Przeciwnicy Debbie Schlussel - dziennikarki oskarżającej naród polski o holocaust. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-08, 12:58   #1
Fubizka
Zakorzenienie

Przeciwnicy Debbie Schlussel - dziennikarki oskarżającej naród polski o holocaust.

Pewnie większość z Was już słyszała o poczynaniach niejakiej Debbie Schlussel. Nie będę tworzyć własnego opisu tej sytuacji, wypowiedziały się o tym już chyba wszystkie media, oto cytaty:

Cytat:
Napisane przez wiadomosci24.pl
Debbie Schussel, znana amerykańska dziennikarka, pochodząca z rodziny polskich Żydów, na blogu stwierdziła, że Polacy mordowali w czasie II wojny światowej Żydów.

Czynili to samodzielnie lub na rozkaz Niemców. Dziennikarka uważa, że Polacy mieli w konsekwencji znaczący wkład w Holocauście. Uważa też, że Żydzi byli traktowani przez Polaków jako podludzie. Według niej Żydzi, mieszkający na ziemiach polskich, nigdy nie identyfikowali się z Polską.

Odnosząc się do wpadki prezydenta Stanów Zjednoczonych w czasie odznaczenia Jana Karskiego, twierdzi, że to nie była pomyłka, a treści wypowiedziane przez niego były prawdą.

Zwrot "polskie obozy śmierci" to nie gafa - twierdzi dziennikarka. Polska ponosi ogromną odpowiedzialność za nazistowskie ludobójstwo na Żydach.
Cytat:
Napisane przez onet.pl
"Oto wskazówka dla Polaków i "lumpenkonserwatywnyc h" ingorantów: Polacy zamordowali miliony Żydów, zachowali wiele obozów zagłady i zgładzali prawie całą moją rodzinę i setki tysięcy innych żydowskich rodzin" - pisze na swoim blogu amerykańska dziennikarka Debbie Schlussel.

W swoim wpisie zamieszczonym na blogu kilka dni po kontrowersyjnej wypowiedzi prezydenta USA Baracka Obamy twierdzi, że zwrot "polskie obozy śmierci" nie był wpadką. "To nie byli tylko naziści. To były dziesiątki tysięcy chętnych Polaków i nie tylko. Obama nie popełnił tutaj gafy. Gorliwi kaci z Polski zajęli znaczące miejsce obok katów Hitlera" - pisze.

Schlussel twierdzi też, że istnieje powód, dlaczego Polska była tak łatwo okupowana przez Niemców. "Tak, oni po prostu »wykonywali rozkazy«" - pisze dodając, że naziści z Niemiec nie zabijali Żydów samotnie. "Polska policja łatwo pomagała w tworzeniu i zarządzaniu obozami śmierci. Fakty są uparte. Ale, niestety, nie tak bardzo jak skretyniali i ślepi partyzanci" - podkreśla.

Dziennikarka wyśmiewa też ostre słowa premiera Donalda Tuska, który sprzeciwił się tytułowaniu nazistowskich obozów śmierci, polskimi. "Żartujesz? Ktoś musi przypomnieć panu Tuskowi, że jego ludzie tam byli i pomagali nazistom w masowym mordzie co najmniej połowy z sześciu milionów Żydów, którzy zginęli w Holocauście. Jesteś "poszkodowany" przez to, że ktoś nazwał nazistowskie obozy polskimi? A gdzie byli Polacy?" - zwraca się do premiera RP.

Odnosząc się do wpadki Baracka Obamy pisze też, że bardzo dobrze się stało, że prezydent USA odznaczył pośmiertnie polskiego kuriera Jana Karskiego. "Karski, w przeciwieństwie do większości swoich rodaków, którzy nienawidzili Żydów tak samo jak naziści, dumnie im się sprzeciwił i poinformował o Holocauście" - wyjaśnia. "Moja rodzina i miliony Żydów zlikwidowane w Polsce nigdy nie identyfikowały się z tym krajem, bo Polacy nie traktowali ich w ten sposób. Od wieków byli przedmiotem pogromów i skrajnego antysemityzmu w kraju, w którym żyli. (...) Byli traktowani jako "podludzie", nigdy jako Polacy. Dlatego zabawne jest teraz słyszeć, że to Polacy są poszkodowani przez słowa Obamy. To tak, jakby Polacy mieli zerowy udział w Holocauście" - zaznacza.

