowane do wesel, w trakcie deszczu nic mi się na głowę nie lało i uwaga zazwyczaj była klimatyzacja, pozatym wybierając remizę można spokojnie zamówić sobie catering i też niewiele nas obchodzi, oczywiście opcji z gotowaniem samemu w życiu bym nie wybrała, pomagałam przy takim weselu raz i co z tego że była wynajęta kucharka jak przez cały tydzień kilkanaście osób musiało pomagać a na weselu miałam już wszystkiego dość
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nie uogólniałabym - są i zaniedbane lokale z fatalną obsługą i kiepskim jedzeniem, są też czyste, schludne remizy dostosowane do wesel.
Ale fakt - z organizacją wesela z własną kucharką wielokrotnie można źle oszacować koszty.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
![]()
bo warto odkopac ten temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]()
JA sie spotkalam z taka sytuacja ze podczas burzy przez kilka godzin pradu nie bylo w osp. a wesele przy swiecach niby fajne aczkolwiek ciemno bylo niesamowicie. A w takim miejscu powinni miec chyba generator czy cos takiego
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
U mnie rodzina od strony mamy uwielbia remizy, od strony taty wesela były raczej w lokalach.
Pamiętam lato 2009 był straszny upał, wtedy z moim tżem poszliśmy pierwszy raz oficjalnie do mojej rodziny na wesele jako para. Była remiza, było 30 C i gorący rosół. Wierzcie mi z gości się lało, a ktoś zapomniał zajrzeć za firanki i na parapetach leżały martwe muchy, więc przeciągu też nikt nie zrobił bo muchy wpadały na stoły, mój chrzestny po obiedzie miał jakąś sprawe do załatwienia i przy okzaji pojechał do domu po wiatrak. Chwała mu za to że miałam przyjemność koło niego siedzieć inaczej bym się rozpłyneła. Ja swoje wesele będę miała w restauracji, bardzo ładny lokal i pycha jedzenie. Jeśli chodzi o mnie to estetyka remiz kompletnie mi nie leży, chociaż poza wyglądem tych miejsc wesela zazwyczaj były udane, o dziwo w mojej okolicy żadna sala z typy remiz nie ma klimatyzacji. Takie wynajmowane sale mają 1 plus, nie płacisz od talerzyka i w razie jakiegoś przypadku zawsze bez problemu można dołożyć nakrycia, nie płaci się dodatkowo za dzieci i w ogóle chyba wychodzi taniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Remiza jest tańsza jeśli planujecie duże wesela,bo przy małych to może wyjść podobny koszt,a roboty własnej dużo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie duże czy małe wesele warto zrobić tam gdzie nam się podoba, bez względu na miejsce dla państwa młodych to i tak będą duże koszty. Nas w restauracji talerzyk wyniesie 200 zl/os, mamy obiad (zupa plus drugie danie), kolecje + 5 ciepłych dań, zimną płyte i jeszcze w tej cenie poprawiny, oczywiście ciasta, tort i alkohol zapewniemy sami. Myślę, że zliczając to wszystko sala wyniesie nas na 100 osób jakieś 30 tys. całe wesele chcemy zamknąć w max 50 tys. myślę że spokojnie nam się to uda. Edytowane przez Kokoroko1 Czas edycji: 2015-04-12 o 11:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
To może ja się wypowiem, bo organizujemy wesele w remizie
![]() W porównaniu do ładnych, dużych sal wychodzi taniej, w porównaniu do mniejszych sal w mojej okolicy wychodzi drożej. Zastanawialiśmy się nad 1 salą i jedną remizą, zwyciężyła remiza, bo: 1) jest klimatyzowana 2) jest więcej miejsca 3) jest miejsce na ewentualne poprawiny 4) jest ładniejsza (świeżo po remoncie) 5) odpada transport 6) można wyjść na zewnątrz (sala weselna była bez ogrodu) Z minusów: 1) trzeba ogarnąć osobno catering, dekorację itp. 2) trzeba posprzątać przed i po 3) w przypadku jakiś komplikacji wszystko spada na nas i na rodziców
13.12.2008 10.05.2014 18.06.2016 ![]() Edytowane przez klakla91 Czas edycji: 2015-04-12 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
Wszystko trzeba przeliczyć. W restauracji mieliśmy dekorację w cenie,a na sali musiałabym kogoś wynająć (dekoratorka od 1500zł wzwyż), kucharek przypilnować, kupić wszystkie produkty no i zamiast się wyspać po imprezie to zabierać się za sprzątanie. Cytat:
![]() Jak ktoś planuje dużą imprezę to pewnie warto,a tak u nas na 60 osób to trochę bez sensu i koszt nam wyszedł podobny. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas raczej 200 zl za osobę to górny pułap cenowy (ale podczytując forum widzę, że to w miarę tanio w skali Polski), z resztą teraz w branży ślubnej panuje kryzys. Wiele osób decyduje się na małe przyjęcia, także restauracje biją się o klienta, my też dekoracje stołów w cenie, bo sala jest sama w sobie bardzo atrakcyjna i wszelkie balony i inne by jej nie służyły ![]() klakla91 co masz na myśli mówiąc że na sali jest miejsce na ewentualne poprawiny ? Bo dla mnie skoro jest miejsce na wesele to będzie takie samo miejsce na poprawiny, czy nie? Dziewczyny z ciekawości może któraś się orientowała ile kosztuje wynajęcie sali weselnej, 5-10 tys. na dwa dni, nie mam kompletnie odniesienie w tym temacie ? Edytowane przez Kokoroko1 Czas edycji: 2015-04-13 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem pytania o koszt. U nas za wynajęcie sali weselnej się nie płaci (tzn. płaci tyle co od talerzyka, nie ma możliwości wynająć samej sali). Koszt wynajęcia remiz w okolicy od 1500-2800 (wynajęcie od środy do wtorku) bądź 400-600zł/dzień w zależności o którą remizę chodzi.
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() To moze i ja sie wypowiem na ten temat ![]() Początkowo mieliśmy miec salę w remizie. Nie było źle. Klimatyzacja sala ładna wyremontowana, kuchnia duża szatnia, łazienki nowe schludne, agregat prądotwórczy czy był to nie wiem, koszt dokąłdnie nie pamiętam chyba coś koło 2500 wynajem + media zrezygnowlaismy ale nie dlatego że to remiza i ze brzydko.. nie nie. Po prostu znaleźliśmy sale bardzo ąłdną od talerzyka gdzie oprócz alkoholu wszystko mieliśmy w cenie i nie wyszłoby to wiele drożej jak w remizie oczywiście dodatkowo dochodzi szukanie kucharek często tez kelnerek/kelnerów choc niekótre kucharki maja cała ekipe. do tego jeżdżenie za zakupami . do tego tez trzeba czasu i pieniędzy. (chociażby paliwo) Czasami zdarza się tak że sa sale (nie remizy) które tez wynajmuje sie od kucharki. u nas taka jedna sala życzyła sobie 7500 wynajmu +media. Podziękowaliśmy bo zbyt piękna to ona nie była ![]() Cieszę sie że zrezygnowaliśmy z remizy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:29.