![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jakie zainteresowania wpisujecie w CV?
Podobno nie wszystkim warto się chwalić.
Podobno standardowe: literatura, film, muzyka działają na pracodawców poważnych firm jak płachta na byka (przeczytałam gdzieś ostatnio). Wpisujecie zawsze prawdę, czy chcecie się popisać czymś co może zainteresować przyszłego pracodawcę? ![]() Czy pracodawca może źle odebrać zainteresowanie religiami (religioznawstwem? jak to sformować?) Nie chciałabym wyjść na nawiedzoną ( ![]() ![]() ------------------ Wątek nosi nazwę: Jakie zainteresowanie wpisujecie do CV?, a nie: Jakie macie zainteresowania? więc bardzo proszę, niech zostanie na Businesswoman.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie zainteresowania wpisujecie w CV?
Kanon mowi, zeby jednak troche uszegolnic - czyli np nie literatura tylko np. powiesci Coehlo,
nie muzyka, ale np. jazz, nie sport, ale np. koszykowka. Nie ma co przekombinowywac - mysle, ze to co irytuje to brak uszcszegolowienia, to tak jakby ktos na pytanie ile chce zarabiac odpowiedzial "duzo" ![]() Nie znaczy, ze trzeba cos wymyslac udziwnionego - bo jeszcze w pamiec wejdzie i jak wyjdzie, ze nie prawda, to mozna stracic zaufanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem Rena ma rację, nie ma sensu udziwniać, ale zamiast pisać ogólnikami, które pasują do każdego, troszkę uszczególnić
![]() Skoro interesujesz się religiami świata, to wpisz to sobie w CV - przecież nie musisz od razu odmawiać różańca w obecności przyszłego szefa ![]()
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja wpisuję zawsze prawdę, bo co jeśli ściemnię, a pracodawca będzie się na tym akurat znał i zapyta o szczegóły? zgadzam się z tym co pisała Rena, zamiast sport wystarczy określić np. tenis i już wygląda bardziej "po ludzku" ![]() Nigdy nie sądziłam, że ktoś zwraca na to uwagę, a tu Ci niespodzianka: bo jak szukałam pracy, to na stanowisko które kandydowałam było wielu kandydatów i ja wygrałam - zaważyły WŁAŚNIE zainteresowania ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
wszystko dokładnie jak przedmówczynie, jtrzeba tez sie spodziewac pytania dot. naszych zainteresowan - jaki film pani ogladała/czytała ksiazke/ miejsce zwiedziła ostatnio,
ostatnio wpadło mi rece cv gdzie oprocz turystyki, sportu, zwierzat, filmu było napisane pieczenie ciast, nie powiem, zaintrygowało mnie to...szczegolnie ze autorka byla 23- letnia dziewczyna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja mam sporo rożnych konkretnych zainteresowań i wszystkie je czynnie rozwijam
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Interesuję sie religiami wschodu i w zainteresowaniach wpisałam między innymi - medytacja.
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
fakt, że o wielu rzeczach nie piszę, ale nie dlatego, że są problematyczne i mogły by być dziwnie odebrane przez przyszłego pracodawcę, tylko jest tego po prostu za duzo żeby pisać o każdej rzeczy która mnie interesuje. pracodawca może jeszcze pomysleć że mam czas na wszystko inne oprócz pracy. w ostanim CV mam wypisane te najbardziej charakterystyczne dla mnie i te które trwają długo. dobrze wygląda też to, że w zainteresowaniach mam wpisaną fotografię, rysunek i rzeźbę, a w znajomości obsługi komputera powypisywane programy do grafiki. CV jest przez to spójne i można wywnioskować, że naprawdę się tym zajmuję a nie wpisuję hurtem listę popularnych programów, żeby zaimponować pracodawcy.... zresztą byłam o to wypytywana na rozmowie w sprawie pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Wiele zależy też, gdzie wysyłasz CV. Nieznane, osobie rekrutującej, "zainteresowanie" może zaciekawić, ale może też zrazić.
Moja znajoma została zrugana za wpisanie nordic walking ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja w swoim CV jako zainteresowania mam wpisane: podróżowanie, komputery, muzyka, fotografia i obróbka zdjęć. jest tego wiecej, ale nie widze sensu wiekszego rozpisywania sie. uwazam, ze wazniejsze rzeczy mam wpisane jako umiejetnosci (np. rozpisane pojecie 'komputery' z zainteresowan) ![]() czytajac ten watek pomyslalam, by rozszerzyc 'muzyke', ale hmm wymieniac, ze lubie hip hop, punk rock, heavy metal? hehe jakos tak dziwnie brzmi... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
W moich zainteresowaniach w CV mam wpisane: product placement, kryminalistyka, zagadnienia polityczne, siatkówka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
ja wpisuje wspinaczke i szydelkowanie, fotografia to wyuczony zawod wiec wydaje mi sie oczywistym ze to tez nalezy do zainteresowan
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A ta inna rzecz to miałam zdobienie paznokci hihi ale takie coś to można wpisać raczej jeśli się ubiegamy o pracę typu sklep, bo do bardziej poważnej to się chyba nie nadaje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja mam muzyka klasyczna, rolki, łyżwy.