Dziennikarka utrzymuje też, że w rzeczywistość jest brutalna i to nie tak, że Polacy byli po prostu zmuszani do udziału w mordach. "Byli aktywnymi uczestnikami, a wielu z nich z radością i chęcią mordowało Żydów. Zwrot "polskie obozy śmierci" to nie gafa. Polska ponosi ogromną odpowiedzialność za nazistowskie ludobójstwo na Żydach. To po prostu fakt, a zaprzeczanie temu jest oszustwem" - twierdzi.

Kończąc, zaznacza też, że było kilku "prawych Polaków nie-Żydów., ale ich ilość była znikoma. - Większość była zbyt zadowolona z tego, co się dzieje. Taka była prawdziwa Polska podczas II wojny światowej. Każdy, kto twierdzi inaczej jest oszustem".

Debbie Schlussel publikuje w największych amerykańskich gazetach takich jak "New York Post", "Wall Street Journal" i "Washington Times". Słynie z kontrowersyjnych wypowiedzi. W przeszłości nazwała Pakistańczyków obraźliwym zwrotem "Pakis", a o ofiarach Andersa Breivika na wyspie Utoya w Norwegii miała powiedzieć, że to "zwolennicy Hamasu, którzy nienawidzą Żydów".

(GK)
Inne linki:
solidarni 2010
gazeta.pl
wirtualna polska

i wiele, wiele innych.

Społeczność internetowa zareagowała na te oszczerstwa. Pamiętajmy, że w naszym kraju kłamstwo oświęcimskie jest przestepstwem:

Na podstawie art. 55 ustawy ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. o Instytucie Pamięci Narodowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu zaprzeczanie publicznie i wbrew faktom zbrodniom, o których mowa w art. 1 pkt 1 powyższej ustawy jest przestępstwem ściganym z urzędu zagrożonym grzywną lub karą pozbawienia wolności do lat 3. Wyrok podawany jest do publicznej wiadomości
(wikipedia)

Ponadto bloggerka i dziennikarka określa internautów blokujących jej strony i sprzeciwiających się jej wpisom mianem antysemitów, "polish Jew haters" itd.

W związku z tym namawiam Was, drogie wizazanki, do przyłączenia się do akcji sprzeciwu wobec bezkarnego wygłaszania takich oszczerstw.

Na facebooku powstała grupa PRZECIWNIKÓW DEBBIE SCHLUSSEL. Przyłączajcie się!

Dodatkowo zapraszam wszystkich do zgłaszania/raportowania jej profilu na fb do administracji. Adres jej profilu: https://www.facebook.com/debbiesfanpage
Obrazek pokazujący, jak zgłosić jej stronę

Oraz petycja do rządu USA!
https://wwws.whitehouse.gov/petition...story/6Pyv2K24

Jeśli komentujecie wpisy na jej stronie - zachowajcie kulturę, nie bluzgajcie, nie wpisujcie antysemickich tekstów - nie zniżajcie się do jej poziomu, bo tacy ludzie tylko na to czekają!

Znacie inne akcje przeciwko tej pani? Wpisujcie w komentarzach!

Edytowane przez Fubizka
Czas edycji: 2012-06-08 o 13:14
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-08, 14:20   #2
tinpanalley
Zadomowienie

Dot.: Przeciwnicy Debbie Schlussel - dziennikarki oskarżającej naród polski o holocau

W USA tak uczą w szkołach.Naród amerykański to w większości ignoranci. Nie tylko w dziedzinie historii, geografii, fizyki. Oni są ukierunkowani na wygląd, mieć a nie być.
Ta wiedza szczątkowa, którą zdobywają na swoich uczelniach, jest potrzebna tylko do pracy. Te niby analizy wierszy w średnich szkołach nie uczą ich logicznego myślenia i nie rozwijają, bo bycie mądrym jest obciachowe. Więc nie ma się co dziwić, że pani w tv obstaje przy tym, że to Polacy mordowali i pomagali, bo tak ją uczono. Fałszowanie historii ma swój cel...
tinpanalley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-08, 14:24   #3
Fubizka
Zakorzenienie

