|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problem z fiołkiem afrykanskim
Witam was, kochane
Ostatnio zauważyłam, że jeden mój fiołek afrykański ma bardzo jasne listki, niemal białe, do tego na wyciągniętej łodyżce. Z tego, co się orientuję, to może to być oznaka, że powinnam go przesadzić w większą o jeden numer doniczkę. Ale powiedzcie mi, czemu te listki są takie jasne. W dodatku niektóre pokrywają się brązowymi plamami, choć nie miały bezpośrednio styczności z wodą. Nie sądzę też, że stoją w zbyt nasłonecznionym miejscu - stoją tam też inne fiołki, które rozwijają się bez zarzutu. W dodatku te listki często są miękkie w dotyku, brakuje im sprężystości, jakby były odwodnione, co raczej jest mało prawdopodobne. Poradźcie coś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z fiołkiem afrykanskim
W takich przypadkach, ja z dobrych listków robię sadzonki. Zdechłego delikwenta wywalam i cieszę się nowym okazem
![]() Może Twój fiołek wymaga odmłodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
A może ma za ciemno?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Za ciemno na pewno nie ma, bo stoi na parapecie okna. I stary też nie jest, ma może raptem pół roku. Nie mam pojęcia, co to może być.
W dodatku zauważyłam, że listki w tym fiołku są bardzo małe. Fiołek wypuszcza nowe listki, ale mają one średnicę może 1cm. Inne fiołki, które stoją na tym samym parapecie rozwijają się bez zarzutu, a ten jakoś nie chce. Edytowane przez monikaa86 Czas edycji: 2012-06-26 o 23:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:29.