Jestem ostrozna w gloszeniu swoich pogladow polityczno-spoleczno-religijnych w sytuacjach sluzbowych, chociazby dlatego, ze rzadko spotykam ludzi w mojej branzy o podobnych, a jeszcze rzadziej by dopuszczali mysl, ze mogliby je tolerowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A ja słyszałam, że powinno się wpisywać tylko te zainteresowania, które wiażą się ze stanowiskiem , na które kandydujemy. Lepiej podobno nie wpisywać nic, niż wymyślać jakieś głupoty na siłę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Uważam, że najlepiej wpisać to czym się naprawdę interesuje a nie jakieś nietypowe hobby, które niekoniecznie jest nam bliskie, ale fajnie w CV wygląda . Bo można trafić na szefa, który akurat jest obeznany w temacie, zapyta i ups! Ja mam w CV wpisaną m.in. piłkę nożną, kiedy szukałam pracy w wakacje ( czas Mistrzostw Europy
![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ja wpisałam: decoupage, ..., bieganie, narciarstwo.
I ostatnio na koniec rozmowy zapytali mnie właśnie o decoupage, bo nie wiedzieli co to ![]() ![]() Ale trochę mnie wkurzyło, bo czy to problem wpisać w google: decoupage?? Przecież CV dostają przed rozmową, do której też się przygotowują.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
[1=3345e377b5e4f12f71691e1 82a1acdc753f18a83_62c2224 350409;10298324]Ja wpisałam: decoupage, ..., bieganie, narciarstwo.
I ostatnio na koniec rozmowy zapytali mnie właśnie o decoupage, bo nie wiedzieli co to ![]() ![]() Ale trochę mnie wkurzyło, bo czy to problem wpisać w google: decoupage?? Przecież CV dostają przed rozmową, do której też się przygotowują....[/quote] A może chcieli Cię po prostu sprawdzić, czy rzeczywiście masz o tym pojęcie... Czy nie skłamałaś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
[1=3345e377b5e4f12f71691e1 82a1acdc753f18a83_62c2224 350409;10302751]Może masz rację, ale bardzo wyglądało to na sprawdzanie wiedzy ;-)[/quote]
cóż... prawo pracodawcy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Gdzieś już taki wątek był; pamiętam, jak się śmiałam, gdy przeczytałam, ze jedna z Wizażanek napisała "badanie zachowań społecznych szczurów" - po prostu lubiła szczury i pracę dostała, a z nią, w prezencie od szefa - pluszowego szczura
![]() Mam nadzieję, ze nie pokręciłam czegoś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
ja w CV mam wpisane: grafika komputerowa, webdesign, fotografia, literatura fantastyczna, iberystyka
Nigdy nie zmyślałam swoich zainteresowań, nie widziałam sensu ![]() ![]() ![]() Na mojej ostatniej rozmowie kwalifikacyjnej zostałam szczegółowo przepytana z algorytmów kompresji stosowanych w popularnych formatach plików graficznych - gdybym naprawdę się tym nie interesowała - poległabym ![]()
♥ Kacperek ♥ Edytowane przez sonia_n Czas edycji: 2009-01-03 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Chociaż moje CV jest jeszcze nie oglądane przez nikogo oprócz mnie, w zainteresowaniach mam wpisane to, czym się naprawdę interesuję: krajami skandynawskimi, szczególnie Finlandią, historią Francji itp.
Nie wiem, po co wymyślać, nie wiem, po co ukrywać zainteresowań. Najlepiej napisać prawdę, z prawdy człowiek najlepiej się tłumaczy, z kłamstwem jest gorzej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ja mam wyksztalcenie medyczne, a w zainteresowania wpisalam medycyna, turystyka, literatura wspolczesna, jezyki obce, sztuka.
Faktycznie ww. zagadnienia sa moimi zainteresowaniami jednak przy rekrutacji do firmy farmaceutycznej, u pana, ktory rzeprowadzal rekrutacje ta sztuka wzbudzila podejrzenia. Super mie z tej sztuki przemaglowal, i chodz nie wygladalo na to ze sie na niej cokolwiek zna, to na podstawie jego pytan spokojnie by wykryl klamstewko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ja wpisuje zawsze prawde. Obecnie: business intelligence, astronomia, balet, literatura fantastyczna.
Radze nie klamac, pytania o zainteresowania padaja czesto jako relaksacyjne, szkoda by na nich polec. Mnie w sumie cale 2 razy zapytali o zainteresowania i zawsze byl to poczatek milej rozmowy. ![]()
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
w rubryce zainteresowania wpisuje moje zainteresowania. proste.
przykladowo u mnie to jest - sport: jazda konna, triatlon (bieganie, rower, plywanie), silownia - taniec r'n'b, dancehall, hip hop - muzyka hip hop, rnb, reggea, dancehall, zouk, bossa nova, poludniowe klimaty - ksiazki: literatura fantastyczna oraz popularna - kultura afrykanska i arabska (w kazdym aspekcie) - gotowanie - zdrowy tryb zycia o tych rzeczach moge opowiadac godzinami i nie widze powodu wpisywanie bzdur typu pociag do nauki jezyka finskiego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do innych zainteresowań to także zastsowałam rozwiniętą formę, tzn. nie sam sport, ale pływanie, joga, itd. Kiedyś nawet rekrutantka zapytała o tą moją jogę - niby chciała abym jej poleciła dobre miejsce do ćwiczeń bo zaczyna myśleć nad taką formą ćwiczeń. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
A czy do akapitu "umiejętnosći" można wpisać: zaangażowanie, optymizm, obowiązkowość, umiejętność logicznego myślenia, wytrzymałość na stres, pomysłowość, zdolność do adaptacji w nowych warunkach, samodzielność,czy dynamizm?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od takich cech jak pomysłowość i optymizm jest raczej list motywacyjny ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:35.