|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Silikon? Jedwab?
Zastanawiam się od pewnego czasu, czy jedwab to to samo, co silikon?
To znaczy: czy odżywka typu silk, jest silikonowa? Przydałby mi się jakiś wygładzacz końcówek, bo już więcej nie chcę ich obcinać. No przynajmniej do czasu, aż odrosną. |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Silikon? Jedwab?
Wystarczy skład przeczytać.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wystarczy sprawdzić w słowniku j. angielskiego co znaczy silk ![]() Do końcówek polecam jedwab chi nie zawierający w składzie alkoholu.
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() jeżeli masz na myśli serum silikonowe, które forumowe towarzystwo nazywa potocznie jedwabiem to TAK ma ono silikony, ba, z samych silikonów przeważnie się składa, natomiast nie zawsze czysty, hydrolizowany jedwab posiada w swym składzie. Efekt jedwabistych włosów daje, stąd nazwa. Amen. I radzę już teraz, byś poczytała parę wątków odnośnie silikonów, detergentów i jedwabi, bo dziewczyny wybitnie nie lubią jak ktoś w tej materii nieogarnięty stawia tak podstawowe pytania. Bardzo nie lubią i może potem być niemiło.
dziśdzienne muzyczne inspiracje: The storm comes and goes And I keep walking, I keep walking Rain drops shine with gold My heart was stolen, heart was stolen. Edytowane przez Scarrabeo Czas edycji: 2012-07-01 o 17:52 |
||
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
To jedna sprawa, w faq jest napisane o silikonach, więc po co nowy wątek? A druga, to pytanie - czy odżywka z jedwabiem jest silikonowa
No jak jest w niej silikon, to tak a jak nie, to nie
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Scarrabeo, dzięki nie jesteś ostatnia sucz.
Po drugie: nie mogę się przekopać przez wszystkie wiadomość na dany temat, bo przeplatane są pogaduszkami i offtopem. Musiałabym chyba robic sobie notatki na papierze, a to głupie gdy używa się kompa. Dziekuję za odpowiedź. Chodziło mi właśnie o to, że potoczne nazywanie silikonu jedwabiem wprowadziło mnie w stan paranoiczny. A co do firmowych opis ów na opakowaniach, to wiadomo, że pełno tam niedomówień a w podanym składzie wśród malutenkich literek można czegoś niewyłapać. Odkąd inoa wykończyła mi włosy tracę zaufanie "poetyckiego" reklamowania produktów. I nie musicie się tak denerwować, że pytam...
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Trzeba zajrzeć w skład
jeśli szukasz odżywki z proteinami (np. jedwabiu), to szukaj w składzie (najlepiej na początku, bo jak jest później, to pewnie tylko znikoma ilość) słowa protein(s). Np. Silk Proteins.Tak więc patrzymy tylko na skład ![]() Ale wg mnie, proteiny jedwabiu nie są jakieś super hiper, chociaż niektórym osobom służą. Ja testowałam same hydrolizowane proteiny jedwabiu (tzn. rozcieńczone, bo tylko takich należy używać) i nie widziałam po nich żadnego efektu, a są one droższe, niż hydrolizowana keratyna (która też nie wszystkim służy ).A jedwab to taka nowsza (chociaż wcale już nie nowa) nazwa dla silikonowego serum, teraz popularniejszy jest olejek, czasami eliksir (wiele firm produkuje sera silikonowe z olejem arganowym i lnianym). To są podobne produkty o różnych nazwach zazwyczaj Ale maska, która ma w nazwie "silk" nie jest jedwabiem, albo zawiera proteiny jedwabiu, albo też sprawia, że włosy "są jak jedwab" (czyli ma sporo substancji powłokotwórczych, które wg mnie są często wskazane przy wymęczonych włosach).
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Nie spotkałam się, żeby ktoś nazywał silikon jedwabiem.
![]() I jak już weegirl napisała, patrzymy na skład, nie na opis reklamowy. I pomimo rzekomej świetnej znajomości angielskiego, ja jednak pozwolę sobie zauważyć silk to co innego niż silicone
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.

No jak jest w niej silikon, to tak a jak nie, to nie 

jeśli szukasz odżywki z proteinami (np. jedwabiu), to szukaj w składzie (najlepiej na początku, bo jak jest później, to pewnie tylko znikoma ilość) słowa protein(s). Np. Silk Proteins.