Dot.: Przeciwnicy Debbie Schlussel - dziennikarki oskarżającej naród polski o holocau

Nie zgadzam się z tym, dzieci w szkołach w US nie są uczone, że Polacy prowadzili zbrodnie nazistowskie. Prędzej, tak jak mówisz, w ogóle się o tym nie uczyli i przez to chłoną takie informacje, jak gąbki. Jest to też ostrzeżenie dla polskiego systemu szkolnictwa, który chce wypuszczać dzieci ze szkoły jedynie z umiejętnościami a bez żadnej wiedzy.
Stary 2012-06-08, 14:44   #4
tinpanalley
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Nie zgadzam się z tym, dzieci w szkołach w US nie są uczone, że Polacy prowadzili zbrodnie nazistowskie. Prędzej, tak jak mówisz, w ogóle się o tym nie uczyli i przez to chłoną takie informacje, jak gąbki. Jest to też ostrzeżenie dla polskiego systemu szkolnictwa, który chce wypuszczać dzieci ze szkoły jedynie z umiejętnościami a bez żadnej wiedzy.
niestety, tak jest. jest taka wzmianka w podręcznikach, i to nawet akademickich.
co do szkolnictwa, to cel jest jasny: niewolnik na posyłki, bez zdolności odróżniania dobra od zła, bez refleksji nad życiem, ot, produkt jednorazowego użytku...po co komu czytać klasyków, którzy swoimi powieściami uczą życia. jeszcze taki niewolnik zacznie się buntować
Stary 2012-06-08, 15:14   #5
Mileva_
Zakorzenienie

Przeciwnicy? Kłaniam się.

Tyle, że uważam, że pinda całkiem dobrze wie, co mówi - to tylko sposób uzyskania popularności. A że żałosny i dokonywany czyimś kosztem, to inna sprawa. Mam nadzieję że ktoś tu komuś wytoczy jakiś proces
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-08, 15:22   #6
eyo
Zakorzenienie

mi tej pani jest żal... bo albo jest taka głupia i nie ma pojęcia o podstawowej historii świata albo jest taka głupia i chce w ten sposób zrobić karierę
jakby nie było - głupia
i szczerze mówiąc szkoda mi życia na uprzykrzanie życia komuś kto już najwyraźniej jest intelektualnie mocno w tyle..

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-08, 15:26   #7
CremaCatalana
Rozeznanie

Ja szukam bezskutecznie jakiegoś eventa albo strony z informacjami po angielsku, które dementują te kłamstwa. Bo ważniejsze od naszego mszczenia się (Polacy znają prawdę) jest rozprzestrzenienie sprostowania, zanim świat podchwyci te bzdury. Szkoda, że nie mam czasu żeby samej coś takiego stworzyć. Zaprosiłabym wszystkich zagranicznych znajomych.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-08, 16:45   #8
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
mi tej pani jest żal... bo albo jest taka głupia i nie ma pojęcia o podstawowej historii świata albo jest taka głupia i chce w ten sposób zrobić karierę
jakby nie było - głupia
i szczerze mówiąc szkoda mi życia na uprzykrzanie życia komuś kto już najwyraźniej jest intelektualnie mocno w tyle..
Sęk w tym, że niekoniecznie głupia, przynajmniej intelektualnie. Cyniczna i mendowata - już tak.
Stary 2012-06-08, 21:22   #9
LadyBeatta
Zadomowienie

na moje oko, kobitka stwierdzila, ze sie wypromuje. a ze na plecach pomylki Obamy... mam nadzieje, ze poniesie konsekwencje plecenia takich bzdur i odszczeka wszystko.
Stary 2012-06-09, 12:30   #10
pluszysko
Zadomowienie

przyłączam się do przeciwników!

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Przeciwnicy? Kłaniam się.

