|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy są tu jakieś prawniczki?! : D - wynagrodzenie za prace w studiu
Witam,
Zostałem zaproszony do współpracy przy piosence radiowej, nagrałem ją w studiu i zapytano mnie czy chce być umieszczony w kontrakcie, czy wynagrodzenie chce otrzymać odrazu. Nie bardzo wiem na czym polega różnica, ale myśle, że otrzymam większe wpływy na konto jeśli bede umieszczony w tym kontrakcie. ( czy mam racje? ) muszę również określić teraz jakiej wysokości wynagrodzenie chce otrzymać. Nigdy nie miałem doczynienia z taka wspolpraca a wiec nie mam zielonego pojecia miedzy jakimi sumami oscylowac i aby mnie nie oszukano.. Liczę na pomoc z Waszej strony! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy są tu jakieś prawniczki?! : D - wynagrodzenie za prace w studiu
Dlaczego ja na początku przeczytałam prawiczki?
![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Meravigliosa creatura
|
Prawniczką nie jestem ani też nie mam nic wspólnego z tą branżą, ale wydaje mi się, że różnica o którą pytasz, polega na tym, że jeśli wybierzesz opcję zapłaty od razu, to po prostu dostaniesz raz konkretną sumę i tyle, wykonałeś pracę, dostałeś zapłatę, finito. A kontrakt chyba, zaznaczam, chyba będzie polegał na tym, że Twoje wynagrodzenie będzie zależało od wpływów za piosenkę. Będziesz miał zakontraktowany jakiś procent od wpływów i ci, którzy będą mieli całościowe prawa do piosenki, będą Ci wypłacać ten procent, w zależności od tego kiedy i jak ją sprzedadzą. Tylko tutaj jest ta niepewność, że jak piosenka będzie hitem i ludzie będą chcieli za nią zapłacić, np. za granie jej na imprezach, wykorzystanie do reklam itp., to wpływy mogą być spore, więc i Twój zarobek większy. Ale jeśli utwór zrobi klapę, to i Ty nic nie dostaniesz. No i w tej opcji zapłaty, nawet jeśli pieniądze będą, to ich wypłacanie będzie rozciągnięte w czasie i nieregularne, bo nigdy nie wiadomo, czy i kiedy ktoś zapłaci za prawa do wykorzystania utworu, może i za 10 lat sobie o tym przypomnieć
![]() Tak że musisz sobie przekalkulować, na czym bardziej Ci zależy i jak bardzo wierzysz w powodzenie utworu na rynku. Bo kontrakt ma to do siebie, że można na nim zarobić dużo więcej, niż kiedy weźmiesz zapłatę od ręki, lub dużo mniej, jeśli się nie sprzeda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Meravigliosa creatura
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3498841 7]ja też
![]() Głodnemu zawsze chleb na myśli? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Podpisujesz umowę cywilnoprawną, a nie umowę o pracę, a tam właściwie wszystkie chwyty dozwolone (jakie nie są zakazane ofc). Co do drugiej części to chyba nie tyle zagadnienie prawne co ekonomiczne, musisz się rozejrzeć w branży, ile dostają ludzie na Twoim stanowisku. Jeśli chcesz podpowiedzi prawniczej, to dodam że minimalne wynagrodzenie w 2012 roku wynosi 1500zł ![]() ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- To samo pomyślałam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:17.