Tyle, że uważam, że pinda całkiem dobrze wie, co mówi - to tylko sposób uzyskania popularności. A że żałosny i dokonywany czyimś kosztem, to inna sprawa. Mam nadzieję że ktoś tu komuś wytoczy jakiś proces
dokładnie to samo myślę

ale mi ciśnienie skoczyło, jak to przeczytałam pierwszy raz.. menda myśli, że się w ten sposób wypromuje na jednej ze stron przeczytałam komentarz: "Na nieszczęście dla niej, zadarła z Polakami"

Koty, psy i inne zwierzaki

Pomóż nakarmić zwierzęta ze schroniska - wystarczy kliknąć ----> http://www.pmiska.pl

Nakarm psiaka i roześlij link dalej! http://www.karmimypsiaki.pl
pluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-09, 16:01   #11
Aria93
Zakorzenienie

Zgłosiłam raport na fejsie . Nie wiem jak można wygadywać takie bzdury . Amerykanie mają już i tak żałosną wiedzę historyczną, a ta dziennikarka jeszcze ich utwierdza w błędnych przekonaniach
Aria93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-10, 22:32   #12
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

zapomnieliście o jednym, to właśnie członka rodziny tej pani zabił Polak, raczej na tym buduje ona swoją "filozofię" nie bardzo jeszcze dotarłam do konkretniejszych faktów na ten temat. Raczej lepiej by było właśnie zdementować w j. angielskim jej wszelkie fakty (poza tym jednym dotyczącym jednej osoby z jej rodziny, która faktycznie zmarła z rąk Polaka ale ciężko mówić o jednej ofierze w kategorii obozów śmierci) a ową panią po prostu zignorować.
Stary 2012-06-11, 09:19   #13
Fubizka
Zakorzenienie

Jej dziadek został podczas wojny zabity przez Żydowską Organizację Bojową za kolaborację z Niemcami... W czasie wojny za kolaborację była kara śmierci czy to dla Polaków, czy to dla Żydów. Armia Krajowa też "likwidowała" kolaborantów w swoich szeregach.

Nie ma co tu dementować, bo to prawda.
Stary 2012-06-14, 11:24   #14
CremaCatalana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
zapomnieliście o jednym, to właśnie członka rodziny tej pani zabił Polak, raczej na tym buduje ona swoją "filozofię" nie bardzo jeszcze dotarłam do konkretniejszych faktów na ten temat. Raczej lepiej by było właśnie zdementować w j. angielskim jej wszelkie fakty (poza tym jednym dotyczącym jednej osoby z jej rodziny, która faktycznie zmarła z rąk Polaka ale ciężko mówić o jednej ofierze w kategorii obozów śmierci) a ową panią po prostu zignorować.
Wątpię żeby osoba która jest tak znaną publicystką kierowała się osobistymi przesłankami. Jak dla mnie jest tylko jeden powód, zamieszanie wokół swojej osoby, sława, bycie kontrowersyjnym, no i pole "advertise here" na jej blogu mówi wszystko...
Stary 2012-06-15, 12:14   #15
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Schlussel poza tym oszczerstwem nie jest jakąś wybitną dziennikarką, a tu proszę zaraz jakie zamieszanie, sława. Szkoda tylko, że w świat idzie taka opinie o Polsce. Nie wiem czy na chwilę obecną poniosła jakieś konsekwencje, bo raczej wygadywanie złych rzeczy o Polakach uchodzi płazem.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-22, 23:47   #16
Mileva_
Zakorzenienie

Jakbyście byli ciekawi nowszych wypocin paniusi, to:

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/kole...wiadomosc.html
Stary 2012-06-24, 07:28   #17
Aria93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Jakbyście byli ciekawi nowszych wypocin paniusi, to:

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/kole...wiadomosc.html
Ona się chyba świetnie bawi, pisząc takie bzdury
Aria93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 08:27   #18
tinpanalley
Zadomowienie

Łoo matko! To świadczy o poziomie tej "dziennikarki". Nie ma argumentów, więc trzeba obrażać. Przykład erystyki Schopenhauera, przeciwnik ma rację a ja nie mam rzeczowych argumentów ani faktów na poparcie, więc czas go zakrzyczeć i ośmieszyć.
Stary 2012-06-27, 23:18   #19
Mileva_
Zakorzenienie

Też myślę, że <tu wstawić epitety > świetnie się bawi I doskonale zdaje sobie sprawę z popularności, jaką uzyskuje.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości